Povežite se s nama

Život i društvo

Učenica Prve gimnazije Vida Sever osvojila prvu nagradu na “Goranovom proljeću”

Objavljeno:

- dana

Odličan uspjeh postigla je učenica Prve gimnazije Varaždin Vida Sever.

Naime, ona je na ovogodišnjem Natječaju za učenike osnovnih i srednjih škola Goranovo proljeće 2018. osvojila prvu nagradu uz pohvale povjerenstva.

– Poezija prvonagrađene pjesnikinje Vide Sever živi od sna i pronalaska, ali recimo odmah i brzo: od pronalaska i sna. Jedno i drugo živi od predmetnog svijeta koji dolazi s ruba do središta ili još jednostavnije od dna do vrha: s kraja pjesme, iz zagrade, prelijeva se i zakucava ono što je izgubljeno i činilo se nevažno, činilo se nevažnim: „kada uđeš kroz prozor/ i zaobiđeš slučajne nesretnike,/ dugo tonemo/ u gostinjski madrac/ i svaki ulazak i izlazak stranaca/ osjetimo kroz sebe u propuhu/ (vrata ne zadržavaju kako spada)“. Ali ne iscrpljuje se sve u mašti i činjenicama nego je ključ njezine poezije u jeziku razlike i prepoznavanja, srodnosti i odustajanja: je li to lijepa izgubljenost? Čitat ćemo, čitajmo… – napisano je u tekstu  uz rezultate Natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola Goranovo proljeće.

Vidina pjesma „Sigmund Fjord“ upravo je pozvana i na državnu smotru LiDraNo 2018.

Vida, učenica 3. IB razreda, pjesme je počela pisati još u osnovnoj školi. Kad se upisala u Prvu gimnaziju, postala je i članicom literarno-scenske grupe LIT-a.

Od prvog razreda njene su pjesme svake godine ulazile u uži izbor radova koji su predstavljali školu na županijskoj razini smotre LIDraNo, a na županijskoj razini svake bi se godine plasirale među tri najuspješnija rada: 2016. „Čaša vode“, 2017. „Strah“, 2018. „Sigmund Fjord“.

Na Literarnom natječaju Po(e)zitiva u 2017. godini zagrebačke Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju – Vidina pjesma „Podstanar ili ja kod sebe“ proglašena je prvom pobjedničkom pjesmom.

 

Život i društvo

FOTO Učenici i djelatnici V.OŠ Varaždin obilježili Dan ružičastih majica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U holu V. osnovne škole Varaždin, učenici i razrednica 3. b te učitelji informatike postavili su jučer, 24. veljače, izložbu povodom obilježavanja nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Osim poruka koje su učenici napisali, učitelji informatike su se potrudili izraditi QR kodove putem kojih su učenici sa svojim pametnim mobitelima mogli pronaći tekstove koji imaju za cilj senzibilizirati i poučiti učenike različitim oblicima nasilja te načinima reagiranja i (samo)zaštite.

Učitelji i učiteljice su u utorak, 23. veljače, odslušali predavanje „Školskim zvonom protiv nasilja“, a voditelji Renata Sever, dipl. soc. radnica i Teodor Sabolić, mag. soc. rada,  govorili su o zakonskom okviru mjera za zaštitu djece i zaštite od nasilja u obitelji.

Iznijeli su praktične primjere slučajeva te dali preporuke kako razgovarati s roditeljima i kako razgovarati s djecom za koju se pretpostavlja da su ugrožena.

Svi preventivni programi održani su u svrhu poticanja pozitivnog i zdravog razvoja učenika V. osnovne škole Varaždin, ističu iz Škole.

Nastavite čitati

Život i društvo

Vlasnici i dalje traže njemačkog ovčara koji se zove Dinčo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dalje se traži njemački ovačar Dinčo.

Moguće da ga je netko prisvojio.

Ako ste primjetili psa u svom susjedstvu vlasnici mole da javite na broj 091 20 888 77.

Nalazniku nagrada 2000 kn.

Nastavite čitati