Povežite se s nama

Život i društvo

U sklopu projekta „Omogućimo život u vlastitom domu” boljitak i na području Varaždinskih Toplica

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Varaždinske Toplice nastavljaju sa hvalevrijednim i korisnim projektom zahvaljujući bespovratnim sredstvima koje je Društvo Crvenog križa Varaždinske županije nedavno dobilo za projekte u okviru Poziva “Zaželi-prevencija institucionalizacije”.

Radi se o projektu „Omogućimo život u vlastitom domu” čiji nositelj je DCK Varaždinske županije, dok su partneri devet općina i gradova iz Varaždinske županije. Jedan od partnera je i Grad Varaždinske Toplice, a zahvaljujući odobrenim sredstvima, u sklopu projekta zaposliti će se dvije žene koje će se brinuti za 12 korisnika i to na rok od gotovo tri godine, odnosno 33 mjeseci.

Da se radi o projektu sa dvostrukom vrijednošću istaknula je gradonačelnica Dragica Ratković.

– Projekt ima dvostruku vrijednost jer se zapošljavaju teže zapošljive osobe, koja se zatim brinu o onima kojima je pomoć potrebna. Zahvaljujući projektu, zaposliti će se dvije žene koje će se brinuti za 12 naših sugrađana kojima je prijeko potrebna pomoć. Nastavak je to projekta kojega smo provodili i protekle godine i koji je svakako podigao kvalitetu života naših sugrađana. Žene koje su zaposlene na projektu puno su pomogle našim starijim i nemoćnim sugrađanima, što dostavom namirnica, pripremanjem obroka, čišćenjem, brigom o higijeni, podizanjem lijekova ili pak samo razgovorom sa korisnicima – rekla je gradonačelnica Ratković te dodala kako pohvaljuje odluku da projekt ovoga puta traje duže od šest mjeseci.

– Projekt je svaki put dosada trajao šest mjeseci, sada će ipak trajati gotovo tri godine. Na taj način će naši korisnici, kao i zaposlene žene, biti sigurni da mogu računati na pomoć i da će imati posao. Grad se u projekt uključio kako bi pomogli našim sugrađanima, da im se podigne kvaliteta života, bilo zapošljavanjem ili pružanjem svakodnevne pomoći – poručila je gradonačelnica Ratković.

Život i društvo

FOTO Jura Zeleni još se nije dodrl, pa je opet obišao maruševečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Tradicionalna manifestacija u cilju očuvanja kulturne baštine i tradicije proslave blagdana svetog Jurja održana je u nedjelju nakon što su se sudionici okupili kod Etno kuće u Maruševcu.

Nakon toga povorka se uputila do crkve sv. Jurja gdje je uprizoren dio jurjevskih običaja. Povorka Jure Zelenog nastavila je potom kretanje od Brodarovca kroz Novake.

U Povorci Jure Zelenog osim članica i članova KUD-a “Klaruš” sudjelovale su i druge udruge s područja Općine Maruševec.

Na malonogometnom igralištu obavljeno je i paljenje jurjevskog krijesa, a kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Mladi dijabetičari u Lepoglavi obilježili Europski tjedan mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obilježavajući Europski tjedan mladih, Dijabetičko društvo Lepoglava organiziralo je zanimljivu raspravu na temu „Manje šećera, više aktivizma“ na kojoj su glavnu riječ vodili učenici lepoglavske i višnjičke osnovne škole.

Benjamin, Mihael i Roko bili su glavni panelisti ovog događaja koji se odvijao u lepoglavskom Info-centru za mlade.

– Dijabetes sve više postaje značajan javnozdravstveni izazov diljem svijeta, posebno među mladima. Kako bismo podigli svijest o važnosti prevencije i upravljanja dijabetesom, organizirali smo ovo događanje na kojem su nam mladi dijabetičari govorili o svom suživotu sa šećernom bolesti – kazao je Hrvoje Kovač, predsjednik Dijabetičkog društva Lepoglava i moderator javne rasprave.

Uvodno su učenicima četvrtih i šestih razreda osnovne škole predstavljeni općeniti izazovi s kojima se susreću osobe s dijabetesom da bi potom o svom iskustvu iz prve ruke saznali od Benjamina, Mihaela i Roka. Svatko od njih na svoj se način nosi s dijabetesom, ali ni jednog ne napušta optimizam.

– Na početku mi je bilo malo teže, ali kad sam pohvatao što sve moram raditi i na što moram paziti, sve je krenulo u dobrom smjeru – ističe Benjamin i dodaje kako sam mjeri razinu šećera u krvi te ubrizgava inzulin kad je potrebno.

Doduše, to što je bakin tiramisu nešto što ne može odbiti jer mu je to najdraži kolač, Benjamin svoj mali slatki užitak konzumira onda kada isplanira malo „zasladiti“ život kako ne bi došlo do komplikacija.

Mihael, učenik četvrtog razreda, s druge pak strane živi vrlo aktivno i odgovorno – Znam što moram, a što ne smijem jesti i držim se toga. Većinu vremena u igri provodim vani što mi pomaže u reguliranju dijabetesa. Što se više igram po vani to mi je šećer bolji – naglašava Mihael i dodaje kako mu nije teško ubrizgavati inzulin jer ima podršku prijatelja iz razreda i učiteljice koji zajedno s podrškom iz obitelji stvaraju sigurno okruženje za njegovo normalno odrastanje.

Benjamin i Mihael svojim su vršnjacima pokazali kako mjere razinu šećera te kako se ubrizgava inzulin. Učenje jednih od drugih važan je korak u osiguravanju podrške i razumijevanja između oboljelih i zdravih pojedinaca. Upravo ovi potonji nerijetko moraju intervenirati kako bi u kritičnim situacijama mogli pomoći nekome tko se nosi s dijabetesom.

Iako je „friški“ dijabetičar, Roko, učenik petog razreda višnjičke škole još uvijek uči kako živjeti s dijabetesom. Kako navodi, za sada mu nije teško, a vidjevši kako njegovi vršnjaci iz lepoglavske škole postaju pravi mali stručnjaci, Roko se ohrabrio i dobio puno savjeta kako da svoj dijabetes pretvori u rutinu koja ga neće sputavati svaki dan.

Dodajmo i podatak kako se dijabetes kod djece i adolescenata najčešće javlja u vidu ovisnosti o inzulinu, odnosno o dijabetesu tip 1 koji je nastao kao posljedica autoimunih procesa u organizmu. S druge strane, dijabetes tip 2 (neovisni o inzulinu) kod djece i adolescenata postaje važan javno zdravstveni problem u cijelom svijetu. Iako je kod nas učestalost ovog oblika dijabetesa značajno manja, s obzirom na epidemiju pretilosti i nezdravu prehranu koja poprima značajne razmjere pitanje je vremena kada će ovaj oblik dijabetesa po učestalosti činiti značajan dio novih mladih bolesnika.

Zbog toga je vrlo važno baviti se raznim sportskim i rekreativnim aktivnostima kojima u bitnome smanjujete mogućnost oboljenja od bolesti koja ne boli, ne peče i ne svrbi, a ipak vas izjeda iznutra.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje