Povežite se s nama

Život i društvo

U tijeku sanacija ilegalnih odlagališta otpada na području Općine Maruševec

Objavljeno:

- dana

Postojanje ilegalnih odlagališta, osim što ukazuje na još nedovoljno razvijenu ekološku svijest građana, predstavlja i iznimno veliku opasnost od zagađenja okoliša i to prvenstveno tla i podzemnih voda.

Otpad iz domaćinstva odbačen u okoliš pogoduje razmnožavanju glodavaca i drugih štetočina koji šire zaraze i bolesti, a osim toga, ilegalna odlagališta nerijetko su “krivci” za požare u ljetnim mjesecima, a njihovo postojanje narušava izgled krajobraza.

Općina Maruševec ulaže velike napore u održavanje javnih površina te čišćenje divljih deponija, čemu govori u prilog i prošlotjedni početak radova na uklanjanju otpada odbačenog u okoliš i njegovu zbrinjavanju. Naime, na području Općine postoji nekoliko lokacija s većim količinama ilegalno odbačenog otpada za čije je zbrinjavanje krajem prošle godine Općina Maruševec izradila Plan uklanjanja te ga prijavila za sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Nakon obilaska lokacija i pozitivnog mišljenja predstavnika Fonda, isti su odobrili sufinanciranje projekta sanacije ukupne vrijednosti preko pola milijuna kuna.

Radovima na zbrinjavanju otpada Općina Maruševec započela je nakon provedenog postupka javne nabave, odabira najpovoljnijeg izvođača radova i sklapanja ugovora s istim. Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša i direktor općinskog komunalnog poduzeća MARKOM Zdravko Kukec, koje je odabrano kao podizvođač sanacije obišli su radove na zbrinjavanju otpada na prvoj lokaciji, na kojoj su uz ostale, utvrđene specifičnosti, površina divljeg odlagališta, visina odloženog otpada, vrste i količine odloženog otpada, kao i vrste opasnog otpada.

Analizom lokacija i okruženja izdvojeni su lokaliteti divljih odlagališta koji zahtijevaju žurnu sanaciju u vidu razvrstavanja otpada, zbrinjavanja opasnog otpada, iskorištavanja korisnih frakcija (recikliranje), odvoz ostatka na uređeno odlagalište neopasnog otpada te uređenje lokaliteta, a za čiju će provedbu Općina Maruševec izdvojiti preko 530 tisuća kuna, od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira 40 posto.

Projekti poput izobrazno-edukativnih aktivnosti, nabavke spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, potpora staračkim domaćinstvima za odvoz otpada, postavljanja video-nadzora te aktualna izgradnja reciklažnog dvorišta, dokaz su da su zaštita okoliša i gospodarenje otpadom vrlo važna i velika tema u Općini Maruševec.

– Unatoč činjenici što Općina Maruševec godinama ima organiziran odvoz otpada, veliki dio komunalnog otpada i dalje pronalazimo na divljim odlagalištima sa značajnim udjelom opasnog otpada (azbestni otpad, otpadna ambalaža i lijekovi). Provedbom projekata i aktivnosti u proteklom razdoblju kao i radova kroz ovaj projekt nastojat ćemo spriječiti nastajanje novih odlagališta otpada na području Općine i organiziranom uslugom odvoza odvojeno prikupljenog otpada i edukacijom stanovnika o potrebi njihovog aktivnog sudjelovanja u sustavu gospodarenja otpadom, spriječiti daljnje onečišćivanje okoliša na području Općine Maruševec – ističe načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Kako bi se riješila problematika zaštite okoliša i smanjili štetni utjecaji na okoliš a osobito površinskih voda, tla i zraka te kako bismo smanjili štetne posljedice po ljudsko zdravlje, Općina Maruševec apelira da svi građani budu aktivno uključeni u cijeli proces gospodarenja otpadom – od razvrstavanja otpada na kućnom pragu, odlaganja u za to predviđene spremnike do sprečavanja bacanja raznog otpada po javnim i drugim površinama.

Život i društvo

FOTO “Opaki“ trkači na Čevu iskapili po dvije litre gemišta i dobro se zabavili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Na Čevo se i šesti puta “opako” krenulo, a ovogodišnje izdanje utrke kulminiralo je s veselicom, bez i najmanjeg incidenta.

Organizatore je poslužilo vrijeme a sudionicima utrke pridružili su se i brojni navijači željni dobrih vibracija koje ona sa sobom uvijek donosi.

Kakva je bila atmosfera na natjecanju pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Uz 25. obljetnicu Varaždinske biskupije – veliko hodočašće u Rim s audijencijom kod Pape!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska biskupija ove godine proslavlja srebrni jubilej, 25. obljetnicu svoga osnutka. Tim povodom bit će organizirano zahvalno hodočašće Varaždinske biskupije u Vječni Grad – Rim – od 16. do 22. listopada.

Hodočasnici će pohoditi 4 velike bazilike, sudjelovati na audijenciji sa Svetim Ocem te obići i druga važna mjesta okupljanja hodočasnika.

Cijena hodočašća je 2.400 kuna ili 318,50 Eura, a u cijenu su uključeni: prijevoz turističkim autobusom, ulaznica u katakombe i 4 polupansiona u smještaju Fraterna Domus u Sacrofanu pored Rima.

Zainteresirani za ovo hodočašće mogu se prijaviti do 15. rujna 2022. godine u svojim župama ili izravno u Biskupski ordinarijat putem elektroničke pošte: [email protected]

Uz prijavu traži se plaćanje akontacije u iznosu od 50 % cijene aranžmana (1.200 kuna) vlastitom župniku u gotovini ili kod prijave u Biskupski ordinarijat na IBAN: HR8323600001101733121 s naznakom – ZA HODOČAŠĆE U RIM uz IME I PREZIME uplatitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje