Povežite se s nama

Međimurje

U Čkovcu radionice o prevenciji ovisnosti kod slabovidne djece

Objavljeno:

- dana

OVISNOSTI

Udruga slijepih Međimurske županije u petak, 13. listopada, organizirala je radionicu o prevenciji ovisnosti namijenjenu roditeljima djece s oštećenjima vida.

Radionica je održana u prostorijama političkih stranaka u Čakovcu u Ulici J. J. Strossmayera 9. 
Edukacija se provodi u sklopu projekta Hrvatskog saveza slijepih „(Ne)vidljiva strana ovisnosti“. Cilj edukacije je razvijanje znanja i svijesti o opasnostima sredstava ovisnosti te prevencija eksperimentiranja sa sredstvima ovisnosti među djecom s oštećenjem vida.

Radionice za roditelje se provode u rujnu i listopadu, a ovog su puta uz roditelje djece, članova Udruge slijepih Međimurske županije, sudjelovali i članovi drugih udruga koji imaju djecu. Radionice vode psihologinja Eva Anđela Delale te stručnjakinje iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Udruge PET Plus: psihologinja Ljiljana Muslić, Mira Davidović, Kristina Davidović i Kristina Draguzet, socijalna pedagoginja.

Predstavljena je nova usluga online preuzimanja zvučnih knjiga iz fonda Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim”

U listopadu se obilježava Međunarodni dan bijelog štapa, pa se obično u tome mjesecu održava niz događanja namijenjenih slijepim i slabovidnim osobama. 
U Zagrebu je tako u srijedu, 11. listopada, u prostoru Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim” predstavljena nova usluga za slijepe, slabovidne i druge osobe koje ne mogu koristiti standardni crni tisak, a to je usluga online bespovratnog preuzimanja zvučnih knjiga iz fonda specijalne knjižnice u sastavu Zaklade. Ovom se uslugom slijepim i drugim osobama koje ne mogu koristiti standardni tisak omogućava bespovratna posudba i preuzimanje zvučnih knjiga putem web-knjižnice “Čujem, vjerujem, vidim”. 

Korisnici usluge imaju mogućnost u bilo kojem trenutku (online) pomoću računala, laptopa, tableta ili pametnog telefona doći do željene knjige. Svaki korisnik ima mogućnost mjesečno preuzeti do sedam naslova. Također, korisnici imaju uvid u povijest posudbe, zaduženje i rezervaciju knjiga. Novu uslugu u specijalnoj knjižnici javnosti su predstavili Mirko Hrkač, upravitelj Zaklade, i Branimir Šutalo, viši stručni savjetnik gradonačelnika Grada Zagreba za osobe s invaliditetom.

Izvor:
Foto: Ilustracija

Međimurje

Desetljeće djelovanja Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prije deset godina u Međimurskoj županiji nastala je jedinstvena priča iz područja rane intervencije u djetinjstvu. Inicijativom i volonterskim angažmanom stručnjaka, edukacijskih rehabilitatora, psihologa, logopeda i odgojitelja nastala je Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu – MURID.

Jedini licencirani

Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju te senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije. Prije pet godina usluge MURID-a prepoznate su na nacionalnoj razini je Udruga postala jedini licencirani pružatelj usluga rane intervencije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Trenutno zapošljava 26 djelatnica koje putem svoga rehabilitacijskoga rada i prepoznatljivi organizacijski sustav stvaraju ogledni primjer sustava rane intervencije u Republici Hrvatskoj, a više od 300 volontera tijekom deset je godina darovalo svoje vrijeme, znanja i vještine MURID-ovim korisnicima. Usluge koje nude su savjetovalište, individualni edukacijsko-rehabilitacijski i logopedski programi te programi radne terapije, intenzivni edukacijsko-rehabilitacijski programi u poludnevnim boravcima te grupni rad uz trening socijalnih vještina.

Samih početaka MURID-a prisjetila se njegova izvršna direktorica Silvija Pucko.

– Ideja o MURID-u razvila se prije dvadesetak godina te se neminovnim pokazalo osnivanje ovakve udruge koja bi stvarala sustav rane intervencije. U vrijeme našeg osnivanja ni zakon socijalne skrbi Republike Hrvatske tu vrstu usluge nije prepoznao pa je inicijativa civilnog društva bila pokretačka snaga MURID-a – rekla je Pucko.

U 2017. godini primili su nagradu za najbolji lokalni EU projekt pod nazivom Agenti 0-7, u 2018. godini u Međimurje su doveli volontersku priču „Pripovjedači priča za laku noć – Tete i stričeki pričalice“ koja je u 2020. primila nagradu „Ponos Hrvatske“. Te godine održali su i prvi Festival medvjedića za vrijeme manifestacije Porcijunkulovo, koji je postao njihova najveća volonterska akcija okupljajući više od 40 volontera u tjedan dana provedbe. Prije dviju godina organizirali su svoj prvi kongres pod nazivom „S.M.A.R.T. pristup u ranoj intervenciji“ te su izdali prvu slikovnicu „Sretna priča jednog medvjedića“ kao nastavak Festivala medvjedića koji je osvojio nagradu za Naj naj akciju Hrvatske u 2019. godini.

Potpisan ugovor

Danas iza sebe imaju niz nagrada, projekata i licenca na međunarodnoj razini, što je dokaz da su zaista primjer dobre prakse u Hrvatskoj, no spomenuti rezultati teško bi bili ostvarivi bez potpore jedinica lokalne samouprave. Međimurska županija podržava rad MURID-a od samog početka, a od 2017. sufinanciraju uslugu rane intervencije za sve korisnike s područja Međimurske županije, što je stvorilo temelje za sustavno pružanje potrebnih usluga. Župan Međimurske županije Matija Posavec povodom obilježavanja deset godina djelovanja potpisao je s direktoricom Silvijom Pucko ugovor o sufinanciranju za 2021. godinu vrijedan 350.000 kuna.

U prvih deset godina postojanja u rehabilitacijske programe rane intervencije uključilo se više od 800 djece, a dodatnim programima podrške i edukacije podržano je više od 2000 djece iz sjeverozapadne Hrvatske i šire. Župan Posavec istaknuo je važnost djelovanja MURID-a koji stvara uvjete za bolji život djece te je pohvalio transformaciju njihovih usluga u virtualni način za vrijeme epidemije COVID-a 19. Za provođenje usluge virtualne rane intervencije dobili su suglasnost nadležnog Ministarstva, a kvalitetu prilagodbe prepoznao je i regionalni Ured UNICEF-a iz Ženeve koji je podržao izradu e-learning platforme za učenje o virtualnoj ranoj intervenciji kojoj je pristupilo više od 1200 stručnjaka iz svih zemalja regije.

U svibnju 2020. započeli su projekt Centar stabilne podrške s ciljem širenja mreže socijalnih usluga na još tri županije sjeverozapadne Hrvatske (Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku), a pred njima je još niz projekata i planova među kojima je zasigurno najvažniji izgradnja Regionalnoga centra za ranu intervenciju MURID vrijednoga 20 milijuna kuna.

Nastavite čitati

Međimurje

Turistička zajednica Grada Preloga ima novu mrežnu stranicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je 2020. godina bila izazovna, Turistička zajednica Grada Preloga i Grad Prelog ulagali su u daljnji razvoj Preloga kao turističke destinacije te poboljšanje prepoznatljivosti toga grada na turističkoj karti Hrvatske.

Uz postavljanje Info punkta u središtu Preloga i uz suradnju tvrtke Smart Tourist razvijena je i internetska stranica www.tz-prelog.hr na kojoj su predstavljeni turistički aduti Grada Preloga.

Sadržaj stranice će se tjedno nadopunjavati, proširivati i mijenjati. Stranica je neiscrpno vrelo ideja i ponude Grada Preloga. Svi dionici u turizmu na području Grada Preloga pozvani su na suradnju s Turističkom zajednicom Grada Preloga u svrhu kreiranja sadržaja i proširivanja ponude.

Javite im se na [email protected] ili [email protected] ili na broj telefona 040/638-694.

Nastavite čitati