Povežite se s nama

Međimurje

U subotu svi na akciju “Hodanjem do zdravlja”

Objavljeno:

- dana

NAJAVA

Izdvojite li samo pola sata dnevno za vježbanje, trčanje, bicikliranje ili žustro hodanje, rizik od visokoga krvnog tlaka možete smanjiti za čak 40 posto, a rizik od moždanog udara za 27 posto. 

Prvi korak prema promjeni stila života možete napraviti ove subote, 19. rujna, kada će na varaždinskom Korzu, stadionu Sloboda i TTS Centru održati akcija „Hodanjem do zdravlja“. Riječ je o akciji koju organizira Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije u suradnji s Varaždinskom županijom, a u sklopu Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ Ministarstva zdravlja.

Što vas čeka?

Okupljanje je zakazano na Korzu od 8.30 sati, kada će biti podijeljeni bedževi i promo-materijali, a nakon pozdravnih govora svi zainteresirani mogu krenuti u brzu šetnju po centru grada, a potom prema Slobodi i TTS-u. Na stadionu Sloboda će u 10 sati početi prezentacija sportsko-rekreativnih aktivnosti, pri čemu će svatko moći pronaći aktivnost za sebe, od nordijskog hodanja i capoere preko kuglanja za osobe s invaliditetom pa do vježbi za stariju životnu dob. Konačno, u 11 sati će na TTS-u početi natjecanje Crossfit Varaždin 2015.

Cilj akcije „Hodanjem do zdravlja“ je jednostavan: potaknuti stanovnike cijele Varaždinske županije da se više kreću, jer se na taj način prevenira niz bolesti, a prvenstveno obolijevanje od bolesti srca i krvnih žila. – Kardiovaskularne bolesti su uzrok 50 posto smrti u Županiji, pa je njihova prevencija prvi prioritet Varaždinske županije. Stoga sa zadovoljstvom mogu najaviti da će u ponedjeljak, 21. rujna, biti održana konferencija o prevenciji kardiovaskularnih bolesti – istaknuo je Alen Kišić, zamjenik varaždinskog župana.

Konferenciju će u ponedjeljak u 10 sati u Županijskoj palači na Franjevačkom trgu otvoriti ministar zdravlja Siniša Varga, a u 10.55 sati će doc. dr. sc. Danijela Štimac predstaviti Strateški plan smanjenje unosa soli u prehrani. Od 11.20 do 11.40 će preventivne aktivnosti Županijskog zavoda za javno zdravstvo i projekt „Mali i zdravi“ predstaviti ravnatelj Dražen Jagić i mr. sc. Irena Stipešević Rakamarić.

– Od 12 do 14 sati će biti predstavljeni primjeri dobre prakse u Županiji, tako da će škole, udruge, institucije i tvrtke predstaviti svoje aktivnosti. Primjerice, Colas Hrvatska financira fizičke aktivnosti za svoje djelatnike, a pekarnica Latica nudi i kruh sa smanjenim udjelom soli – najavila je dr. Stipešević Rakamarić.

Velika korist

Sportsku infrastrukturu za zdravlje predstavit će Zajednica športskih udruga grada Varaždina, čiji je glavni tajnik Patrik Koščak istaknuo da je korist od tjelesnog vježbanja velika, ali i da je važno vježbati pod stručnim nadzorom. Upozorio je i na sve veći problem.

 

U ponedjeljak, 21. rujna, u Županijskoj palači konferencija o prevenciji bolesti srca i krvnih žila

– Mali broj odraslih ljudi se bavi tjelesnim vježbanjem. I dok kod djece držimo europsku razinu, broj fizički aktivnih starijih u dobi iznad 30 godina pada – rekao je Koščak.
Posljedice se već osjećaju. – Stanovništvo Hrvatske, a i Varaždinske županije nema naviku dostatnog kretanja kako bi se postigli povoljni učinci na zdravlje, što pokazuje i podatak da je više od četvrtine odraslih posljedično debelo, a broj oboljelih od dijabetesa tipa 2 se udvostručio u posljednjih deset godina – napomenula je dr. Stipešević Rakamarić. Hodajte svaki dan, a u subotu svakako dođite na Korzo i podržite akciju „Hodanjem do zdravlja“.

PROGRAM

U subotu, 19. rujna, u 9 sati počinje okupljanje na Korzu, a slijedi brza šetnja po centru prema Slobodi i TTS-u, gdje će od 10 do 11 sati biti predstavljene razne sportske i rekreativne aktivnosti

POSLJEDICE 

Stanovnici Varaždinske županije se premalo kreću i vježbaju. Posljedice se osjećaju: više od četvrtine odraslih je debelo, a broj dijabetičara se udvostručio.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Prvi od boraca za poziciju međimurskog župana najavio objavu kandidature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Poznat je prvi službeni kandidat za župana Međimurske županije.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Darko Zver iz stranke Fokus uputio je, naime, poziv na predstavljanje svoje kandidature u ponedjeljak, 18. listopada, u 10 sati ispred Doma sindikata u Čakovcu.

Konferenciji će prisustvovati predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i načelnik Općine Križ Marko Magdić.

Nastavite čitati

Međimurje

Danas u Međimurju 36 novozaraženih koronom, oporavile su se 24 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 180 uzoraka, od čega je evidentirano 36 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 20% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavile su se 24 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 197. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 71.679 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 23 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenta, nema otpuštenih pacijenata, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje