Povežite se s nama

U fokusu

Tužan i sramotan je Habušev prosvjed, dokazuje da je Županija bez ikakvog autoriteta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

INTERVJU: NATALIJA MARTINČEVIĆ

Što Reformisti nude biračima i što očekuju na parlamentarnim izborima, prvim velikim izborima na kojima će se pokazati njihova snaga, bila je glavna tema razgovora s potpredsjednicom i dosadašnjom saborskom zastupnicom Narodne stranke – Reformisti Natalijom Martinčević.

No baš uoči razgovora, gradonačelnik Goran Habuš iznenadio je javnost prosvjedom u Zagrebu zbog baliranog otpada. S obzirom na to da je riječ o njezinom bivšem kolegi, koji ju je ostavio bez ovlasti na dužnosti dogradonačelnice, temu bala i (ne)rješavanja tog velikog problema nije bilo moguće izbjeći. U razgovoru Natalija Martinčević govori i o tome zašto smatra da je nužna regionalizacija i decentralizacija Hrvatske, o konkretnim projektima koje nude Reformisti, a otkriva i koji će uvjet postaviti budućoj Vladi želi li njihovu podršku u Saboru.

Politikanstvo

Vi ste još prije pet mjeseci otvoreno ustvrdili da je gradonačelnik Varaždina nesposoban riješiti problem zbrinjavanja smeća, a da je autoritet župana Predraga Štromara prema Vladi ravan nuli. Što kažete na prosvjed u Zagrebu?

To što smo ovih dana imali prilike vidjeti bilo je tužno i sramotno. Činjenica da HNS i gradonačelnik Habuš prosvjeduju pred Vladom, čiji je HNS strateški partner s čak četiri ministra, a posebno odgovor ministra Mihaela Zmajlovića, pokazuje s jedne strane odnos i nezainteresiranost Vlade za probleme Varaždina, no prije svega nesposobnost, neznanje i potpuni nedostatak autoriteta onih koji danas vode Grad Varaždin i Varaždinsku županiju, a nude se biti liderima i u budućnosti. Kroz saborsku proceduru predložila sam konkretna rješenja za balirani otpad. Prvo, amandmanom sam tražila da se u državnom proračunu za 2015. godinu osigura 30 milijuna kuna kako bi se problem smeća počeo rješavati. Tada me župan Štromar ismijao, govoreći da će on osigurati više sredstava. Kao što vidimo, osigurao je čistu nulu. Nakon toga uputila sam zahtjev Vladi da preuzme odgovornost za rješavanje smeća, što je ponovno odbijeno. Dakle, rješenja su bila tu, a danas isti ljudi – koji su bili protiv mojih rješenja – pozivaju premijera Zorana Milanovića da se uključi. To je nedopustivo politikantstvo.

Za svoj posao u Gradu odrekla sam se i plaće i naknade. No, Habušu sam očito smetala

Za župana Štromara ste rekli da se nudi za lidera Sjevera, a nije dovršio nijedan projekt. No donedavno ste bili članica HNS-a te ste surađivali s aktualnim županom, a sada ga kritizirate. 

U cilju realizacije programa i projekata u interesu naših građana surađivala sam sa Štromarom i moram reći da je ta suradnja bila korektna. Dobro je obavljao posao zamjenika župana i znao operativno odraditi projekte koje je osmislio i vodio Radimir Čačić kao župan i kao ministar. Pokazalo se, međutim, da Štromar jednostavno ne može biti prvi. U šest godina mandata nije osmislio ni jedan jedini vlastiti projekt, niti je realizirao išta od već dokazano izvedivih projekata. I sada kao svoj „novi“ program nudi projekte koji su već davno trebali biti realizirani?! Štromar i ja razišli smo se na osobnoj razini u trenutku izbacivanja Čačića iz stranke, jer se tada, kao osoba koju je baš Čačić više od 20 godina doslovno „gurao“, pokazala kao ljudski i moralno krajnje nepoštena.

A Habuš? Formalno ste još uvijek njegova zamjenica, ali bez ovlasti. Zar doista ne možete raditi u Gradskoj vijećnici? Vaša kolegica Sandra Herman u Međimurskoj županiji – unatoč prelasku u Reformiste – i dalje surađuje s HNS-ovim županom Posavcem. 

Ovo su pitanja za gradonačelnika Habuša, koji je jedini u Hrvatskoj „izumio“ model razvlaštenja dogradonačelnika, jer mene, naime, nije izabrao on, nego građani na neposrednim izborima. U svega godinu dana koliko sam mogla obavljati posao dogradonačelnice, pokrenula sam niz projekata i konkretnih mjera, prvenstveno vezanih uz gospodarstvo i obrtnike grada Varaždina. Pokrenula sam izradu Strategije Grada, formirala tim za izradu EU projekata. Za svoj posao u Gradu odrekla sam se i plaće i naknade. No, očito sam iz nekih razloga Habušu smetala, možda upravo zato što se moj rad vidio i prepoznao. Dvije godine nakon što je mene onemogućio u radu, njegovi rezultati rada su više nego porazni. Činjenica da gospođa Herman normalno radi svoj posao dožupanice, samo govori da se u slučaju mojeg razvlaštenja radilo o ljudski prizemnoj i politikantskoj odluci Habuša i HNS-a.

Istra kao primjer

Pred nama su parlamentarni izbori. Vaša koalicija „Uspješna Hrvatska“ izdvaja se po tome što se izjasnila da je u Hrvatskoj nužno provesti decentralizaciju i regionalizaciju. Kako bi građani profitirali od ukidanja županija i formiranja pet do osam regija?

Danas se doslovno o svemu odlučuje u Zagrebu, a centralna država upravlja s 90 posto ukupnih poreznih prihoda, a sve ostale općine, gradovi i županije sa svega 10 posto. Koalicija „Uspješna Hrvatska“ i Reformisti traže da s 30 posto sredstava upravljaju lokalne jedinice, što je i prosjek Europske unije. Zalažemo se za regionalizaciju sa snažnom regijom Sjever i centrom u Varaždinu. Danas, nažalost, svjedočimo činjenici da je za mandata župana Štromara Varaždinska županija počela snažno zaostajati, da ima najniže plaće u Hrvatskoj, čak 20 posto niže od prosjeka, i da iz Varaždina odlaze brojne institucije, od HRT-a pa nadalje, u Čakovec, Koprivnicu, Bjelovar, što je nedopustivo. Jedini smo koji – nasuprot HDZ-ove te SDP-ove koalicije – tražimo regionalizaciju Hrvatske s Varaždinom kao snažnim centrom sjeverne regije. Na političkoj sceni se nude brojne nove opcije, poput ORaH-a i Živog zida, dalmatinskog Mosta i zagrebačke stranke Bandić Milan 365, ali nijedna od njih nema programe i projekte za našu županiju, niti regiju Sjever vide kao posebnu regiju, nego smatraju da bi se nama trebalo i dalje upravljati iz Zagreba ili čak iz Dalmacije. Primjer IDS-a iz Istre je najbolji primjer kako se treba boriti za svoj kraj i kako svoju županiju pretvoriti u najrazvijeniju u Hrvatskoj.

U 3. izbornoj jedinici očekujemo tri saborska mandata

Mogu li se saborski zastupnici, posebno ako su u oporbi, izboriti za svoj grad i županiju? Podaci kažu da ste među zastupnicima iz 3. izborne jedinice upravo vi predložili najviše zakonskih prijedloga. Kakvi su rezultati? 

Kao jedina saborska zastupnica iz Grada Varaždina, upravo sam zalaganje i borbu za Varaždin vidjela kao svoj glavni posao. Sudjelovala sam u izradi i obrani zakona kojim je HNK u Varaždinu dobio nacionalni status. Nije bilo lako, otpori i strast da se to Varaždinu ne da bili su ogromni. Prva sam predložila i zakon kojim je naše Sveučilište Sjever postalo javno. To su, dugoročno, statusno iznimno važne stvari za Grad Varaždin, posebno u kontekstu Varaždina kao snažnog centra regije. Posebno sam se zalagala za varaždinske obrtnike s raznim inicijativama, od kojih su neke uspjele, a neke, nažalost, nisu. Međutim, na njima ćemo ustrajati i dalje. Drago mi je da je prihvaćena inicijativa da se ukine potpuno besmislena naknada za naplatu prilaza na županijske ceste, a sada inzistiram na tome da se prekinu sporovi koje Županija, odnosno ŽUC, vode protiv poduzetnika i obrtnika, jer će u suprotnom velik broj njih morati ugasiti svoje tvrtke, što je nedopustivo.

Štromar se pokazao kao ljudski i moralno nepoštena osoba

Prvi ste predložili preferencijalno glasovanje kod izbora zastupnika u Hrvatski sabor. Zašto?

To je još jedna inicijativa Reformista koja je prihvaćena i pokazuje da neki iz oporbe mogu napraviti više nego neki iz „vertikale vlasti“. Smatramo važnim da građani zastupnike biraju imenom i prezimenom, jer na taj način zaista mogu svojim glasom podržati zastupnika koji je radio, koji se trudio i borio, a ne samo listu stranke koju je prema svom dojmu sastavio čelnik stranke.

A za što ćete se posebno zalagati izborite li novi saborski mandat? 

Kao i dosad, zalagat ću se prvenstveno za Grad Varaždin i Varaždinsku županiju, kao i za naše gospodarstvenike i obrtnike. Važno je koristiti Fond za sufinanciranje EU projekata. Fond svim općinama, gradovima i županijama omogućuje sufinanciranje svih projekata koje odobri EU. To znači da u prijavi i izradi EU projekata više nema nikakvih limita. To je ogroman potencijal, jer uz „mršave“ proračune, sredstva iz EU fondova su način kako pokrenuti projekte, investicije i time gospodarski rast i zapošljavanje.

Ključni projekti

Isticali ste da u povlačenju novca iz EU fondova Grad Varaždin i Varaždinska županija snažno zaostaju. 

Da, nažalost. Zato Reformisti imaju posebne programe upravo za našu županiju. Nakon dobivanja nacionalnog statusa Sveučilišta Sjever, veliki EU projekt je izgradnja sveučilišnog kampusa. Zemljište je osigurano, a mi smo pripremili i projektnu dokumentaciju. Isto tako, od države moramo tražiti da nam u vlasništvo prenese sve vojne objekte u Županiji, od kojih je posebno važna vojarna u Optujskoj ulici, koja već godinama stoji prazna i zapuštena. Takav objekt u samom gradu je potencijalno najveća investicija za čiju realizaciju se osiguravaju sredstva iz EU fondova. Tu je i projekt uređenja Doma željezničara, koji je dan na korištenje mladima, a u ruševnom je stanju, zatim obnova i dogradnja 5. i 6. osnovne škole Varaždin te obnova svih varaždinskih gradskih vrtića, ali i konačna realizacija dogradnje zgrade Kirurgije i izgradnje hitnog prijema Opće bolnice u Varaždinu te izgradnja četiri škole u Županiji. To su projekti koji „stoje“, a njihovu realizaciju moguće je ostvariti brzo.

Što je s poljoprivredom? O tim projektima Reformista malo se zna.

Pripremili smo cijeli niz programa u poljoprivredi: od ključnog projekta navodnjavanja, koji je za naše proizvođače voća i povrća primaran, preko otvaranja otkupnih stanica i projekta sušionice povrća, pa do mini-mljekara i potpora OPG-ima. 

Jedan od vaših kapitalnih projekata je brza pruga prema Zagrebu, ali kroz Lepoglavu i Krapinu.

Točno, modernizacija i izgradnja brze pruge koja bi Varaždin dovela na 40, a Lepoglavu na 30 minuta od Zagreba, jedan je od kapitalnih projekta Reformista za ovu regiju. Investicija je vrijedna 300 milijuna eura, 85 posto bi se sufinanciralo iz EU fondova, a rok izgradnje je 36 mjeseci. Takav projekt riješio bi probleme mnogih koji rade ili studiraju u Zagrebu, povećao kvalitetu života svih u ovoj regiji, a sama investicija od 300 milijuna eura dala bi velik zamah našim posrnulim tvrtkama i gospodarstvu u cjelini. Ljudi koji su znali realizirati projekt autocesta, znat će realizirati i projekt željeznica.

Kad je u pitanju zamah gospodarstva, jedna od najvažnijih točaka programa Reformista je smanjenje PDV-a za obrtnike na deset posto. 

Smanjenjem PDV-a na 10 posto svi obrtnici izjednačili bi se s onima u ugostiteljstvu. Naš kraj ovisi o obrtnicima i moramo ih snažnije podržati, a smanjenje PDV-a na 10 posto bit će velik pomak u tom smjeru. Država danas treba poreznu i investicijsku stabilnost, a ne stalne promjene „pravila igre“, kao što je trenutno slučaj. Ključno je smanjenje „šume“ propisa i procedura. Isto tako, u Varaždinu je nužno formirati centar koji bi u najkraćem mogućem roku domaćim i stranim investitorima osigurao sve potrebne informacije, prikupio dokumentaciju i dozvole te omogućio brzu realizaciju investicije, što znači i nova zapošljavanja. Međutim, da bismo to sve realizirali, potrebno je provesti i ono o čemu mi najviše govorimo, a to su reforme. Reforma javne uprave, kako na državnom nivou, tako i na lokalnom, traži uvođenje kriterija mjerljivosti i otpuštanje onih koji su neučinkoviti, odnosno onih koji na trošak naših građana primaju plaću, a ne rade. Javna uprava mora biti jeftinija, efikasnija te prije svega servis građanima i gospodarstvu, što danas nije.

Objavljeni su rezultati raznih anketa, prema kojima „Uspješna Hrvatska“ značajno varira. Što vi očekujete?

Reformisti su do sada izašli na izbore u mjesnim odborima u Varaždinu, na kojima smo ostvarili pobjedu u pet od sedam gradskih mjesnih odbora s podrškom od 21 do 34 posto. U Lepoglavi smo osvojili 22 posto, a u Novom Marofu 20 posto. Dakle, brojke jasno pokazuju našu snagu. U 3. izbornoj jedinici očekujemo tri saborska mandata, a na nivou države koalicija „Uspješna Hrvatska“ očekuje od pet do deset mandata.

Budu li zastupnici Reformista „jezičac na vagi“ nakon izbora, kome biste dali podršku: SDP-ovoj ili HDZ-ovoj koaliciji? 

Da smo htjeli suradnju s ovim političkim opcijama, bili bismo u koaliciji s njima. Reformisti imaju svoj jasan plan reformi, program razvoja i konkretne projekte, a razmotrit ćemo suradnju s onima koji će ih zajedno s nama biti spremni realizirati. Regionalne politike, programi i projekti za Varaždin i Varaždinsku županiju temelj su svih razgovora.

U politici se odlučuje, a žena nema

Najuspješnija ste i najutjecajnija žena u politici u Varaždinskoj županiji, a i u regiji. Kako surađujete s muškim kolegama? Uvažavaju li vas ili još uvijek prevladava mišljenje da je ženi mjesto u kuhinji? 

Kao ranije u gospodarstvu, u kojem sam radila više od 15 godina, tako i danas u politici odlično surađujem sa svim kolegama i ne dijelim ih prema spolu. Ako su neki zbog toga što sam žena i imali neke predrasude, mislim da sam ih vrlo brzo razuvjerila. Želja mi je da se više žena odluči na aktivniji društveni angažman i rad u politici, jer ma što mi o politici mislili, ona je još uvijek jedini put do mjesta na kojima se odlučuje, a tu je, nažalost, žena doista premalo.

Je li odluka o rodnim kvotama u izbornom zakonu – koju je Ustavni sud „srušio“ – bila dobra ili je nepotrebna? 

Saborska je većina donijela odluku o obveznom poštivanju ženskih kvota početkom godine. Mijenjati izborno zakonodavstvo i „pravila igre“ nekoliko tjedana pred izbore, kao što je to učinio Ustavni sud, potpuno je neprihvatljivo i sasvim sigurno neće doprinijeti boljoj zastupljenosti žena u politici.

CENTAR

„Dobivanje nacionalnog statusa HNK i Sveučilišta Sjever statusno su jedne od najvažnijih stvari koje smo osigurali u ovom saborskom mandatu, posebno u kontekstu Varaždina kao snažnog centra regije.“

ZAMAH

„Kapitalne investicije izgradnje željeznice i infrastrukturnih objekata, izrada projekata za korištenje sredstava iz EU fondova te ključno olakšavanje poslovanja i investiranja dat će nov zamah našem gospodarstvu te osigurati zapošljavanje i porast plaća.“

VRLO JASNO

„Reformisti imaju jasan plan reformi i konkretne projekte, a nakon izbora razmotrit ćemo suradnju s onima koji će ih zajedno s nama biti spremni realizirati. Regionalni programi i projekti za Varaždinsku županiju temelj su svih razgovora.“

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje