Povežite se s nama

Kultura

Učenici i nastavnici Glazbene škole u Varaždinu predstavili projekt na Sveučilištu Sorbonne

Objavljeno:

- dana

She is Music projekt je Glazbene škole u Varaždinu, osmišljen početkom 2023. godine sa ciljem osvještavanja rodne ravnopravnosti u svijetu klasične glazbe, a osobito u kontekstu položaja skladateljica.

Vrijednost samog projekta je u tome što od ideje pa do realizacije iste, sudjeluju učenici i nastavnici Glazbene škole u Varaždinu. Na poziv eminentnog pariškog sveučilišta Sorbonne, učenici i nastavnici Glazbene škole u Varaždinu predstavili su projekt u Francuskoj uoči godišnjeg programa GeMM – Genre Musique Musiciennes – „Les musiciennes en Europe de l’Est aux XXe et XXIe siècles: circulations, mobilisations, exils“.

Predstavljeni koncert i predavanje ušli su u službeni  program „Mjesec ravnopravnosti – borba protiv diskriminacija.“

Kultura

Održan slavljenički koncert uz četvrt stoljeća djelovanja KUD-a Zavičaj Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sinoć je u lijepo popunjenoj velikoj dvorani Doma kulture u Sračincu održan slavljenički koncert povodom 25. godišnjice djelovanja KUD-a Zavičaj Sračinec. Kako i priliči, predstavili su se u svom najboljem izdanju, kroz pjesmu i ples.

– Sve je počelo sa zborom, prije tridesetak godina. Dvojica entuzijasta, profesori Levanić i Mežnarić, s tadašnjim župnikom Gabudom, došli su na ideju da oforme ženski pjevački zbor, s ciljem da uveliča slavlje Miholja u crkvi. Nakon dvije godine zbor je proširen muškim članovima i postao je mješoviti pjevački zbor. Na svom vrhuncu, zbor je imao čak 47 pjevačica i pjevača, zapaženi nastup na Baroknim večerima i mnogobrojna gostovanja. Pomalo smo se proširivali, kupljeni su prvi tamburaški instrumenti, oformljen je folklor, pa je prije 25 godina osnovano Kulturno umjetničko društvo Zavičaj, koje je objedinjavalo sve te aktivnosti. Hvala svima koji su bili dio našeg KUD-a u prošlosti i onima koji djeluju i danas, hvala svim udrugama s kojima smo surađivali i surađujemo, no najveća zahvala ide Općini Sračinec, koja je od prvog trenutka imala sluha za naše potrebe. Hvala i svim voditeljima, tu su s nama koreograf Pjerino Hrvaćanin, voditelj tamburaša Franjo Plantak, vokalnu skupinu vodio je profesor Mežnarić, nakon njega Valentina Geci Koren pa onda Zdenka Knapić i danas Janja Knapić Omranloo. Svi su oni utkali ono najbolje što imaju u naš KUD Zavičaj – istaknuo je predsjednik KUD-a Zavičaj Darko Auker.

Više od sata trajao je koncert, na kojem su nastupili plesači folklorne skupine u pratnji tamburaša, kao i Mješoviti vokalni sastav Acapella.

– Uživao sam u ovim prekrasnim nastupima, živim s ovim KUD-om već gotovo 23 godine i sjećam se početaka vašeg djelovanja. Drago mi je da su mnogi članovi KUD-a i dalje i njemu aktivni, možda ne više tako mladi, ali i dalje uporni u očuvanju naše baštine. Nekad smo u Sračincu imali vatrogasnu zabavu i nogometni turnir, to je bio sav društveni život mjesta. Upravo kroz rad entuzijasta u našim udrugama, koji su predano gradili sve nove i nove manifestacije, došli smo do velikih rezultata naših Dana Miholja, fašnika, Božića v Sračincu, da nabrojim samo neke. Na sličan se način radi i u Svibovcu Podravskom, kroz KUD Benedikt i manifestacije povodom blagdana svetog Benedikta. Veliko hvala svima koji djeluju kroz udruge, u meni i Općini Sračinec uvijek ćete imati prijatelja i partnera, a KUD-u Zavičaj čestitam 25. godišnjicu rada uz želju da se uskoro ponovno vidimo – rekao je u svom obraćanju načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Kultura

Za 67 programa u kulturi Varaždinska županija izdvojila 206.330 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čuvanje višestoljetne tradicije knjižnice Franjevačkog samostana u Varaždinu, Arheološka istraživanja u Varaždinskoj županiji, Kukuljevići dani u Varaždinskim Toplicama, Lepoglavska čipka, Ježekovi dječji folklorni susreti, samo su dio od ukupno 67 programa i projekata u kulturi koji su u 2024. godini dobili financijsku podršku Varaždinske županije.

Rezultat je to Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Varaždinske županije, putem kojeg je, sukladno prijedlogu Kulturnog vijeća, dodijeljeno 206.330 eura, 16.330 eura više nego prošle godine.
Ugovore o financiranju danas su predstavnicima ustanova u kulturi, umjetničkih organizacija, udruga, samostalnim umjetnicima i drugim pravnim osobama koji djeluju u području kulture i umjetničkog stvaralaštva na području Varaždinske županije dodijelili zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec i predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, a u prisustvu predsjednice Kulturnog vijeća Varaždinske županije dr. sc. Vesne Pascuttini-Juraga te gradonačelnika Grada Lepoglave, ujedno i županijskog vijećnika Marijana Škvarića.

– Programi koji su prijavljeni su zaista raznoliki i sadržajni te pokazuju koliko je Varaždinska županija propulzivna u pristupu kulturi i njegovanju kulturne baštine. Moramo se pohvaliti kako zaista imamo prave čuvare naše kulturne baštine. Svojim radom oplemenjuju zajednicu u kojoj žive, ali i šire glas o našoj županiji kao županiji kulture. Iako je nezahvalno govoriti o brojevima kada je kultura u pitanju, 206.330 eura koliko dodjeljujemo ove godine je povećanje za gotovo 72 % u odnosu na 2022. godinu, te ćemo u tom smjeru nastaviti i dalje jer nas kultura, umjetnici i svi koji djeluju u kulturi obvezuje da budemo još bolji – izjavila je zamjenica župana Silvija Zagorec zahvalivši se i Kulturnom vijeću Varaždinske županije koje drugu godinu zaredom radi prijedlog programa javnih potreba u kulturi.

Predsjednica Kulturnog vijeća Varaždinske županije dr. sc. Vesna Pascuttini-Juraga objasnila je kako je riječ o programima koje pokrivaju različita područja kulturne baštine.

– Program javnih potreba u kulturi prvenstveno se odnosi na očuvanje običajne kulture, tradicionalnih kulturnih manifestacija, amaterske kulture, poticanje kulturno-umjetničkog stvaralaštva, očuvanje kajkavskog jezika i njegove raznolikosti, zaštite nepokretne, pokretne, arheološke i nematerijalne kulturne baštine, podršku institucijskoj i profesionalnoj kulturi, obrazovanje djece i mladih u kulturi, medijskoj kulturi, ali i suvremene umjetnosti te interdisciplinarnih umjetničkih praksi. Važno je je za naglasiti kako će kultura na ovaj način biti dostupna svima bez obzira gdje žive i djeluju, te su programi prilagođeni svim dobnim skupinama – izjavila je dr. sc. Vesna Pascuttini-Juraga.

Gradski muzej Varaždin i ove se godine javio na Javni poziv, a dobiveni iznos utrošit će za tri arheološka istraživanja koja provode na području Varaždinske županije.

– Nakon dugog niza godina namjeravamo završiti prvu fazu arheoloških istraživanja na Lonji, to je lokalitet koji je iznimno vrijedan i ogroman. Vjerujem da ćemo ovom prvom fazom završiti nekih 10 posto ukupnog nalazišta. Nakon toga planiramo, kad nam vremenski uvjeti dozvole, imati arheološko istraživanje jednog lokaliteta Punikve, koji do sada nije bio zaštićen, a od izuzetne je važnosti, jer se najstarija povijest u Varaždinskoj županiji nalazi upravo na tom mjestu. Kako je ove godine obljetnica proglašenja Špilje Vindija zaštićenim lokalitetom, Muzej namjerava izdati jednu publikaciju u suradnji s Javnom ustanovom Priroda Varaždinske županije – objasnio je ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini.

Financijska sredstva dodijeljena su i Franjevačkom samostanu sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu za čuvanje njihove višestoljetne tradicije knjižnice.

– Naš samostan vuče daleku povijest u 1239. godinu i uz njega je uvijek bilo vezano školstvo, ali isto tako i bogata knjižnica. Novac koji smo dobili namijenjen je za očuvanje knjižne kulturne baštine. Samostan čuva veliki broj inkunabula, vrlo vrijednih rijetkih hrvatskih i slovenskih knjiga. Možemo reći raritetnih primjeraka u cijeloj državi te smo po tome najbogatiji samostan sjeverne Hrvatske. To blago treba itekako čuvati. Novac ćemo iskoristiti za katalogizaciju, ali isto tako i za očuvanje jer smo dobivenim sredstvima obnavljali knjige što je itekako važno zbog velikog fonda knjiga. Ono što imamo i što baštinimo treba jako dobro čuvati – zaključio je gvardijan Franjevačkog samostana fra Dragan Grizelj zahvalivši se Varaždinskoj županiji što je prepoznala projekt vrijedne kulturne građe jer je to, prema njegovim riječima, baština cijele domovine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje