Povežite se s nama

Međimurje

U skladu s prirodom: u prirodi je sve povezano – prve proljetnice i oprašivači

Objavljeno:

- dana

Piše i snima: Silvija Kolar-Fodor, predsjednica Udruge Biovrt

Često pišem o tome kako je u prirodi sve povezano i sve ima svoj razlog i svrhu, a ovaj ću put to objasniti na primjeru prvog proljetnog cvijeća i oprašivača.

Među prvima u rano proljeće cvate lijeska. Muški cvjetovi (duge žute resice) prepuni su peludi, ženski cvjetovi slabo su primjetni i crvenkasti na vrhu. Iako je u glavnini oprašuje vjetar, lijeska je vrlo važna za opstanak pčela jer pčelama daje obilje peludi u to rano doba godine, a s cvatnjom lijeske poklapa se pojava prvog legla u košnici, početkom siječnja pa sve do veljače ili ožujka u hladnijim zimama. Nakon toga slijedi cvatnja vrbe, opet jako bitna za pčele – i tako je sav život u prirodi povezan: opstanak jedne vrste ovisi o drugoj.

Povezanost vrsta

Ako i sada prošećete livadama ili samo pogledate na obližnji travnjak, jasno ćete vidjeti tu povezanost između prvih proljetnica i prvih oprašivača. Sada na livadama i drugim travnatim površinama posvuda oko nas cvatu prve tratinčice, maslačci, čestoslavica (Veronica), crna mrtva kopriva (Lamium purpureum) …. I upravo su one od presudne važnosti za život prvih oprašivača: ako malo stanete, ugledat ćete mnoštvo pčela, kako pčela medarica tako i solitarnih i drugih vrsta pčela, bumbara i ostalih kukaca.

Silvija Kolar-Fodor, predsjednica Udruge Biovrt
FOTO: Lucija Trupković

Sav taj prvi cvatući „korov“ nije nikakav korov, nego su to vrste koje s razlogom cvatu u rano proljeće te su itekako evolucijski povezane i s životinjskim zajednicama. One daju hranu oprašivačima, dok ih oni oprašuju, i tako omogućavaju nastanak sjemenja i nastavak tih biljnih vrsta. Stoga, ako imate nekakvu zelenu površinu na svom imanju – suzdržite se od rane košnje. Travnjaci nisu tu da bismo ih mi mahnito kosili i potkresivali čim trava malo naraste, nego da omoguće preživljavanje oprašivača. Ranom košnjom i uništavanjem prvih cvjetnica i vi ste dio i uzrok tužne i porazne priče o drastičnom padu korisnih oprašivača oko nas – a time i ugrožavanja opstanka čovječanstva na ovom planetu, jer bez njih neće biti ni mnogih plodova koje čovječanstvo koristi za hranu – odnosno preživljavanje. Zato je bitan doprinos ama baš svakog pojedinca.

Svijet oko nas

Korisnim kukcima oko nas možete pomoći i sadnjom cvijeća koje cvate u rano proljeće – poput šafrana, mrežastih irisa, narcisa, kukurijeka, jaglaca…. Proljetne lukovice možete potražiti na jesen u brojnim dućanima, pa zato planirajte jesensku sadnju lukovica kako biste zašarenili svoju okućnicu na proljeće. Brojne cvjetnice, poput jaglaca, možete kupiti vrlo rano na proljeće.

U prirodi ništa nije slučajno ili suvišno, sve je povezano i sve ima bitnu funkciju. I mi smo jednako tako dio ove ravnoteže, a svojim izborima itekako djelujemo na ostatak svijeta oko nas. Stoga stanite, udahnite zrak, osjetite zrake sunca na koži, osjetite miris proljetnica oko sebe, poslušajte pjev ptica i zujanje kukaca oko nas – sve je to živi svijet koji prečesto zanemarujemo i zaboravljamo kako je sve to svijet čijim smo i mi dijelom – i na kojem opstanak svih nas ovisi o drugome.

Video na ovu temu snimljen u rano proljeće u biovrtu možete pogledati na www.biovrt.com.

Međimurje

Općina Podturen od 30. svibnja do 2. lipnja slavi Dane općine uz bogati program

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Podturen od 30. svibnja do 2. lipnja slavi Dane općine.

U nastavku donisimo cijeli program, a svi su pozvani da se pridruže:

30.05.2024.

7:00 – 13:00 OPĆINSKI RIBIČKI KUP – RIBNJAK NOVAKOVEC (organizator Srd Ostriž Novakovec)
10:00 TIJELOVSKA MISA S PROCESIJOM – PODTUREN
16:00 SVEČANA SJEDNICA OV OPĆINE PODTUREN – DOM PODTUREN

31.05.2024.

18:00 PREDSTAVA ZA NAJMLAĐE (ALI I ONE KOJI SE TAKO OSJEĆAJU) – MAĐIONIČAR Magic Leon – DRUŠTVENI DOM PODTUREN (BESPLATAN ULAZ)

01.06.2024.

12:00 – 17:00 – 1. TURENSKI KOTLIĆ – (NOGOMETNO IGRALIŠTE PODTUREN – organizacija NK PODTUREN), PRIJAVE MJEŠTANA – UDRUGA na sljedećem linku: https://forms.gle/ozc8XXL3H2LRJ4fr8 (ZABAVA UZ GRUPU ATOMI)

OD 14:00 – SPORTSKE IGRE I DRUŽENJE UDRUGA i MJEŠTANA – organizacija UDRUGA UMIROVLJENIKA

02.06.2024.
OD 15:00 – KU(KU)RUZIJADA (tradicija kukuruza kroz kulinarsko natjecanje) – DRUŠTVENI DOM SIVICA (organizacija Udruga žena Sivica)

Nastavite čitati

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje