Povežite se s nama

Život i društvo

U tijeku su prijave za natjecanje u pripravi kotlovine na ovogodišnjim Lepoglavskim danima

Objavljeno:

- dana

Početak srpnja u Lepoglavi rezerviran je za Lepoglavske dane, zabavno-turističku manifestaciju koja će se ove godine održati 9. i 10. srpnja.

U to će vrijeme gradski park u centru Lepoglave, pored Doma kulture, biti mjesto gdje će se građani moći zabaviti prateći sadržajno raznovrstan program.

Jedan od programskih sadržaja koji privlači posebnu pozornost je Natjecanje u pripravi kotlovine „Pri klijeti“. Ove će se godine ovo zanimljivo i uvijek neizvjesno natjecanje majstora pripreme kotlovine održati po šesti put. Pripreme za natjecanje već su počele.

Naime, zainteresiranim je ekipama upućen poziv za sudjelovanje na natjecanju. Prijave za natjecanje primaju se do 4. srpnja 2022., odnosno do popunjenja broja od 20 ekipa.

Prijava se podnosi na prijavnici koju je moguće preuzeti na stranicama grada (lepoglava.hr), TKIC-a (www.tkic.hr) i Turističke zajednice Grada Lepoglave (www.lepoglava-info.hr) ili na Facebook stranici TKIC-a. Uz prijavnicu nalaze se i detaljnije propozicije samog natjecanja.

Prijave zaprima Kristijan Bizek – tel: 042 494 307, mobitel 095 87 89 545, e-mail: [email protected]

Prijaviti se mogu udruge, KUD-ovi, sportske ekipe, lovci, ribiči, udruge vinara i vinogradara, mjesni odbori te ostale ekipe (pravne i fizičke) s područja Grada Lepoglave, cijele Hrvatske i inozemstva.

Prijaviti se može maksimalno 20 ekipa. Svaka ekipa treba imati minimalno tri člana, od kojih jedan mora obavezno imati valjanu sanitarnu iskaznicu. Prijave se zaprimaju po redoslijedu prijavljivanja.

Ekipe su dužne osigurati pleh za pripremu kotlovine, plinsku bocu i plamenik/drva, povrće, začine i ostalo potrebno za pripremu kotlovine, dok organizator osigurava po ekipi tri kilograma mesa (svinjetine – vratina, kare), kilogram kobasica, kruh, vodu, papirnate ubruse, vilice i noževe, stol i dvije klupe, vreće za smeće i čišćenje prostora.

Pripremljenu kotlovinu ocijenit će stručni žiri u kojem će biti članovi Hrvatskog kuharskog saveza.

Za prva tri mjesta dodijeljene će biti vrijedne nagrade i priznanja, a najboljoj ekipi i titula „Meštar od kotlovine“. 

Natjecanje će se održati 9. srpnja s početkom u 16 sati.

Život i društvo

FOTO Više od 150 veterana Domovinskog rata sudjelovalo na memorijalnom natjecanju u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Memorijalno rekreacijskom centru hrvatskih branitelja Varaždin u petak, 5. kolovoz, održano je obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice VRO „Oluja“.

Na samome početku obilježavanja održano je kratko edukativno predavanje o samoj VRO Oluja, te je minutom šutnje odana počast  poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima. u

Prisutnima se prigodnim riječima obratio županijski vijećnik Tin Jurak, koji je bio izaslanik župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, te otvorio memorijal.

– Nakon otvaranja memorijala otišli smo do kapelice svetog Juraja te položili vijenac i upalili svijeće te uz molitvu odali počast poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima – ističe Krasnodar Kišur, predsjednik UDVDR Varaždin.

U sklopu Memorijala natjecanja su održana u nekoliko disciplina – viseća kuglana, elektronički pikado i bela. U visećoj kuglani prvo mjesto pripalo je HVIDR-i Varaždin, drugoplasirana je Udruga veterana 7. gardijska brigada „Puma“, a treće mjesto zauzeo je UDVDR Klub Gornji Kneginec.

U Elektroničkom pikadu najbolja je bila ekipa UDVDR Klub Vinica, koja se plasirala ispred UDVDR-a Ogranak Varaždin.

Dodajmo da je u beli 1. mjesto osvojila  Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi”, drugpplasiran je  UDVDR Klub Trnovec Bartolovečki, a treće mjesto pripalo je Ekipi Nenad.

Za sve sudionike memorijala osigurane su majice, a za ručak su bile kobasice.

Na memorijalu je sudjelovalo više od 150 hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, a svojim prisustvom osim uzvanika iz Grada Varaždina i Varaždinske županije uveličali su predstavnici iz braniteljskih udruga: HVIDR-a Varaždinske županije, HVIDR-a Varaždin, Udruge veterana 7. gardijska brigada Puma, Udruge pripadnika 104. brigade HV, Udruge specijalne jedinice policije Roda, te građani grada Varaždina.

Kakva je bila stmosfera pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mališani iz vrtića u Petrijancu drugi na natječaju PMF-a „Fizika oko nas“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Polaznici Dječjeg vrtića Bambi – podružnica Petrijanec, iz skupina „Gumbeki“ i „Zmajići“, sa svojim odgojiteljicama Ivanom Šipek i Silvijom Kukec, Sanjom Križanec i Danijelom Oreški  osvojili su drugo mjesto na nagradnom natječaju „Fizika oko nas“ Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu.

– Izvodili su eksperimente, davali svoje zaključke, učili uz igru, upoznali se sa zakonima fizike… Veoma smo ponosni na njih, neka tako nastave i dalje – poručili su iz Vrtića.

Mali su znanstvenici, istraživači, ideje za aktivnosti dobili u natječaju, odnosno bile su propisane stvari koje smiju iskoristiti. Tako su za gradnju što čvršćeg mosta od špageta upotrijebili dvije čaše i špagete, a proveli su i eksperiment s rižom, odnosno pokazali da je moguće pomoću plastične boce, grafitne olovke, lijevka i pet papira A4 podići rižu u zrak, ako se u ruci drži samo olovka.

– Djeca su bila vrlo domišljata i uspjeli realizirati sve što im je bilo zadano. Veoma smo ponosni na njih, neka samo tako nastave i dalje istraživati, eksperimentirati, upoznavati svijet oko sebe – poručuju iz Vrtića, a čestitkama se priključio i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

– Cilj ovakvih projekata bio je potaknuti kod djece istraživačke aktivnosti, pa su izvođenjem različitih pokusa djeca istraživala fizikalne pojave u neposrednom prirodnom okruženju. Setovi slikovnica koje su osvojili će im pomoći da i dalje razvijaju znatiželju, zadovoljstvo postignutim rezultatima i pozitivan stav prema učenju te im ovom prigodom želim iskreno čestitati na njihovom uspjehu – rekao je načelnik Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje