Povežite se s nama

Život i društvo

“Čitanjem do zvijezda”: evo koji su učenici iz Varaždinske županije izborili Državno natjecanje

Objavljeno:

- dana

U OŠ TRNOVEC

Županijsko natjecanje u znanju i kreativnosti “Čitanjem do zvijezda” za učenike osnovnih škola održano je 24. veljače u Osnovnoj školi Trnovec.

U ovom petom po redu županijskom natjecanju sudjelovalo je 28 škola i 85 učenika.

U kvizu znanja pobijedili su učenici OŠ Cestica – Antonela Furjan, Lana Krajnc i Nera Mumlek s mentoricom Majom Soldatek, a drugo mjesto zauzela je ekipa OŠ Janka Draškovića Klenovnik s učenicima Ena Gladović, Nika Srednoselec i Sara Srednoselec mentorice Dragane Belščak. Te dvije ekipe ujedno su se plasirale na Državno natjecanje, koje će se održati u travnju.

U kategoriji izrade i prezentacije plakata, od ukupno devet pristiglih, na državno natjecanje plasirale su se prvoplasirana Klara Ćosić iz OŠ Beletinec mentorice Tatjane Slunjski te drugoplasirana Linda Ljubić iz V. OŠ Varaždin, čiji je mentor Pjerino Hrvačanin.

Učenici su posjetili i knjižnicu u obližnjem Pastoralnom centru u Trnovcu. Po povratku u školu sudionici natjecanja u knjižnici OŠ Trnovec družili su se s poznatom dječjom književnicom Jasminkom Tihi Stepanić, autoricom romana “Imaš fejs?” koji je dobio nagradu “Mato Lovrak” za najbolji roman za djecu i mlade objavljen u 2011. godini.

“Knjiga je još uvijek aktualna”

– Svake se godine povećava broj škola koje sudjeluju, a da je Varaždinska županija vodeća po čitalačkim navikama govori i podatak da imamo najviše prijavljenih škola od svih županija i smo dvije godine zaredom državni prvaci. Koliko god to u današnje vrijeme možda čudno zvučalo, ali djeca vole knjige, a i boraviti u knjižnicama jer na kraju krajeva „djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle – rekla je VIoleta Lukač, koordinatorica projekta u znanju i kreativnosti “Čitanjem do zvijezda” za Varaždinsku županiju. Dodaje kako je ovaj kviz najbolji pokazatelj da je knjiga još uvijek aktualna i sve prisutna.

Natjecanje je jedan od projekata Hrvatske mreže školskih knjižničara, a osnovni cilj je poticanje čitanja i informacijske pismenosti kod djece i mladih. Ovim kvizom iskazuje se i podrška svim školskim knjižničarima.

Učenici za državno natjecanje trebaju pročitati tri zadane knjige. Ove godine odabrana je knjiga Mire Gavrana “Zaboravljeni sin”, knjiga Zorana Pongrašića “Gumi, gumi” i knjiga Damira Miloša “Bijeli klaun”. Za kviz znanja tri najbolja učenika sa školskog natjecanja čine ekipu za daljnje razine.

Plakat je posebna kategorija i radi ga samo jedan učenik. Radi se na temu “Ljepota različitosti”, a učenik treba prikazati svoj doživljaj i emocije vezane uz ljepotu različitosti, poštivanje tih različitosti među ljudima te dati publici neku poruku. 

Izvor: V.L.
Foto:

Život i društvo

U subotu u Varaždin dolazi Hajduk pa je policija izdala niz uputa i upozorenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu igraju NK Varaždin i HNK Hajduk pa je policija izdala niz upozorenja.

U subotu, 24. veljače, s početkom u 15 sati u Varaždinu, na gradskom stadionu odigrat će se nogometna utakmica 24. kola SuperSport HNL, između NK Varaždina i HNK Hajduka.

Policija poziva sve navijače i gledatelje da se prije utakmice, na samom stadionu za vrijeme odigravanja i nakon utakmice ponašaju fer, korektno i sportski kako bi se utakmica odigrala u primjerenom sportskom duhu.

Također, pozivaju sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama koje navodimo u nastavku priopćenja.

Obavijest za sve navijače, posjetitelje/gledatelje

•  Ulaz u stadion „Anđelko Herjavec“ biti će otvoreni od 13 sati

•  Radi izbjegavanja gužvi, pozivaju posjetitelje da na vrijeme krenu prema stadionu te da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

•  Sve ulaznice su personalizirane i prilikom ulaska provjeravaju se barkod čitačima.

• U vremenu od 13 do 18 sati bit će zatvorena Zagrebačka ulica od novog rotora kod trgovačkog centra Kaufland do raskrižja s ulicom Frana Supila. Iz smjera grada bit će dozvoljen prolaz gledateljima koji dolaze na utakmicu, do skretanja za Tehnološki park, i to samo poradi parkiranja o okolnim parkiralištima. Mole ostale sudionike u prometu da koriste zaobilazne ceste.

• Preporučju posjetiteljima koji dolaze svojim vozilima na utakmicu, da koriste parkirališta kod gradskih bazena i Tehnološkog parka u Zagrebačkoj ulici, kod trgovačkih centara Bauhaus i Lidl te prostor Autokluba Varteks.

• Ulaz na parkiralište Autokluba Varteks iz smjera Gospodarske ulice, bit će za navijače gostujućeg kluba dok će za sve ostale biti ulaz iz Biškupečke ulice.

Poštivanje Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima

Na ulazima u stadion zaštitarska služba provodi sigurnosne provjere.

Sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno je:

• unošenje  ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,

• unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja,

• paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,

• maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način s ciljem prikrivanja identiteta,

• unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

• pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

• pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,

• bacanje predmeta u natjecateljski prostor,

• boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Sva uočena navedena protupravna ponašanja biti će sankcionirana sukladno Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i drugim zakonskim i podzakonskim aktima.

Ulazak u stadion odbit će se pored ostalog:

•  posjetiteljima pod utjecajem alkohola,

•  osobama koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu,

•  posjetitelju za kojeg se utvrdi da posjeduje zabranjene predmete i

• osobama za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici. 

Foto i video snimanje javnog okupljanja

Policija će, na dan odigravanja utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima – prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice – audio i video snimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima.

Pozivamo posjetitelje i gledatelje da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Medarica“ obišla mališane iz 9 vrtića i poklonila im 150 kilograma meda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi udruge Medarica iz Mađareva kod Novog Marofa obišli su sve vrtiće grada Novog Marofa i okolice, njih ukupno 9, odnosno 4 novomarofska vrtića, vrtić Leptirić u Ljubešćici, Pčelica u Bisagu,Zagonetna šuma u Šćepanju kod Brezničkog Huma, te još dva dječja vrtića u Varaždinskim Toplicama.

Podijelili su ukupno 150 kg meda najmlađim ljubiteljima ove slatke i nadasve zdrave namirnice te su mališanima upriličili prezentaciju košnice i svega što se u njoj nalazi, kako bi djeca što zornije vizualizirala priču o pčelama i medu.

– Svake godine s dolaskom proljeća počinjemo obilaziti najmlađe – djecu vrtićkog uzrasta, potom i polaznike osnovnih škola kako bi od najranije dobi djeca stekla naviku uzimanja ove zdrave i potrebne namirnice – govore predstavnici Medarice Vlekoslav Andrašek i Vlado Toplovec.

– Vezano uz to djeci objašnjavamo značenje i ulogu pčela u prirodi, pčelinjeg proizvoda meda, svojstava i dobrobiti meda općenito. Ovo je peta godina  kako naša udruga provodi ovu korisnu akciju i tako ćemo nastaviti i ubuduće – naglasili su predstavnici udruge Medarica.

Polaznici vrtića i njihove tete zahvalili su udruzi Medarica te ih počastili izvedbom prigodnoga dječjeg programa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje