Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinskoj županiji već sada više prekršaja u prometu nego tijekom cijele prošle godine

Objavljeno:

- dana

Povodom 4. Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa, koji se u Hrvatskoj obilježava 21. listopada, Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije održao je svoju osmu sjednicu, koja je ujedno uz podršku Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ bila organizirana i kao javna tribina te panel-rasprava na temu „Zajedno do veće sigurnosti u prometu“.

Predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije dr. sc. Zvonimir Sabati zahvalio se svima koji su bili uključeni u organizaciju ovogodišnjeg Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa, ali i u svim aktivnosti koje Savjet provodi tijekom godine.

– Kroz godine svog djelovanja Savjet je pokrenuo čitav niz aktivnosti. U pravilu su to aktivnosti edukativno-preventivnog karaktera, ali pokušavamo potaknuti mjerodavne na rješavanje problema koje nam javljaju građani Varaždinske županije. Kontinuirano upozoravamo kako je potrebno stalno utjecati na poboljšanje cestovne infrastrukture preko izgradnje novih prometnica ili sanaciju postojećih, kao i osvjetljenje pješačkih prijelaza. Konkretne smo uspjehe postigli u zaštiti pružnih prijelaza koji su neobilježeni, tako da konačno imamo prioritete za postavljanje odgovarajućih zaštita pružnih prijelaza. Već 20 godina dijelimo reflektirajuće prsluke učenicima prvih razreda osnovnih škola, tiskali smo velik broj plakata koji su postavljeni uz autobusna stajališta i na ulazima osnovnih škola. A upravo danas, započela je akcija podjele 1.000 reflektirajućih prsluka za bicikliste, a koje će djelatnici PU varaždinske dijeliti onim biciklistima koji za vrijeme smanjene vidljivosti nisu osvjetljeni. Podjela će biti edukativnog i preventivnog karaktera, neće biti kažnjavanja, ali vodit će se evidencija kome i zbog čega su prsluci podijeljeni – rekao je između ostalog u uvodnom izlaganju dr. sc. Zvonimir Sabati.

Načelnik PU varaždinske Predrag Benčić osvrnuo se, između ostalog i na stanje sigurnosti cestovnog prometa na području Varaždinske županije.

– U prvih devet mjeseci evidentirani je pad prometnih nesreća za 11% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Također, bilježi se jedna pozitivan trend pada prometnih nesreća s teškim posljedicama, kao i s lakšim, ali ono što je najvažnije pad je prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama u prometu. Međutim, unatoč našim najavama, upozorenjima i preventivnim aktivnostima, bilježimo jedan negativan trend povećanja broja prekršaja u prometu za 41 posto, s time da smo s današnjim danom utvrdili istovjetan broj prekršaja kao u cijeloj prošloj godini. Stoga je obilježavanje Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa prilika da još jednom upozorimo sve sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa, korištenje reflektirajućih prsluka u vrijeme smanjene vidljivosti i da svojim ponašanjem u prometu svi zajedno doprinosimo povoljnom i željenom stanju sigurnosti prometa na cestama Varaždinske županije – naglasio je Benčić.

Zaklada za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ kroz 10 godina svog postojanja i četiri javna poziva financirala je ili sufinancirala ukupno 12 projekata koji su vezani uz prometu problematiku, naglasila je upraviteljica Zaklade Jelena Blaži.

– Danas smo imali priliku vidjeti jedan od tih projekata, odnosno riječ je o četiri spota pod nazivom „Četiri ubojice u prometu“, a koji za cilj imaju osvijestiti javnost o posljedicama vožnje pod utjecajem alkohola, neprilagođenoj brzini kretanja vozila, uporabi mobitela tijekom vožnje, kao i nekorištenju sigurnosnog pojasa. Stoga apel svima: „Budimo oprezniji u prometu“ – zaključila Jelena Blaži.

Kroz svoja izlaganja i prezentacije sudionike je o stanje sigurnosti na prometnicama Varaždinske županije kao i najčešćim uzroci prometnih nesreća mladih vozača upoznao voditelj poslova prometne policije PU varaždinske Danijel Posavec, o rizičnim ponašanjima u prometu govorila je ravnateljica Medicinske škole Varaždin ujedno i voditeljica Centra za mentalno zdravlje djece i mladih Regionalnog centra kompetentnosti pri Medicinskoj školi Varaždin mr. sc. Mirjana Grabar Kruljac, dok je naglasak na važnost edukacije za veću sigurnost u prometu dala Andreja Koščak Lacković iz Strojarske i prometne škole Varaždin.

Učenici Strojarske i prometne škole Varaždin ujedno su se aktivno uključili u panel-raspravu, a odgovore na njihova pitanja dali su ravnatelj Županijske uprave za ceste Varaždinske županije Tomislav Osonjački, Danijel Posavec iz PU varaždinske, voditelj Stanice za tehnički pregled ASC-a Damir Lončarić, voditelj Autoškole „Crnković“ Božidar Crnković te ravnateljica Medicinske škole Varaždin mr. sc. Mirjana Grabar Kruljac.

Istovremeno, ispred Županijske palače dijelili su se promotivni materijali s ciljem informiranja i educiranja šire javnosti o važnosti odgovornog ponašanja u prometu.

U fokusu

FOTO Let za život: Teško ozlijeđena pacijentica prevezena helikopterom iz Čakovca u Zagreb

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer je u Međimurskoj županiji izveden prvi hitni medicinski let helikopterom iz Čakovca.

-Osoba koja je ozlijeđena u teškoj prometnoj nesreći prebačena je u Zagreb civilnom helikopterskom službom, zbog hitne potrebe za specijaliziranom medicinskom pomoć, a hitni medicinski timovi iz Čakovca i Zagreba koordinirali su aktivnosti kako bi osigurali siguran i brz transport – objavili su iz Međimurske županije.

Podsjetimo da je od 30.ožujka 2024. godine uspostavljana civilna hitna medicinska služba i u Međimurskoj županiji, a jučer je izveden prvi civilni helikopterski prijevoz u Međimurskoj županiji.

Nastavite čitati

U fokusu

Poliklinika MR CENTAR: Najsuvremeniji MR uređaj i jedina privatna ambulanta za liječenje boli u ovom dijelu Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždin je bogatiji za novu polikliniku koja pruža vrhunsku medicinsku skrb uz najsuvremeniju opremu. Novootvorena Poliklinika MR CENTAR nalazi se na adresi Ulica Tina Ujevića 2, 42000 Varaždin, a jedinstvena je jer nudi zaista širok spektar usluga, među kojima je i precizna magnetska dijagnostika.

Uz pomoć snažnog magnetskog polja i radiovalova, MR pregled Philips 3500 uređajem najnovije tehnologije omogućuje liječnicima detaljnu analizu tijela, ozljeda i drugih medicinskih stanja, što rezultira preciznom dijagnozom i planom liječenja.

Uz to, u poliklinici MR CENTAR otvorena je i Ambulanta za liječenje boli, kao prva takva ambulanta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj izvan bolničkog sustava.

Poliklinika MR CENTAR  tako pruža usluge specijalista anesteziologije za sigurno i učinkovito ublažavanje boli tijekom kirurških zahvata, dok ambulanta za liječenje boli nudi preglede i terapije za upravljanje kroničnom boli.

Uz to, u ovoj novootvorenoj poliklinici možete obaviti i dijagnostiku, a zatim i liječenje i rehabilitaciju bolesti i ozljeda mišićno-koštanog sustava, te liječenje ozljeda nastalih nesrećama uz ultrazvučne preglede liječnika specijalista.

Također, stručni medicinski kadar ističe kako se ponose i pružanjem vrhunskih dijagnostičkih usluga uz pomoć najmodernije ultrazvučne tehnologije.

Ono što je zasigurno najvažnije, sve preglede možete obaviti bez čekanja. Dovoljno je javiti se i dogovoriti termin. Zdravlje ne može čekati, a stručnom medicinskom kadru u Poliklinici MR CENTAR pacijenti su na prvom mjestu i možete biti sigurni da će vam se maksimalno posvetiti.

Magnetska rezonanca

MR – magnetska rezonanca (MRI – Magnetic Resonance Imaging) je napredna radiološka dijagnostička metoda koja daje detaljan trodimenzionalni prikaz svake strukture i oragana unutar tijela.

Potpuno bezbolna medicinska slikovna pretraga koja uključuje sve organe, kosti, tkiva i krvne žile. MR uređaj koristi magnetsko polje i radio valove. Ne zrači i nema nikakvih nuspojava za pacijente te je iz tog razloga prva metoda izbora kod djece i trudnica.

Anesteziologija i liječenje boli

Ambulanta za anesteziologiju pruža uslugu prijeoperacijskog pregleda pacijenata koji će biti podvrgnuti operativnom liječenju ili izvođenju dijagnostičkih postupaka u anesteziji.

Ambulanta za liječenje boli, kao prva takva ambulanta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj izvan bolničkog sustava, pruža usluge liječenja akutne i kronične boli farmakoterapijom te liječenje boli minimalno invazivnim postupcima (¨blokadama¨) pod kontrolom ultrazvuka. Pod pojmom ¨blokada¨ bolnog ramena, kuka, koljena, gležnja ili ¨blokada¨pojedinog perifernog živca, smatra se aplikacija lijeka u blizini živca čime se uspješno liječe navedeni bolni sindromi. Navedeni postupak daje dobre rezultate u liječenju glavobolja koje su rezistentne na farmakološko liječenje.

Navedeni postupci koriste pacijentima sa osteoartitisom zglobova, kod kojih je kontraindiciran operativni zahvat, kojima se želi odgoditi operativni zahvat ili čekaju na ortopedsko liječenje, a trpe jake bolove, a sve sa ciljem poboljšanja kvalitete života. Prema iskustvu pacijenata čak i ako se bol ponovno javi, ona je manja nego prije “blokade˝. Analgetski učinak je u rasponu od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ovisno o uzroku boli.

Navedene postupke izvodi specijalistica anesteziologije posebno educirana iz područja liječenja boli (algologije).

Prijeoperacijski pregled

Prijeoperacijski anesteziološki pregled je pregled bolesnika koji će biti podvrgnut nekoj vrsti anestezije.

Obavlja se nakon pregleda kirurga i odluke o operacijskom liječenju ili pregleda liječnika druge specijalnosti za izvođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji.

Svrha pregleda je procjena zdravstvene spremnosti za planirani operacijski zahvat prilikom kojeg se utvrđuje perioperacijski rizik.

Pregled obuhvaća uvid u medicinsku dokumentaciju i laboratorijske nalaze, klinički pregled te razgovor kako bi se dobio kompletan uvid u Vaše psihofizičko stanje.

Dijagnostika i liječenje ozlijeda

U Poliklinici MR CENTAR možete obaviti pregled specijalista ortopedije i traumatologije Tina Šinjori, dr. med. Uz dijagnostiku i liječenje sportskih ozljeda, bolnih stanja mišićno koštanog sustava, degenerativnih bolesti sustava za kretanje, sindroma prenaprezanja, obavljaju se i preventivni ultrazvučni pregledi djece u svrhu otkrivanja razvojnog poremećaja kuka. UZV dječjih kukova metoda je kojom se otkrivaju mogući razvojni poremećaji dječjeg kuka. U potpunosti je bezbolna i neinvazivna, koriste se neionizirajući ultrazvučni valovi. Optimalna dob djeteta za obavljanje navedene pretrage je 6-8 tjedana starosti.

Zdravlje je prioritet i ne može čekati

Zdravlje ne može čekati te je stoga vrlo važno preglede obaviti na vrijeme kako bi se, ukoliko postoji potreba, na vrijeme moglo krenuti s liječenjem. U Poliklinici MR CENTAR vrijeme potrebno od prvog pregleda do postavljanja točne dijagnoze i početka liječenja svodi na minimum. Također, kroz sve procese vodi vas stručni medicinski kadar koji ima jednak pristup prema svim pacijentima.

Pacijenti na prvom mjestu

Trebate li informacije ili savjet? Javite se i dogovorite termin.

Stručan medicinski kadar koji ima jednak pristup prema pacijentima i maksimalno će vam se posvetiti, rado će odgovoriti na sva vaša pitanja i objasniti vam na koji način se pojedini pregled odvija. Također, dat će vam savjete i maksimalno vam se posvetiti tijekom dijagnostike i liječenja.

MR poliklinika nalazi se Ulica Tina Ujevića 2, 42000 Varaždin

mr-poliklinika.hr

[email protected]

+ 385 42 421 922

+ 385 99 3300155

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje