Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinu postavljena prva od sedam klamerica za bicikle, a 22. rujna je Dan bez automobila

Objavljeno:

- dana

Višednevni program Europskog tjedna mobilnosti u Varaždinu počeo je u petak, 16. rujna, postavljanjem sigurnih držača za bicikle – popularnih klamerica. Prvi držači postavljeni su na Trgu kralja Tomislava ispred zgrade Fakulteta organizacije i informatike.

Uz zamjenika gradonačelnika Grada Varaždina Miroslava Markovića i Gorana Lepena, direktora projekata Europske biciklističke federacije na predstavljanju tog projekta bila je i Tena Rak iz udruge Varaždinski biciklisti. Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković je napomenuo: “Ovi stalci su rađeni po europskim standardima i možete ih vidjeti na ulicama svih naprednih gradova. Oni omogućavaju sigurno zaključavanje bicikala za ramu bicikla, jednostavni su i praktični. Bitno je također da građani imaju i kvalitetne lokote, pa ćemo za drugu godinu pripremiti projekt i osigurati građanima povoljnije kvalitetne lokote. Tako ćemo značajno podignuti sigurnost parkiranja bicikala i pridonijeti unapređenju biciklizma.” Najavio je i nove mjere poboljšanja standarda bicikliranja u Varaždinu.

Tena Rak je najavila početak programa Europskog tjedna mobilnosti koji i traje sve do 22. rujna. – Postavljanje sigurnih stalaka za bicikle – klamerica na sedam lokacija u gradu predstavlja trajnu mjeru poboljšanja uvjeta za bicikliranje u Varaždinu. Ovom inicijativom, predstavljanjem stalaka za bicikle, klamerica, želimo u suradnji s Gradom Varaždinom potaknuti još više razvoj biciklizma u Varaždinu. Ti su stalci puno jednostavniji i praktičniji od klasičnih „štendera“ – istakla je Tena Rak pozvavši građane da se u nedjelju 18. rujna u 18 sati na Kapucinskom trgu okupe s biciklima i budu dio „Kritične mase“ – vožnje biciklima po gradu kojima se želi ukazati na potrebu jačanja biciklističke infrastruikture.

Najavila je programe u Školskoj ulici 2 gdje će se odvijati predavanja, te naglasila da će 22. rujna na Dan bez automobila biti zatvorena Hallerova aleja u kojoj će se odvijati različiti sadržaji u cilju promocije prostora koji nije predviđen za automobile već za pješake i bicikliste.

Postavljanje novih stalaka predviđeno je također na uglu Pavlinske i Ulice Alojzija Stepinca, na Trgu Slobode, kod Gradskih bazena, na Franjevačkom trgu te na početku Ulice Ljudevita Gaja.

„Bike Friendly Employer“ – Poslodavac prijatelj bicikliranja naziv je certifikata koji je 16. rujna uručen Gradu Varaždinu.

Zamjeniku gradonačelnika Markoviću certifikat je uručila Tena Šarić Rukavina, izvršna direktorica Sindikata biciklista, hrvatske nacionalne udruge koja je nacionalni koordinator za dodjelu certifikata u Hrvatskoj. Riječ je o međunarodnom certifikatu Europske biciklističke federacije (European Cyclists Federation ECF) koji se dodjeljuje organizacijama za ispunjavanje standarda usmjerenih na poboljšanje uvjeta dolaska na posao zaposlenika u tim organizacijama.

Tena Šarić Rukavina objasnila je koji su uvjeti za dobivanje certifikata koji će vrijediti naredne tri godine tijekom kojih će se pratiti koliko se poštuju dosegnuti standardi te je napomenula: “Certifikat je ujedno i potvrda društveno odgovornog poslovanja jer se brine za zdravlje svojih zaposlenika, za uštede i za okoliš. Certifikat traje tri godine i nadamo se da će Grad Varaždin raditi na tome da još više poboljša uvjete za dolazak biciklom na posao zaposlenicima i svim građanima.”

Život i društvo

Djeci omiljeni svetac bio je u Jalžabetu i Donjoj Voći, a u Petrijancu čak dvaput

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sveti Nikola jedan je od najomiljenijih kršćanskih svetaca te zaštitnik pomoraca, trgovaca, putnika i ribara, ali najviše mu se ipak raduju najmlađi.

To se dokazalo i na podjeli darova za djecu s područja Općine Petrijanec. Pokloni su podijeljeni djeci, sve od onih najmlađih pa do učenika četvrtog razreda. Za školsku su djecu pokloni podijeljeni u OŠ Petrijanec te područnim školama Strmec Podravski i Novoj Vesi Petrijanečkoj. Za vrtićku djecu i one koji nisu polaznici škole s područja općine Petrijanec ili dječjeg vrtića “Bambi” pokloni su podijeljeni u dvorani Petrijanec uz mađioničarski nastup Luke Vidovića.

Ali već je ranije u Zelendvoru održano druženje sa dječjim svecom. Sveti Nikola u organizaciji udruge “Petrajski kurent” obišao je sva naselja u nedjelju, 4. prosinca, u Općini Petrijanec. Iako je prvotna ideja bila da sveti Nikola krene s dvije kočije iz Zelendvora prema društvenim domovima zbog lošeg vremena Udruga “Konj moj prijatelj” morala je otkazati putovanje konjima. Ali sveti Nikola se je snašao i uvijek ima rješenje da razveseli dobru dječicu bombonima.

Sveti Nikola 6. prosinca posjetio mališane u dječjem vrtiću Potočić Jalžabet i prigodno ih darovao slatkim paketićima.

– Sveti Nikola jučer je imao pune ruke posla. Kako su svi učenici bili jako dobri i marljivi, podijelio im je slatke paketiće. Hvala i trgovini Chibo na donaciji jednog dijela paketića – objavila je Općina Donja Voća.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sveti Nikola s vrećom punom poklona pohodio mališane u općinama Maruševec i Vinica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je sveti Nikola jučer u ponedjeljak, 5. prosinca, darivao mališane predškolske dobi, na sam blagdan svetog Nikole u jutarnjim satima darivani su učenici u školama u Čalincu, Druškovcu i Gredi.

Općina Maruševec je nakon dvije godine pauze zbog epidemioloških mjera, nastavila s dugogodišnjom tradicijom te za djecu predškolske dobi organizirala doček svetog Nikole u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec.
Tom se prigodom sveti Nikola upoznao s preko 180 radosnih mališana i njihovim roditeljima, za koje je Općina Maruševec pribavila prigodne poklon pakete, a ove godine i organizirala predstavu Šlampavi Djed Mraz.

U školama u Čalincu, Druškovcu i Gredi sveti Nikola je darivao učenike nižih razreda nakon prigodnih pjesmica i recitacija s kojima su ga učenici dočekali i pozdravili. U podjeli darova koji su razveselili učenike pomogli su i načelnik Mario Klapša te ravnatelj škole Tomislav Vincek s učiteljicama.

Učenike nižih razreda koji su ovog tjedna izostali s nastave pokloni će dočekati u školi, dok djeca predškolske dobi koja zbog bolesti nisu mogli prisustvovati priredbi poklone mogu preuzeti u prostorijama Općine Maruševec.

Također, dan uoči svetog Nikole, 5. prosinca, u velikoj dvorani Općine Vinica održana je tradicionalna priredba s početkom u 18 sati te je za svako dijete do četvrtog razreda Osnovne škole bio osiguran prigodni poklon.

Više od 350 djece s područja Općine Vinica okupilo se u dvorani te čekalo dolazak svetog Nikole. Održana je priredba koju su uprizorili učenici Osnovne škole Vinica.

Djeca su sa svojim roditeljima, djedovima i bakama uživali u pjesmama, recitacijama i igrokazu na temu Nikolinja, a najveće oduševljenje je zavladalo kad se pojavio sveti Nikola s košaricom prepunom bombona. Bio je prisutan i načelnik Branimir Štimec te je pomogao u podjeli poklona. U podjeli poklona pomogle su tete iz Dječjeg vrtića Vinica i učiteljice iz Osnovne škole Vinica, a pozornicu su uredili zaposlenici Srednje škole „Arboretum Opeka“ Marčan te načelnik svima zahvaljuje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje