Povežite se s nama

Kultura

U Lepoglavi izložba Mirele Varović “Tajanstveni život drveća”

Objavljeno:

- dana

Povodom Dana šuma, 21. ožujka, u lepoglavskoj knjižnici Ivan Belostenec u petak, 15. ožujka, otvorit će se izložba fotografija Tajanstveni život drveća, autorice Mirele Varović pod grafičkim oblikovanjem Igora Drače.

Izložba je nastala u sklopu projekta “Scout city – grad po mjeri djece” koji sufinanciraju Europska unija, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Europske snage solidarnosti i dio je programa Green Split Blue, a kojim se nastoji osvijestiti i educirati djecu i mlade, te informirati opću javnost o važnosti tzv. Zelene tranzicije, kroz različite aktivnosti, mogućnosti, inicijative i ideje.

Izložba se sastoji od fotografija Mirele Varović, izviđačke dužnosnice i planinarke koja je tijekom svojih planinarskih tura po Hrvatskoj zabilježila forme drveća koje snažno podsjećaju na situacije iz ljudskog života, iz svijeta bajki, književnosti i filma.

Cilj je potaknuti senzibilizaciju građana prema svijetu prirode, osobito prema zelenom pokrovu našeg planeta, na kojem je odnos prema šumama izuzetno važan.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 21. ožujka Međunarodnim danom šuma kojim se nastoji osnažiti svijest o važnosti i vrijednosti šuma i šumskih ekosustava za dobrobit čovječanstva. Međunarodnim danom šuma potiču se države na poduzimanje lokalnih, nacionalnih i međunarodnih napora, u organizaciji aktivnosti koje uključuju zaštitu i očuvanje šumskih ekosustava.

Kultura

Porin ovih dana stigao u ruke nagrađenih Varaždinaca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovoga tjedna napokon je u ruke varaždinskih dobitnika maestra Anđelka Igreca i zbora “Chorus angelicus” stigao kip glazbene nagrade Porin.

Ovom najprestižnijom hrvatskom glazbenom nagradom u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe nagrađena je izvedba “Muke po Mateju” J. S. Bacha održana na 52. Varaždinskim baroknim večerima povodom 25. obljetnice osnivanja Varaždinske biskupije.

Osim zbora “Chorus angelicus” i orkestra “Capella Savaria” iz Mađarske, mo. Anđelko Igrec za ovu izvedbu okupio je soliste koji su u svjetskom vrhu interpretacije rane glazbe.

Podsjećamo to su Ivana Lazar i Tia Pikija – soprani, Sonja Runje – alt, Franko Klisović – kontratenor,  Hugo Hymas i Emanuel Tomljenović – tenori, Grga Peroš – bariton i Krešimir Stražanac – bas.

U izvedbi je sudjelovao i Dječji zbor Glazbene škole u Varaždinu. Nominaciju i osvajanje nagrade Porin omogućio je nosač zvuka u izdanju Vladimira Gotala iz varaždinske nakladničke kuće Aulos, koji već gotovo pola stoljeća bilježi vrhunske izvedbe koje se održavaju u Varaždinu i Hrvatskoj.

Za muzikološki tekst uz nosač zvuka zaslužna je dr. sc. Zdenka Weber, diplomatkinja i promicateljica varaždinske i hrvatske kulture, a posebice glazbene umjetnosti.

Podsjećamo, ovo je druga nagrada Porin dodijeljena varaždinskim glazbenicima, dok je prvi također osvojio varaždinski skladatelj, dirigent i orguljaš mo. Anđelko Igrec u kategoriji najboljeg autorskog albuma za CD “Kyrie” 2010. godine.

Nastavite čitati

Kultura

Uskoro 3. festival dječjih amaterskih kazališta u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Centar za kulturu „Rudar“ dom je kazališnih amatera i dom državne smotre hrvatske pučke drame, a ove će godine ponovo biti i dom malih kazališnih amatera.

Novost je ove godine skupina iz Sinja, Sinjsko pučko kazalište s predstavom Ivica i Marica u začaranoj šumi. Predstave će se odvijati od srijede do subote u terminima u 11.00 sati i ulaz je slobodan za sve.

-Molimo samo da se svi zainteresirani vrtići i škole prijave na mail [email protected] . Ovo je, kao što naslov govori, treće izdanje festivala koji je ime dobio po lokalnoj mitologiji i svojevrsna je uvertira u jesensku, državnu smotru hrvatske pučke drame – Murski cimeri – poručuju iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje