Povežite se s nama

Život i društvo

“Čitanjem do zvijezda”: evo koji su učenici iz Varaždinske županije izborili Državno natjecanje

Objavljeno:

- dana

U OŠ TRNOVEC

Županijsko natjecanje u znanju i kreativnosti “Čitanjem do zvijezda” za učenike osnovnih škola održano je 24. veljače u Osnovnoj školi Trnovec.

U ovom petom po redu županijskom natjecanju sudjelovalo je 28 škola i 85 učenika.

U kvizu znanja pobijedili su učenici OŠ Cestica – Antonela Furjan, Lana Krajnc i Nera Mumlek s mentoricom Majom Soldatek, a drugo mjesto zauzela je ekipa OŠ Janka Draškovića Klenovnik s učenicima Ena Gladović, Nika Srednoselec i Sara Srednoselec mentorice Dragane Belščak. Te dvije ekipe ujedno su se plasirale na Državno natjecanje, koje će se održati u travnju.

U kategoriji izrade i prezentacije plakata, od ukupno devet pristiglih, na državno natjecanje plasirale su se prvoplasirana Klara Ćosić iz OŠ Beletinec mentorice Tatjane Slunjski te drugoplasirana Linda Ljubić iz V. OŠ Varaždin, čiji je mentor Pjerino Hrvačanin.

Učenici su posjetili i knjižnicu u obližnjem Pastoralnom centru u Trnovcu. Po povratku u školu sudionici natjecanja u knjižnici OŠ Trnovec družili su se s poznatom dječjom književnicom Jasminkom Tihi Stepanić, autoricom romana “Imaš fejs?” koji je dobio nagradu “Mato Lovrak” za najbolji roman za djecu i mlade objavljen u 2011. godini.

“Knjiga je još uvijek aktualna”

– Svake se godine povećava broj škola koje sudjeluju, a da je Varaždinska županija vodeća po čitalačkim navikama govori i podatak da imamo najviše prijavljenih škola od svih županija i smo dvije godine zaredom državni prvaci. Koliko god to u današnje vrijeme možda čudno zvučalo, ali djeca vole knjige, a i boraviti u knjižnicama jer na kraju krajeva „djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle – rekla je VIoleta Lukač, koordinatorica projekta u znanju i kreativnosti “Čitanjem do zvijezda” za Varaždinsku županiju. Dodaje kako je ovaj kviz najbolji pokazatelj da je knjiga još uvijek aktualna i sve prisutna.

Natjecanje je jedan od projekata Hrvatske mreže školskih knjižničara, a osnovni cilj je poticanje čitanja i informacijske pismenosti kod djece i mladih. Ovim kvizom iskazuje se i podrška svim školskim knjižničarima.

Učenici za državno natjecanje trebaju pročitati tri zadane knjige. Ove godine odabrana je knjiga Mire Gavrana “Zaboravljeni sin”, knjiga Zorana Pongrašića “Gumi, gumi” i knjiga Damira Miloša “Bijeli klaun”. Za kviz znanja tri najbolja učenika sa školskog natjecanja čine ekipu za daljnje razine.

Plakat je posebna kategorija i radi ga samo jedan učenik. Radi se na temu “Ljepota različitosti”, a učenik treba prikazati svoj doživljaj i emocije vezane uz ljepotu različitosti, poštivanje tih različitosti među ljudima te dati publici neku poruku. 

Izvor: V.L.
Foto:

Život i društvo

U Bednji i Varaždinu jutros tek koji stupanj iznad nule

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogi su jutros na sjeveru Hrvatske morali palit grijanje u autu.

Prvi dan jeseni označava se jesenskim ekvinocijem koji je ove godine počeo, jučer, 22. rujna, u 20.21 sati. Rujanska jutra postala su prilično hladna.

Prema podacima DHMZ-a jutros u 7 sati najhladnije je bilo na lokaciji Zavižan, gdje je izmjereno 1.7 °C. U Delnicama su bila 2.3 stupnja. Treće mjesto dijele Bednja, u Varaždinskoj županiji, i Parg-Čabar s 3.1 °C.

U Varaždinu je u 7 sati izmjereno 5.7 °C.

Do kraja ovog tjedna na varaždinskom bi području trebalo ostati sunčano, a dnevne temperature idu 25 °C i to u nedjelju. Ali jutra ostaju hladna, s najvišom temperaturom od 15 °C.

Od ponedjeljka navečer stiže kiša.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Svečano promovirane nove doktorice znanosti Sveučilišta Sjever

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na svečanoj promociji doktoranada međunarodnog združenog prekograničnog interdisciplinarnog doktorskog studija Sveučilišta Sjever „Međunarodni ekonomski odnosi i menadžment“ održanoj u petak, 10. rujna, u dvorcu Esterhazy u Eisenstadtu promovirane su dvije nove doktorice znanosti sa Sveučilišta Sjever; dr. sc. Ivana Martinčević te dr. sc. Vesna Sesar.

Na svečanoj promociji sudjelovali su predstavnici Sveučilišta Sjever; prof. dr. sc. Marin Milković, rektor, prof. dr. sc. Anica Hunjet, prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju te prof. dr. sc. Goran Kozina, prorektor za financije i opće poslove.

Osim doktorandica sa Sveučilišta Sjever na ovoj svečanoj promociji promovirano je ukupno 15 doktora znanosti.

Nove doktorice znanosti sa Sveučilišta Sjever obranile su doktorsku disertaciju tijekom prošle godine; dr. sc. Ivana Martinčević, doktorirala je s temom doktorske disertacije „Influence of the use of social networks on the export activity of Croatian export companies“, pod mentorstvom prof. dr. sc. Gorana Kozine, a dr. sc. Vesna Sesar je doktorirala s temom disertacije „The Influence of Continuous Improvement System on Company’s Business Performance in Croatian Companies with Certified Management System“ pod mentorstvom prof. dr. sc. Anice Hunjet.

Međunarodni združeni prekogranični doktorski program „Međunarodni ekonomski odnosi i menadžment“ zajednički izvode Sveučilište Sjever, Sveučilišta u Puli, Bratislavi, Sopronu, Pragu i Mostaru u suradnji s administrativnim i organizacijskim partnerom Sveučilištem za primijenjenu znanost, Burgenland, Eisenstadt, Austrija.

Međunarodni združeni doktorski programi izrazito su važni jer se smatraju najznačajnijim generatorom internacionalizacije europskog obrazovanja i istraživanja, imaju važnu ulogu u poticanju međusveučilišne suradnje zasnovane na razvijanju međunarodnih iskustava u istraživanju i mentoriranju te potiču razvoj vještina nužnih za transfer novih znanja među partnerima u združenom studiju, ističu iz Sveučilišta Sjever.

Ovaj doktorski studij ističe se drugačijim pristupom, a to su prvenstveno rad na znanstveno-istraživačkim europskim i međunarodnim projektima, istraživački projekti s gospodarstvom, transfer tehnologije, razvoj poduzetničkog duha, međunarodni kontekst te stjecanje mnogih suvremenih kompetencija.

Sa University of Applied Sciences Burgenland u Eisenstadtu Sveučilište Sjever ostvaruje iznimno dobru i kvalitetnu suradnju na više područja te su u tu svrhu, a u sklopu programa mobilnosti ERASMUS+, početkom rujna 2021. godine na University of Applied Sciences Burgenland boravili prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever, prof. dr. sc. Goran Kozina, prorektor za financije i opće poslove te prof. dr. sc. Anica Hunjet, prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju gdje su sudjelovali u izvođenju nastave na studijskom programu združenog doktorskog studija Međunarodni ekonomski odnosi i menadžment i to kroz konzultativnu nastavu s PhD kandidatima. 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje