Povežite se s nama

U fokusu

Tužan i sramotan je Habušev prosvjed, dokazuje da je Županija bez ikakvog autoriteta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

INTERVJU: NATALIJA MARTINČEVIĆ

Što Reformisti nude biračima i što očekuju na parlamentarnim izborima, prvim velikim izborima na kojima će se pokazati njihova snaga, bila je glavna tema razgovora s potpredsjednicom i dosadašnjom saborskom zastupnicom Narodne stranke – Reformisti Natalijom Martinčević.

No baš uoči razgovora, gradonačelnik Goran Habuš iznenadio je javnost prosvjedom u Zagrebu zbog baliranog otpada. S obzirom na to da je riječ o njezinom bivšem kolegi, koji ju je ostavio bez ovlasti na dužnosti dogradonačelnice, temu bala i (ne)rješavanja tog velikog problema nije bilo moguće izbjeći. U razgovoru Natalija Martinčević govori i o tome zašto smatra da je nužna regionalizacija i decentralizacija Hrvatske, o konkretnim projektima koje nude Reformisti, a otkriva i koji će uvjet postaviti budućoj Vladi želi li njihovu podršku u Saboru.

Politikanstvo

Vi ste još prije pet mjeseci otvoreno ustvrdili da je gradonačelnik Varaždina nesposoban riješiti problem zbrinjavanja smeća, a da je autoritet župana Predraga Štromara prema Vladi ravan nuli. Što kažete na prosvjed u Zagrebu?

To što smo ovih dana imali prilike vidjeti bilo je tužno i sramotno. Činjenica da HNS i gradonačelnik Habuš prosvjeduju pred Vladom, čiji je HNS strateški partner s čak četiri ministra, a posebno odgovor ministra Mihaela Zmajlovića, pokazuje s jedne strane odnos i nezainteresiranost Vlade za probleme Varaždina, no prije svega nesposobnost, neznanje i potpuni nedostatak autoriteta onih koji danas vode Grad Varaždin i Varaždinsku županiju, a nude se biti liderima i u budućnosti. Kroz saborsku proceduru predložila sam konkretna rješenja za balirani otpad. Prvo, amandmanom sam tražila da se u državnom proračunu za 2015. godinu osigura 30 milijuna kuna kako bi se problem smeća počeo rješavati. Tada me župan Štromar ismijao, govoreći da će on osigurati više sredstava. Kao što vidimo, osigurao je čistu nulu. Nakon toga uputila sam zahtjev Vladi da preuzme odgovornost za rješavanje smeća, što je ponovno odbijeno. Dakle, rješenja su bila tu, a danas isti ljudi – koji su bili protiv mojih rješenja – pozivaju premijera Zorana Milanovića da se uključi. To je nedopustivo politikantstvo.

Za svoj posao u Gradu odrekla sam se i plaće i naknade. No, Habušu sam očito smetala

Za župana Štromara ste rekli da se nudi za lidera Sjevera, a nije dovršio nijedan projekt. No donedavno ste bili članica HNS-a te ste surađivali s aktualnim županom, a sada ga kritizirate. 

U cilju realizacije programa i projekata u interesu naših građana surađivala sam sa Štromarom i moram reći da je ta suradnja bila korektna. Dobro je obavljao posao zamjenika župana i znao operativno odraditi projekte koje je osmislio i vodio Radimir Čačić kao župan i kao ministar. Pokazalo se, međutim, da Štromar jednostavno ne može biti prvi. U šest godina mandata nije osmislio ni jedan jedini vlastiti projekt, niti je realizirao išta od već dokazano izvedivih projekata. I sada kao svoj „novi“ program nudi projekte koji su već davno trebali biti realizirani?! Štromar i ja razišli smo se na osobnoj razini u trenutku izbacivanja Čačića iz stranke, jer se tada, kao osoba koju je baš Čačić više od 20 godina doslovno „gurao“, pokazala kao ljudski i moralno krajnje nepoštena.

A Habuš? Formalno ste još uvijek njegova zamjenica, ali bez ovlasti. Zar doista ne možete raditi u Gradskoj vijećnici? Vaša kolegica Sandra Herman u Međimurskoj županiji – unatoč prelasku u Reformiste – i dalje surađuje s HNS-ovim županom Posavcem. 

Ovo su pitanja za gradonačelnika Habuša, koji je jedini u Hrvatskoj „izumio“ model razvlaštenja dogradonačelnika, jer mene, naime, nije izabrao on, nego građani na neposrednim izborima. U svega godinu dana koliko sam mogla obavljati posao dogradonačelnice, pokrenula sam niz projekata i konkretnih mjera, prvenstveno vezanih uz gospodarstvo i obrtnike grada Varaždina. Pokrenula sam izradu Strategije Grada, formirala tim za izradu EU projekata. Za svoj posao u Gradu odrekla sam se i plaće i naknade. No, očito sam iz nekih razloga Habušu smetala, možda upravo zato što se moj rad vidio i prepoznao. Dvije godine nakon što je mene onemogućio u radu, njegovi rezultati rada su više nego porazni. Činjenica da gospođa Herman normalno radi svoj posao dožupanice, samo govori da se u slučaju mojeg razvlaštenja radilo o ljudski prizemnoj i politikantskoj odluci Habuša i HNS-a.

Istra kao primjer

Pred nama su parlamentarni izbori. Vaša koalicija „Uspješna Hrvatska“ izdvaja se po tome što se izjasnila da je u Hrvatskoj nužno provesti decentralizaciju i regionalizaciju. Kako bi građani profitirali od ukidanja županija i formiranja pet do osam regija?

Danas se doslovno o svemu odlučuje u Zagrebu, a centralna država upravlja s 90 posto ukupnih poreznih prihoda, a sve ostale općine, gradovi i županije sa svega 10 posto. Koalicija „Uspješna Hrvatska“ i Reformisti traže da s 30 posto sredstava upravljaju lokalne jedinice, što je i prosjek Europske unije. Zalažemo se za regionalizaciju sa snažnom regijom Sjever i centrom u Varaždinu. Danas, nažalost, svjedočimo činjenici da je za mandata župana Štromara Varaždinska županija počela snažno zaostajati, da ima najniže plaće u Hrvatskoj, čak 20 posto niže od prosjeka, i da iz Varaždina odlaze brojne institucije, od HRT-a pa nadalje, u Čakovec, Koprivnicu, Bjelovar, što je nedopustivo. Jedini smo koji – nasuprot HDZ-ove te SDP-ove koalicije – tražimo regionalizaciju Hrvatske s Varaždinom kao snažnim centrom sjeverne regije. Na političkoj sceni se nude brojne nove opcije, poput ORaH-a i Živog zida, dalmatinskog Mosta i zagrebačke stranke Bandić Milan 365, ali nijedna od njih nema programe i projekte za našu županiju, niti regiju Sjever vide kao posebnu regiju, nego smatraju da bi se nama trebalo i dalje upravljati iz Zagreba ili čak iz Dalmacije. Primjer IDS-a iz Istre je najbolji primjer kako se treba boriti za svoj kraj i kako svoju županiju pretvoriti u najrazvijeniju u Hrvatskoj.

U 3. izbornoj jedinici očekujemo tri saborska mandata

Mogu li se saborski zastupnici, posebno ako su u oporbi, izboriti za svoj grad i županiju? Podaci kažu da ste među zastupnicima iz 3. izborne jedinice upravo vi predložili najviše zakonskih prijedloga. Kakvi su rezultati? 

Kao jedina saborska zastupnica iz Grada Varaždina, upravo sam zalaganje i borbu za Varaždin vidjela kao svoj glavni posao. Sudjelovala sam u izradi i obrani zakona kojim je HNK u Varaždinu dobio nacionalni status. Nije bilo lako, otpori i strast da se to Varaždinu ne da bili su ogromni. Prva sam predložila i zakon kojim je naše Sveučilište Sjever postalo javno. To su, dugoročno, statusno iznimno važne stvari za Grad Varaždin, posebno u kontekstu Varaždina kao snažnog centra regije. Posebno sam se zalagala za varaždinske obrtnike s raznim inicijativama, od kojih su neke uspjele, a neke, nažalost, nisu. Međutim, na njima ćemo ustrajati i dalje. Drago mi je da je prihvaćena inicijativa da se ukine potpuno besmislena naknada za naplatu prilaza na županijske ceste, a sada inzistiram na tome da se prekinu sporovi koje Županija, odnosno ŽUC, vode protiv poduzetnika i obrtnika, jer će u suprotnom velik broj njih morati ugasiti svoje tvrtke, što je nedopustivo.

Štromar se pokazao kao ljudski i moralno nepoštena osoba

Prvi ste predložili preferencijalno glasovanje kod izbora zastupnika u Hrvatski sabor. Zašto?

To je još jedna inicijativa Reformista koja je prihvaćena i pokazuje da neki iz oporbe mogu napraviti više nego neki iz „vertikale vlasti“. Smatramo važnim da građani zastupnike biraju imenom i prezimenom, jer na taj način zaista mogu svojim glasom podržati zastupnika koji je radio, koji se trudio i borio, a ne samo listu stranke koju je prema svom dojmu sastavio čelnik stranke.

A za što ćete se posebno zalagati izborite li novi saborski mandat? 

Kao i dosad, zalagat ću se prvenstveno za Grad Varaždin i Varaždinsku županiju, kao i za naše gospodarstvenike i obrtnike. Važno je koristiti Fond za sufinanciranje EU projekata. Fond svim općinama, gradovima i županijama omogućuje sufinanciranje svih projekata koje odobri EU. To znači da u prijavi i izradi EU projekata više nema nikakvih limita. To je ogroman potencijal, jer uz „mršave“ proračune, sredstva iz EU fondova su način kako pokrenuti projekte, investicije i time gospodarski rast i zapošljavanje.

Ključni projekti

Isticali ste da u povlačenju novca iz EU fondova Grad Varaždin i Varaždinska županija snažno zaostaju. 

Da, nažalost. Zato Reformisti imaju posebne programe upravo za našu županiju. Nakon dobivanja nacionalnog statusa Sveučilišta Sjever, veliki EU projekt je izgradnja sveučilišnog kampusa. Zemljište je osigurano, a mi smo pripremili i projektnu dokumentaciju. Isto tako, od države moramo tražiti da nam u vlasništvo prenese sve vojne objekte u Županiji, od kojih je posebno važna vojarna u Optujskoj ulici, koja već godinama stoji prazna i zapuštena. Takav objekt u samom gradu je potencijalno najveća investicija za čiju realizaciju se osiguravaju sredstva iz EU fondova. Tu je i projekt uređenja Doma željezničara, koji je dan na korištenje mladima, a u ruševnom je stanju, zatim obnova i dogradnja 5. i 6. osnovne škole Varaždin te obnova svih varaždinskih gradskih vrtića, ali i konačna realizacija dogradnje zgrade Kirurgije i izgradnje hitnog prijema Opće bolnice u Varaždinu te izgradnja četiri škole u Županiji. To su projekti koji „stoje“, a njihovu realizaciju moguće je ostvariti brzo.

Što je s poljoprivredom? O tim projektima Reformista malo se zna.

Pripremili smo cijeli niz programa u poljoprivredi: od ključnog projekta navodnjavanja, koji je za naše proizvođače voća i povrća primaran, preko otvaranja otkupnih stanica i projekta sušionice povrća, pa do mini-mljekara i potpora OPG-ima. 

Jedan od vaših kapitalnih projekata je brza pruga prema Zagrebu, ali kroz Lepoglavu i Krapinu.

Točno, modernizacija i izgradnja brze pruge koja bi Varaždin dovela na 40, a Lepoglavu na 30 minuta od Zagreba, jedan je od kapitalnih projekta Reformista za ovu regiju. Investicija je vrijedna 300 milijuna eura, 85 posto bi se sufinanciralo iz EU fondova, a rok izgradnje je 36 mjeseci. Takav projekt riješio bi probleme mnogih koji rade ili studiraju u Zagrebu, povećao kvalitetu života svih u ovoj regiji, a sama investicija od 300 milijuna eura dala bi velik zamah našim posrnulim tvrtkama i gospodarstvu u cjelini. Ljudi koji su znali realizirati projekt autocesta, znat će realizirati i projekt željeznica.

Kad je u pitanju zamah gospodarstva, jedna od najvažnijih točaka programa Reformista je smanjenje PDV-a za obrtnike na deset posto. 

Smanjenjem PDV-a na 10 posto svi obrtnici izjednačili bi se s onima u ugostiteljstvu. Naš kraj ovisi o obrtnicima i moramo ih snažnije podržati, a smanjenje PDV-a na 10 posto bit će velik pomak u tom smjeru. Država danas treba poreznu i investicijsku stabilnost, a ne stalne promjene „pravila igre“, kao što je trenutno slučaj. Ključno je smanjenje „šume“ propisa i procedura. Isto tako, u Varaždinu je nužno formirati centar koji bi u najkraćem mogućem roku domaćim i stranim investitorima osigurao sve potrebne informacije, prikupio dokumentaciju i dozvole te omogućio brzu realizaciju investicije, što znači i nova zapošljavanja. Međutim, da bismo to sve realizirali, potrebno je provesti i ono o čemu mi najviše govorimo, a to su reforme. Reforma javne uprave, kako na državnom nivou, tako i na lokalnom, traži uvođenje kriterija mjerljivosti i otpuštanje onih koji su neučinkoviti, odnosno onih koji na trošak naših građana primaju plaću, a ne rade. Javna uprava mora biti jeftinija, efikasnija te prije svega servis građanima i gospodarstvu, što danas nije.

Objavljeni su rezultati raznih anketa, prema kojima „Uspješna Hrvatska“ značajno varira. Što vi očekujete?

Reformisti su do sada izašli na izbore u mjesnim odborima u Varaždinu, na kojima smo ostvarili pobjedu u pet od sedam gradskih mjesnih odbora s podrškom od 21 do 34 posto. U Lepoglavi smo osvojili 22 posto, a u Novom Marofu 20 posto. Dakle, brojke jasno pokazuju našu snagu. U 3. izbornoj jedinici očekujemo tri saborska mandata, a na nivou države koalicija „Uspješna Hrvatska“ očekuje od pet do deset mandata.

Budu li zastupnici Reformista „jezičac na vagi“ nakon izbora, kome biste dali podršku: SDP-ovoj ili HDZ-ovoj koaliciji? 

Da smo htjeli suradnju s ovim političkim opcijama, bili bismo u koaliciji s njima. Reformisti imaju svoj jasan plan reformi, program razvoja i konkretne projekte, a razmotrit ćemo suradnju s onima koji će ih zajedno s nama biti spremni realizirati. Regionalne politike, programi i projekti za Varaždin i Varaždinsku županiju temelj su svih razgovora.

U politici se odlučuje, a žena nema

Najuspješnija ste i najutjecajnija žena u politici u Varaždinskoj županiji, a i u regiji. Kako surađujete s muškim kolegama? Uvažavaju li vas ili još uvijek prevladava mišljenje da je ženi mjesto u kuhinji? 

Kao ranije u gospodarstvu, u kojem sam radila više od 15 godina, tako i danas u politici odlično surađujem sa svim kolegama i ne dijelim ih prema spolu. Ako su neki zbog toga što sam žena i imali neke predrasude, mislim da sam ih vrlo brzo razuvjerila. Želja mi je da se više žena odluči na aktivniji društveni angažman i rad u politici, jer ma što mi o politici mislili, ona je još uvijek jedini put do mjesta na kojima se odlučuje, a tu je, nažalost, žena doista premalo.

Je li odluka o rodnim kvotama u izbornom zakonu – koju je Ustavni sud „srušio“ – bila dobra ili je nepotrebna? 

Saborska je većina donijela odluku o obveznom poštivanju ženskih kvota početkom godine. Mijenjati izborno zakonodavstvo i „pravila igre“ nekoliko tjedana pred izbore, kao što je to učinio Ustavni sud, potpuno je neprihvatljivo i sasvim sigurno neće doprinijeti boljoj zastupljenosti žena u politici.

CENTAR

„Dobivanje nacionalnog statusa HNK i Sveučilišta Sjever statusno su jedne od najvažnijih stvari koje smo osigurali u ovom saborskom mandatu, posebno u kontekstu Varaždina kao snažnog centra regije.“

ZAMAH

„Kapitalne investicije izgradnje željeznice i infrastrukturnih objekata, izrada projekata za korištenje sredstava iz EU fondova te ključno olakšavanje poslovanja i investiranja dat će nov zamah našem gospodarstvu te osigurati zapošljavanje i porast plaća.“

VRLO JASNO

„Reformisti imaju jasan plan reformi i konkretne projekte, a nakon izbora razmotrit ćemo suradnju s onima koji će ih zajedno s nama biti spremni realizirati. Regionalni programi i projekti za Varaždinsku županiju temelj su svih razgovora.“

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje