Povežite se s nama

Kultura

U Petrijancu iz zemlje provirila antička postaja Aqua Viva

Objavljeno:

- dana

Vrijedni tim arheologa Gradskog muzeja Varaždin ovih je dana okončao arheološka istraživanja u centru Petrijanca, u kojem su iz zemlje provirili skriveni ostaci antičke postaje Aqua Viva.

Dokaz kontinuiteta života u naselju

Radovi su obavljeni na trasi ceste u rekonstrukciji koja prolazi Trgom svetog Petra, a kako doznajemo od kustosice Lovorke Štimac-Dedić, koja je po struci dipl. arheologinja i povjesničarka, tijekom istraživanja zaposlenici GMV-a pronašli su ostatke zidova i pokretni arheološki materijal.

– Očekivali smo ovakve nalaze jer znamo da se i ispod trga nalazi antičko naselje koje je postojalo i živjelo uz magistralnu cestu od 1. do 4. stoljeća. Riječ je o cesti iz rimskih vremena koja je vodila od Ptuja prema istočnim provincijama – objasnila je Štimac-Dedić.

Dodala je da se u Petrijancu u iskopima već na dubini od 20 centimetara mogu pronaći arheološki artefakti, koji su se već u značajnoj mjeri pomiješali s onima iz 18. stoljeća ili pak današnjih vremena.

– Najveći problem je što još uvijek ne postoji svijest ljudi da je nužno prijavljivati ih. Nažalost, ondje gdje se to nije dogodilo, ostali su pod temeljima kuća ili bačeni i uništeni na drugi način. Nama je važan svaki, pa i najmanji detalj kako bismo napravili slagalicu i rekonstruirali život ovakve rimske postaje – naglasila je naša sugovornica, od koje doznajemo da je postaja služila da se putnici okupaju, okrijepe, prespavaju ili zamijene konje.

Nažalost, antički arheološki sloj nepovratno nestaje širenjem naselja i muzealci koriste svaku priliku da nastave s istraživanjem. Ovaj arheološki nadzor iskoristili su da maksimalno sačuvaju nalaze, iako su im rokovi za to bili jako kratki.

– Naš posao mora biti brzo okončan, zato smo radili i u zimskim uvjetima na smrznutom terenu. Iako zabundani, morali smo osigurati nužne metodološke uvjete kako bi se istraživanje provelo sukladno pravilima arheološke struke – rekla je voditeljica četveročlanog tima koji je u ponedjeljak, 1. veljače, od jutarnjih sati odrađivao terenska istraživanja.

Obišao ih je i općinski načelnik Željko Posavec, koji s velikim zanimanjem prati sve što se događa na ovom zanimljivom arheološkom lokalitetu.

– Sve što smo radili je zabilježeno fotografijama i svi nalazi s ovog područja su detaljno dokumentirani. Arheološka dokumentacija bit će upotpunjena i snimkama napravljenima dronom. Na kraju će se sve objediniti, staviti na preglednu kartu s ciljem rekonstrukcije postaje, za koju će se, po mom sudu, naposljetku pokazati da je veća nego što se prvotno smatralo – naglasila je voditeljica zbirki Arheološkog odjela GMV-a.

Dodajmo da je naša sugovornica još 2013. godine prezentirala dio arheoloških istraživanja u Petrijancu u katalogu izložbe Gradskog muzeja Varaždin, a najnovije će predstaviti na aktualnim znanstvenim skupovima.

– Prije dva mjeseca je Muzej prezentirao ovo antičko naselje i građu znanstvenim radom „Life on Roman Road“ na međunarodnom skupu “Roads and Rivers 2”. I to je dio našeg nastojanja da se svijest o ovom rimskom naselju što više popularizira. Nedavno smo razgovarali s projektantima uređenja Trga sv. Petra i načelnikom Posavcem da se iduća faza rekonstrukcije planira na način koji bi obuhvatio zaštitna istraživanja. Odnosno, time bismo imali priliku prilagoditi rekonstrukciju trajnoj prezentaciji pronađenih arheoloških nalaza – istaknula je Štimac-Dedić.

Standard na rimskim cestama

Štoviše, napomenula je da su arheolozi iznimno zadovoljni suradnjom s lokalnim župnikom, koji im je lani maksimalno izašao u susret tijekom istraživanja u centru naselja na području župnog dvora.

– Ondje su također dokumentirane vrijedne arheološke strukture i nalazi, a bilo bi lijepo da se napravi makar digitalna rekonstrukcija cijelog ovog prostora. Naime, ovo je naselje zabilježeno na antičkim kartama na kojima Toplica nema. Postaja Aqua Viva je točno 40 kilometara udaljena od Ptuja i to je bilo veliko odmorište nakon kojeg se nekad nastavljalo s daljnjim cjelodnevnim putovanjem – zaključila je Lovorka Štimac-Dedić.

Kultura

Udruga “Gardruža” ove godine napunila dva desetljeća: “Se čega se primemo, oddelamo kak spada!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga “Gardruža” Gardinovec osnovana je zadnjeg dana ožujka 2001. godine.

Dvadeseti rođendan, u duhu odgovornosti, nisu posebno obilježavali, već su “proslavili” u klasičnome međimurskom stilu: radno, s tim da su sredstva predviđena za obilježavanje uložili u uljepšavanje lokalnog parka.

– Tako smo financirali izradu mosta i bunara u parkiću. Zato ćemo sljedeću sjednicu Skupštine nastojati organizirati u ponešto svečanijem tonu – objašnjava predsjednica Udruge Marija Prekupec.

Promocija i zaštita

Udruga djeluje na području kulture, sporta, zaštite zdravlja, kao i zaštite okoliša i prirode s ciljevima organiziranja aktivnog provođenja slobodnog vremena građana i postizanja bolje kvalitete života, unapređivanja zdravlja i rekreacije građana, osobito djece i starijih osoba.

– Puno naših projekata povezano je sa školom i vrtićem, tako da smo ove godine u tom smislu bili ograničeni. Uvijek nastojimo osmisliti neke aktivnosti i uz događanja kao što su Božić, Uskrs, advent, maškare i slično, a u naših dvadeset godina zaista smo sudjelovali u obilježavanju i proslavi mnogobrojnih manifestacija.

Općina Belica, kojoj Gardinovec pripada, bila je, primjerice, domaćin na Noći muzeja u Muzeju Međimurja 2014. godine. Članovi i članice “Gardruže” tada su počastili posjetitelje starinskim kolačima, a prezentirali su i pletenje cekara te izradu svatovske jabuke od papira. U takva se događanja nastojimo uključiti, s obzirom na činjenicu da smo i čuvari narodne baštine. Na Noći muzeja zamijetio nas je gospodin Bagarin, skupljač narodnih običaja, i pozvao nas na sudjelovanje na 48. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. Rado smo se odazvali! – dodaje Marija.

Svojim zalaganjem vrijedni Gardinovčani i Gardinovčanke zaradili su i hrpu nagrada. Tako su dobili službena priznanja “Zeleni cvijet s brončanim znakom” Turističke zajednice Međimurske županije u okviru edukativne akcije “Volim Hrvatsku” za uređenost parka čak tri godine zaredom: od 2008. do 2010.! Od ove godine park krasi i velika kopija grba Općine od buksusa, odnosno pušpana: nadaju se da će stimulirajuće djelovati i na zaštitu okoliša. Na svečanom otvorenju sportske dvorane i sjednici OV-a 2012. za zalaganje Udruge na lokalnoj razini i uspješan rad uručena im je Zlatna plaketa – Grb Općine Belica, dok su tri godine kasnije od općine dobili i zahvalnicu, a 2016. i pohvalnicu.

– Na Danima kruha i zahvalnosti za plodove zemlje na Belici i u Gardinovcu uključujemo se s kolačima, proizvodima lokalnih OPG-ova, uz ples i pjesmu u pratnji tamburaša, u narodnim nošnjama koje nastojimo prezentirati svugdje gdje je prikladno. Jedan od projekata na koji smo najponosniji je “staro pralo”, to jest prikazivanje pranja rublja na način na koji su to radili naši stari. O uspjehu projekta najbolje su posvjedočili izrazi lica svih koji su vidjeli prikaz i s nostalgijom se prisjetili kako je to nekad izgledalo, a prikazale smo sve detalje – od kuhanja sapuna do upotrebe korita i nošenja autentičnih nošnji – uglas su nam ispripovijedale članice “Gardruže”. U rujnu 2018. običaj gardinovskoga potočnog prala dobio je i spomen ploču.

Niz nagrada

Od Međimurskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve” Udruzi je dodijeljen niz zahvalnica, priznanja i medalja. Izdvajamo tako Godišnju medalju za razvoj sportske rekreacije, koju je 2009. dobila predsjednica Udruge Marija Prekupec. Njoj je Hrvatski savez sportske rekreacije “Sport za sve” dodijelio i godišnju nagradu za razvoj sportske rekreacije “Mirko Relac” za 2015. godinu. Udruga je pak dobitnica više zahvalnica i priznanja za obilježavanje Svjetskog dana sporta i Svjetskog dana pješačenja na lokalnoj i nacionalnoj razini, kao i Priznanja Hrvatskog olimpijskog odbora za organizaciju natjecanja na lokalnoj razini.

Članice i članovi na ovogodišnjim “Bakinim kolačima” u Čakovcu

– Na manifestaciji “Bakini kolači”, koju organizira Udruga “Međimurska gruda”, sudjelujemo od 2017. godine, kada smo u Prelogu predstavili repliku eko-etno kuće i veliku svatovsku jabuku. Godinu kasnije u Svetome Martinu na Muri istom prigodom prezentirali smo kolače od maka i tikve, 2019. na Belici smo dobili Lentu za izvorno međimursko, a na posljednjem izdanju koje se zadnjeg vikenda u rujnu ove godine održalo u atriju Staroga grada u Čakovcu promovirali smo se pletenom ogradom od lijeske i bogatim štandom s kolačima i drugim jesenskim plodovima – nabrajaju članice Udruge.

Kruna njihova rada pristigla je neposredno prije Dana međimurske županije 2019., kad je “Gardruži” dodijeljena Povelja Međimurske županije u znak priznanja za nesebičan društveni rad i doprinos kulturnom amaterizmu, unapređenje zdravlja i rekreacije građana, osobito djece i starijih osoba, te očuvanje prirode i zaštitu okoliša. Vidljivo je, dakle, da su članice i članovi aktivni u mnogobrojnim aktivnostima koje vjerojatno ne bismo mogli pobrojiti ni na nekoliko stranica novina.

Stalno su u potrazi za novim snagama koje bi im se htjele priključiti i pomoći im da na najljepši mogući način predstavljaju svoje mjesto, općinu i međimurski zavičaj. “Držimo im fige” da u tome budu uspješni i nastave s odličnim radom, a Udruzi želimo još mnogo puta po dvadeset godina!

Neumoran rad

Osim navedenih aktivnosti, članice i članovi “Gardruže” sudjelovali su, sudjeluju i planiraju sudjelovanje u: procesijama povodom Tijelova, organizaciji druženja za mještane nakon mise polnoćke, sportskim općinskim susretima, Danu srca, informatičkim radionicama, Festivalu žena, Obiteljskom festivalu, izgradnji odbojkaškog igrališta u Gardinovcu, hodočašćima na Mariju Bistricu na biciklima, BIMEP-u, aerobiku, izradi ručnih radova povodom blagdana i drugih događanja, humanitarnim akcijama (Dan narcisa), božićnim sajmovima, nordijskom hodanju…

Pomogli su u radovima na obnovi i uređenju vrtića i okoliša kad je to bilo potrebno, organizirali odbojkaške turnire, seoske igre “med vulicami”, promotivne događaje, obilježavali “Move week” (Tjedan kretanja), Dane Međimurske županije i Dan sv. Blaža (zaštitnika oboljelih od bolesti grla) biciklirali do Vukovara, izrađivali velike adventske vijence, bili dijelom projekta “Ftrgni od zaborava” u suradnji s učenicima PŠ Gardinovec, radili na promociji djela i lika pučkog književnika Stjepana Jankovića-Štefa…

Nastavite čitati

Kultura

Ženska vokalna skupina “Pučpuljike” obranila zlato na “Zlatnoj lipi Tuhlja”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 16. listopada, u hotelu Well u Tuhlju odvijala se prava rapsodija lijepih glazbenih nota.

Već tradicionalno, održana je 12. Zlatna lipa Tuhlja, međunarodno natjecanje pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava. Unatoč ovim pandemijskim vremenima, susret je na radost svih sudionika održan uživo, te su tako sudionici nakon dužeg vremena mogli uživati u onome što vole i u čemu su odlični: pjevanju divnih melodija koje su dolazile iz raznih krajeva.

Na ovom natjecanju međunarodnog karaktera sudjelovalo je četrnaest iznimno kvalitetnih pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava iz Hrvatske, Republike Slovenije, Republike Kosova te Bosne i Hercegovine.

Upornost i ljubav

U teškoj konkurenciji našle su se i članice Ženske vokalne skupine “Pučpuljike”. Sad već svima nadaleko poznate “Pučpuljike” svojim su nastupom obranile zlato osvojeno na prošlogodišnjoj 11. Zlatnoj lipi Tuhlja te se tako i na ovogodišnjem natjecanju okitile zlatom pod dirigentskom palicom Andree Ščapec. Koliko su “Pučpuljike” izvrsne u onome što rade te s koliko ljubavi i predanosti pjevaju, dokazale su i ulaskom u natpjevavanje za Grand Prix.

Najboljim zborovima proglašeni su ŽVS “Pučpuljike” Čakovec, Zbor “Siperantum” Peć (Kosovo), Zbor “Ivan pl. Zajc” (Zagreb) i Dekliški pevski zbor gimnazije Kranj (Slovenija), koji je i osvojio Grand Prix.

Zlatne pjevačice još jednom su dokazale što mogu i kako se slogom, snažnom željom, predanim radom, upornošću i velikom ljubavlju prema glazbi mogu svladati sve prepreke i zasjati. Sudjelovanje na ovom natjecanju bilo je sufinancirano sredstvima Grada Čakovca, kojem ovim putem zahvaljuju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje