Povežite se s nama

Međimurje

U Županiji 179 razvoda, najviše u Gradu Čakovcu

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Državni zavod za statistiku objavio je u srpnju podatke o prirodnom kretanju stanovništva u 2016. godini, u kojem se nalaze i podaci o broju sklopljenih i razvedenih brakova u Međimurskoj županiji.

Iz podataka je vidljivo da u Hrvatskoj nikada nije bilo više sklopljenih, ali i razvedenih brakova. Tako je lani brak sklopljen 20.467 puta, dok je broj razvoda iznosio 7.063, što je, prateći petogodišnje razdoblje od 2012. do 2016., najviše dosad.
U Međimurskoj županiji lani je sklopljeno 499 brakova, što je u odnosu na prijašnju, 2015. godinu jedanaest sklopljenih brakova manje. Razvedenih je brakova bilo 179, što je za osam manje nego prije dvije godine.

Gradovi i općine

Gledajući gradove Međimurske županije, u Gradu Čakovcu sklopljeno je 116 brakova, dok se broj razvedenih brakova popeo na 83. Nakon Čakovca, najviše sklopljenih brakova ima Mursko Središće – njih 37, dok Prelog ima najmanje sklopljenih brakova – 33. U Gradu Prelogu najviši je i broj razvedenih brakova – 13, dok je u Murskom Središću lani bilo osam razvedenih brakova. Od svih 22 općina Međimurske županije, Općina Nedelišće prednjači u broju sklopljenih brakova, kojih je lani bilo 42, i razvedenih brakova, kojih je bilo 16.

Od općina, u Dekanovcu je prošle godine bilo najmanje sklopljenih brakova

Nakon Općine Nedelišće, najviše je zakonom uređenih životnih zajednica žene i muškarca bilo u Općini Sveti Juraj na Bregu – njih 26, i Općini Belica – njih 22. Slijede općine Pribislavec i Selnica sa po 18 sklopljenih brakova, Mala Subotica sa 17 i Orehovica sa 16.
Dekanovec je općina u Međimurskoj županiji s najmanje sklopljenih brakova u 2016. godini. To je učinjeno tri puta, a odmah iza nje slijede općine Donji Vidovec sa šest sklopljenih braka, Sveta Marija sa sedam te Donja Dubrava i Gornji Mihaljevec sa po osam sklopljenih brakova.

Nedelišće prednjači

Što se tiče razvedenih brakova, osim u Općini Nedelišće, najviše ih je bilo u Općini Kotoriba – njih sedam, dok je samo jedan manje bio u Općini Sveti Juraj na Bregu. Pet je brakova razvedeno u Maloj Subotici, po četiri u općinama Sveta Marija i Štrigova, po tri u općinama Goričan i Gornji Mihaljevec, dok je to po dva puta učinjeno u općinama Belica, Donja Dubrava, Orehovica, Selnica i Šenkovec.
Samo po jedan razvedeni brak u 2016. godini dogodio se u općinama Dekanovec, Domašinec, Donji Kraljevec, Donji Vidovec i Vratišinec.

Izvor:
Foto: Ilustracija

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje