Povežite se s nama

Život i društvo

U Cestici turistički boom nije uspjela ugušiti ni pandemija, realizirali su brojne projekte i pozitivni su im demografski trendovi

Objavljeno:

- dana

Iza Općine Cestica je još jedno izazovno jednogodišnje razdoblje u kojem se mnogo radilo i pažljivo planiralo. Stoga će mještani, između ostalog, uskoro svjedočiti dogradnji dječjeg vrtića te rekonstrukciji Društvenog doma Gornje Vratno. Ustvrdio je to u intervjuu za Regionalni tjednik općinski načelnik Mirko Korotaj, od kojeg doznajemo i to da u ovoj sredini gospodarstvenici već sumiraju pozitivne učinke ulaska u Schengen i eurozonu.

Štoviše, u ovom pitoresknom vinorodnom kraju turistički boom nije uspjela ugušiti ni pandemija, pa Turistička zajednica Općine Cestica 14. listopada organizira osebujnu Vinsku stazu…

Misle na sve

– Cestičani uvijek iznova pokazuju i dokazuju da znaju provesti u djelo strategiju razvoja turizma koja je u Općini definirana još 2017. godine. Pokazalo se da je privatna inicijativa u tom sektoru bila brža od nas i u kratkom roku pojavilo se 12 iznajmljivača kuća za odmor sa 64 ležaja. Klijenteli nude brojne sadržaje i turistima su na raspolaganju bazeni, omogućeno im je kupanje u jacuzzijima ili uživancija u saunama. Smještajni turizam odlično funkcionira već tri godine, što potvrđuje brojka od 2800 ostvarenih noćenja u prvih 8 mjeseci 2023. godine. Riječ je o 16-postotnom povećanju noćenja u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje – objasnio je načelnik Korotaj koji ovih dana sa svojim timom ima i pune ruke posla oko organizacije svečane sjednice Općinskog vijeća Općine Cestica koja će biti centralni događaj u sklopu programa obilježavanja Dana Općine Cestica.

Smještajni turizam odlično funkcionira već tri godine, što potvrđuje brojka od 2800 ostvarenih noćenja u prvih 8 mjeseci 2023. godine

Iznajmljivačima kuća za odmor te onima koji se tek namjeravaju ozbiljnije baviti turizmom, Općina namjerava pomoći određenim mjerama i uskoro će raspisati potrebne natječaje.

– To nije sve, jer već smo naručili izradu studije biciklističkih staza na općinskom području. Uz to, uređuju se parkovni sadržaji i restorani na izletničkim lokacijama. Ideja nam ne nedostaje te smo uvijek blagonaklono gledali na dobru prekograničnu suradnju slovenskih i hrvatskih općina. Ona se dodatno intenzivirala ulaskom Hrvatske u Schengen te se brojna društva još više posjećuju, pogotovo su aktivni umirovljenici, vatrogasci i nogometaši. Pravo je zadovoljstvo vidjeti kako jedni drugima pomažu kad ustreba – veli čelnik Općine Cestica koja u suradnji s Općinom Zavrč poziva sve zainteresirane u subotu, 23. rujna, na zabavno druženje u prekrasnoj prirodi na rijetko očuvanoj rijeci Dravi. Riječ je o jedinstvenom događaju – raftingu na relaciji Borl-Zavrč-Veliki Lovrečan, odnosno ruta se pruža do ribičke kućice ŠRK 195. Suradnju na ovom projektu Općina Zavrč je Cestici ponudila prije godinu dana i bit će to svojevrsni test za domaćine koji na kraju moraju nakon javnog poziva limitirati broj sudionika. To ne čudi jer su im se zainteresirani za “splavarenje” javili iz susjednih županija i Austrije…
– S obzirom na to da je 7 cestičkih vinara značajno doprinijelo uspjehu Varaždinske županije na najprestižnijem svjetskom natjecanju – 20. Decanter World Wine Awards 2023. u Londonu, sredinom listopada svoju će kapljicu predstaviti na Vinskoj stazi dugačkoj 10 kilometara. Uz njih će se predstaviti OPG-ovi koji proizvode bučino ulje, različite sireve i suhomesnate proizvode kojima ni jedan gurman ne može odoljeti – ističe jedan od najdugovječnijih općinskih načelnika kojem je i sedmi mandat na čelu Općine koja slavi 30. rođendan, obilježen brojnim uspješno ostvarenim projektima.

Primjerice, Aglomeracija je u ovom kraju praktično završena, radi se na izmjeni i dopuni građevinske dozvole, te se nakon ishođenja uporabne dozvole, oko Nove Godine, očekuje priključenje na sustav.

I nedavna roslava 30. obljetnice cestičke vatrogasne zajednice održana je pod pokroviteljstvom Općine Cestica

– Zadovoljni smo radovima na trasi Aglomeracije koji su obavljeni na nerazvrstanim cestama, ali moramo konstatirati da nedostataka ima na državnim i županijskim prometnicama. No, uvjeren sam da će biti otklonjeni u garancijskim rokovima koji su dugački čak 49 mjeseci. Kada se tlo potpuno slegne vidjet će se gdje su sve potrebne intervencije i popravci. U Cestici samo 10 domaćinstava nema mogućnost priključka na vodoopskrbu, a njih svega 48 čekaju na mogućnost da odmah po izlasku iz kuće ili dvorišta nogom stanu na asfaltiranu površinu. Nažalost, nismo u mogućnosti utjecati na poslovnu “filozofiju” Termoplina, pa je plinskom mrežom pokrivena tek polovica naselja u Općini, ali smo zato pronašli prave partnere u susjednim općinama i zajednički rješavamo sve što prethodi priključcima na brzi internet po modelu A za sve zainteresirane korisnike – ističe naš sugovornik koji poput svih mještana strepi od pojave bujičnih voda i poplava.

Njih nije nedostajalo ove godine jer su se zbog obilnih padalina na cestičkom području razlili potoci i aktivirana su brojna klizišta.

Izgradnja skretača

– U svibnju smo imali poplave u Dubravi Križovljanskoj zbog izlijevanja potoka Zajza, a kod Lovrečana se razlio potok Pošalitva, što je nezapamćeno zadnjih 50-ak godina. Poplave su aktivirale 14 klizišta i pričinjena nam je šteta u iznosu od oko tri milijuna eura. Neovisno o tome što čekamo pomoć resornog Ministarstva i Županije, već smo izradili potrebnu projektnu dokumentaciju i krećemo sa sanacijom. Dosad su nam najviše u sličnim situacijama, poput saniranja klizišta aktiviranih potresom, pomogli Ministarstvo graditeljstva i ŽUC. Prije godinu dana izgrađen je nasip Virje Otok vrijedan 26 milijuna kuna koji je jamac sigurnosti i za naselje Vratno Otok. Tu više nije problem izlijevanja, ali su zato velika prijetnja podzemne vode. HEP je već podmirio jednokratnu odštetu domaćinstvima kojima su zbog enormnih količina vode u akumulaciji poplavljeni podrumski prostori. Nažalost, Lovrečan Otok je neobranjivo područje i nastojimo nekoliko preostalih starijih mještana smjestiti u sigurne domove. Na lokaciji do daljnjeg na svojim imanjima ostaju svega tri obitelji sa sedam članova koji se još uvijek mogu brinuti o sebi u izvanrednim situacijama koje sa sobom donose poplave. One uvijek uništavaju krumpir i druge kulture posađene na oko 500 hektara poljoprivrednog zemljišta – ukazuje Korotaj kojem predstoji i rješavanje problema s prometnicama u centru Cestice.

Primjerice, počela je izgradnja skretača D2 – Sportska ulica u kojoj je se nalaze trgovine i sportska dvorana.

– Centar dosad nije imao na primjeren način riješenu prometnu regulaciju, a sada napokon uz ulaganje u visini 300.000 eura olakšavamo uključivanje vozila sa sporednih na glavnu cestu sa značajnim podizanjem razine sigurnosti svih sudionika u prometu. Glavna investicija otpada na Hrvatske ceste, dok Općina u projektu sudjeluje s oko 50.000 eura (javna rasvjeta, građevinska dozvola i ostala projektna dokumentacija). Inače, u našoj je općini štedna rasvjeta implementirana prije tri godine prema ESCO modelu, odlično funkcionira i ostvarena je predviđena ušteda energenata od 80% – veli načelnik.

I dodaje:

– Ono što me posebno raduje su pokazatelji poboljšanja demografske slike, pa je ove godine u osnovnu školu upisano 56 prvašića, odnosno njih troje više nego lani. Tu je i skori početak dogradnje vrtića. Naime, Općina Cestica dobro se priprema za nove projekte i za mnoge od njih već je ostvarila potpore, a među najvažnijima je svakako rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića Cestica. Riječ je o projektu “teškom” 7,5 milijuna kuna. Pripremili smo svu potrebnu dokumentaciju i javili se na natječaj za mjeru 7.4.1. te nam je osigurano milijun eura. Odabran je i izvođač radova koji će u konačnici stajati 1,2 milijuna eura. Treba znati da smo i od Ministarstva regionalnog razvoja osigurali 100.000 eura, a još toliko novca za dogradnju vrtića izdvojit će Općina iz proračuna – govori Korotaj o projektu koji će omogućiti da vrtić umjesto 120 djece može zadovoljiti potrebe smještaja i brige o čak 200 mališana.

Riječ je o pogonu u kojem radi 22-oje ljudi, a vrtić Općina roditeljima sufinancira s 50% za prvo dijete, drugo sa 60 posto, dok im za treće pokriva cijeli iznos troškova. Na listi čekanja je trenutno 20 mališana te dogradnja vrtića stiže doslovno u pravi čas.

Svi profitirali

– Temeljem natječaj za provedbu tipa spomenute operacije 7.4.1. odobrena nam je i rekonstrukcija Doma Gornje Vratno u iznosu od 600.000 eura. Izabran je izvođač radova vrijednih oko 700.000 eura i čekamo još jednu kontrolu Agencije kako bismo najkasnije u studenomu počeli s adaptacijama koje obuhvaćaju poboljšanje energetske učinkovitosti te kompletno uređenje i opremanje unutarnjih prostora s ciljem da mještani i udruge imaju solidne uvjete za provođenje svojih aktivnosti – rekao je Korotaj.

Čitav niz pripremnih aktivnosti pokrenut je i s ciljem izgradnje druge zgrade POS-a za mlade obitelji.

Za najnovije potpore novorođenima, Općina je izdvojila ukupno 3.780, eura pomoći

– S Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) dogovoreno je da će uskoro krenuti natječaj na kojeg se mogu javiti zainteresirani kupci stanova. Temeljem iskazanog interesa znat ćemo hoće li se graditi zgrada s 6 ili pak 12 stanova. Interesa ima za kupnju i najam jer metar četvorni stana u novogradnji stoji 1486 eura – napominje Korotaj koji se osvrnuo i na ulazak Hrvatske u šengenski prostor.

Ustvrdio je da je to najbolja stvar koja se mogla dogoditi Općini Cestica, a ponajviše prednosti osjećaju gospodarstvenici.

– Sve ono što je prije bilo loše, to je sad i više nego dobro. Prije se moralo ići kojekakvim pravcima do susjeda preko granice na kavu, do svojih gorica i voćnjaka ili u šoping. Čekalo se na granici i po sat vremena, a sada se to obavi pješke, u minut – dva. Turizam pak profitira jer sada ljudi koji stižu na granicu nemaju nikakvih problema, a i protok roba je značajno ubrzan. Imamo solidnu prometnu povezanost s ostatkom županije, ali za razliku od srednjoškolaca, potrebe naših mještana treće dobi morat će se rješavati kroz integralni prijevoz – rekao je načelnik Općine koja je za predstojeće razdoblje odredila još nekoliko prioriteta.

Među njima su temeljito čišćenje vodotoka i sanacija najkritičnijih klizišta poput onog u Radovcu koji onemogućava nekim mještanima pristup do kuća.

– Problematično klizište je kod Varaždinkine kuće na slovenskoj granici i ono na lokaciji Miklinova kapela. S vodotocima i klizištima bit će tu puno posla za Hrvatske vode i ŽUC, a ako nas opet ugroze poplave, uzdat ćemo se po tko zna koji put u naše iznimno dobro obučene vatrogasce koji uvijek prvi i jedini pomažu. Vatrogasci VZO Cestica svečanom sjednicom 1. rujna proslavili su 30 godina djelovanja te im i u ovoj prigodi zahvaljujem na brizi za nabavku i održavanje vatrogasne opreme i vatrogasnih domova, obuke vatrogasne mladeži i sudjelovanja u svim potrebama spašavanja ljudi i imovine, kao i u ostalim potrebama – naglasio je načelnik Općine u kojoj su uz vatrogasce i mladi često “hiper aktivni”.

Povjerenje u mlade

Podsjećamo, riječ je o iznimno dobro organiziranim mladim volonterima koji imaju svoje prostore za rad.

– Uz to što su za zajednicu uvijek spremni žrtvovati svoje vrijeme, iznimno su dobri organizatori društvenog života svih generacija Cestičana. Njihove Stand up večeri, kino na otvorenom i Shelterfest pročuli su se diljem Varaždinske županije. U značajnom projektu ostvarili su suradnju s Hrvatskim Crvenim križom, a sudjeluju u još jednom međunarodnom projektu s partnerima iz Njemačke i Italije. Osim njih, iznimno su aktivni cestički nogometaši koji rade s više od stotinu djece u nogometnom centru, a vrijedan jubilej – 25. obljetnicu djelovanja ove godine obilježavaju članovi KUD-a Općine Cestica. S više od 300 članova iznimno je značajna naša Udruga umirovljenika, čije kulturne, sportske i ine aktivnosti financira Općina – zaključio je Mirko Korotaj.

Život i društvo

Crvenom križu Varaždinske županije 1.4 milijuna eura za projekt “Zaželi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. veljače, ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Sandra Vidaček, potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Projekta “Omogućimo život u vlastitom domu”- ZAŽELI IV faza u iznosu od 1.485.000.00 eura.

Ovim ugovorom, omogućit će se zapošljavanje 30 osoba koje će pružati uslugu potpore i podrške za 180 starijih i osoba s invaliditetom u 3 grada i 6 općina s područja Varaždinske županije.

Partneri u Projektu “Omogućimo život u vlastitom domu”, su Općina Breznica, Općina Breznički Hum, Općina Klenovnik, Općina Gornji Kneginec, Grad Lepoglava, Grad Novi Marof, Općina Sračinec, Općina Visoko i Grad Varaždinske Toplice.

Trajanje projekta je 36 mjeseci od kojih se 33 odnosi na pružanje usluga.

– Radujemo se ponovnom početku projekta, svjesni koliko pružanje usluga bitno utječe na kvalitetu života starijih osoba i osoba s invaliditetom naše županije – ističe ravnateljica Sandra Vidaček.

Nastavite čitati

Život i društvo

U godinu dana više od 290.000 eura za modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U godinu dana više od 290.000 eura uloženo u modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec.

Riječ je o radovima na području svih pet mjesnih odbora u Općini Maruševec na 10 nerazvrstanih cesta i raskrižju u Maruševcu, koje stanovnici svakodnevno koriste, a do sada nisu bile asfaltirane.

Prometnice su uređene u naseljima Brodarovec, Čalinec, Donje Ladanje, Druškovec, Greda i Maruševec.

– U modernizaciju lokalnih prometnica Općina Maruševec u proteklih je 12 mjeseci uložila gotovo 292.000 eura, odnosno skoro 2,2 milijuna kuna, što je iznimno ulaganje u odnosu na ranije godine. Projekti modernizacije prometnica, a samim time i prometne povezanosti te povećanja sigurnosti sudionika u prometu financirani su većim dijelom iz općinskog proračuna, ali i sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – pojasnio je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Osim na nerazvrstanim cestama, u proteklih 12 mjeseci izvršeni su radovi i na županijskim cestama na području Općine. U cilju proširenja prometnice i povećanja sigurnosti djece, pješaka i ostalih sudionika u prometu projekt zacjevljenja i uspostave nogostupa na županijskoj cesti Ž2029 u Ulici Vladimira Nazora u Donjem Ladanju, uz dječji vrtić Općina Maruševec, provodila je u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije tijekom 2022. i 2023. godine. Ukupna vrijednost zahvata na navedenoj lokaciji iznosila je 190.460,02 eura, odnosno 1.435.021,04 kuna, dok je izgradnja autobusnog ugibališta i nogostupa u Korenjaku na županijskoj cesti Ž2060 realizirana u visini od 94.546,73 eura, odnosno 712.362,34 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje