Povežite se s nama

U fokusu

U N. Marofu slavi Jenkač, u Varaždinu Čehok uvjerljivo vodi s 40 posto glasova!

Objavljeno:

- dana

PRVI REZULTATI DIP-a

U Varaždinu i Novom Marofu velika su slavlja u dva izborna stožera.

Slavi se u izbornom stožeru HDZ-a u Novom Marofu, gdje je, prema neslužbenim podacima, dosadašnji gradonačelnik Siniša Jenkač uvjerljivo, s 60-ak posto glasova, pobijedio u prvom krugu.

Protukandidati su mu bili Mladen Smoljanec, kandidat SDP-a i HNS-a, te Boris Ravić, kandidat Laburista.

U Varaždinu je najveće slavlje u stožeru Ivana Čehoka, koji – prema prvim neslužbenim podacima nakon što je obrađena trećina biračkih mjesta – uvjerljivo vodi s čak 40 posto glasova!

Na drugom mjestu je s 23,08 posto Alen Kišić (SDP-HNS-HSS-HSU-Laburisti), a na trećem s 14 posto glasova Damir Habijan (HDZ). Slijede Natalija Martinčević (Reformisti) s 7,37 posto glasova i Vlado Sevšek (Liga za Varaždin) sa 7,23 posto.

– Prema rezultatima s terena, na pojedinim biračkim mjestima prelazimo već u prvom krugu, a negdje smo blizu toga. Treba pričekati službene rezultate. Ponosan sam da je prva i naša lista za Gradsko vijeće, što potvrđuje da su birači prepoznali da nije dovoljan jedan čovjek, nego mora biti ekipa sposobnih i dokazanih ljudi – rekao je Čehok.

Reakcije

Kad su u pitanju izbori za Gradsko vijeće, također vodi nezavisna lista Ivana Čehoka s 28,9 posto glasova, druga je koalicija SDP-HNS-HSS-HSU s 23,3 posto glasova, slijedi HDZ s 15,2 posto glasova, a izborni prag prelaze Reformisti s 7,1 posto glasova i lista Lige za Varaždin s 6,4 posto glasova.

– Uvjeren sam da ćemo ući u Gradsko vijeće, čime smo ispunili sve što smo proteklih mjesec i pol dana radili – rekao je Vlado Sevšek iz Lige za Varaždin, dok je Davor Patafta napomenuo da su tek 30-ak dana na javnoj sceni.

– Vjerujemo da će se u Gradskom vijeću čuti nas glas, o programima i projektima, a ne o nekim opće političkim temama, za koje smatramo da nisu dobre za Grad Varaždin, što je rezultiralo „razvodnjavanjem“ i događale su se štete u Varaždinu – rekao je Patafta.

Damir Habijan iz HDZ-a je čestitao Čehoku i Kišiću na ulasku u drugi krug. Međutim, istaknuo je da smatra da Varaždin ulazi u novi krug nestabilnosti.

– U drugi krug je ušao kandidat s tri potvrđene optužnice, a druga osoba kao dožupan u četiri godine nije ostvarila niti jedan rezultat. Smatram da ćemo ponovno na izbore i da ovo nije završena priča, nego tek početak. HDZ će biti faktor stabilnosti i puno jača oporba nego dosad – istaknuo je.

Dodajmo da izborni prag nisu prošli Most i Živi zid, koji neće imati svoje vijećnike u novom sazivu varaždinskog Gradskog vijeća.

Izvor:
Foto: Arhiva RT/Facebook

U fokusu

Poznat je datum kad kreće isplata povrata poreza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porezna uprava objavila je da isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja. Pravo na povrat ima čak 830.122 porezna obveznika, a rješenje Porezne uprave počet će stizati od današnjeg dana.

-Na nivou Republike Hrvatske, sa stanjem na dan 15.04.2024. godine,  u postupku utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu kod ukupno 830.122 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332.811.592,99 eura, dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 35.290.255,23 eura – stoji u priopćenju Porezne uprave.

Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu ukupno će 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528  osoba do 25 godina života u iznosu od  75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od  100.127.481,51 eura.

Ostatak priopćenja donosimo u nastavku:

Obavijest o privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja 2024. u svoje Korisničke pretince u sustav eGrađani (https://gov.hr/?lang=hr), a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta.

Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja.

Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe (do 30 g.).

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine.

Nastavite čitati

U fokusu

Gong: “Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gong smatra da se Ustavni sud svojim loše obrazloženim upozorenjem predsjedniku Milanoviću stavio iznad Ustava.  Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade.

Tako u jučerašnjoj objavi ove organizacije civilnog društva koja je usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture podsjećaju da većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav.

. No Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav. Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga, kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava. Svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Zoranu Milanoviću, i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar – ističu u Gongu.

I dodaju:

„U skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Zoran Milanović morao je dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentranim izborima. Predsjednik države to nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre. Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine?“

Tvrde i da je Ustavni sud po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su već upozoravali kroz slučaj Markovog trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku.

– I to odluku koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti predsjedniku da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava. Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora – zaključuju u Gongu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje