Povežite se s nama

Život i društvo

U Općini Petrijanec povećan iznos stipendija za čak 20%

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Općina Petrijanec završila je  postupak dodjele studentskih stipendija za akademsku godinu 2023./2024., a svečano potpisivanje ugovora održano je u nedjelju, 26.studenoga u prostorijama male dvorane Društvenog doma Petrijanec.

Potpisivanju ugovora o stipendiranju bili su prisutni načelnik Željko Posavec i pročelnica Ankica Košić.

– Općina Petrijanec vodi brigu o svim generacijama, kroz sufinanciranje vrtića, osnovnoškolsko obrazovanje, stipendiranje srednjoškolaca i studenata. Iz godine u godinu imamo sve veći broj darovitih mladih ljudi koji zaslužuju dobiti priznanje za svoj trud i stipendiju kao poticaj daljnjem obrazovanju. Čestitam svim stipendistima, uz želju da im nova školska i akademska godina bude još uspješnija! – rekao je načelnik Posavec.

Za školsku, odnosno akademsku godinu 2023./2024. Općina Petrijanec dodijelila je 81 stipendiju za što su u proračunu osigurana sredstava a prijedlogom novog proračuna biti će osigurana i u idućoj godini. Prema kriteriju izvrsnosti pravo na stipendiju ostvarila su 32 učenika i 49 studenata.

– Ove smo godine odlučili povećati iznos stipendija u prosjeku za 20-ak posto jer toliko je zadnjih godina upravo rastao i trošak studiranja prema istraživanjima. Svjesni smo koliko su narasli troškovi života i želimo maksimalno olakšati roditeljima i biti im podrška. Današnji stipendisti jedino trebaju učiti i redovito upisivati razrede odnosno semestre i stipendija im je osigurana – dodao je općinski načelnik.

Učeničke stipendije iznose 35 eura mjesečno. Studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Varaždinske županije, dobivati će 45 eura mjesečno, studenti na području Međimurske županije 55 eura, a studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem izvan Varaždinske i Međimurske županije ili u stranoj državi 85 eura.

Život i društvo

Crvenom križu Varaždinske županije 1.4 milijuna eura za projekt “Zaželi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. veljače, ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Sandra Vidaček, potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Projekta “Omogućimo život u vlastitom domu”- ZAŽELI IV faza u iznosu od 1.485.000.00 eura.

Ovim ugovorom, omogućit će se zapošljavanje 30 osoba koje će pružati uslugu potpore i podrške za 180 starijih i osoba s invaliditetom u 3 grada i 6 općina s područja Varaždinske županije.

Partneri u Projektu “Omogućimo život u vlastitom domu”, su Općina Breznica, Općina Breznički Hum, Općina Klenovnik, Općina Gornji Kneginec, Grad Lepoglava, Grad Novi Marof, Općina Sračinec, Općina Visoko i Grad Varaždinske Toplice.

Trajanje projekta je 36 mjeseci od kojih se 33 odnosi na pružanje usluga.

– Radujemo se ponovnom početku projekta, svjesni koliko pružanje usluga bitno utječe na kvalitetu života starijih osoba i osoba s invaliditetom naše županije – ističe ravnateljica Sandra Vidaček.

Nastavite čitati

Život i društvo

U godinu dana više od 290.000 eura za modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U godinu dana više od 290.000 eura uloženo u modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec.

Riječ je o radovima na području svih pet mjesnih odbora u Općini Maruševec na 10 nerazvrstanih cesta i raskrižju u Maruševcu, koje stanovnici svakodnevno koriste, a do sada nisu bile asfaltirane.

Prometnice su uređene u naseljima Brodarovec, Čalinec, Donje Ladanje, Druškovec, Greda i Maruševec.

– U modernizaciju lokalnih prometnica Općina Maruševec u proteklih je 12 mjeseci uložila gotovo 292.000 eura, odnosno skoro 2,2 milijuna kuna, što je iznimno ulaganje u odnosu na ranije godine. Projekti modernizacije prometnica, a samim time i prometne povezanosti te povećanja sigurnosti sudionika u prometu financirani su većim dijelom iz općinskog proračuna, ali i sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – pojasnio je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Osim na nerazvrstanim cestama, u proteklih 12 mjeseci izvršeni su radovi i na županijskim cestama na području Općine. U cilju proširenja prometnice i povećanja sigurnosti djece, pješaka i ostalih sudionika u prometu projekt zacjevljenja i uspostave nogostupa na županijskoj cesti Ž2029 u Ulici Vladimira Nazora u Donjem Ladanju, uz dječji vrtić Općina Maruševec, provodila je u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije tijekom 2022. i 2023. godine. Ukupna vrijednost zahvata na navedenoj lokaciji iznosila je 190.460,02 eura, odnosno 1.435.021,04 kuna, dok je izgradnja autobusnog ugibališta i nogostupa u Korenjaku na županijskoj cesti Ž2060 realizirana u visini od 94.546,73 eura, odnosno 712.362,34 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje