Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinskim Toplicama s radom započela nova ginekološka ordinacija

Objavljeno:

- dana

U Domu zdravlja u Varaždinskim Toplicama u utorak je s radom počela novouređena ginekološka ordinacija. O pacijenticama će skrbiti Inga Štimac, dr. med., specijalistica ginekologije i opstetricije, koja je nositeljica ordinacije zdravstvene zaštite žena Doma zdravlja Varaždinske županije u Ludbregu.   

– Uz ginekološke ordinacije na području Varaždina, Novoga Marofa, Ivanca i Ludbrega, sada je otvorena i ova u Varaždinskim Toplicama, a ciljem da se ženama s ovog područja osigura bolja pristupačnost zdravstvenim ginekološkim uslugama. U uređenje i opremanje ordinacije je Varaždinska županija zajedno s Gradom Varaždinske Toplice uložila ukupno 52.970 eura – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.  

Novouređenu ordinaciju obišla je zajedno s gradonačelnicom Varaždinskih Toplica Dragicom Ratković i ravnateljem Doma zdravlja dr. sc. Juricom Veronekom.   

– U sastavu Doma zdravlja rade tri ordinacije zdravstvene zaštite žena, u Varaždinu, Ivancu i Ludbregu, a na inicijativu gradonačelnice Dragice Ratković i u dugovoru s Varaždinskom županijom krenulo se u sveobuhvatno opremanje i uređenje ginekološke ordinacije i u Varaždinskim Toplicama. Ordinacija je opremljena prema najnovijim standardima, suvremenom medicinskom opremom kao što su UZV i CTG. Vjerujemo da je ovime napravljen značajan iskorak prvenstveno za pacijentice s područja Varaždinskih Toplica. Ordinacija trenutno radi u nepunom radnom vremenu, a u pregovorima smo s HZZO-om da počne s radom u većem vremenskom obimu – naveo je dr. sc. Veronek.   

Grad Varaždinske Toplice je za uređenje ordinacije iz svojeg proračuna izdvojio 20.000 eura.    

– Drago mi je što smo nakon niza godina napokon dočekali otvaranje ginekološke ambulante. Ovo je važna stvar za sve Topličanke jer će sada i ovu vrstu zdravstvene usluge moći dobiti doma, u svom gradu. Interes je svakako velik i, s obzirom na to, vjerujem da će s vremenom  radno vrijeme obuhvaćati više dana u tjednu. Doktorici Štimac želim puno uspjeha u radu u novoj ambulanti – rekla je gradonačelnica.  

Dr. Inga Štimac pojasnila je da je radno vrijeme ordinacije u Varaždinskim Toplicama prilagođeno radnom vremenu njezine matične ordinacije u Ludbregu.  

– U Varaždinskim Toplicama trenutno radimo dva dana tjedno, utorkom i četvrkom. Interesa za uslugama će sigurno biti. Dosad se 300-tinjak žena izjasnilo da je zainteresirano za otvaranje ove ordinacije, a u matičnoj ordinaciji u Ludbregu upisano je ukupno 500-tinjak žena s ovog područja koje će sigurno gravitirati prema ovoj ambulanti pa će im se olakšati život i neće morati putovati – navela je dr. Štimac.   

Pacijentice su jako zadovoljne. – Jedva sam to čekala, jer sam dosad na preglede išla u Varaždin. Sada mi je sve jednostavnije, a vjerujem da će otvaranje ove ordinacije motivirati žene s našeg područja da češće idu na ginekološke preglede – rekla je pacijentica Ružica Mičuda.  

S njom se složila i Mara Malenica. – Svi smo željeli ginekološku ambulantu koja bi radila bar jednom tjedno da ne moramo putovati. Ovo je super, velika stvar za nas – rekla je Mara Malenic

Život i društvo

FOTO Ivica Nerer biciklom kreće na put do Bruxellesa biciklom, prijeći će 1500 kilometara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA” obilježit će 15. obljetnicu ulaska Republike Hrvatske u punopravni savez NATO članica na jedinstven način.

Član Udruge i bivši pripadnik 7. gardijske brigade „PUMA” te još uvijek djelatna vojna osoba, pripadnik 2. oklopno mehanizirane bojne „PUMA” Ivica Nerer iz Čakovca, biciklom će prijeći put dug 1500 kilometara od Varaždina do Bruxellesa, a njegovo će putovanje trajati deset dana.

Ispraćaj Ivice Nerera organiziran je u petak kod Križa zahvalnosti kod Crkve Sv. Nikole u Varaždinu, dok je kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu održana prigodna molitva i blagoslov putnika.

-Prvi puta sam izabrao Bruxelles, u povodu 15 godina Hrvatske vojske u NATO savezu. Nakon Domovinskog rata smo priželjkivali ući u NATO savez iz mnogih, između ostalog i sigurnosnih razloga, koji da smo imali nikad se ne bi dogodio rat u Hrvatskoj. Puno je hrvatskih branitelja dalo živote da bi mi danas bili u NATO savezu, a ponajviše njihove obitelji podnose najveći teret, kao i moja obitelj jer nas nikad nema kod kuće. Upravo stoga, želim tako obilježiti 15 godina Hrvatske u NATO savezu i 75 godina NATO saveza – rekao je Nerer.

Dosad je biciklirao po tri puta u Knin i u Vukovar, podsjetio je predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA” Robert Puja, koji je otkrio da će zbog povoljnijih vremenskih uvjeta Nerer na put krenuti 15. travnja.

-Prva tri-četiri dana će voziti između 250 možda i 300 kilometara, tako da će ustvari voziti devet dana i jedan dan na sredini imati malo veći odmor, a 25-og travnja on dolazi u Bruxelles. Očekujemo doček na visokoj razini jer ipak je to pothvat koji nije sam tako, kako bi se reklo, ipak je to 1509 kilometara u devet dana i mislim da čovjek to i zaslužuje – rekao je Puja.

Ispraćaju Nerera na daleki put nazočio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji mu je poželio sigurnu vožnju i sretan dolazak na odredište, nakon čega je upalio svijeće za poginule hrvatske branitelje.

Planira se da će Nerer stići 25. travnja 2024. godine pred sjedište NATO saveza u Bruxellesu gdje će biti organiziran njegov doček kojem će uz članove Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA”, prisustvovati i predstavnici Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Ludbreg podupire poduzetništvo, evo kako do potpora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg raspisao je Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetništva na području Grada Ludbrega u 2024. godini.

 Cilj javnog poziva je poticanje razvoja poduzetništva na području Grada Ludbrega, stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja za djelovanje poduzetnika, razvijanje poduzetničke klime i osiguranje preduvjeta za razvoj poduzetničkih sposobnosti na području grada Ludbrega.

-Posljednjih godina znatno radimo na ovim mjerama, uvodimo novitete prateći trendove i potrebe. Pozivam poduzetnike da se jave u naš odsjek za poduzetništvo i iskoriste sredstva koja im stoje na raspolaganju, koja stoje u proračunu za razvoj njihove djelatnosti i na taj način zapravo doprinesu novom zapošljavanju na našem području – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Grad Ludbreg tako subvencionira nabavu i ugradnju novih strojeva i opreme za proizvodne djelatnosti, nabavu i ugradnju novih strojeva i opreme za neproizvodne djelatnosti, inicijalne troškove pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika. Sufinancira se i razvoj komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga zatim certificiranja proizvoda, pribavljanje potrebne dokumentacije za potrebe povećanja energetske učinkovitosti poduzetnika/obrtnika. Uz to to je i program „Inkubator za kreativne industrije“, zatim subvencioniranje troškova naukovanja u deficitarnim zanimanjima, sufinanciranje troškova polaganja majstorskih i stručnih ispita te sufinanciranje usavršavanja deficitarnih zanimanja.

Javni poziv je otvoren od 15. travnja 2024. godine do iskorištenja raspoloživih sredstava, a najkasnije do 30. studenog 2024. godine. Zahtjevi će se obrađivati prema redoslijedu zaprimanja.

Prijava na Javni poziv podnosi se Upravnom odjelu za razvojne projekte, društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu, Odsjeku za razvojne projekte i društvene djelatnosti Grada Ludbrega na obrascu prijave naznačenom u Javnom pozivu pod pojedinom mjerom s traženom potpunom dokumentacijom. Obrasci se nalaze na web stranici Grada Ludbrega www.ludbreg.hr ili se mogu podići osobno u Odsjeku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje