Povežite se s nama

Međimurje

U siječnju porastao broj nezaposlenih u cijelome Međimurju

Objavljeno:

- dana

Čak 4.337 nezaposlenih

Krajem siječnja je u evidenciji HZZ-ovoga Područnog ureda Čakovec bilo evidentirano 4.337 nezaposlenih osoba, a broj nezaposlenih smanjen je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec za 19,7 posto. No, u odnosu na prosinac 2016. zabilježen je porast broja nezaposlenih od dva posto.

U odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih povećan je u svim ispostavama – u Čakovcu (1,8 posto), Prelogu (1,5 posto) i Ispostavi Mursko Središće (3,9 posto). Najveći apsolutni broj nezaposlenih bilježi Grad Čakovec s pripadajućim naseljima (1.112 ili 25,7 posto), a slijede Općina Nedelišće te gradovi Mursko Središće i Prelog. Najmanji broj nezaposlenih zabilježen je u Općini Dekanovec, koja ima svega 17 nezaposlenih osoba. Inače, tijekom siječnja u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je 587 osoba i njihov broj povećan je u odnosu na prosinac 2016. za 16 posto. Najvećim udjelom evidentirane su osobe pristigle direktno iz radnog odnosa. Tijekom siječnja poslodavci su burzi prijavili potrebe za 469 radnih mjesta, što je 18,4 posto više nego prethodni mjesec. Najviše radnika, njih 179, tražila je prerađivačka industrija, a potom slijede građevinarstvo te uslužne djelatnosti.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Obrtnička komora MŽ dodijelila majstorske diplome za novih 24-ero majstora i majstorica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obrtnička komora Međimurske županije održala je svečanu dodjelu majstorskih diploma kandidatima koji su uspješno položili majstorske ispite u dva ispitna roka, u veljači i travnju ove godine.

Međimurska komora majstorske ispite organizira i provodi od 1996. godine i dosad je položeno 812 majstorskih ispita. Uz najčešće motive, otvaranje vlastitog ili preuzimanje obiteljskog obrta, razlozi polaganja majstorskih ispita su i mogućnosti dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, ali i rad u inozemstvu.

Osim kandidata s područja Međimurske županije, ispite su položili i kandidati s područja Varaždinske, Šibensko-kninske i Zagrebačke županije. Dodijeljene su im diplome u 16 zanimanja, a najviše je vodoinstalatera, instalatera grijanja i stolara.

Diplome su majstorima uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, a novi majstori su: Zvonko Hižman, Josip Lugović, Melita Židov, Siniša Horvat, Robert Bergovec, Davor Rainer, Emanuel Bočkaj, Petar Bojčić, Tomislav Đurđević, Vlado Harjaček, Andrijana Kreš, Sara Miketek, Ivan Hatlak, Mladen Ivanović, Vesna Šoković-Plantak, Leonard Novak, Damir Bočkaj, Dejan Miholić, Davor Golub, Saša Baumhak, Tihomir Šestan, Fridrich Zimprich.

Dva kandidata primila su po dvije majstorske diplome, a to su Ivica Ferenc i Boris Rendić.

Nastavite čitati

Međimurje

Čuvanje tradicije: proštenje u Peklenici uz misno slavlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pekleničko se proštenje tradicionalno obilježava prve nedjelje u listopadu i zasigurno je najveće proštenje u Međimurju.

Pekleničari, ali i mještani svih okolnih naselja, tada odlaze na svetu misu u kapelicu Blažene Djevice Marije od Krunice, a kasnije uživaju u sadržajima koje donosi samo proštenje.

Pekleničko proštenje ove se godine održalo 2. listopada pa je tako u 11 sati održana sveta misa kod kapele posvećene Blaženoj Djevici Mariji koju je predvodio velečasni Josip Blažon. Svetoj misi prisustvovali su saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednica Mjesnog odbora Ivana Maltarić te mnogobrojni građani.

Taj se crkveni spomendan i obilježava 7. listopada, a naziv Gospe od Krunice nosi od 1969. godine i pape Pavla VI. Prije toga zvao se blagdanom Gospe od pobjede, u čast velikoj pobjedi kršćanske koalicije protiv Osmanlija u bitci kod Lepenta 7. listopada 1571. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje