Povežite se s nama

Međimurje

U Čkovcu radionice o prevenciji ovisnosti kod slabovidne djece

Objavljeno:

- dana

OVISNOSTI

Udruga slijepih Međimurske županije u petak, 13. listopada, organizirala je radionicu o prevenciji ovisnosti namijenjenu roditeljima djece s oštećenjima vida.

Radionica je održana u prostorijama političkih stranaka u Čakovcu u Ulici J. J. Strossmayera 9. 
Edukacija se provodi u sklopu projekta Hrvatskog saveza slijepih „(Ne)vidljiva strana ovisnosti“. Cilj edukacije je razvijanje znanja i svijesti o opasnostima sredstava ovisnosti te prevencija eksperimentiranja sa sredstvima ovisnosti među djecom s oštećenjem vida.

Radionice za roditelje se provode u rujnu i listopadu, a ovog su puta uz roditelje djece, članova Udruge slijepih Međimurske županije, sudjelovali i članovi drugih udruga koji imaju djecu. Radionice vode psihologinja Eva Anđela Delale te stručnjakinje iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Udruge PET Plus: psihologinja Ljiljana Muslić, Mira Davidović, Kristina Davidović i Kristina Draguzet, socijalna pedagoginja.

Predstavljena je nova usluga online preuzimanja zvučnih knjiga iz fonda Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim”

U listopadu se obilježava Međunarodni dan bijelog štapa, pa se obično u tome mjesecu održava niz događanja namijenjenih slijepim i slabovidnim osobama. 
U Zagrebu je tako u srijedu, 11. listopada, u prostoru Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim” predstavljena nova usluga za slijepe, slabovidne i druge osobe koje ne mogu koristiti standardni crni tisak, a to je usluga online bespovratnog preuzimanja zvučnih knjiga iz fonda specijalne knjižnice u sastavu Zaklade. Ovom se uslugom slijepim i drugim osobama koje ne mogu koristiti standardni tisak omogućava bespovratna posudba i preuzimanje zvučnih knjiga putem web-knjižnice “Čujem, vjerujem, vidim”. 

Korisnici usluge imaju mogućnost u bilo kojem trenutku (online) pomoću računala, laptopa, tableta ili pametnog telefona doći do željene knjige. Svaki korisnik ima mogućnost mjesečno preuzeti do sedam naslova. Također, korisnici imaju uvid u povijest posudbe, zaduženje i rezervaciju knjiga. Novu uslugu u specijalnoj knjižnici javnosti su predstavili Mirko Hrkač, upravitelj Zaklade, i Branimir Šutalo, viši stručni savjetnik gradonačelnika Grada Zagreba za osobe s invaliditetom.

Izvor:
Foto: Ilustracija

Međimurje

Nedelišće: mladi robotičari na prijamu kod načelnika Nikole Novaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uspješne robotičare Udruge žena Slakovec i Udruge žena Pretetinec primio je načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak. Naime, zahvaljujući predanom radu i iznimnim rezultatima tijekom sudjelovanja u projektima Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), poput robotičkog natjecanja „CM liga“, projekt „Robotika“ je zaživio u obje udruge te se pokazao  kao izvrsna prilika mlađim i starijim osnovnoškolcima da razviju svoje vještine u STEM području.

Prilikom prijama je načelnik Nikola Novak zahvalio predsjednicama udruga Ivanki Novak i Sanji Topolnjak na podršci koju pružaju robotičarima posljednjih pet godina. Mentorici prof. Mateji Šafarić načelnik Novak čestitao je na uspjesima koji su na ponos roditeljima, članicama udruga i lokalnoj zajednici. Morao je načelnik odgovarati i na brojna pitanja koja su za njega pripremili mladi robotičari.

Robotičari su sa sobom ponijeli i robot pa je načelnik Novak imao priliku upravljati njime i iz prve ruke se uvjeriti u bezbroj mogućnosti koje pruža programiranje mbota na njihovim radionicama.

– Nova sezona „Robotike“ je započela i upisi novih članova su u tijeku. Dobrodošli su svi učenici osnovnih škola s područja Općine Nedelišće – poručuju iz udruga.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO „Jesen u gradu Zrinskih“: šetače i izlagače čuvaju strašila, djeca uživaju u slamnatom toboganu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Trodnevna čakovečka manifestacija „Jesen u gradu Zrinskih“ prilika je za uživanje u blagodatima, bojama i mirisima jeseni, ali i mjesto na kojem posjetitelji mogu pronaći omiljeni domaći proizvod na jednom od mnogobrojnih štandova. Ovogodišnju jesen u organizaciji Turističke zajednice grada Čakovca, ispunjen centar i uži prsten grada dočekali su veselo s raznolikim događanjima.

Brojne lokacije pružile su za svakog ponešto pa su tako pojedini dijelovi jesenskog Čakovca donijeli i nešto novo, poput iznimno popularne atrakcije za djecu, slamnatog tobogana podno zidina Staroga grada, do izložbenog dijela međimurskih opg-ova, izložbe malih životinja, mnogobrojnih radionica, igraonica i zabavnih događanja, nogometnog turnira u jezeru za vrtićarce te glazbenog programa za sve generacije.

Posebnu pozornost pak privlače strašila diljem glavne šetnice, koja su izradili vrijedni vrtićarci uz pomoć svojih odgojiteljice.

– Laganom šetnjom možete obići sve što vas zanima, a najbolje je krenuti od teniskih terena Punčec i Perivoja Zrinskih, kroz atrij Muzeja Međimurja Čakovec prema Trgu Republike, centralnoj šetnici, Ulici Matice hrvatske i Franjevačkom trgu – poručuju iz čakovečke Turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje