Povežite se s nama

Život i društvo

U suradnji s Udrugom veterana 7. gardijske brigade Puma oslikan mural u naselju Kapelec

Objavljeno:

- dana

Datuma 23. prosinca 1992. godine u Varaždinu je osnovana 7. gardijska brigada Hrvatske vojske „Puma“.

– Hvala braniteljima što su omogućili razvoj Općine Maruševec i Varaždinske županije te obranili Hrvatsku u krvavim bitkama i oružanim sukobima. U čast najuspješnijoj postrojbi i svim njezinim pripadnicima, ove smo godine u suradnji s Udrugom veterana 7. gardijske brigade Puma oslikali mural u naselju Kapelec. Da se ne zaboravi! – objavili su iz Općine Maruševec.

Pume su ustrojene od pripadnika 5. bojne 1. gardijske brigade „Tigrovi“, a za prvog zapovjednika brigade bio je postavljen upravo dotadašnji zapovjednik 5. bojne „Tigrova“ Ivan Korade. Iako su pripadnici 7. gardijske brigade bili iz svih dijelova Hrvatske, većina postrojbe bila je sastavljena od stanovnika sjeverno-zapadne Hrvatske.

U Domovinskom ratu 7. gardijska brigada etablirala se, izvršavajući teške zadaće, kao jedna od najuspješnijih postrojbi Hrvatske vojske u Domovinskom ratu.

Tijekom 1993. godine, od veljače do listopada dio brigade sudjelovao je u obrani karlovačkog bojišta na području Generalskog stola. Drugi dio brigade sudjelovao je u obrani zadarsko-šibenskog zaleđa na području Stankovaca do Novigrada.

Ondje su „Pume“ u boju za selo Drače imale i prve gubitke, točnije 11 poginulih pripadnika. Zona odgovornosti brigade od lipnja 1993. bila je obrana šireg područja Ravnih Kotara s ciljem sprječavanja prodora neprijateljskih oklopnih jedinica u pravcu Pristega i Bile Vlake.

Krajem 1993. godine dio Puma odlazi u srednju Bosnu gdje su bošnjačke snage pokrenule tzv. „božićnu ofenzivu“ na području Uskoplja. Početkom 1994. godine „Pume“ su se nalazile u obrani područja između kanjona Krke i planine Velebit, u zoni odgovornosti Zbornog područja Split, a tamo su ostale sve do kraja godine.

U prosincu 1994. godine brigada sudjeluje u ratnoj operaciji „Zima 94“ gdje daje veliki doprinos osvajanju dominantnih visova na Dinari koje su unatoč silnim neprilikama uspje i zadržati. Ondje svoj ratni put brigada veže uz 4. gardijsku brigadu Hrvatske vojske s kojom je u Bosni i Hercegovini osim u toj operaciji sudjelovala i u operacijama „Skok 1“ i „Ljeto 95“ koje su prethodile operaciji „Oluja“.

Kruna doprinosa „Puma“ u Domovinskom ratu zasigurno je bio njihov ulazak u Knin u ratnoj operaciji „Oluja“ i postavljanje hrvatske zastave na Kninsku tvrđavu 5. kolovoza 1995. godine. Nakon Oluje, 7. gardijska brigada sudjelovala je i u operacijama „Maestral“ i „Južni potez“, da bi se nakon 840 dana borbi na terena Zbornog područja Split vratila kući u Varaždin gdje je „Pumama“ priređen veličanstven doček.

Kroz postrojbu je tijekom Domovinskog rata prošlo 4500 Varaždinaca, Zagoraca, Podravaca, Međimuraca i branitelja iz drugih krajeva Hrvatske. Tijekom ratnih djelovanja poginulo je 90 pripadnika postrojbe, a Miroslav Harča se još uvijek vodi kao nestali.

Život i društvo

FOTO Ivica Nerer biciklom kreće na put do Bruxellesa biciklom, prijeći će 1500 kilometara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA” obilježit će 15. obljetnicu ulaska Republike Hrvatske u punopravni savez NATO članica na jedinstven način.

Član Udruge i bivši pripadnik 7. gardijske brigade „PUMA” te još uvijek djelatna vojna osoba, pripadnik 2. oklopno mehanizirane bojne „PUMA” Ivica Nerer iz Čakovca, biciklom će prijeći put dug 1500 kilometara od Varaždina do Bruxellesa, a njegovo će putovanje trajati deset dana.

Ispraćaj Ivice Nerera organiziran je u petak kod Križa zahvalnosti kod Crkve Sv. Nikole u Varaždinu, dok je kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu održana prigodna molitva i blagoslov putnika.

-Prvi puta sam izabrao Bruxelles, u povodu 15 godina Hrvatske vojske u NATO savezu. Nakon Domovinskog rata smo priželjkivali ući u NATO savez iz mnogih, između ostalog i sigurnosnih razloga, koji da smo imali nikad se ne bi dogodio rat u Hrvatskoj. Puno je hrvatskih branitelja dalo živote da bi mi danas bili u NATO savezu, a ponajviše njihove obitelji podnose najveći teret, kao i moja obitelj jer nas nikad nema kod kuće. Upravo stoga, želim tako obilježiti 15 godina Hrvatske u NATO savezu i 75 godina NATO saveza – rekao je Nerer.

Dosad je biciklirao po tri puta u Knin i u Vukovar, podsjetio je predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA” Robert Puja, koji je otkrio da će zbog povoljnijih vremenskih uvjeta Nerer na put krenuti 15. travnja.

-Prva tri-četiri dana će voziti između 250 možda i 300 kilometara, tako da će ustvari voziti devet dana i jedan dan na sredini imati malo veći odmor, a 25-og travnja on dolazi u Bruxelles. Očekujemo doček na visokoj razini jer ipak je to pothvat koji nije sam tako, kako bi se reklo, ipak je to 1509 kilometara u devet dana i mislim da čovjek to i zaslužuje – rekao je Puja.

Ispraćaju Nerera na daleki put nazočio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji mu je poželio sigurnu vožnju i sretan dolazak na odredište, nakon čega je upalio svijeće za poginule hrvatske branitelje.

Planira se da će Nerer stići 25. travnja 2024. godine pred sjedište NATO saveza u Bruxellesu gdje će biti organiziran njegov doček kojem će uz članove Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA”, prisustvovati i predstavnici Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Ludbreg podupire poduzetništvo, evo kako do potpora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg raspisao je Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetništva na području Grada Ludbrega u 2024. godini.

 Cilj javnog poziva je poticanje razvoja poduzetništva na području Grada Ludbrega, stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja za djelovanje poduzetnika, razvijanje poduzetničke klime i osiguranje preduvjeta za razvoj poduzetničkih sposobnosti na području grada Ludbrega.

-Posljednjih godina znatno radimo na ovim mjerama, uvodimo novitete prateći trendove i potrebe. Pozivam poduzetnike da se jave u naš odsjek za poduzetništvo i iskoriste sredstva koja im stoje na raspolaganju, koja stoje u proračunu za razvoj njihove djelatnosti i na taj način zapravo doprinesu novom zapošljavanju na našem području – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Grad Ludbreg tako subvencionira nabavu i ugradnju novih strojeva i opreme za proizvodne djelatnosti, nabavu i ugradnju novih strojeva i opreme za neproizvodne djelatnosti, inicijalne troškove pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika. Sufinancira se i razvoj komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga zatim certificiranja proizvoda, pribavljanje potrebne dokumentacije za potrebe povećanja energetske učinkovitosti poduzetnika/obrtnika. Uz to to je i program „Inkubator za kreativne industrije“, zatim subvencioniranje troškova naukovanja u deficitarnim zanimanjima, sufinanciranje troškova polaganja majstorskih i stručnih ispita te sufinanciranje usavršavanja deficitarnih zanimanja.

Javni poziv je otvoren od 15. travnja 2024. godine do iskorištenja raspoloživih sredstava, a najkasnije do 30. studenog 2024. godine. Zahtjevi će se obrađivati prema redoslijedu zaprimanja.

Prijava na Javni poziv podnosi se Upravnom odjelu za razvojne projekte, društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu, Odsjeku za razvojne projekte i društvene djelatnosti Grada Ludbrega na obrascu prijave naznačenom u Javnom pozivu pod pojedinom mjerom s traženom potpunom dokumentacijom. Obrasci se nalaze na web stranici Grada Ludbrega www.ludbreg.hr ili se mogu podići osobno u Odsjeku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje