Povežite se s nama

Međimurje

Učenici OŠ Domašinec otkrili su tajnu izrade drvenih maski

Objavljeno:

- dana

Otjerali zle sile

Iza nas je doba poklada ili fašjeka. Još od davnina ljudi su se voljeli maskirati kako bi otjerali zle sile i štetočine iz svog doma.

Obilježili bi kraj duge i hladne zime i najavili dolazak proljeća. Kako bi upoznali izradu drvenih maski, učenici trećih i četvrtih razreda OŠ Domašinec posjetili su Dragutina Jalšovca u Kvitrovcu, koji je jedan od čuvara tradicije u kopanju drvenih maski koje izrađuje iz vrbe, topole ili lipe. Izradom maski bavi se više od 50 godina i riječ je o obiteljskoj tradiciji. Jalšovec je jedan o osnivača KUU “Kvitrovec-Maškori“. Prilikom posjeta učenici su doznali i koja je razlika između njegovih i turčiških lafri. Kako im je objasnio Jalšovec, njegove maske su paljene, a lafre su obojane, a razlikuju se i u načinu izrade očiju, nosa i donje čeljusti. Nakon što ih izradi, maske ukrašava rogovima ovna ili jarca.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Općina Selnica za umirovljenike pripremila poklon bonove, ali potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike sa svog područja povodom Uskrsa pripremila poklon bonove.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno je ispuniti obrazac koji se nalazi na internetskoj stranici Općine Selnica i priložiti zadnji odrezak od mirovine. Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 500 eura.

Dokumentacija se prikuplja od 26. veljače do 11. ožujka 2024. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail [email protected] ili se ostavlja u sandučiću koji je postavljen kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati.

Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije, poručili su iz Općine Selnica. U slučaju potrebe možete nazvati i Općinu na broj telefona 861-344.

Podjela bonova održat će se 14. i 21. ožujka u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Međimurje

Dani otvorenih vrata Centra dr. Rudolfa Steinera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dani dr. Rudolfa Steinera, povodom obilježavanja njegovog 163. rođendana, će se održati u utorak, 27. veljače, s početkom u 18 sati u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu.

Program događanja obuhvaća predavanje Indijskog veleposlanika Nj. E. Raja Kumara Srivastave i ravnateljice Centra dr. Rudolfa Steinera, Dijane Posavec, na temu Biodinamika i Ayurveda.

Također, biti će otvorena izložba radova mladih umjetnika iz Graditeljske škole Čakovec, a na kraju večeri slijedi rođendanska torta.

Detaljan raspored događanja možete pronaći u nastavku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje