Povežite se s nama

Međimurje

Traju prijave za 18. Sajam cvijeća u Prelogu na koji stižu izlagači iz cijeke Hrvatske i inozemstva

Objavljeno:

- dana

NIJE SAMO VARAŽDIN GRAD CVIJEĆA

Grad Prelog i Turistička zajednica organiziraju 18. Sajam cvijeća u Prelogu. Ova tradicionalna manifestacija održat će se 28., 29. i 30. travnja.

Grad Prelog ujedno je i “Grad cvijeća“, a upravo taj epitet privlači posjete grupa i turista iz cijele Hrvatske, stoga je priredba prerasla u jednu prepoznatljivu manifestaciju koja okuplja izlagače iz cijele zemlje, pa čak i inozemstva. Organizatori pozivaju sve zainteresirane izlagače koji se žele predstaviti da na vrijeme rezerviraju svoj izložbeni prostor. 

Dodatne informacije zainteresirani mogu dobiti na mobitel 099/334-4417 od Ivana Gradečaka ili na e-mail [email protected]

Cilj Sajma i izložbe cvijeća je potaknuti ljude na uređenje svojih okućnica i balkona, dvorišta, škola, vrtića i trgovina te stvoriti kulturu uređenja mjesta.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković: „Necertificirano sjeme smanjuje prinose“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija / pixabay.com

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković još se jednom osvrnula na Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, koji je izazvao puno polemika u javnosti, ustvrdivši da na vidi razlog za odgodom njegova donošenja.

– Riječ je o redovnoj proceduri u Hrvatskom saboru, gdje će se tijekom dvaju čitanja provjeriti je li što propušteno – izjavila je ministrica Vučković.

Dodala je da su mali proizvođači izuzeti od certificiranja i dorade, baš kao i ekološki poljoprivrednici te da određene informacije iznesene u javnosti nisu točne.

– Imamo velik problem zbog korištenja necertificiranog sjemena, a koristi se prosječno na 20 posto velikih površina. To značajno smanjuje prinose i to je teška tema. Razmišljamo neke primjedbe otkloniti uvođenjem posebnih potpora. Nastojat ćemo ubuduće malo bolje voditi dijalog – zaključila je Vučković.

Na prijedlog novoga Zakona su krajem 2020. godine reagirali Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača, Udruga „Biovrt – u skladu s prirodom“ i Udruga OPG-ova Hrvatske „Život“, ocijenivši ga nedorečenim.

Nastavite čitati

Međimurje

Preminuo Ivan Bene, poznatiji kao Đura z Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ivan Grahovec

U Međimurju danas tužna vijest: u 72. godini preminuo je Ivan Bene, poznatiji kao Đura z Međimurja.

Lik Đure z Međimurja, zabavljača koji je desetljećima uveseljavao Međimurce i žitelje susjednih regija, ostvarivao se putem priča o malome čovjeku i njegovim naporima. Prije triju godina uručena mu je Povelja Međimurske županije kao znak zahvalnosti za dugogodišnji rad i doprinos kulturno-umjetničkomu amaterizmu.

Posljednji ispraćaj održat će se u krugu obitelji.

Nastavite čitati