Povežite se s nama

Život i društvo

U Margečanu uređen centar mjesta, uloženo više od 1,7 milijuna kuna

Foto: Grad Ivanec

Objavljeno:

- dana

Prigodnom svečanošću 22. prosinca otvoren je novouređeni centar naselja Margečan.

Urbano projektiran i uređen kompleks sastoji se od tri projekta objedinjena u jednom, a to su – novo sportsko i dječje igralište (koje ovo naselje dosad nije imalo) te kontaktna površina koja je pretvorena u mali trg.

Time je Margečan od Grada Ivanca dobio najljepši božićni dar – novouređeni centar primjeren druženju, zabavi i kreativnom provođenju vremena djece i odraslih.

Na svečanosti otvaranja brojnim okupljenim domaćinima i gostima obratio se gradonačelnik Milorad Batinić.

Tom je prilikom uputio zahvale svima koji su se u ovom projektu najviše angažirali.

A to su, prvenstveno, bivši predsjednik Vijeća MO Margečan Zvonko Brežnjak sa svojim vijećem MO-a, kojemu je uređenje centra bilo dugogodišnji san i koji je svoju viziju njegova uređenja pretočio u brojne skice, nacrte, ideje i makete te neprestano bdio nad radovima i realizacijom.

Zahvalio je i svim izvođačima i posebno projektantima iz Studija Nexar koji su u samo nekoliko dana izradili projekt uređenja centra Margečana.

Zamjenik gradonačelnika Marko Friščić, koji je ovom projektu posvetio puno vremena i proveo mnogo sati na gradilištu, istaknuo je da je prostor trga zbog svoje konfiguracije i okolnih sadržaja (rijeke Bednje, vodenice na ulazu u naselje te neposredne blizine crkve, župnog ureda i škole), bio inspirativan za projektiranje. Naglasio je da je trg projektiran urbano i jako se dobro smjestio u prostor.

Svečanost otvaranja novouređenog centra s nekoliko su pjesama u božićnom i novogodišnjem tonu uljepšale članice Ženskog vokalnog sastava Kaliope pod vodstvom Ele Boj te članice zbora župe sv. Margarete pod ravnanjem Ivana Habuneka.

Novi trg blagoslovio je margečanski župnik vlč. Alojzije Pakrac.

Realizacija ovoga projekta odvijala se u dvije faze. U prvoj fazi Grad je izgradio novo sportsko igralište, a u drugoj fazi ga je iscrtao, postavio golove i koševe te ga ogradio, čime je za djecu i sportaše u centru naselja uređena prvorazredna sportska površina. Igralište je izgradilo MS Iskopi vl. Miroslava Šoštareka.

U drugoj fazi uređen je prostor trga, a na dijelu površine uređeno je dječje igralište i opremljeno modernim spravama i antitraumatskim podlogama, čime je konačno i ovo naselje dobilo dječje igralište.

Na trgu je postavljena metalna konstrukcija paviljona koji će margečanski majstori u proljeće oplesti šibom, čime se urbani karakter trga spaja s domaćom tradicijom.

Uređene su i pješačke staze, a zadržan je i stari bunar na trgu te veličanstveni čempres pokraj škole.

Radove u drugoj fazi izvelo je Graditeljstvo vl. Andrije Grabara iz Ivanca.

Predstoji još samo rasvjeta sportskog igrališta, koja bi se trebala realizirati u narednih mjesec-dva, objavio je Grad Ivanec. Radove će izvesti Ivkom d.d. Ivanec.

Time završava cjelokupan projekt uređenja trga u Margečanu, ukupno vrijedan više od 1,7 milijuna kuna, koji je u potpunosti financiran iz proračuna Grada Ivanca.

Život i društvo

Vatrogasci iz Varaždinske županije su brzi i efikasni, te ulijevaju sigurnost građanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Vatrogasne zajednice Varaždinske županije u Novom Marofu održana je prezentacija dijela operativnih snaga i mogućnosti Vatrogasne zajednice, a osim promocije opreme održana je i prigodna vježba u kojoj su sudjelovali DVD Ivanec, DVD Gornji Kneginec, DVD Novi Marof, DVD Donja Voća, DVD Varaždinske Toplice i Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina.

Bila je to prilika da se građanima pokaže oprema kojom raspolaži naši vatrogasci, a osim njih u to su se uvjerili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina Ivica Labaš, a prezentaciju kao i vježbu vodio je županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nađ.– Predstavili smo dio opreme i tehnike kojom raspolažemo, prezentirali smo vježbu spašavanja iz dubina i visina, izložili smo i vozilo za akcidente, auto ljestve, šumsko vozilo, a od noviteta prezentirali smo vatrogasne dronove. Također smo predstavili i natjecateljske ekipe, od onih malih pa sve do ženske ekipe – rekao je Nađ.Župan Anđelko Stričak pohvalio je organizaciju spomenute prezentacije te je naglasio kako su naši vatrogasci brzi, efikasni i ulijevaju sigurnost građanima, a to su pokazali mnogo puta.

– Prezentacija čime sve vatrogasci raspolažu od vatrogasnih vozila do opreme, te prikaz njihove obuke i vježbi vjerujem da je oduševila sve posjetitelje. Svime pokazanim ulijevaju sigurnost, a najveći test su imali prije dva tjedna kada je područje županije pogodila jaka kiša koja je prouzročila poplave i brojna klizišta. Na teren je tada izašlo 57 vatrogasnih postrojbi sa 1065 vatrogasaca te 245 vatrogasnih vozila. Hvala vam na toj požrtvovnosti i pomoći našim građanima. DVD-u Novi Marof čestitam na organizaciji ove prezentacije za koju pretpostavljam da je uvod u 100 obljetnicu društva, koja će se održati krajem rujna – rekao je župan.Gradonačelnik Grada Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač je izrazio zadovoljstvo prikazanom opremom i spremnošću vatrogasaca.

– Povodom stote obljetnice svog rada i postojanja koju DVD Novi Marof ove godine obilježava organizirana je ova prezentacija na kojoj smo se mogli uvjeriti u spremnost vatrogasnih snaga. Stoga možemo zaključiti kako su vatrogasne snage naše Županije od svih intervencijskih postrojbi najspremnije i najbolje opremljene za sve situacije – rekao je Jenkač.


Svim vatrogascima, te svim gostima zahvalio se predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović napomenuvši pritom važnost dobre organiziranosti i opremljenosti vatrogasnih snaga, ali i suradnje s Varaždinskom županijom za koju je rekao kako je izuzetno dobra i korektna.

Nastavite čitati

Život i društvo

I ove godine Udruga mladih V.U.K. poziva na okupljanje sve koji podržavaju žene i njihovu autonomiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hoda za život u subotu, 3. lipnja, održat će se u Varaždinu.

S ovom inicijativom i njihovim porukama ne slaže se varaždinska Udruga mladih V.U.K. Istog dana s početkom u 10:30 sati na Starom gradu kod kule organiziraju drugu “Subotu za slobodu” u našem Varaždinu.

– Novim okupljanjem šaljemo staru poruku: Varaždin i njegovi građani i građanke uvijek su bili otvoreni, tolerantni, uključivi i želimo da tako ostane! Na “Subotu za slobodu” pozivamo sve koji vjeruju u jednakost i ravnopravnost, koji podržavaju žene i njihovu autonomiju, slobodu i pravo na izbor. Pozivamo sve sugrađane i sugrađanke koji zajedno s nama žele grad u kojem nema mjesta netoleranciji, osudama i diskriminaciji. Pridružite nam se! Dok drugi kleče protiv ljudskih prava, mi ustajemo za slobodu. Nakon okupljanja, šećemo do dvorišta P4. Vidimo se u subotu! – poručili su organizatori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje