Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinskoj županiji hripavac trenutno ima 150 ljudi, a ravnatelji škola razgovarali što ako se bolest pojavi u kolektivu

Foto: Ilustracija/Pixabay

Objavljeno:

- dana

Postupanje u slučaju pojave hripavca u kolektivu, kriminalitet droga djece i mladih na području Varaždinske županije, nagrada za izvrsnosti Rotary Cluba Varaždin, kao i analiza sustava obrazovanja u Varaždinskoj županiji te uvjeti, kriteriji i postupak za davanje u zakup školskog prostora i opreme bile su teme kolegija ravnatelja osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Varaždinska županija te Učeničkog doma Varaždin.

Kao što je istaknula voditeljica Epidemiološke djelatnosti ZZJZ Varaždinske županije Katica Čusek Adamić dr. med. spec. epidemiologije u Varaždinskoj županiji trenutno je hripavac dokazan kod 150 osoba. Najčešće je riječ o djeci školske dobi, odnosno učenicima viših razreda osnovnih škola i srednjoškolcima.

– Riječ je o vrlo zaraznoj bakterijskoj infekciji dišnog sustava koju karakterizira napadaj spazmatičnog kašlja. Bolest je najopasnija za necijepljenu djecu do 12 mjeseci starosti, ali i za svu drugu necijepljenu ili nepotpuno cijepljenju djecu. Stoga smo mi ravnateljima pripremili obavijest o postupanju kod pojave oboljele osobe u kolektivu kako da postupaju i kome da se obrate – rekla je, između ostalog Katica Čusek Adamić.

Prema podacima Registra zaraznih bolesti Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, zaključno s 15.12.2023. godine, HZJZ je na nacionalnoj razini zaprimio 3050 prijava oboljelih od hripavca. Najviše ih je u dobi od 10 do 14 godina, odnosno 1407.

Službenica za prevenciju PU varaždinske Tatjana Novak i član Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga i drugih oblika ovisnosti Varaždinske županije Davor Čmigović apelirali su na zajedničku borbu protiv kriminaliteta droga kod djece i mladih na području Varaždinske županije.

– Kada su u pitanju počinitelji prijavljenih kaznena djela zlouporabe droga, najviše se radi o punoljetnim osobama. Međutim, žalosti činjenica da su počinitelji i djeca do 14 godina života te maloljetnici od 14 do 18 godina starosti. U ukupnom broju zapljena droga od maloljetnih osoba, oko 80 do 90 % zapljena je izvršeno u zonama odgojno-obrazovnih ustanova i to su redom zaplijene marihuane, amfetamina, biljke canabisa, kokaina, ecstasyja, hašiša i heroina – rekla je Tatjana Novak apeliravši na sve ravnatelje, profesore, učitelje, da prijavljuju događaj ili sumnju da učenici konzumiraju, nabavljaju ili se bave preprodajom nedozvoljenih supstanci ili posjeduju stvari koje se koriste u preprodaji droga.

Manje učenika

Analizirajući sustav obrazovanja u Varaždinskoj županiji pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr. sc. Miroslav Huđek izvijestio je ravnatelje kako se po mreži škola Varaždinska županija nalazi na 15 mjesto u Republici Hrvatskoj u odnosu na ostale hrvatske županije i Grad Zagreb, a osma je po broju učenika.

– Kada se pogleda razdoblje unatrag deset godina Varaždinska županija ukupno je izgubila 3200 učenika u osnovnim i srednjim školama. Zabrinjavajući su podaci i po pitanju izostanaka učenika. I dok smo prije pandemije uzrokovane koronavirusom imali 41 sat izostanka po učeniku, danas po učeniku imamo 71 sat, bilo da je riječ o opravdanim ili neopravdanim satima. Obrazovanje Varaždinske županije dijelimo na strukovni program, koji je zastupljen 75 posto, te gimnazijski s 25 posto. I dok su na državnoj razini najpopularniji ekonomija, elektrotehnika i strojarstvo, u našoj županiji najveće zanimanje učenika bilo je za strojarstvo, elektrotehniku i tek onda ekonomiju – iznio je podatke pročelnik Huđek.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zahvalio se ravnateljima odgojno-obrazovnih ustanova, kao i svim profesorima, učiteljima, ali i učenicima na uspješno odrađenoj godini.

– Od ukupnog proračuna Varaždinske županije koji za 2024. godinu iznosi 174 milijuna eura, čak 62% proračunskih sredstava namijenjeno je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu i sport. Osim izgradnje i dogradnje potrebnog školskog prostora – 10 milijuna eura odnosi se na socijalne programe kao što su pomoćnici u nastavi, produženi boravak, stipendije, prijevoz učenika i studenata, te prehrana učenika. Ove godine otvorili smo Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin, Centar za mentalno zdravlje djece i mladih, a pred završnom smo konferencijom projekta „Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi Arboretum Opeka“. Ujedno, za iduću godinu planiramo 24 milijuna eura, gotovo dvostruko više sredstava u odnosu na ovu godinu, za realizaciju projekata koje se financiraju iz europskih fondova. Ta ulaganja će, uz naše centre izvrsnosti dati novi iskorak u našem obrazovanju. U tom cijelom obrazovnom procesu na prvom su nam mjestu učenici. Upravo zbog njih redovito održavamo ovakve kolegije, ali i sastanke s drugim ustanovama i institucijama kako bi učenicima omogućili što bezbrižnije i radosnije odrastanje te lakše svladavanje obrazovnog programa – zaključio je župan Stričak.

U okviru kolegija održan je i Forum o upravljanju i vođenju u obrazovanju 2023.: „Izazovi upravljanja u osnovnim i srednjim školama“, a kolegiju je prisustvovala i zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnica za proračun i javnu nabavu Klaudija Brezovec, kao i pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić.

U fokusu

˝Bosilj odvjetnike plaća preko 500 tisuća eura, a ne želi riješiti problem 2000 ljudi oko VTC-a˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stanari zgrada oko varaždinskog VTC-a nemaju dovoljno parkirnih mjesta, a ni pristup javnoj cesti. Ovo drugo je potencijalno veći problem zbog nemogućnosti dolaska žurnih službi, upozoravaju stanari s kojima smo razgovarali u više navrata.

Tema VTC-a pojavljuje se svako malo u političkim priopćenjima, ali sve to nije riješilo problem stanarima Supilove, odnosno Zagrebačke ulice. U više navrata apelirali su na Grad Varaždin da riješi problem.

Nakon brojnih medijskih napisa, apela stanara i reakcija iz Grada Varaždina, priopćenjem se obratio i investitor.

– Vezano uz medijske natpise koji se objavljuju u posljednje vrijeme od strane gradonačelnika Grada Varaždina g. Bosilja oko “slučaja” VTC, iako nemamo običaj komunicirati putem medija, radi potpunog i istinitog informiranja javnosti smatramo potrebnim istaknuti da je Marlex još prije godinu dana pisanim putem ponudio Gradu Varaždinu otkup dijela parcele oko VTC-a za uređenje prometnice, sve u cilju rješavanja problematike puta i parkinga za stanare zgrada oko “VTC-a”. Na postojanje navedene problematike Marlex nije mogao utjecati s obzirom da je ona posljedica nekih prijašnjih vremena, ali je zato ponudio konstruktivna rješenja koja su svima prihvatljiva, osim gradonačelniku Bosilju – ističe se u priopćenju koje potpisuje Marijan Rauš, direktor Marlex Pro d.o.o.

Pritom podsjeća da je Marlex Gradu nudio na otkup dio parcele oko zgrade VTC-a po srednjoj cijeni koju će odrediti sudski vještaci, koje će angažirati Grad Varaždin i Marlex zasebno, dakle po cijeni o kojoj odlučuju stručne i nepristrane osobe, a ne Marlex proizvoljno. Također, Marlex je u tom slučaju bio spreman pokloniti Gradu Varaždinu i dodatno zemljište oko VTC-a u površini od 1700 m2, a umjesto plaćanja dijela parcele je prihvatio buduću kompenzaciju s komunalnim doprinosom ili zamjenu za neko drugo zemljište u vlasništvu Grada Varaždina. Uz navedeno Marlex je ponudio i donaciju 10-20% zaprimljenog novčanog iznosa u korist bilo koje javne ustanove, bolnice ili sl.

– Na navedeni prijedlog Grad nikada nije službeno odgovorio, kao uostalom niti na brojne druge upućene dopise, osim što je putem medija Grad prvo rekao da će u interesu stanara proglasiti javno dobro na dijelu parcele, a kasnije da se Grad uopće neće uključivati u ovu problematiku. Gradonačelnik je valjda svjestan da za proglašenje javnog dobra treba platiti naknadu na oduzeti dio parcele, a to je upravo na tragu onoga što je predlagao i sam Marlex, osim što je Gradu ponudio i gore navedene benefite čega nema u postupku proglašenja javnog dobra. Naravno, Grad je odustao od navedenog, kao što do dana današnjeg nije angažirao procjenitelja za navedeni dio nekretnine – ističe se u priopćenju Marlexa.

Dodaje se da su neistinite tvrdnje da je na predmetnoj parceli oko “VTC-a” stečena bilo kakva služnost.

– Naravno da je stanarima nužno omogućiti nužan pristup do njihovih nekretnina, kao i svim vozilima hitne pomoći, vatrogascima i drugim službama, međutim nužan pristup ne podrazumijeva korištenje prometnice oko “VTC-a” budući da stanari imaju i na drugi način nužan pristup do svojih nekretnina. Budući da gradonačelnik iz samo njemu poznatih razloga nije zainteresiran za rješavanje problema 2000 ljudi, sada tendenciozno nastoji navedenu problematiku podići na političku razinu tvrdeći da je su Marlex i HDZ u nekakvoj političkoj sprezi. O neistinama gradonačelnika govore već i same činjenice da su se pojedini vijećnici HDZ-a uključili u navedenu problematiku tek nedavno, a prijedloge Gradu je Marlex poslao prije godinu dana, neovisno o bilo kojim političkim opcijama ili strankama – ističe se u priopćenju.

U Marlexu tvrde i da gradonačelnik barata neistinitim podacima.

– Nadalje, gradonačelnik barata manipulativnim i neistinitim podacima u svom posljednjem medijskom istupu kad tvrdi da bi Grad Marlexu trebao platiti 1.882.540,96 EUR-a, a da je to znatno više od iznosa za koji je Marlex kupio “VTC” te da mu takvo rješenje nije održivo niti kao gradonačelniku niti kao čovjeku. Prije svega gradonačelniče, Grad ne bi morao Marlexu platiti 1.882.540,96 EUR-a budući da je to procjena cijele parcele oko VTC-a, a ne dijela koji bi trebao pripasti Gradu. Ovdje valja napomenuti i da tu nije uzeto u obzir niti vrijednost zemljišta od 1700 m2 koje je Marlex bio spreman pokloniti Gradu, a niti pak dodatna donacija Marlexa. Gradonačelnik također zaboravlja da je prijašnja parcela oko VTC-a bila potpuno ruševna i nefunkcionalna, a da je Marlex samo u prometnicu koja bi trebala pripasti Gradu uložio preko 350 tisuća EUR-a vlastitih sredstava u privođenje ceste svrsi, novog asfalta i sl. i koji trošak ulazi u vrijednost parcele – ističe se u priopćenju.

Nadalje, iz javno dostupnog dokumenta – sudskog rješenja o dosudi vidljivo je da je Marlex zgradu VTC-a stekao za iznos preko 5,5 milijuna eura te je trenutno u istu uložio još dodatnih 4 milijuna, tako da se nadamo da će gradonačelnik stati s neistinitim izjavama koje štete ugledu društva, dodaje se u priopćenju.

Kad se uzme u obzir površina parcele za prometnicu koju bi po prijedlogu trebao otkupiti Grad, ulaganje u infrastrukturu navedene prometnice od strane Marlexa te umanjenje za vrijednost zemljišta oko VTC-a koje bi Marlex poklonio Gradu, realni trošak za Grad bi bio manji od 700 tisuća eura i to Grad ne bi morao platiti već bi mogao kompenzirati ili dati zamjensko zemljište.

– U navedenom kontekstu pitamo gradonačelnika da li mu je kao čovjeku i gradonačelniku prihvatljivo platiti odvjetnike preko 500 tisuća eura, kupovati zemljišta na Banfici i Grabanicama, htjeti kupiti zemljište u Brezju za milijun EUR-a, a ovdje mu nije prihvatljivo riješiti višegodišnju problematiku 2000 ljudi oko VTC-a. Kad nas gradonačelnik već proziva za ostvarenje profita, možemo mu samo odgovoriti da kad bi nam profit bio jedini motiv i interes, tada Gradu uopće ne bi slali nikakve prijedloge želeći na inicijativu stanara oko VTC-a riješiti njihov problem, nego bi upravo stanarima naplatili korištenje prometnice i parkirališnih mjesta, što s proračunatim troškovima održavanja prometnice i navedene infrastrukture ispada oko 350 eura mjesečno po svakom okolnom stanu oko VTC-a prema procjeni sudskog vještaka. S obzirom na sve navedeno, neka javnost procijeni da li je Marlexu cilj isključivo profit ili gradonačelnik zbog svoje nekompetencije ili drugih motiva ne želi riješiti problem stanara oko “VTC-a”. Zaključno napominjemo da se dogovor oko navedenog trenutno može postići samo s Marlexom, a kasnije kad se prodaju nekretnine će se sporazum morati postizati s puno većim brojem sudionika što će vjerojatno biti nemoguće, pa stoga poručujemo gradonačelniku neka probleme stanara ne rješava medijskim putem, nego neka se što hitnije aktivno uključi pa se radije odazove kojem skupu stanara te istinski sasluša prijedloge i probleme ljudi – zaključuje direktor Marlexa.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Provjerite kako napreduje gradnja Centralnog operacijskog bloka varaždinske Bolnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Općoj bolnici Varaždin Andrej Plenković je 24. studenoga lani položio kamen temeljac za izgradnju Centralnog operacijskog bloka OB Varaždin, najvećeg projekta Varaždinske županije i najveću investiciju u bolnički sustav u Hrvatskoj iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost.

Mediji su danas bili pozvani na obilazak gradilišta nove zgrade Centralnog operacijskog bloka. Isto su napravili ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak i župan Varaždinske žuupanije Anđelko Stričak.

Podsjetimo, radovi se izvode u sklopu projekta ukupno vrijednog 45.077.468,19 eura, od čega je 43.064.198,02 eura bespovratnih sredstava Europske unije iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Varaždinska županija je osigurala dva milijuna eura.

Riječ je o najvećem EU projektu u području zdravstva u Varaždinskoj županiji, koji će rezultirati izgradnjom objekta ukupne bruto površine 11.736 metara kvadratnih sa šest etaža (četiri etaže plus podrum i prizemlje). Bit će to središnja zgrada u bolničkom krugu u kojoj će se nalaziti medicinsko-biokemijski laboratorij, RTG dijagnostika, osam operacijskih sala, odjeli jedinice intenzivnog liječenja, središnja sterilizacija, transfuzijska medicina i sletna staza za helikopter na krovu i niz drugih sadržaja.

Gradnja bi trebala trajati oko dvije godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje