Povežite se s nama

Život i društvo

U Međimurju ima dana kad lisica upadne u kotlovnicu, puh ušeta u kuhinju, sova završi u kaminu…

Objavljeno:

- dana

Dobra praksa okupljanja međimurskih čuvara prirode i komunalnih redara međimurskih jedinica lokalne samouprave nastavila se i ove godine. Radionica za dionike i suradnike Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode organizirana je u četvrtak 14. ožujka, u dvorani velike vijećnice.

U fokusu programa bile su invazivne strane vrste te je radionica održana unutar projekta „Zlikovci u prirodi‟. Radionica je organizirana s ciljem unaprjeđenja suradnje čuvarske službe, komunalnih redara i čakovečkog Županijskog centra 112.

Razmijenjene su informacije o praćenju održavanja poljoprivrednih površina, posebice livada (košnja i uklanjanje invazivnih vrsta) te kako bi se povećala svijest javnosti o značaju livadnih staništa za bioraznolikost.

Velimir Bašek, glavni čuvar prirode uvodno je govorio na temu dojava čuvara prirode. Tijekom 2023. godine registrirano je ukupno 95 dojava, od toga je 81 dojava bila vezna uz životinjske vrste (ponajviše ptice: labud i roda te poletarci) te zmije i dabar. Četrnaest dojava bilo je vezano uz bespravnu gradnju. Vožnju quadovima, otpad u prirodi, rušenje šuma i dr.

Na terenu, kako je kazao, uvijek ima i zanimljivosti poput dojava kad lisica upadne u kotlovnicu, puh ušeta u kuhinju, sova završi u kaminu, ili se zmija ušulja u šaht. Ponovljeni su i utvrđeni protokoli što učiniti prilikom dojava i pronalaska ozlijeđenih divljih životinja.

Na tu temu nadovezao se i Marijan Pongrac, voditelj Županijskog centra 112, naglašavajući kako je Služba civilne zaštite Čakovec, na raspolaganju dvadeset i četiri sata na dan, te se kvalitetno dojave na temu zaštite prirode selektiraju bilo prema komunalnim redarima, bilo čuvarima prirode Međimurske prirode ili drugim potrebitim institucijama.

Sara Srša, viša stručna suradnica za opće poslove zaštite prirode predstavila je medijsku kampanju „Livade nestaju. Očuvajmo ih!‟ koja je osmišljena jer su livade postale jedno od najugroženijih staništa ne samo u Međimurju, već i u Hrvatskoj. Kao pozitivan korak istaknut je primjer mozaične košnje koji se prošle godine počeo prakticirati u Perivoju Zrinski u Čakovcu.

Ivana Horvat, stručna suradnica za opće poslove zaštite prirode govorila je o projektu „Zlikovci u prirodi‟. Kako bi lakše na terenu prepoznali invazivne strane vrste svi sudionici radionice su uz godišnjak i kalendar Međimurske prirode, primili i Priručnik o prepoznavanju i postupanju s invazivnim stranim vrstama.

Na kraju održan je aktualan sat za pitanja komunalnih redara te je radionica zaokružena zaključkom kako svi okupljeni dionici trebaju i nadalje ulagati napore kako bi se svijest ljudi promijenila prema prirodi i okolišu u pozitivnom smjeru, te da treba kontinuirano raditi na edukaciji svih uzrasta.

Život i društvo

Dvojac iz DVD-a Varaždin Breg nastupio na ekstremnom vatrogasnom natjecanju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Operativci DVD-a Varaždin Breg pod sponzorstvom Hrvatske vatrogasne zajednice, Varaždinske županije i Općina Gornji Kneginec, nastupili na najtežem vatrogasnom natjecanju Firefighter Challenge-TFA Hungary 2024 u mađarskom Sombotelu.

Od 100 prijavljenih natjecatelja iz Mađarske, Austrije, Slovačke i Hrvatske, završilo ih je 89. Član DVD-a Varaždin Breg, Siniša Horvat osvojio je 4. mjesto (3. mjesto pobjeglo mu je za samo 8 stotinki), a nastupio je i Andy Barulek.

– Iako smo imali poteškoća jer je jedan član tima morao odustati zbog zdravstvenih razloga, mađarski kolega Turcán Màrk uskočio je i zauzeli smo kao TFA Team Croatia 5. mjesto od 13 timova. Bravo za naše operativce koji su pokazali snagu općinskog, županijskog i državnog vatrogastva na međunarodnoj sceni! – ističu iz DVD-a Varaždin Breg.

Nastavite čitati

Život i društvo

Prigodnim programom i podjelom nagrada u OŠ Martijanec proslavljen završetak školske godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom kraja školske godine, u Osnovnoj školi Martijanec održan je prigodni program kako bi školarci proslavili završetak još jedne godine, a neki se i oprostili od osnovne škole.

U programu su sudjelovali učenici razredne i predmetne nastave OŠ Martijanec, članovi izvannastavnih aktivnosti dramskih, plesnih grupa, školski zbor i tamburaški orkestar, a točku na njemačkom jeziku izveli su i učenici „Male njemačke družine”, dok su program pripremili učitelji voditelji skupina izvannastavnih aktivnosti.

Tijekom programa ravnateljica OŠ Martijanec Sonja Huzjak te načelnik Općine Martijanec, Branimir Nađ, podijelili su prigodne nagrade najuspješnijim učenicima i mentorima koji su se istaknuli tijekom godine u provođenju projekata i natjecanja, a šećer na kraju bila je izvedba pjesme „Rim Tim Tagi Dim” popraćena poznatom koreografijom.

OŠ Martijanec ove je godine po prvi puta provodila eksperimentalni program Cjelodnevne škole, a kako ističe ravnateljica Huzjak, učenicima se zaista trude ponuditi suvremeni način poučavanja i mnoštvo aktivnosti van redovnih kurikuluma.

– U četvrtak, uz Sportski dan, imali smo i gostovanje Stem Laba gdje su učenici imali prilike sudjelovati u raznovrsnim radionicama iz područja prirodoslovlja, tehničke kulture i novih tehnologija, a u petak, uz Dan škole, učenicima je osiguran mobilni Planetarij u kojem su imali prilike otkrivati tajne svemira – rekla je ravnateljica koja se ujedno osvrnula i na program cjelodnevne škole, ali i poslala poruku svojim učenicima.

– Uspješno smo prebrodili prvu godinu Cjelodnevne škole. Neke su nam stvari bile odlične, na nekima ćemo još svi zajedno poraditi sljedeće godine, da nam u školi svima bude sigurno, ugodno i veselo. Svima zahvaljujem na odličnoj suradnji, kako učenicima i roditeljima, tako i svim zaposlenicima. Počinje dugo toplo ljeto, dobro se odmorite i napunite baterije za jesen. Udžbenici i svi ostali nastavni materijali čekat će vas u školi, tako da o tome ne trebate voditi brigu. Dakle, opustite se i uživajte – poručila je ravnateljica.

Općinski načelnik Branimir Nađ čestitao je svim učenicima na još jednoj uspješno završenoj školskoj godini, dok je osmašima poželio mnogo sreće u daljnjem školovanju.

– Danas smo imali prilike podijeliti i nagrade najboljim učenicima i mentorima, za što je sredstva osigurala Općina. Nagrađeno je ukupno 50 učenika i 10 mentora. Sama ta brojka govori o uspješnosti naše osnovne škole i koliko se ovdje radi sa našom djecom. Čestitam svima na uspješno završenoj godini i želim svima da ugodno provedu ljetne praznike te da se u školu vrate puni elana – rekao je načelnik Nađ.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje