Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinskoj županiji prijavljeno 487 novooboljelih od gripe

Objavljeno:

- dana

U Hrvatskoj je, zaključno s 20. siječnja, službeno registrirano ukupno 17546 oboljelih od gripe, od čega je najviše prijava (9078) stiglo u trećem tjednu 2019. godine, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Navedeno upućuje da se i dalje nalazimo u uzlaznoj fazi epidemije gripe te je za očekivati da će se plato epidemije u trajanju od nekoliko tjedana postići tijekom narednih tri do četiri tjedna, nakon čega će broj oboljelih postupno padati.

U tjednu od 14. do 20. siječnja u Varaždinskoj je županiji prijavljeno 487 novooboljelih od gripe.

Tijekom ove sezone gripe u našoj je županiji ukupno prijavljeno 915 slučajeva gripe.

U Varaždinskoj županiji najviše je oboljelih u dobi od 30 do 64 godine.

Srećom, od ove bolesti nitko nije umro u našoj županiji.

Kako je u tjednu od 7. do 13. siječnja bilo prijavljeno 219 oboljelih to znači da se u trećem tjednu ove godine udvostručio broj onih koji su se zarazili gripom.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u tjednu tjednu bilo je 63 % uzoraka pozitivnih na gripu, i to dominantno virus gripe tip A (96 %).

Među subtipiziranim uzorcima potvrđene gripe A prevladava A/H1N1 (90 %).

Život i društvo

Ludbreška komunalna tvrtka Lukom najavila smanjenje cijena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U gradskom komunalnom poduzeću Lukom najavili su smanjenje cijena grobnih naknada. Krajem 2022. godine građani su primili uplatnice s dvostruko većom cijenom spomenute komunalne usluge. Novi direktor Krešimir Horvat je pak odlučio cijenu smanjiti, kako je i obećao.

-Dobili smo suglasnost gradske uprave o smanjenju grobne naknade za deset posto. U ovom trenutku veće smanjenje nije moguće jer imamo dosta planiranih investicija, posebice na samom groblju. Trenutno tako imamo radove na dva groblja, gradskom u Ludbregu i mjesnom u Selniku. Na obje lokacije u tijeku je bojanje grobnih kuća, a uskoro krećemo i s uređenjem staza. U Selniku će biti šljunčane dok će dio staza u Ludbregu imati tlakavce – pojašnjava Krešimir Horvat, direktor Lukoma.

Pored gradskog groblja u Ludbregu započeli su i radovi na pripremi budućeg rasadnika.

-U fazi smo navoza zemlje, a stavljen je i kompost. Ideja je da u početnoj fazi rasadnik služi za potrebe komunalnog poduzeća, a kasnije je u planu i širenje. U nekoj sljedećem razdoblju tako planiramo napraviti plastenik te krenuti s hidroponskim uzgojem povrća – najavljuje Horvat.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Martijanec organizira zelenu čistku i pozivaju sve mještane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Martijanec organizira 3. Zelenu čistku te su stoga pozvali mještane i sve zainteresirane da se pridruže.

Treća zelena čistka održat će se u subotu 2. ožujka subota s početkom u 9 sati, a okupljanje će biti u Vrbanovcu, kod nogometnog igrališta, ulica Brigade braće Radić 33a.

– Predviđeno vrijeme trajanja je od 9 do 12 sati, a svi su pozvani na druženje i ručak u 12 sati na nogometnom igralištu u Vrbanovcu. U slučaju pitanja možete kontaktirati Općinu Martijanec na broj 042/207-887. Rukavice i vreće će osigurati Općina Martijanec – ističu iz Općine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje