Povežite se s nama

Život i društvo

U području razvoja videoigara uspješno izrađeni standardi zanimanja, kvalifikacija i obrazovni programi

Objavljeno:

- dana

U okviru projekta “Izrada standarda zanimanja, kvalifikacija, kurikuluma i nastavnih materijala za zanimanje Specijalist za razvoj videoigara i programe usavršavanja iz područja razvoja videoigara, modernizacija kurikuluma i izrada nastavnih materijala za zanimanje Tehničar za razvoj videoigara te provedba programa usavršavanja za obrazovanje odraslih” provedenog u okviru “Regionalnog centra kompetentnosti u Sisačko-moslavačkoj županiji – prema novim i inovativnim znanjima i vještinama” izrađeno je i odobreno 5 standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i obrazovnih programa u području razvoja videoigara. 

Projekt je realiziran kroz projektne aktivnosti više partnera: Fakultet organizacije i informatike, Algebra, Fakultet elektrotehnike i računarstva i Akademija dramske umjetnosti. Voditelj projektnog tima na Fakultetu organizacije i informatike bio je izv. prof. dr. sc. Mario Konecki, a projektne aktivnosti provodile su se u okviru Laboratorija za dizajn programskih sučelja, internetske servise i videoigre.

Na projektu su sudjelovali i članovi Laboratorija doc. dr. sc. Mladen Konecki, Jerry John Antolos, univ. mag. inf. i drugi. Vrijednost projekta, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, je nešto veća od 1.100.000,00 EUR, a projekt je trajao od listopada 2021. do prosinca 2023.

U siječnju 2024. odobren je zadnji standard kvalifikacije te je time i formalno i suštinski projekt uspješno dovršen.

Industrija videoigara izuzetno brzo raste i vrijednost ove industrije u 2024. je premašila 280 milijardi dolara, što je više od vrijednosti filmske i glazbene industrije zajedno. Mogućnosti primjene tehnologije videoigara su razne, a posebno je značajna mogućnost široke primjene virtualne i proširene stvarnosti u kombinaciji s umjetnom inteligencijom.

izv. prof. dr. sc. Mario Konecki

Tehnologija ove vrste može se koristiti za potrebe poslovanja, ali i za potrebe šire društvene primijene (zdravstvo, trgovina, uslužna djelatnost, komunikacija, turizam, arhitektura, obrazovanje itd.).

S obzirom na značaj ovih tehnologija i nadolazeće trendove, od velike je važnosti obrazovati stručnjake koji će moći popratiti ovakve razvojne smjerove te je u tom smislu razvoj obrazovnih kapaciteta jedan od ključnih faktora, a upravo tome doprinose i rezultati spomenutog projekta.

Rezultati projekta uključuju:

Pet standarda zanimanja, kvalifikacija i obrazovnih programa, uključujući moderniziranu verziju srednjoškolskog obrazovnog programa “Tehničar za razvoj videoigara”; 26 udžbenika i priručnika u području razvoja videoigara; više desetaka tisuća slajdova koji prate sadržaj udžbenika i priručnika; više od 100 obrazovnih sadržaja temeljenih na virtualnoj ili proširenoj stvarnosti koji prate sadržaj udžbenika i priručnika; održano je 6 opsežnih edukacija iz područja razvoja videoigara, te je održana i eksperimentalna provedba izrađenih programa cjeloživotnog obrazovanja.

Udžbenici iz područja razvoja videoigara

Ovime su uspostavljeni svi potrebni uvjeti za izvođenje srednjoškolskog programa u području razvoja videoigara i cjeloživotnog obrazovanja u ovoj domeni.

Ovaj projekt je dio šire inicijative Sisačko-moslavačke županije u području jačanja kapaciteta industrije videoigara i pripadajućeg obrazovanja.

Sljedeća etapa ove inicijative uključuje izgradnju Centra gaming industrije čiji 3D model je u siječnju 2024. prezentiran široj javnosti, a koji će uz poduzetničke kapacitete uključivati i komponentu visokoškolskog obrazovanja u ovom propulzivnom području.

Centar gaming industrije

Život i društvo

Varaždinskim gimnazijalcima nagrada na eko natječaju Fonda za zaštitu okoliša – Modna lasta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 150 radova učenika osnovnih i srednjih škola na Dan planeta Zemlje poslalo snažnu poruku o važnosti borbe protiv brze mode i negativnih utjecaja na okoliš.

Radovi pristigli na adresu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu natječaja Modna lasta, čiji su pobjednici objavljeni povodom Dana planeta Zemlje.

Upravo su učenički radovi inspiracija i izvor kreativnih ideja kojima svatko od nas može doprinijeti zaštiti i raznolikosti našeg okoliša, a koji je svakim danom u sve većoj opasnosti od uništenja, prvenstveno zbog konzumerizma i brze mode koja je bila fokus ovogodišnjeg kreativnog natječaja. Kroz tri zadatka, niži i viši razredi osnovnih škola, srednje škole te đaci kreativci pokazali su kako možemo usporiti brzu modu i pomoći Planetu.

Stručni žiri, u kojem su sjedili predstavnici najvećih hrvatskih medijskih kuća, influencerica Mateja Frajsberger poznatija kao Click4chic te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odabrao je tri najkreativnija rada u svakoj od kategorija.

Prvo mjesto u kategoriji nižih razreda odnijeli su Petra Atelj, Rut Fekeža, Paula Majstorović, Iris Tomljenović i Korina Židak iz Osnovne škole Vjenceslava Novaka Zagreb, pod mentorstvom razrednice Bojane Habjanec, dok je u kategoriji viših razreda pobjednica Viktorija Huljina iz Osnovne škole Banija koju je mentorirala Ankica Veseljić.

Prvo mjesto u kategoriji srednjih škola pripalo je Dori Modrić, Jakovu Grabaru, Elizabeti Kasun, Viti Breški i Karli Kolenko iz Prve gimnazije Varaždin, koje je u kreativnom procesu podupirala prof. Ivana Žnidarić Kajić.

– Iznimno smo sretni zbog velikog odaziva učenika na ovogodišnji natječaj „Modna lasta“. Više od 150 prijava svjedoči o strasti i predanosti učenika, kad je riječ o očuvanju okoliša. To nas inspirira i potiče da svake godine ponovno pružimo priliku djeci i mladima da pokažu svoju kreativnost i brigu za naš planet, te ih nagradimo za njihov trud. Ovogodišnji pobjednici su pravi pokazatelji ekološke osviještenosti mlađih generacija te čvrsto vjerujemo kako ih je potrebno motivirati da se nastave razvijati u tom smjeru – izjavila je Sunčana Matić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj ovog obrazovno-ekološkog natječaja bio je educirati i inspirirati djecu i mlade na usvajanje održivih navika za očuvanje Zemlje te je još jednom potvrdio koliko je važno motivirati ih da aktivno djeluju u zaštiti okoliša.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Knegincu održana Zelena čistka povodom Dana planeta Zemlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje i ove je godine organizirano čišćenje šumskih predjela Mostečka (Kolnjak), Cukavec i Krč na području Općine Gornji Kneginec.

Na poziv Općine Gornji Kneginec u subotu, 20. travnja, čišćenju su se odazvali članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava Kneginec Gornji, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki, članovi udruge branitelja Sinovi Domovine i Off road kluba Kneginec te djelatnici KNEKOM-a i Općine.

Ovakve akcije čišćenja šuma godinama se održavaju na gotovo istim mjestima. Ovom prigodom organizatori ponovno poručuju nesavjesnim pojedincima da se otpad ne smije odlagati u prirodu već se može besplatno predati u Reciklažnom dvorištu Kneginec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje