Povežite se s nama

Međimurje

U Čakovcu održane radionice za mlade Romkinje na temu rodne ravnopravnosti, adolescencije i odrastanja

Foto: SRRH "Kali Sara"

Objavljeno:

- dana

U Čakovcu su održana prva dva ciklusa edukacijskih radionica namijenjenih mladim Romkinjama u okviru projekta „Obrazovane Romkinje – osnažene romske zajednice!“, koji od veljače 2021. godine provodi Savez Roma u Republici Hrvatskoj (SRRH) „Kali Sara“, uz partnerstvo s islandskim Institutom za strane jezike „Vigdís Finnbogadóttir“ i uz financijsku podršku Fonda za aktivno građanstvo.

Prva dva ciklusa ovih edukacijskih radionica prvo su održana u Belom Manastiru za djevojčice i djevojke iz Osječko-baranjske županije, potom u Slavonskom Brodu za Brodsko-posavsku županiju, a 2021. godina zatvorena je edukacijskim radionicama u Čakovcu, na kojoj su sudjelovale mlade Romkinje iz Međimurske županije.

Projektom su obuhvaćene djevojčice i djevojke u dobi od 13 do 18 godina koje su u prva dva edukacijska ciklusa radionica imale priliku baviti se temama rodne ravnopravnosti, adolescencije, sazrijevanja i odrastanja, te seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja uz različite interaktivne aktivnosti i misaone procese.

– Radionice ovakve prirode uvijek su odlična prilika za bolje upoznavanje i stvaranje zajedničkog razumijevanja oko položaja, potreba, razmišljanja, želja i ambicija mladih Romkinja u Hrvatskoj, a i za kolektivno i informirano osmišljavanje novih i dodatnih aktivnosti namijenjenih upravo njima – poručili su iz SRRH „Kali Sara“.

Prema prvim evaluacijama radionica i informacijama s terena, ovakve su radionice i u Međimurskoj županiji prepoznate kao važne, korisne i poželjne te postoji jasni konsenzus oko povećanja broja aktivnosti u koje se mlade Romkinje mogu izravno uključiti i koje one same osmisle ili definiraju kao potrebne.

– Obrazovanje i osnaživanje cijele romske zajednice smatramo apsolutnim prioritetom te prepoznajemo mladež kao ključne nositelje napretka koje moramo na sve načine podržati i poduprijeti, a što se posebno odnosi na mlade Romkinje – zaključuju iz SRRH „Kali Sara“.

Do kraja provedbe projekta, radionice će se još održati i u Sisačko-moslavačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj te Koprivničko-križevačkoj županiji.

Međimurje

U Oporovcu misna slavlja i proštenje povodom blagdana Gospe Snježne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Svečano je danas u Oporovcu, gdje se slavi blagdan Gospe Snježne uz proštenje.

Misna slavlja na rasporedu su od 10.30 te 15 sati, pri čemu je već održano jedno ujutro u 7.30.

U 19.30 organizira se pak proščenjska zabava uz Mirka Švendu Žigu i Oporovskog teteca.

Nastavite čitati

Međimurje

Dan Kuršanca na blagdan Gospe Snježne obilježen u svečanom tonu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom, polaganjem vijenaca, sportskim igrama te zabavom i druženjem obilježen je Dan Kuršanca. Ovo naselje u sastavu Grada Čakovca 5. kolovoza (blagdan Gospe Snježne) obilježava kao svoj dan.

Kao i ranijih godina, položen je vijenac i zapaljene svijeće podno spomenika Branku Kosu. Odavanjem počasti ovom jedinom poginulom hrvatskom branitelju iz Kuršanca, ujedno je i obilježen današnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Uime Grada Čakovca i Mjesnog odbora Kuršanec vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga i predsjednik Mjesnog odbora Siniša Kregar. Uz članove obitelj, počast poginulim Kosu dali su i predstavnici udruga koje djeluju na kuršanečkom području i brojni mještani, a molitvu za njega i sve poginule branitelje predvodio je župnik Župe sv. Nikole biskupa Novo Selo na Dravi, vlč. Ivan Munđar.

Velečasni Munđar predvodio je i misno slavlje u kapeli Gospe Snježne, te molitvu pred svečani ručak. Pozdravljajući okupljene, predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, mještanima je čestitao njihov dan te ih pozvao da svi zajedno radimo kako bi uvjeti života i rada na cijelom gradskom području bili na visokoj razini. Mještanima, posebno onima koji aktivno sudjeluju u društvenom životu preko neke od udruga, zahvalio se na svemu što čine kako bi se naš grad predstavio u što boljem svjetlu.

– Ove godine obnovljeno je pročelje na društvenom domu, postavljena kamera za kontrolu prometa, na nekoliko mjesta uređena oborinska kanalizacija, postavljeno novo dječje igralište, a čim se otvori mogućnost, za sufinanciranje putem europskih fondova, prijavit će se dogradnja školske sportske dvorane – kažu iz Grada Čakovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje