Povežite se s nama

Život i društvo

U varaždinskom dječjem vrtiću Bajka obilježen Međunarodni dan darovite djece

Objavljeno:

- dana

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković u srijedu je zajedno s pročelnicom UO za društvene djelatnosti Danijelom Vusić posjetio dječji vrtić Bajka koji je, uoči obilježavanja Međunarodnog dana darovite djece, organizirao projektni dan za 203 mališana, polaznika ovog vrtića.

Djeca su uživala na vrtićkom dvorištu u brojnim zabavnim i edukativnim aktivnostima po izboru, uz vodstvo odgajateljica.

Ravnateljica dječjeg vrtića Bajka Biljana Stanković je upoznala zamjenika gradonačelnika s programom i standardima, pristupom, materijalnim okruženjem i mogućnostima koje vrtić nudi darovitim, ali i svim ostalim mališanima unutar svojeg kurikuluma.

Dječji vrtić Bajka uskoro će postati i dio Stručno razvojnog centra za darovitu djecu predškolske dobi, odnosno dio mreže vrtića iz Varaždinske županije, u čijoj su izradi programa sudjelovali, uz ostale stručnjake, i educirani stručnjaci iz Bajke.

– Posebno smo ponosni što će Grad Varaždin biti bogatiji za vrtiće – provoditelje programa Stručno razvojnog centra Varaždinske županije verificiranog od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja te što će na taj način čak dva varaždinska vrtića od ukupno šest iz mreže, stručnjacima iz cijele Hrvatske moći prenositi znanje o radu s darovitom djecom rane i predškolske dobi – istaknula je ravnateljica. Vrtić uz svoj redovni program nudi mogućnost posebnih programa i aktivnosti, od sportskih, umjetničkih, jezičnih programa, matematičke, STEM programe i robotiku te eko program gdje se djeca brinu o svom vlastitom vrtu i voćnjaku.

– Zaista mi je drago vidjeti svu ovu djecu kako kvalitetno i sadržajno provode vrijeme u vrtiću, bilo da je to u slobodnoj igri na travi ili u organiziranim aktivnostima za koje pokažu interes. Nema ekrana koji će ih prikovati na mjestu, oni ovdje istražuju na svježem zraku, uče kroz igru, kroz odnos s drugom djecom, jednostavno uživaju. Uz gradske vrtiće kojima je Grad Varaždin osnivač, jednako su nam bitni i privatni vrtići koje pohađa veliki broj varaždinskih mališana i zadovoljstvo mi je vidjeti koliko se ovdje puno ulaže u poticajno i kreativno okruženje za njih. Ravnateljica se trudi kontinuirano unapređivati razvojne programe i za to zaslužuje svaku pohvalu – rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Život i društvo

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Donja Dubrava u završnoj fazi pokusnog rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Donjoj Dubravi je prilikom terenskog obilaska Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava predstavljen rad uređaja.

Uređaj je sastavni dio jednog od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u Međimurskoj županiji – projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava. Međimurske vode potpisale su Sporazum o izgradnji uređaja u siječnju 2021. godine, a u pokusni rad je pušten 23. listopada 2023. godine.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava  sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije i nacionalnih sredstava, a vrijedan je 33.054.461,80 EUR bez PDV-a. Bespovratna sredstva iznose oko 72 posto, dok se preostali dio pokriva iz Državnog proračuna, proračuna Hrvatskih voda i proračuna jedinica lokalne samouprave.

-Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda  Donja Dubrava kapaciteta je 13 000 ekvivalent stanovnika s uključenim III. stupnjem pročišćavanja i kompletnim postrojenjem za obradu mulja. Uređaj će pročišćavati sanitarne otpadne vode sa područja Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba) – izjavio je voditelj projekta u Međimurskim vodama, Marin Leskovar.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda se provodi s početkom u veljači 2020. godine kroz realizaciju 6 komponenti. Predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba).

Nastavite čitati

Život i društvo

U Visokom odigran 24. Memorijalni malonogometni turnir “Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju je u Visokom proslavljen blagdan Presvetog Trojstva, zaštitnika Župe i Općine Visoko, te je tim povodom tradicionalno održan i 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju.

Visočki branitelj Zvonko Simon, pripadnik 7. gardijske brigade Pume, poginuo je u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja s 26 godina. Kao i svake godine dosad, delegacija udruga branitelja, načelnik Dragutin Mateković i varaždinski župan Anđelko Stričak, zajedno s obitelji pokojnog hrvatskog branitelja, i ove su godine odali počast poginulom Zvonku Simonu polaganjem vijenca na mjesnom groblju u Visokom.

Nakon svete mise koju je predvodio Denis Barić, otvoren je 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” na kojem su sudjelovale ekipe iz Varaždinske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Prvo mjesto pritom je osvojila ekipa Magoi Drašković, drugo mjesto pripalo je ekipi MNK Visoko, a treće ekipi Junajted. Najboljim igračem proglašen je Jan Jež, a najboljim golmanom Miroslav Plantić.

Općinski načelnik Dragutin Mateković zahvalio je svima koji su se i ove godine uključili u organizaciju ovoga turnira.

– Drago mi je da na ovaj način i u ovolikom broju možemo odati počast našemu branitelju, našemu Zvonku Simonu, ali i svim drugim poginulim braniteljima. Njihov doprinos u Domovinskom ratu je neizreciv, stoga im velika hvala, zauvijek će biti u našim mislima i srcima – rekao je načelnik Mateković.

Nagrade pobjednicima dodijelio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, rekavši kako je lijepo vidjeti mladost i na sportskim terenima i kao pripomoć organizatoru UDVDR Klub Visoko, da poštuju one koji su ugradili sebe kod stvaranja domovine.

– 24. Memorijalni turnir „Zvonko Simon” je jedan od najstarijih takvih turnira u našoj domovini. Održava se u spomen na sve poginule branitelja, nazvan je po Zvonku koji je rođen i pokopan na Visokom, a poginuo je prvog dana VRO-a Oluja kao pripadnik 7. gbr Puma. O doprinosu Visočkih branitelja obrani i oslobađanju domovine najbolje govori podatak da je rijetka kuća iz koje nije bilo branitelja – poručio je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje