Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinskoj županiji u 2016. preminula četvorica narkomana

Objavljeno:

- dana

OVISNOST

Zbog zlouporaba psihoaktivnih droga i opijata lani je na liječenju bilo 240 osoba iz Varaždinske županije, od kojih njih 28 prvi put.

Nažalost, od posljedica uzimanja droge i opijata tijekom 2016. godine preminula su četvorica ovisnika, dvojica 30-ogodišnjaka te 40-ogodišnjak i 50-ogodišnjak.
Podaci su to iz izvješća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za prošlu godinu, u kojem se navodi da je u Hrvatskoj lani preminulo ukupno 90 ovisnika o drogama i opijatima, a svaki peti umro je od predoziranja metadonom.

Manje liječenih

Posljednjih nekoliko godina u zdravstvenim ustanovama Hrvatske, bilo u bolničkom bilo u izvanbolničkom sustavu, godišnje se liječi više od 7.000 osoba. Slično je bilo i prošle godine.

– U 2016. godini na liječenju je bilo 7.106 osoba, što je manje nego prethodne godine (7.533 osobe). Od ukupno liječenih osoba, njih 5.953 su uzimale opijate (83,8 posto). Zbog uzimanja i/ili ovisnosti o drugim psihoaktivnim sredstvima, liječene su 1.153 osobe (16,2 posto). Udjeli opijata i neopijata su slični kao i prethodnih godina – navedeno je u izvješću.

Najmlađa osoba koja se lani liječila zbog ovisnosti imala je 13 godina, a najstarija 84 godine. Eksperimentiranje psihoaktivnim sredstvima već niz godina počinje u dobi od oko 16 godina. Prosječna je dob prvog uzimanja bilo koje droge sadašnjih heroinskih ovisnika bila 16,1 godina.

Stopa liječenih ovisnika (na 100.000 stanovnika dobi od 15 do 64 godina) za Varaždinsku županiju niža je one za cijelu Hrvatsku. Najvišu je stopu u 2016. godini imala  Zadarska županija (466,6), a slijede: Istarska (458,1), Šibensko-kninska (408,3), Primorsko-goranska (314,4), Grad Zagreb (295,4), Splitsko-dalmatinska (260,1) i Dubrovačko-neretvanska županija (226,5). U Varaždinskoj županiji ta je stopa iznosila 201,3, dok je za cijelu Hrvatsku iznosila 206,5.

U Hrvatskoj je prošle godine umrlo 90 ovisnika, svaki peti od predoziranja metadonom

Među liječenima zbog ovisnosti je najveći broj osoba sa završenom srednjom školom, 66,8 posto. Najviše je liječenih, kao i prijašnjih godina, živjelo s primarnom obitelji (42,8 posto). Kad je u pitanju roditeljski status, podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da od svih osoba liječenih 2016. godine njih 37,1 posto ima djecu.
Iako je posljednjih nekoliko godina prisutan trend smanjenja broja liječenih osoba, osobito novih heroinskih ovisnika, zabrinjava podatak da je najmlađa osoba lani liječena zbog ovisnosti o drogama imala svega 13 godina.

S druge strane, najstariji liječeni ovisnik imao je 84 godine. To je posljedica činjenice da u Hrvatskoj, baš kao i u Europi, ovisnička populacija sve više stari, pa i prosječne dobi muškaraca i žena liječenih zbog ovisnosti o drogama pokazuju trend rasta. Većinu liječenih osoba, kao i prethodnih godina, čine muškarci. Omjer muškaraca i žena iznosi 4,7:1,0.

Prosječna dob

Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da eksperimentiranje psihoaktivnim sredstvima već dugi niz godina počinje u dobi od oko 16 godina. Prosječna dob prvog uzimanja bilo koje droge sadašnjih heroinskih ovisnika bila je 16,1 godina. Prvo uzimanje heroina prosječno se događa u dobi od 19,8 godina, a prvo intravenozno u dobi od 21,3 godine. Roditelji ovisnika o heroinu su za problem ovisnosti najčešće saznali nakon dvije do tri godine ovisničkog ponašanja, dok roditelji liječenih zbog zlouporabe neopijata za problem ovisnosti saznaju ranije.

Treba istaknuti i dobru vijest: udio osoba pozitivnih na HIV već je dulji niz godina nizak i iznosi 0,5 posto, dok se 2016. godine smanjio na 0,2 posto.
– Ovo možemo zahvaliti i trajnoj edukaciji, dobroj obaviještenosti, modernoj farmakoterapiji, radu centara za savjetovanje te programu zamjene igala i šprica – ističu iz Zavoda.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Pušenje trave može naštetiti sposobnosti dugoročnog razmišljanja i planiranja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istraživanja su odavno pokazala da napušenost može naštetiti kognitivnim funkcijama.

Novo istraživanje, objavljeno u četvrtak u časopisu Addiction, otkriva da posljedice mogu biti i trajnije od inicijalne omamljenosti, posebno kod adolescenata.

– Naša studija omogućila je da istaknemo nekoliko kognitivnih područja narušenih upotrebom kanabisa, uključujući probleme s koncentracijom i poteškoće pri pamćenju i učenju, što može imati značajan utjecaj na svakodnevni život korisnika – rekao je koautor dr. Alexandre Dumais, izvanredni klinički profesor psihijatrije na Sveučilištu u Montrealu, piše index.hr.

– Korištenje kanabisa u mladosti može posljedično dovesti do smanjenog obrazovnog postignuća, a kod odraslih do lošeg radnog učinka i opasne vožnje. Te posljedice mogu biti gore kod redovitih i teških korisnika – rekao je Dumais.

Nedavno objavljena analiza proučavala je studije na više od 43.000 ljudi i otkrila negativan utjecaj tetrahidrokanabinola ili THC-a, glavne psihoaktivne komponente u kanabisu, na višu razinu razmišljanja u mozgu. Te izvršne funkcije uključuju sposobnost donošenja odluka, pamćenja važnih podataka, planiranja, organiziranja i rješavanja problema, kao i kontrole emocija i ponašanja.

Postoji li mogućnost oporavka od ovih nedostataka? Znanstvenici nisu sigurni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Odobreno 75.000 kuna za uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU odobrilo je 75.000 kuna kroz Program za poboljšanje infrastrukture za 2021. godinu za projekt „Parterno uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu.“

Dvorište ambulante je u cijelosti površinski ozelenjeno travom i s nekolicinom ukrasnog drveća, grmlja, raslinja. Kolni prilazi se trenutno koriste u vrlo maloj mjeri za pristup vozila na parcelu (parking za vozila zaposlenika zdravstvene ambulante i pristup vozila Hitne medicinske pomoći). Ovim projektom planirano je da se oploče postojeći ulazi (izlazi na parcelu), urede pješačke površine za komunikaciju unutar parcele te izgradi opločeni plato koji će prvenstveno služiti za parkiranje osobnih vozila s 10 parkirališnih mjesta.

Raspisan je postupak jednostavne nabave za ovaj projekt te ćemo uskoro imati potpisivanje ugovora s najpovoljnijim ponuditeljem. Procijenjena vrijednost ove investicije iznosi 308.656,25 kuna.

Ovim projektom omogućiti će se sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama siguran parking za vozila zaposlenika, ali i za korisnike ambulante te će biti uređen i prilaz za vozila sanitetskog prijevoza ili pak hitne pomoći.

– Naša je ambulanta bogatija za još jedan uređaj koji nam je doniralo Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, a radi se o AVD uređaju – prenosivi defibrilator za kojeg su u tijeku edukacije kako i na koji način pomoći unesrećenoj osobi i koristiti sam uređaj. Nakon energetske obnove ambulante i obnove unutrašnjosti sanitarnog čvora slijedi nam nastavak ulaganja u prostor oko ambulante i Trga – navodi načelnik Željko Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje