Povežite se s nama

Međimurje

U Čkovcu radionice o prevenciji ovisnosti kod slabovidne djece

Objavljeno:

- dana

OVISNOSTI

Udruga slijepih Međimurske županije u petak, 13. listopada, organizirala je radionicu o prevenciji ovisnosti namijenjenu roditeljima djece s oštećenjima vida.

Radionica je održana u prostorijama političkih stranaka u Čakovcu u Ulici J. J. Strossmayera 9. 
Edukacija se provodi u sklopu projekta Hrvatskog saveza slijepih „(Ne)vidljiva strana ovisnosti“. Cilj edukacije je razvijanje znanja i svijesti o opasnostima sredstava ovisnosti te prevencija eksperimentiranja sa sredstvima ovisnosti među djecom s oštećenjem vida.

Radionice za roditelje se provode u rujnu i listopadu, a ovog su puta uz roditelje djece, članova Udruge slijepih Međimurske županije, sudjelovali i članovi drugih udruga koji imaju djecu. Radionice vode psihologinja Eva Anđela Delale te stručnjakinje iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Udruge PET Plus: psihologinja Ljiljana Muslić, Mira Davidović, Kristina Davidović i Kristina Draguzet, socijalna pedagoginja.

Predstavljena je nova usluga online preuzimanja zvučnih knjiga iz fonda Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim”

U listopadu se obilježava Međunarodni dan bijelog štapa, pa se obično u tome mjesecu održava niz događanja namijenjenih slijepim i slabovidnim osobama. 
U Zagrebu je tako u srijedu, 11. listopada, u prostoru Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim” predstavljena nova usluga za slijepe, slabovidne i druge osobe koje ne mogu koristiti standardni crni tisak, a to je usluga online bespovratnog preuzimanja zvučnih knjiga iz fonda specijalne knjižnice u sastavu Zaklade. Ovom se uslugom slijepim i drugim osobama koje ne mogu koristiti standardni tisak omogućava bespovratna posudba i preuzimanje zvučnih knjiga putem web-knjižnice “Čujem, vjerujem, vidim”. 

Korisnici usluge imaju mogućnost u bilo kojem trenutku (online) pomoću računala, laptopa, tableta ili pametnog telefona doći do željene knjige. Svaki korisnik ima mogućnost mjesečno preuzeti do sedam naslova. Također, korisnici imaju uvid u povijest posudbe, zaduženje i rezervaciju knjiga. Novu uslugu u specijalnoj knjižnici javnosti su predstavili Mirko Hrkač, upravitelj Zaklade, i Branimir Šutalo, viši stručni savjetnik gradonačelnika Grada Zagreba za osobe s invaliditetom.

Izvor:
Foto: Ilustracija

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje