Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinskoj županiji u 2016. preminula četvorica narkomana

Objavljeno:

- dana

OVISNOST

Zbog zlouporaba psihoaktivnih droga i opijata lani je na liječenju bilo 240 osoba iz Varaždinske županije, od kojih njih 28 prvi put.

Nažalost, od posljedica uzimanja droge i opijata tijekom 2016. godine preminula su četvorica ovisnika, dvojica 30-ogodišnjaka te 40-ogodišnjak i 50-ogodišnjak.
Podaci su to iz izvješća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za prošlu godinu, u kojem se navodi da je u Hrvatskoj lani preminulo ukupno 90 ovisnika o drogama i opijatima, a svaki peti umro je od predoziranja metadonom.

Manje liječenih

Posljednjih nekoliko godina u zdravstvenim ustanovama Hrvatske, bilo u bolničkom bilo u izvanbolničkom sustavu, godišnje se liječi više od 7.000 osoba. Slično je bilo i prošle godine.

– U 2016. godini na liječenju je bilo 7.106 osoba, što je manje nego prethodne godine (7.533 osobe). Od ukupno liječenih osoba, njih 5.953 su uzimale opijate (83,8 posto). Zbog uzimanja i/ili ovisnosti o drugim psihoaktivnim sredstvima, liječene su 1.153 osobe (16,2 posto). Udjeli opijata i neopijata su slični kao i prethodnih godina – navedeno je u izvješću.

Najmlađa osoba koja se lani liječila zbog ovisnosti imala je 13 godina, a najstarija 84 godine. Eksperimentiranje psihoaktivnim sredstvima već niz godina počinje u dobi od oko 16 godina. Prosječna je dob prvog uzimanja bilo koje droge sadašnjih heroinskih ovisnika bila 16,1 godina.

Stopa liječenih ovisnika (na 100.000 stanovnika dobi od 15 do 64 godina) za Varaždinsku županiju niža je one za cijelu Hrvatsku. Najvišu je stopu u 2016. godini imala  Zadarska županija (466,6), a slijede: Istarska (458,1), Šibensko-kninska (408,3), Primorsko-goranska (314,4), Grad Zagreb (295,4), Splitsko-dalmatinska (260,1) i Dubrovačko-neretvanska županija (226,5). U Varaždinskoj županiji ta je stopa iznosila 201,3, dok je za cijelu Hrvatsku iznosila 206,5.

U Hrvatskoj je prošle godine umrlo 90 ovisnika, svaki peti od predoziranja metadonom

Među liječenima zbog ovisnosti je najveći broj osoba sa završenom srednjom školom, 66,8 posto. Najviše je liječenih, kao i prijašnjih godina, živjelo s primarnom obitelji (42,8 posto). Kad je u pitanju roditeljski status, podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da od svih osoba liječenih 2016. godine njih 37,1 posto ima djecu.
Iako je posljednjih nekoliko godina prisutan trend smanjenja broja liječenih osoba, osobito novih heroinskih ovisnika, zabrinjava podatak da je najmlađa osoba lani liječena zbog ovisnosti o drogama imala svega 13 godina.

S druge strane, najstariji liječeni ovisnik imao je 84 godine. To je posljedica činjenice da u Hrvatskoj, baš kao i u Europi, ovisnička populacija sve više stari, pa i prosječne dobi muškaraca i žena liječenih zbog ovisnosti o drogama pokazuju trend rasta. Većinu liječenih osoba, kao i prethodnih godina, čine muškarci. Omjer muškaraca i žena iznosi 4,7:1,0.

Prosječna dob

Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da eksperimentiranje psihoaktivnim sredstvima već dugi niz godina počinje u dobi od oko 16 godina. Prosječna dob prvog uzimanja bilo koje droge sadašnjih heroinskih ovisnika bila je 16,1 godina. Prvo uzimanje heroina prosječno se događa u dobi od 19,8 godina, a prvo intravenozno u dobi od 21,3 godine. Roditelji ovisnika o heroinu su za problem ovisnosti najčešće saznali nakon dvije do tri godine ovisničkog ponašanja, dok roditelji liječenih zbog zlouporabe neopijata za problem ovisnosti saznaju ranije.

Treba istaknuti i dobru vijest: udio osoba pozitivnih na HIV već je dulji niz godina nizak i iznosi 0,5 posto, dok se 2016. godine smanjio na 0,2 posto.
– Ovo možemo zahvaliti i trajnoj edukaciji, dobroj obaviještenosti, modernoj farmakoterapiji, radu centara za savjetovanje te programu zamjene igala i šprica – ističu iz Zavoda.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

I Trnovec Bartolovečki u društvu onih s najbržim internetom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Trnovec Bartolovečki i tvrtka Infrastruktura Ludbreg sklopile su Ugovor o izvođenju radova na nastavku izgradnje optičke mreže, odnosno stvaranju preduvjete za povezivanje naselja. Ugovor je uime Općine Trnovec Bartolovečki potpisala načelnica Verica Vitković, a uime tvrtke iz Ludbrega direktor Stanislav Magić.

Vrijednost radova iznosi 31.056,25 eura s PDV-om, a izvođač radova se obvezao da će ih završiti u roku od šezdeset dana. Radovi će biti izvedeni u skladu s Idejnim projektom – za izgradnju građevine SVK priključak – poveznica Trnovec-Bartolovec i Šemovec-Zamlaka koji je izradila tvrtka Infrastruktura Ludbreg. Izgradnjom poveznice Trnovec-Bartolovec i Šemovec-Zamlaka stvaraju se preduvjeti da u skorije vrijeme krene izgradnja optičke mreže u ostalim naseljima Općine.

Na potpisivanju Ugovora o izvođenju radova na izgradnji optičke mreže – povezivanje naselja, načelnica Općine Verica Vitković istaknula je kako je zadovoljna što se stvaraju preduvjeti kako bi svi stanovnici na području Općine Trnovec Bartolovečki ubuduće imali brži internet.

– Na temelju sklopljenog ugovora s izvođačem radova održan je i pripremni sastanak zajedno s izvođačem i nadzornim inženjerom, tako da je dobivena suglasnost Hrvatskih cesta za prokop duž dionice DC2 i radovi mogu početi. Rok za izvođenje je 60 dana i očekujem da će kroz naredni period izvođač to i izvršiti, što je preduvjet da se spoje ostala naselja s optičkom mrežom u Trnovcu. Nakon toga čekamo još da Elektra zamijeni drvene stupove u naselju Bartolovec duž prometnice DC2, kako bi kablovi mogli biti provučeni kroz betonske stupove – rekla je načelnica Vitković.

Dodala je da će, kada se izgradi optička mreža u potpunosti, sva naselja imati mogućnost priključenja na optiku, a Općina će sufinancirati stopostotni iznos priključka.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ivana Banfić dolazi u Donju Voću, a povod je sportski

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: AK Varaždin

Špilja Vindija Trail ove godine postaje Špilja Vindija Trail & Dance, objavila je Turistička zajednica područja Sjever Zagorja.

U subotu, 29. lipnja Donja Voća postaje epicentar trčanja, čagice i totalnog ludila. U 18 sati posjetitelje čeka najzabavnija utrka po zagorskim bregima, a nakon toga od 20 sati najluđa zabava na dancepartyju uz DJ- i nezaboravan koncert Ivane Banfić. Ulaz je slobodan.

I to nije sve, između utrke i koncerta, u 19:30 sati sve koji dođu učekuju prve Wannabe neandrtalske sportske igre u kojima sa svojom ekipom možeš odmjeriti snage u neandertalskim sportovima, a za najbolje su osigurane i nagrade za pamćenje.

Tigrasti, zebrasti i šareni outfiti te šuškave trenirke su obavezne, a prijave trkača su na stotinka.hr. Start i cilj utrke su kod NK Vindija Donja Voća, a tamo će biti postavljena i pozornica.

Utrka je organizorana u suradnji s Atletskim klubom Varaždin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje