Povežite se s nama

Međimurje

U ‘Riznici Međimurja’ predstavljena Transnacionalna mreža autentičnih sela

Objavljeno:

- dana

U četvrtak, 29. rujna, u Čakovcu u multimedijalnoj dvorani Muzeja nematerijalne baštine “Riznica Međimurja” održan je Transnacionalni promotivni događaj projekta Adrionet.

Organiziran u okviru projekta Adrionet sufinanciranog u sklopu Interreg V-B “Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje 2014.-2020.”, Javna ustanova REDEA sudjeluje kao jedini partner iz Hrvatske uz partnere iz Italije, Grčke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Slovenije. Na događaju je predstavljena Transnacionalna mreža “autentičnih sela” Adrionet i prezentirana je uspješna provedba pilot akcija na području Međimurske županije.

Baština generacija

Župan Međimurske županije Matija Posavec obratio se sudionicima događanja.

– Ovo je regija između dviju rijeka, bogata kulturom, prirodnom ljepotom i toplinom ljudi. Želio bih se zahvaliti svima uime Međimurske županije na suradnji na ovom značajnom i važnom projektu. Ove radionice i aktivnosti koje smo održali u Nedelišću, Štrigovi i u Svetoj Mariji dio su našeg identiteta koji njegujemo i razvijamo i veselimo se i budućim projektima i ostavštini za generacije koje dolaze – istaknuo je župan.

Voditeljica projekta Adrionet u Hrvatskoj je Maja Golubić iz JU-a REDEA.

– Ova mreža obuhvaća čak 28 područja iz sedam zemalja partnera projekta. U Međimurju smo odabrali tri područja za provođenje pilot projekata, a to su Nedelišće, Štrigova i Sveta Marija. Lokalna zajednica je preuzela ulogu pokretača razvoja u izgradnji autentične turističko tradicionalne priče – rekla je. Uime vodećeg partnera na projektu, regije Emilia-Romagna iz Italije, prisutna je bila Maure Mignozzi, dok je uime Udruženja autentičnih sela Italije bio predstavnik Simone Taddei.

Tri festivala

Pilot područja uključena u Adrionet u Međimurju bila su općine Nedelišće, Štrigova i Sveta Marija, uime kojih su prisutni bili načelnici Đurđica Slamek, Stanislav Rebernik i Nikola Novak, kao i učenici Graditeljske škole, Udruga žena Nedelišće i Udruga “Svetomarska čipka”.

U općini Štrigova održan je Festival keramike, u Svetoj Mariji Festival čipke, dok je u Nedelišću održan Festival cekara, gdje je proslavljen i ulazak cekara od komušine u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalnoga kulturnog dobra. Uime JU-a REDEA okupljenima se obratila i ravnateljica Sandra Polanec Marinović.

– Sretni smo što su se u sklopu projekta Adrionet organizirala kvalitetna događanja, čak tri festivala baštine. Sve su to pilot projekti za koje se nadamo da će kao primjeri dobre prakse motivirati i uključiti i još i više lokacija u buduće nove festivale i projekte. Veselimo se novim prijavama i zahvaljujemo svim partnerima na sudjelovanju – naglasila je Polanec Marinović.

Projekt je započeo 1. veljače 2020. i traje do kraja siječnja 2023. godine. Ukupna je njegova vrijednost 1.287.950 eura (9.659.625 kuna), dok je udio JU-a REDEA 172.380 eura (1.292.850 kuna).

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje