Povežite se s nama

Život i društvo

U Općini Vinica nastavljene su investicije u sve sfere života

Objavljeno:

- dana

Pandemija koronavirusa i ove je godine obilježila razdoblje u kojem Općina Vinica obilježava svoje dane. Naime, 25. travnja slavi se blagdan sv. Marka ev., zaštitnika Župe Vinica, Općine Vinica, Osnovne škole Vinica, Srednje škole „Arboretum Opeka“ i Dječjeg vrtića Vinica.

Nažalost, ove se godine Dan Općine obilježava bez dugogodišnjeg načelnika Marijana Kostanjevca, a dužnost načelnika do isteka tekućeg mandata preuzela je zamjenica načelnika Mirjana Jambriško.

Projekti se nastavljaju

Na posljednjoj sjednici u ovome mandatu Općinsko vijeće donijelo je Odluku o usvajanju Godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Općine u prošloj godini s ostvarenim prihodima u iznosu višem od 13 milijuna kuna. U proteklih su godinu dana realizirani mnogi projekti, od kojih je među najvažnijima investicija u proširenje Dječjeg vrtića Vinica, ukupne vrijednosti od 4 milijuna kuna. Naime, u dograđenom, rekonstruiranom i suvremeno uređenom prostoru početkom školske godine s radom je počela javna ustanova Dječji vrtić Vinica. Dječji vrtić u ovom trenutku zbrinjava 97-ero djece u pet odgojno-obrazovnih skupina te zapošljava 15 djelatnika. Dovršavaju se i ugovoreni radovi rekonstrukcije Vatrogasnog doma u Vinici, za koju su financijska sredstva osigurana kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice u iznosu od 1.250.000 kuna.

Radovi na Vatrogasnom domu

U protekloj je godini dovršena sanacija triju klizišta u Ulici Mate Rupčića, koja povezuje Vinicu i Vinicabreg, ukupne vrijednosti od 2,3 milijuna kuna. Sanaciju klizišta sufinancirale su Hrvatske vode sa 65 %.

Izvedeni su radovi na sanaciji nerazvrstanih cesta te je asfaltiran obilazni put iza groblja, čime je pristupni put prema groblju znatno rasterećen, a projekt je sufinanciralo Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine sa 131.145.000 kuna.

Uz potporu Ministarstva kulture i medija, a ovisno o raspoloživim sredstvima, već nekoliko se godina, fazu po fazu, obnavlja i kurija Patačić. Prošle su godine dovršeni radovi na uređenju sjevernoga, uličnog pročelja, a ovih će se dana nastaviti s radovima uređenja istočnog pročelja. I u zgradi Općine Vinica nastavljeni su radovi rekonstrukcije, pa je tako dograđena galerija, obnovljena pozornica te ugrađeno dizalo kako bi se omogućio pristup teže pokretnim osobama. Radovi Aglomeracije također su nastavljeni u prošloj godini i, bez obzira na brojne probleme s kojima se susrećemo vezano uz Aglomeraciju, nadamo se da će radovi biti dovršeni u planiranom roku, a sve ulice i ceste sanirane na opće zadovoljstvo stanovništva. Upravo je u tijeku i uređenje poljskih putova.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Gornje Ladanje ove godine slavi svoju 60. obljetnicu, a tim povodom dovršava se energetska obnova Društvenog doma u Gornjem Ladanju i obavljaju se pripreme za svečano obilježavanje ove značajne obljetnice u lipnju, naravno, ako će to dozvoliti epidemiološka situacija.

Pripremljeni su i projekti za sljedeće velike investicije, kao što odvodnja oborinskih voda, procijenjene vrijednosti od 20 milijuna kuna, budući da Aglomeracije ne rješava taj problem. Slijedi projekt uređenja Sportskog centra, biciklističke i pješačke staze, širokopojasnog interneta i slično.

Arboretum Opeka

Do početka ljeta očekujemo i početak radova na uspostavi Centra kompetentnosti „Arboretum Opeka“, kroz koji će se obnoviti dvorac Opeka, urediti Srednja škola „Arboretum Opeka“, kao i naš prekrasan arboretum, što je ujedno bio i politički cilj našega preminulog načelnika Kostanjevca. Uz bogatu kulturnu, obrazovnu i vjersku tradiciju, revitalizacijom arboretuma Općina Vinica će se pozicionirati kao veliki turistički potencijal. A kako bi se pomoglo razvoju turističkog sektora, u Općini pripremamo program mjera za jačanje turističkih kapaciteta, koji će se naći na dnevnom redu Općinskog vijeća odmah nakon konstituiranja.

Sve planirane aktivnosti pomoći stanovništvu dalje se odvijaju kroz programe potpora u poduzetništvu i poljoprivredi, potpore mladim obiteljima, potpore vezane uz energetsku obnovu obiteljskih kuća, a provode se i drugi manji projekti važni za mještane i funkcioniranje Općine. Ovog tjedna, uz primjenu epidemioloških mjera zaštite, bit će isplaćene i novčane potpore umirovljenicima, koje iz objektivnih razloga nisu mogle biti isplaćene prije Uskrsa.

Ni ove godine nisu izostale nagrade za najuspješnije studente Općine Vinica, pa su tako povodom Dana Općine organizirali prijam na kojem su Nevenu Bolteku, Marku Hrnčiću i Magdaleni Matoc uručene zaslužene novčane nagrade od po 5000 kuna.

Roditeljima novorođenčadi isplaćujemo novčane potpore, i to 5000 kuna za prvo dijete u obitelji, a za svako sljedeće dijete po 1000 kuna više. Ovdje opet moram naglasiti da je Općina Vinica bila među prvim općinama koje su uvele potpore za novorođenčad, a za djecu se iz proračuna sufinancira i 60 % ekonomske cijene u DV-u Vinica, podmiruje se trošak nabave radnih bilježnica, likovnih mapa i atlasa učenicima Osnovne škole te drugih dodatnih obrazovnih materijala, sufinancira se produženi boravak, a studentima i srednjoškolcima se redovno isplaćuju potpore.

Društveni život

Ovih dana zaključili smo i ugovore o sufinanciranju projekata koje provodi naših 17 udruga, izjavila je Mirjana Jambriško, zamjenica načelnika koja do isteka mandata obnaša dužnost načelnika Općine, te ujedno čestitala Dan Općine svim stanovnicima, kao i imendan svima koji nose ime viničkog zaštitnika Marka.

Unatoč pandemiji, Športski ribolovni klub Vinica, uz pokroviteljstvo Općine Vinica, organizira Kup Općine Vinica u lovu ribe na plovak.

Na inicijativu brojnih vinogradara Izložba vina „VINEA 2021.“ ove će se godine ipak održati 15. svibnja, ali pod znatno drugačijim uvjetima, prvenstveno s naglaskom na ocjenjivanje uzoraka, koji će se zaprimati u nedjelju, 2. svibnja, u našoj velikoj dvorani, kao i ocjenjivanje uzoraka.

Kroz nekoliko dana očekuje se izlazak iz tiska dviju za područje Općine Vinica vrijednih publikacija, nove Monografije Općine Vinica, u pripremu koje je načelnik Marijan Kostanjevac bio posebno uključen, dok je druga monografija hommage akademiku Marku Ciglaru, rođenom u Vinici.

Život i društvo

Predstavnici američkih turističkih agencija razgledali Varaždin i upoznali gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Grad Varaždin je jedna od najljepših turističkih destinacija Hrvatske, potpuno siguran za turiste! – zaželio je dobrodošlicu predstavnicima američkih turističkih agencija gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj.

Njih četrdesetak boravi na studijskom putovanju u Hrvatskoj, a u petak su razgledali grad Varaždin i upoznali se s njegovom turističkom ponudom.

Uz zvuke iz muzičke kamperice i gradskog notara Krunoslava Čolu, dobrodošlicu im je poželjela i Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednice Grada Varaždina i organizatorica njihovog jednodnevnog boravka u Varaždinu.

Varaždin se priprema da ponovo bude jedna od destinacija za boravka američkih turista u Europi, odnosno u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Summer wine i Starinski žmaki kao brand Općine Breznički Hum na 7. Gospodarskom sajmu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Kapucinskom trgu u središtu Varaždina u petak, 18. lipnja, u podne otvoren je 7. Gospodarski Sajam, na kojem se do nedjelje, 20. lipnja, predstavljaju brojni obrti, OPG-ovi, udruge, domaće radinosti, vinari i ugostitelji s područja sjeverozapadne Hrvatske.

>>FOTO 7. Gospodarski sajam Varaždin oživio Kapucinski trg

Među brojnim izlagačima je i općina Breznički Hum, čiji su štand nakon otvaranja Sajma obišli novoizabrani varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te nekolicina gradonačelnika i načelnika općina s područja regije.

Načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić najavio je da će bogata ponuda udruga i OPG-ova ove općine dobiti i glazbenu potporu uz nastup orkestra Limene glazbe Sveti Martin.

Predsjednica Udruge za kulturu i književnost Humščak Ružica Kišur Črlenec tom je prilikom gostima predstavila izlagače iz Brezničkog Huma Udrugu Humščak, komunalnu tvrtku Humko, OPG Futač, cvjećarnicu Dada i Vinariju Šafran.

Gostima je potom suvlasnik Vinarije Šafran Josip Tržec upriličio degustaciju vina i osvježavajućeg ljetnog voćnog koktela Summer wine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!