Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinskoj županiji trenutno je u pripremi 25 prostornih planova

Objavljeno:

- dana

Mogućnost povlačenja bespovratnih EU sredstava za izradu, izmjene ili transformaciju prostornih planova općina i gradova, informacija o izradi studija i stručnih podloga te projekt  „Varaždinska županija – prijatelj djece“, bile su glavne teme radnog sastanka župana Anđelka Stričaka s načelnicima i gradonačelnicima. Radni sastanak održan je u Općini Gornji Kneginec, a domaćin je bio načelnik Goran Kaniški. 

– Budući da je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo Poziv na dodjelu bespovratnih sredstva za izradu prostornih planova nove generacije putem elektroničkog sustava „ePlanovi“, za koji su prihvatljivi prijavitelji općine i gradovi, odlučili smo ovu temu uvrstiti na dnevni red kako bi gradonačelnici i načelnici mogli dobiti sve potrebne informacije. Isto tako, Zavod za prostorno uređenje Varaždinske županije izrađuje, odnosno priprema nekoliko studija i stručnih podloga, s čime smo također željeli upoznati čelnike jedinica lokalnih samouprava iz naše županije – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Poziv na dodjelu bespovratnih sredstva za izradu prostornih planova nove generacije putem elektroničkog sustava „ePlanovi“ su predstavili ravnatelj Uprave za razvoj informacijskih sustava i digitalizaciju Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Danijel Meštrić i načelnica Sektora za EU projekte digitalizacije Ministarstva Jelena Zrinski Berger.

– U Varaždinskoj županiji trenutno je u pripremi 25 prostornih planova uređenja, generalnih urbanističkih planova te urbanističkih planova uređenja općina i gradova, koji se mogu prijaviti za dodjelu bespovratnih sredstava. Putem Poziva se sufinanciraju aktivnosti koje se odnose na izradu i donošenje prostornih planova, izradu izmjene i dopune ili transformaciju prostornih planova lokalne razine, a sukladno Zakonu o prostornom uređenju. Stopa sufinanciranja prihvatljivih troškova iznosi 100 posto, a poziv će biti otvoren do 30. lipnja 2024. godine ili iscrpljenjem financijske alokacije Poziva – izvijestio je Danijel Meštrić.

Ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Varaždinske županije Tanja Martinec izvijestila je o izradi studija i stručnih podloga za Varaždinsku županiju, koje su potrebne za daljnji razvoj pojedinih djelatnosti i odgovarajućeg planiranja u prostornim planovima.

– Ciljevi izrade tih dokumenata su utvrđivanje realnih potreba i mogućnosti Županije vezano uz pojedine sektore i djelatnosti, a osobito je aktualna izgradnja elektrana na obnovljive izvore energije, iskorištavanje mineralnih sirovina, korištenje poljoprivrednog tla za proizvodnju hrane te zaštita prostora. Važeći prostorni planovi u osnovi datiraju unatrag 20 do 25 godina te, premda su dijelom ažurirani kroz izmjene i dopune, osnovni planovi su izrađeni temeljem ranijih stručnih podloga i drugačijeg društveno-gospodarskog okruženja i stanja u prostoru. Stoga se izradom studija želi osigurati donošenje suvremenih i ažurnih stručnih podloga za kvalitetnije i realnije planiranje pojedinih potreba u prostornim planovima nove generacije, prioritetno u novom Prostornom planu Varaždinske županije ili eventualno njegovoj novoj izmjeni i dopuni, ovisno o zakonskim mogućnostima, ali i u prostornim planovima lokalne razine – pojasnila je Tanja Martinec.

Izvijestila je da je u 2023. godini pokrenuta izrada studije o prostornim mogućnostima korištenja potencijala obnovljivih izvora energije na području Varaždinske županije, a u ovoj godni u planu je pokretanje tri studije, o klasifikaciji i određivanju planskih kategorija poljoprivrednog tla, o održivom gospodarenju mineralnim resursima te socijalno-demografske studije Varaždinske županije. U sljedećoj i 2026. godini u planu je pokretanje još dviju studija, o krajobraznoj osnovi Varaždinske županije te o upravljanju klizištima na području županije.

Varaždinska županija pokrenula je aktivnosti za dobivanje statusa „Varaždinska županija – prijatelj djece“, izvijesito je župan Stričak. 

– Još se 2016. godine krenulo s inicijativom za dobivanje statusa „prijatelj djece“, no na tome se nije radilo sve do prošle godine. Nakon što je lani osnovan Koordinacijski odbor projekta, Varaždinska županija i Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske su u siječnju ove godine sklopili Sporazum o podršci i partnerstvu na provedbi projekta „Varaždinska županija – prijatelj djece“. Sada je izrađen nacrt Strategije „Varaždinska županija – prijatelj djece“ koji smo uputili na savjetovanje s javnošću te pozivam sve općine i gradove da se uključe. Naš cilj je postati četvrta županija na sjeveru Hrvatske s tim prestižnim statusom. Status prijatelja djece u našoj županiji trenutno imaju tri grada i tri općine, a sve ostale gradonačelnike i načelnike pozivam da se i oni aktiviraju na stjecanju tog statusa – pozvao je župan Stričak.

Predsjednik Društva osoba s invaliditetom Varaždin Ivan Vujec je načelnicima i gradonačelnicima predstavio rad Društva te ih pozvao da se uključe u sufinanciranje prijevoza osoba s invaliditetom, što je jedna od najvećih potreba članova tog Društva.

Dodajmo da su na radnom sastanku prisustvovali i županijski pročelnici Renata Skoko i Mario Sambolec te ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Mladen Jakopović.

Život i društvo

Praznik rada na Izletištu Drava u Varaždinu uz 6000 porcija graha, tamburaše Špancir, tombolu…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : Ivan Agnezovic

Grad Varaždin i ove godine povodom Praznika rada priprema veliku proslavu na Dravi.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković pozvao je sve sugrađane da dođu na proslavu te da rađe dođu biciklom ili pješke nego automobilom.
– Nadam se da će nas vrijeme poslužiti jer je to recept za lijepo druženje u prirodi. Izletište je centralno mjesto proslave 1. svibnja. Pripremamo 6000 porcija graha, što je besplatno za građane. Program je sličan onome proteklih godina. Smatramo da s provjereno dobrim receptom ne treba eksperimentirati. Znam da će u dobrom programu uživati gosti koji dođu k nama iz cijele Hrvatske – rekao je Marković.

Program je najavila Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednice grada Varaždina: “I ovo je godine na izletištu Drava pripremljen glazbeno scenski program. U 8:30 sati krenut će tradicionalna budnica na sedam lokacija u gradu. Proslava na Dravi počinje u 10 sati.”

Puhački orkestar KUD-a HŽ-a Varaždin će nakon budnice u gradu, od 10 sati izvesti i budnicu na Dravi. Glazbeno scenski program i igre na otvorenom u organizaciji Zajednice sportskih udruga počinju u 10:15.

Kuburaška udruga Maruševec u 11:55 pucat će iz kubura, a nakon toga slijedi govor gradonačelnika Varaždina. Podjela graha počinje oko 12 sati. Nakon toga sve do 15 sati sve posjetitelje na Izletištu Drava zabavljat će tamburaški sastav Špancir.

Upraviteljica Zaklade solidarnosti Grada Varaždina Dubravka Biberdžić najavila je i tradicionalnu humanitarnu tombolu: “I ove godine će na obilježavanju Praznika rada na Dravi biti organizirana dobrotvorna tombola po cijeni 2 eura. Cjelokupan prihod namijenjen je za Zakladu solidarnosti, za ljude koji su u socijalnoj potrebi, a osobito one koji imaju zdravstvenih poteškoća.”

Zahvalila je svim sponzorima koji su se do sad već odazvali i pozvala ostale kojima je poslan poziv da se uključe i daruju tombolske nagrade.
– Vjerujem da će prihod biti na razini prošle godine kada smo prihodovali 2300 eura – rekla je Dubravka Biberdžić.

Svi troškovi proslave pokrit će se iz donacija, a posebna zahvala je upućena najvećem sponzoru SES Spar European Shopping Centers te brendu S Park Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zanimljiv program na Festivalu znanosti na FOI-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas se na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) održava Festivala znanosti.

Obzirom da je središnja tema Festivala znanosti „Inteligencija“, na samom početku programa upriličeno je otvorenje izložbe dječjih likovnih radova na temu „Jesu li računala pametnija od nas“. Voditeljice izložbe, koja će biti dostupna i u digitalnom obliku, su prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš, doc. dr. sc. Suzana Keglević Kozjak, doc. dr. sc. Zrinka Lacković Vincek, a u organizaciju su uključeni volonteri Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI. Na izložbi će biti izloženi radovi 60-ero djece iz Dječjeg vrtića Varaždin te I., IV. I VI. OŠ Varaždin, a otvorit će ju dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa.

U nastavku programa prvog dana bit će održane i radionice i prezentacije na temu: „Jesu li računala pametnija od nas?“, „DigiDreams: Djeca stvaraju, a AI oživljava“ i „Kognitivni agenti“.

RASPORED DOGAĐANJA U PONEDJELJAK, 22. TRAVNJA:

10.00 – otvorenje izložbe i zajednička fotografija

10.15 -10.45 – radionica i prezentacija „Jesu li računala pametnija od nas?“ (D 3, FOI 1)

10.45 – 11.00 – prezentacija „Kognitivni agenti“ prof. dr. sc. Markus Schatten (D 10, FOI 1)

10.45 – 11.00 – obilazak Knjižnica FOI (FOI 1)

11.20 – 11.40 – demonstracija „Kako lete dronovi?“  (Gradski park V. Jagića)

11.40 – 12.30  – Podjela “Dječjih FOI diploma” i “Dječja promocija” (Info Chill zona, FOI 1)

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Program će trajati u svim većim gradovima Hrvatske, a FOI se uključio s nizom radionica i predavanja.

FOI će u okviru Festivala znanosti održati i Dan otvorenih vrata, u četvrtak, 25. travnja od 12:00 do 14:00 sati, koji je namijenjen svim maturantima i onima koji žele upisati FOI.

Sudjelovanjem u Festivalu znanosti, FOI aktivno participira u popularizaciji znanosti, a u provođenje programa uključuju se nastavnici Fakulteta stavljajući time fokus na popularizaciju STEM-a kod mladih.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje