Povežite se s nama

Život i društvo

U Osnovnoj školi u Maruševcu učenici dobili nove garderobne ormariće

Objavljeno:

- dana

Osnovnu školu „Gustav Krklec“ u Maruševcu u četvrtak je posjetio zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak te je tom prigodom u društvu načelnika Općine Maruševec Damira Šprema te domaćina, ravnatelja škole Tomislava Vinceka predao školi na uporabu nove školske garderobne ormariće.

Naime, Županija je u suradnji s Općinom sufinancirala nabavku školskih ormarića u iznosu od 50 tisuća kuna, dok je ostalih 50 tisuća kuna dala sama Općina Maruševec. Nabavljeno je ukupno 492 ormarića, čime se znatno podiže pedagoški standard učenika u školi.

Ravnatelj škole Tomislav Vincek zahvalio se Općini te poglavito Županiji na konstantnom ulaganju u školu koju trenutno pohađa preko 470 učenika raspoređenih u 29 razredna odjela. Osim matične škole tu su i dvije područne škole sa sjedištem u Druškovcu i Gredi.

Želja i zadatak Općine je da također podupire razvoj škole na svome području, naglasio je načelnik Općine Šprem dok je zamjenik župana Paljak istaknuo kako se radi o jednom kotačiću u čitavom nizu investicija koje su se dogodile u ovoj školi.

– Ova škola je dobar primjer obrazovne politike Varaždinske županije koja se ne zadovoljava prosječnošću nego, kao što znate, uvijek i svugdje teži nadstandardu. Ovdje je sve počelo JPP-om, škola je nadograđena sa osam učionica, a izgrađena je i sportska dvorana. U međuvremenu je  dvorana i  zvučno izolirana, školu kontinuirano opremamo i za to izdvajamo znatna sredstva. Pretprošle godine smo primjerice opremili tehničku učionicu po najvišim tehničkim standardima. Općina Maruševec je jedna od najvećih općina u Županiji, stoga ova škola ima puno učenika, a osima matične posjeduje i dvije područne za čiji opstanak i razvoj usmjeravamo posebnu pozornost . Tako smo u Druškovcu, gdje je škola također dograđena po modelu JPP-a, prošle godine zamijenili kompletno krovište. Ovi ormarići koje danas simbolično predajemo na uporabu učenicima su jedan segment u tome nadstandardu, a tu mislim prije svega na jednosmjensku nastavu i produženi boravak. Svakako pozdravljamo i sudjelovanje Općine koja također brine i skrbi o školi te je svaka njihova participacija u tom pogledu pohvalna. Meni osobno je posebno drago što infrastrukturna ulaganja prati sadržaj te čestitam ravnatelju i djelatnicima na odličnim rezultatima koje postižu njihovi učenici, a Županija će im i nadalje pomagati i biti partner u projektima – zaključio je zamjenik župana Paljak.

Važno je naglasiti kako se novim ormarićima povećava higijena, postiže se veća urednost hodnika i prostora škole, ali se ujedno stvara i osjećaj odgovornosti kod učenika te se dobiva i određeni kutak privatnosti.

Život i društvo

Peticiju protiv preseljenja štićenika Pahinskog potpisao 261 mještanin Punikva, poslali je Ministarstvu rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Raste nezadovoljstvo građana Punikvi, revoltiranih namjerom Centra za pružanje usluga u zajednici (bivšeg Odgojnog doma Pahinsko) da u njihovo naselje preseli svoje štićenike. Potvrđuje to i podatak da su protiv takve opcije pokrenuli peticiju koju je tijekom proteklih nekoliko dana potpisao 261 mještanin.

Budući da je riječ o državnoj ustanovi, građani su peticiju poslali Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ravnateljici Centra za pružanje usluga u zajednici Ivanec, a na znanje su je dostavili i Gradu Ivancu. U njoj su istaknuli da se zbog sigurnosnih i drugih razloga kategorički protive najavljenom smještaju štićenika u za to namijenjen objekt u Punikvama.

-Radi se o štićenicima, mladim muškim osobama, koje su Centru povjerene na čuvanje i odgoj kao ustanovi socijalne skrbi ili zbog izvršavanja odgojne mjere upućivanja u odgojnu ustanovu, koju maloljetniku izriče nadležni sud temeljem Zakona o sudovima za mladež – upozoravaju građani.

Navode također da su Punikve gusto naseljeno mjesto u kome žive pretežito mlade obitelji s malodobnom djecom, da naselje ima tek jedno malo igralište i nikakvih drugih sadržaja za djecu i mladež, što otvara pitanje o tome gdje bi štićenici provodili svoje slobodno vrijeme. Građani također ističu da se, za razliku od toga, Centar Pahinsko prostire na puno većoj površini i s puno više sadržaja potrebnih za odgoj i obrazovanje maloljetnih osoba.

U dopisu s priloženim preslikama potpisa na peticiji, građani zahtijevaju očitovanje nadležnih, razjašnjenje nastale situacije i pronalaženje adekvatnijeg smještaja za štićenike.

Također, mještani najavljuju održavanje građanskog skupa te zahtijevaju da na nj dođu i predstavnici resornog ministarstva i Centra za pružanje usluga u zajednici. Gradonačelnik Milorad Batinić još je prošlog tjedna, kada je u svom Uredu primio predstavnike Vijeća MO-a i građana, najavio svoj dolazak na zbor građana te im izrazio osobnu podršku i podršku Grada kao institucije, smatrajući da je riječ o suviše ozbiljnoj, osjetljivoj i sigurnosno rizičnoj problematici koja se ni u kom slučaju ne bi smjela provoditi ovako kao što je to sada slučaj, u tajnosti, bez konzultacija s lokalnom zajednicom i stavljanjem građana pred svršen čin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Mateo Zrinski iz Breznice srebrni na Europskom prvenstvu u trapu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U talijanskome gradu Lonatu del Garda proteklog je vikenda održano Europsko prvenstvo u streljaštvu, te je u disciplini Trap – Trio juniorska reprezentacija Hrvatske u sastavu Toni Gudelj, Mateo Zrinski i Janoš Karakaš osvojila fantastično drugo mjesto i srebrnu medalju. Zlato je pripalo Česima, dok su broncu osvojili Slovaci.

U pojedinačnoj konkurenciji Janoš Karakaš zauzeo je 20. mjesto rezultatom 109 pogođenih meta, Toni Gudelj 21. mjesto, dok je Mateo Zrinski bio 22. – obojica sa 108 pogođenih meta.

Disciplina Trap – Trio, kako je popularno nazivaju lovci, hrvatskoj je juniorskoj reprezentaciji tako postala omiljena streljačka disciplina, jer su u gađanju na glinene golubove ukupnim zbirom pogođenih meta nadmašili brojne druge reprezentacije te se svrstali u sam europski vrh.

Dio tročalne hrvatske ekipe bio je član Lovačkog društva Vidra iz Breznice Mateo Zrinski, kojem su na uspjehu čestitke uputili prijatelji iz njegovog Lovačkog društva i općinski načelnik Stjepan Krobot.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje