Povežite se s nama

Međimurje

U ‘Riznici Međimurja’ predstavljena Transnacionalna mreža autentičnih sela

Objavljeno:

- dana

U četvrtak, 29. rujna, u Čakovcu u multimedijalnoj dvorani Muzeja nematerijalne baštine “Riznica Međimurja” održan je Transnacionalni promotivni događaj projekta Adrionet.

Organiziran u okviru projekta Adrionet sufinanciranog u sklopu Interreg V-B “Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje 2014.-2020.”, Javna ustanova REDEA sudjeluje kao jedini partner iz Hrvatske uz partnere iz Italije, Grčke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Slovenije. Na događaju je predstavljena Transnacionalna mreža “autentičnih sela” Adrionet i prezentirana je uspješna provedba pilot akcija na području Međimurske županije.

Baština generacija

Župan Međimurske županije Matija Posavec obratio se sudionicima događanja.

– Ovo je regija između dviju rijeka, bogata kulturom, prirodnom ljepotom i toplinom ljudi. Želio bih se zahvaliti svima uime Međimurske županije na suradnji na ovom značajnom i važnom projektu. Ove radionice i aktivnosti koje smo održali u Nedelišću, Štrigovi i u Svetoj Mariji dio su našeg identiteta koji njegujemo i razvijamo i veselimo se i budućim projektima i ostavštini za generacije koje dolaze – istaknuo je župan.

Voditeljica projekta Adrionet u Hrvatskoj je Maja Golubić iz JU-a REDEA.

– Ova mreža obuhvaća čak 28 područja iz sedam zemalja partnera projekta. U Međimurju smo odabrali tri područja za provođenje pilot projekata, a to su Nedelišće, Štrigova i Sveta Marija. Lokalna zajednica je preuzela ulogu pokretača razvoja u izgradnji autentične turističko tradicionalne priče – rekla je. Uime vodećeg partnera na projektu, regije Emilia-Romagna iz Italije, prisutna je bila Maure Mignozzi, dok je uime Udruženja autentičnih sela Italije bio predstavnik Simone Taddei.

Tri festivala

Pilot područja uključena u Adrionet u Međimurju bila su općine Nedelišće, Štrigova i Sveta Marija, uime kojih su prisutni bili načelnici Đurđica Slamek, Stanislav Rebernik i Nikola Novak, kao i učenici Graditeljske škole, Udruga žena Nedelišće i Udruga “Svetomarska čipka”.

U općini Štrigova održan je Festival keramike, u Svetoj Mariji Festival čipke, dok je u Nedelišću održan Festival cekara, gdje je proslavljen i ulazak cekara od komušine u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalnoga kulturnog dobra. Uime JU-a REDEA okupljenima se obratila i ravnateljica Sandra Polanec Marinović.

– Sretni smo što su se u sklopu projekta Adrionet organizirala kvalitetna događanja, čak tri festivala baštine. Sve su to pilot projekti za koje se nadamo da će kao primjeri dobre prakse motivirati i uključiti i još i više lokacija u buduće nove festivale i projekte. Veselimo se novim prijavama i zahvaljujemo svim partnerima na sudjelovanju – naglasila je Polanec Marinović.

Projekt je započeo 1. veljače 2020. i traje do kraja siječnja 2023. godine. Ukupna je njegova vrijednost 1.287.950 eura (9.659.625 kuna), dok je udio JU-a REDEA 172.380 eura (1.292.850 kuna).

Međimurje

Otvoren novi cestovni most u Maloj Subotici prema Belici za veću sigurnost pješaka i biciklista

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Blizanke Lucija i Julija Kovačić rezanjem vrpce simbolično su označile otvorenje novog cestovnog mosta u Maloj Subotici prema Belici vrijednog dva milijuna kuna. Novi most u velikoj će mjeri povećati sigurnost svih sudionika u prometu, a posebno pješaka i biciklista. S obzirom na dimenzije mosta koji je 22 metara dugačak te ima kolnik širok šest metara i obostrane staze širine dva metra, u velikoj će se mjeri poboljšati i prometna protočnost.

Nakon što je prije manje od mjesec dana u Svetom Martinu na Muri otvoren novi kružni tok u centru naselja, ovo je drugi veliki projekt u cestovnoj infrastrukturi kojeg je uspješno realizirala Županijska uprava za ceste Međimurske županije.

– Sam projekt tehnički je bio iznimno zahtjevan jer je bilo potrebno izmjestiti postojeći vodovod, plinske i telekomunikacijske instalacije te srušiti stari most koji istovremeno nije propuštao promet u oba pravca. U realizaciju su se uključile i Međimurske vode, Međimurje plin, Hrvatske vode, dok je izgradnju novog mosta odradila tvrtka Geotehnika – objasnila je ravnateljica ŽUC-a Međimurske županije Đurđica Hamer.

Uz ŽUC novac za novi cestovni most osigurala je i Općina Mala Subotica čiji je načelnik Valentino Škvorc izrazio zadovoljstvo što je projekt uspješno završen na korist stanovnika Međimurske županije koji koriste ovaj prometni pravac.

– Svi putevi vode u Belicu – nadovezao se načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi s obzirom da novoizgrađeni most spaja dvije općine i predstavlja „žilu kucavicu“ između Male Subotice i Belice.

– Županijska uprava za ceste nastavlja s rekonstrukcijom, izgradnjom i obnovom naših prometnica, a nakon kružnog toka u Svetom Martinu na Muri i ovog mosta u Maloj Subotici, pri završetku je biciklistička staza koja povezuje Mursko Središće i Peklenicu čije je vrijednost 1,6 milijuna kuna. Također, u tijeku je i izgradnja biciklističke staze vrijedne 1,1 milijuna kuna na dionici Gornji Kraljevec – Remis – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Obilježen Dan Grada Preloga, prečasnom Antunu Hoblaju titula počasnoga građanina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio VIPRO

Nizom događanja obilježen je Dan Grada Preloga. U utorak, 6. prosinca, u prijepodnevnim satima obiđena su neka od gradilišta na području Preloga: Ulica Ivana Meštrovića, područje Aglomeracije Donja Dubrava, Marina Prelog, a otvorena je i integrirana sunčana elektrana na zgradi Dječjeg vrtića „Fijolica“.

U Župnoj crkvi sv. Jakoba služena je sveta misa, a prijavak Zrinske garde Čakovec predan je ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici. Upaljene su svijeće i položeni vijenci ispred središnjeg križa na groblju u Prelogu te kod Spomen ploče znamenitim Hrvatima priločke župe. Na Trgu sv. Jakoba u Prelogu otkriven je i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

U popodnevnim satima održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Preloga koju je  prigodnim riječima otvorio Đuro Ujlaki, predsjednik Gradskog vijeća. Među brojnim uzvanicima bili su izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske Dražen Srpak, zamjenik međimurskog župana Josip Grivec, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, savjetnik ministra hrvatskih branitelja Marko Ratković, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predsjednik Uprave HAMAG – BICRO-a Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora Miljenko Šimpraga, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić te brojni drugi gradonačelnici i načelnici. Sve njih u govoru je pozdravio gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

– Dobro došli u Prelog, grad koji ove godine obilježava 758 godina od svog prvog spominjanja, kao i 25 godina da je Sabor dodijelio Prelogu status grada. Svih tih godina Prelog je bio i ostao sjedište ovog kraja, donjeg dijela Međimurja. Ne silom, bahatošću i arogancijom već poniznošću, prijateljstvom i otvorenošću prema svima koji dolaze u naš grad. Razvoj grada u posljednjih 25 godina je zaista ubrzan. O tome govore brojke, veličina našeg proračuna, broj zaposlenih u Prelogu… Kraj godine je prilika da nabrojimo one najvažnije stvari, ali i meni prilika da zahvalim svima koji mi pomažu u vođenju Grada Preloga i služenju svim njegovim stanovnicima. Jer upravo to je i moja želja. Služiti, biti na usluzi, pomoći svakom građaninu. Ne uspijevam uvijek u tome, ali moja vrata i vrata gradske Uprave u svakom su trenutku otvorena za svakog našeg stanovnika i njegove probleme – poručio je gradonačelnik Kolarek.

Tom su prigodom dodijeljena i javna priznanja za 2022. godinu. Počasnim građaninom Grada Preloga proglašen je prečasni Antun Hoblaj, župnik Župe sv. Jakoba ap. st. iz Preloga. Grb Grada Preloga primili su: Udruga građana „Zrinska garda Čakovec“, Gradsko komunalno poduzeće Pre-kom iz Preloga i Franjo Ružman iz Preloga.

Ove su godine plaketama Grada Preloga nagrađeni: Mješoviti pjevački zbor „Prijatelji sv. Roka“ iz Draškovca, veterani sastav Nogometnog kluba Naprijed iz Cirkovljana, Mario Blažeka iz Čehovca , Miljenko Krušelj iz Preloga i Marijan Malek iz Čehovca. Nagrade su laureatima predali predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, gradonačelnik Ljubomir Kolarek i njegov zamjenik Zdravko Kvakan.

U glazbenom dijelu svečanosti nastupili su mlade glazbenice Paola Novak i Martina Sabljak te Pjevački zbor Grada Preloga, a program je vodio Željko Sokač. Također, u programu su sudjelovali i članovi Zrinske garde Čakovec te Kulturne udruge „Seljačka sloga“ Prelog. Sve aktivnosti i događanja u gradu tijekom 2022. godine prikazane su u „Priločkom dnevniku“ kojeg je pripremio Studio Vipro.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje