Povežite se s nama

Međimurje

U sakralne objekte Cestice uložit će se 430 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

CESTICA

Zamjenik ministra kulture Alen Kajmović, načelnik Općine Cestica i općinski župnik vlč. Zoran Šafran potpisali su ugovore o sufinanciranju projekata za ovu godinu, vrijedne 430 tisuća kuna.

Ministarstvo će sa 150 tisuća sufinancirati projekt izrade tehničke dokumentacije idejnog urbanističkog rješenja Trga Ivana Pavla II., obnovu pila u Dubravi Križovljanskoj s 50 tisuća, dok će za sanaciju crkve sv. Lovre i tornja crkve sv. Barbare izdvojiti po 100 tisuća kuna.
– Prošle godine smo jednako dobro surađivali s Ministarstvom, koje je u Općinu lani uložilo 400 tisuća kuna, zadovoljno govori načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj, dodajući da će uz dobiveni novac Općina u projekte uložiti 200 tisuća kuna iz vlastitog proračuna.

Kvaliteta, ne kvantiteta

– Rijetko doživljavam da netko ne veli “dajte meni”, već “dajte njima”, kao u ovom slučaju kad je načelnik novac tražio za crkvu. To je suradnja svjetovnog i duhovnog. Ovdje se vidi ta sinergija stanovnika i vlasti. Kad dobijete dopis u kojemu načelnik traži da se sredstva za njegov projekt daju za Župu, morate odregirati, osobno doći i predati mu ugovor, istaknuo je zamjenik ministra Alen Kajmović te pohvalio Općinu Cestica na dobrim projektima i uputio poziv općinskim vlastima da se jave na novi natječaj koji će biti raspisan 15. srpnja.

– Općina Cestica je općina projekata, kako prema našim ministarstvima, tako i prema EU fondovima. Zadovoljan sam dogovorenim projektima s Ministarstvom kulture. Imamo spremljenih 14 projekata koje ćemo kandidirati na EU fondove. Čvrsto sam uvjeren da ćemo ih i dobiti. Ovih smo dana dobili smo rješenje o 80 tisuća eura za projekt “Europa za građane”, istaknuo je načelnik Korotaj.

Ministarstvo kulture ove će godine na području Varaždinske županije za sakralne i kulturne objekte ukupno uložiti 8,8 milijuna kuna. – Uvijek smo bili i nadalje ćemo biti orijentirani na kvalitetu, a ne na kvantitetu. U Varaždinskoj je županiji 169 projekata i vjerujem da se za 8,8 milijuna kuna može napraviti jako puno, rekao je Kajmović.
Alen Kajmović za kraj srpnja je najavio raspisivanje natječaja, “teškog” čak 100 milijuna eura za (su)financiranje projekata kulturne baštine, koji bi, logičnim slijedom, kako veli, doveli do jačanja turizma.

– Dakle, namjera je u tom jednom “krugu” dovesti do jačanja gospodarstva, što znači i  otvaranja novih radnih mjesta, rekao je Kajmović.
Na spomenutom će se natječaju pojedinaćno moći dobiti 20 milijuna eura. – To je veliki iznos za velike projekte. Natječaj će biti otvoren do potrošnje sredstava, rekao je zamjenik ministra.

Obnova dvorca Opeka

Upravo će se putem tog natječaja započeti s projektom obnove zapuštenog i devastiranog dvorca Opeka u Vinici.
– Za kompletiranje dokumentacije, da bismo mogli zatražiti građevinsku dozvolu. nedostaje nam još oko pet milijuna kuna. Tako da ćemo se prvo prijaviti za novac potreban za dozvolu, a potom za sredstva za izgradnju projekta. S obzirom na to da će taj Fond biti otvoren do potrošnje novaca, a nema previše projekata, gotovo smo sigurni da ćemo stići i završiti sve planirano te dobiti novac. Svake godine od Ministarstva dobivamo sve više novca. Vjerujem da je to zbog toga što sada ljudi iz Ministarstva dolaze na teren, što nekada nije bio običaj – iz Zagreba su se donosile odluke o tome tko će što dobiti, zadovoljan je varaždinski župan Predrag Štromar.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje