Povežite se s nama

Život i društvo

Učenička zadruga „Sunce“ Gospodarske škole pobjednik 27. smotre učeničkih zadruga Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Između 26 osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije, čije učeničke zadruge su se 3. svibnja predstavile na XXVII. smotri učeničkih zadruga Varaždinske županije održanoj u Gospodarskoj školi Varaždin prvo mjesto odnijela je učenička zadruga škole domaćina „Sunce“.

Drugo mjesto pripalo je Učeničkoj zadruzi „Jabuka“ OŠ Martijanec, dok su treće mjesto osvojili članovi Učeničkoj zadruzi „Jurek“ iz Osnovne škole Sveti Đurđ.

Ujedno održan je i 9. sajam vježbeničkih tvrtki na kojom je sudjelovalo 28 vježbeničkih tvrtki, a s obzirom na goste iz Bosne i Hercegovine, sajam je ove godine poprimio i međunarodni karakter. U kategoriji „Predstavljanje i vizualni identitet tvrtke“ prvo mjesto pripalo je vježbeničkoj tvrtki Citronis d.o.o. iz Gospodarske škole Varaždin, dok je u kategoriji „Prodajni razgovor“ najbolja bila vježbenička tvrtka Campagnula Design d.o.o. iz Srednje škole Antuna Branka Šimića iz Gruda.

Otvorenju Smotre prisustvovali su zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Zapadnohercegovačke županije Daniela Perić i ravnateljica Gospodarske škole Varaždin mr. sc. Jasminka Kelemen.

Zamjenica Zagorec tom je prigodom naglasila kako je Varaždinska županija nadaleko poznata po svojoj posvećenosti obrazovanju te podupire rad svojih učenika.

– Tome u prilog ide i ova smotra, ali i sajam vježbeničkih tvrtki. Učeničke zadruge su iznimno važne, one su promotori svoje lokalne zajednice, čuvari identiteta i tradicije. Učenici kroz rad u učeničkim zadrugama razvijaju poduzetnički duh, njihova ideja prerasta u finalni proizvod, radom u zadrugama uče odgovornosti, razvijaju svoju kreativnost i marljivost te ima na tome od srca zahvaljujem – ustvrdila je zamjenica župana čestitavši Gospodarskoj školi ujedno i njen dan.

Čast što su domaćini 27. županijske smotre učeničkih zadruga osnovnih i srednjih škola i 9. sajma vježbeničkih tvrtki, koja ove godine ima i međunarodni karakter izrazila je i ravnateljica Gospodarske škole mr. sc. Jasminka Kelemen.

– Imamo više izlagača nego lani, ali to nas jako veseli jer je to pokazatelj da se poduzetnički duh rađa, njeguje i raste. Ovakve manifestacije su izrazito važne jer učenici već od malih nogu vježbaju, uče, stječe navike kako započeti posao, a kroz to doznaju koliko je rada i truda potrebno da bi se nešto postiglo. Izuzetno je važno nastaviti i u srednjoj školi s ozbiljnijim znanjima iz poduzetništva kako bi se jednog dana mogli baviti poduzetništvom – istaknula je ravnateljica Kelemen.

Među brojnim izlagačima smotri sudjelovala je je i Učenička zadruga “Jurek” OŠ Sveti Đurđ, koja ove godine slavi 30. godina neprekidnog rada. Mentorica zadruge Elena Kovačić, ujedno je i voditeljica sekcije Kreativne krpice.

– Sekciju sam pokrenula prije nekoliko godina jer sam pronašla učenike koji vole šivati. I ove smo godine u krpicama i kreativni, ali smo se posvetili recikliranju i održivom razvoju. Naš štand je sav od recikliranih proizvoda – otkrila je Kovačić istaknuvši kako je interes u njihovoj školi za uključivanje u rad učeničkih zadruga iznimno velik, pa je tako od 257 učenika te škole, čak 180 zadrugara.

Život i društvo

FOTO Čak 250 konjara iz cijele Hrvatske i Slovenije na Konjičkim igrama u Zelendvoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Varaždinska županija

U organizaciji Općine Petrijanec i Udruge “Konj, moj prijatelj” te u suorganizaciji Varaždinske županije i općina Cestica, Vinica, Maruševec i Sračinec u Zelendvoru su u nedjelju, 23. lipnja održane Konjičke igre.

Cilj konjičkih igara bio je druženje vlasnika konja, držatelja i ljubitelja konja, kao i približavanje tih plemenitih životinja široj populaciji kroz različiti sadržaj. Uz organizatore manifestacije, predsjednika Udruge “Konj, moj prijatelj” Zdenka Marenčića i načelnika Općine Petrijanec Željka Posavca, pozdravne riječi uputili su u ime župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka županijski vijećnik Krunoslav Lukačić i saborski zastupnik Predrag Štromar.

Konjičke igre u Zelendvoru prerasle su tako u respektabilnu manifestaciju koja je okupila više od 250 konjara iz cijele Hrvatske, ali i susjedne Slovenije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dobrovoljno vatrogasno društvo Tuhovec proslavilo 90. rođendan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobrovoljno vatrogasno društvo Tuhovec ove je subote proslavilo okruglih 90 godina postojanja, pa je tako nakon ranojutarnje budnice, uslijedio cjelodnevni program, dok je u večernjim satima obljetnica obilježena svečanom sjednicom.

Tom je prilikom predsjednik Društva, Bojan Zadravec, istaknuo kako su članovi u ovih 90 godina postojanja uložili mnogo truda, znoja i vremena u Društvo, a sve u cilju kako bi bili na ponos mještanima.

– Članovi su uvijek uspješno prelazili kroz sva teška razdoblja, a danas, nakon toliko godina, rezultati rada i zalaganja jasno su vidljivi. Stoga zahvaljujem svakom članu, od onog najmanjeg, do najstarijeg za svaki trenutak slobodnog vremena koji ste odvojili kako bi danas, nakon 90 godina, s ponosom mogli stajati uzdignute glave. Vatru gasi, brata spasi – je poziv koji je uvijek u podsvijesti svima nama, ali u vremenima koja su pred nama snažan motiv za izgradnjom još boljeg i još snažnijeg Društva.  Neka nas na svakom koraku prati zagovor svetog Florijana – poručio je Zadravec.

Zapovjednik Društva Marko Plišo istaknuo je kako Društvo kontinuirano ulaže u opremu, posebice posljednjih desetak godina, te da se kontinuirano razvijaju, ne samo u opremi, nego i u tehničkim i ljudskim resursima.

– Zbog navedenog staro vatrogasno spremište postalo nam je pretijesno te smo počeli sa radnjama preseljenja istoga u prostorije društvenog doma. Uz društveni dom izgradit će se vatrogasno vježbalište te će se sve potrebe našega društva, operativne, vježbovne i društvene biti objedinjene na jednom mjestu, u središtu Tuhovca – rekao je Plišo.

Svečanom obilježavanju prisustvovala je i predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinske Toplice, Ljubica Nofta, koja je vatrogascima tom prilikom zahvalila na svemu što čine za zajednicu.

– Biti vatrogasac znači baviti se humanitarnim radom i brinuti se o sigurnosti svojega mjesta, a istovremeno obučavati mlade naraštaje. Društvo djeluje već dugih 90 godina, a osnovali su se kako bi pomogli svojim mještanima u nevolji. Veliko vam hvala na tome i hvala vam na svemu što činite za našu zajednicu. Želim vam puno sreće i uspjeha u budućim izazovima – poručila je Nofta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje