Povežite se s nama

Život i društvo

Udruga ˝Uz tebe sam˝ obilježila Svjetski dan činjenja dobrih djela: Dajući sebe za drugoga, sebi smo ispunili dan

Objavljeno:

- dana

Svjetski dan činjenja dobrih djela, 13. travnja, Udruga ˝Uz tebe sam˝ obilježila je u partnerstvu s Osnovnom školom Šemovec i Odjelom za sestrinstvo Sveučilišta Sjever Varaždin.

-Cilj nam je bio educirati djecu, mlade i ostale zainteresirane građane o volontiranju, potaknuti njihov volonterski angažman te naglasiti važnost inkluzije osoba s invaliditetom kako bi se smanjile nejednakosti koje vladaju u društvu – kažu u Udruzi.

Za sve prisutne bile su organizirane glazbeno – plesne aktivnosti, na kojima su naši mladi iskazali svoje talente, poligon znanja te likovni dio u kojem smo izrađivali narukvice i privjeske prijateljstva te ih razmijenili s novim prijateljima.

-Dan nam je započeo pjesmom, pa smo svi zajedno s Brunelom i Magdalenom hvatali ritam, a uz pjesmu Head, shoulders, knees and toes nas je razgibala naša volonterka Tihana. Morali smo biti spremni, jer je pred nama bio poligon sa zadatcima. Podijeli smo se u tri grupe, a da bismo ga uspješno prošli, morali smo prenijeti loptice, zaobilaziti prepreke i testirati znanje o Udruzi. Naime, na dvije stanice poligona, mladi su uz pomoć digitalnih komunikatora trebali točno odgovoriti na pitanja, kako prešli na sljedeću stanicu. Kad su naši mladi točno odgovorili na pitanja, na red su došli volonteri, čija smo znanja također testirali. Bilo je jako zabavno i neizvjesno do samog kraja. Sve tri ekipe su se jako trudile, bile spretne i brze te stručnom žiriju, na čelu sa predsjednicom Dijanom, nije ništa drugo preostalo nego da proglasi tri prva mjesta. U likovni dio nas je uvela naša Marta pjesmom Život nije siv. Volonterka Magdalena nam je objasnila zadatak i motivirani, krenuli smo u izradu narukvica prijateljstva, koje smo jedni drugima na kraju i poklonili. No, tu iznenađenjima nije bio kraj. Naime, danas je i našoj Pauli bio rođendan. Uzbuđena Paula, bila je presretna, zaželjela je želju i uz pomoć volonterki ugasila svjećicu na torti. Svi smo joj otpjevali pjesmu Sretan rođendan, a za kraj druženja naš Kimi nas je razveselio pjesmom Pod brajde – prepričali su zanimljiv dan u Udruzi.

Na kraju je uslijedila i zahvala.

-Hvala volonterima OŠ Šemovec: učenicima, ravnateljici Marini Hižak i pedagoginji Tihani Golub Jug koje su potaknule volontiranje te hvala na predivnoj Kutiji dobrih želja koju su svojim crtežima i porukama ispunili svi učenici OŠ Šemovec. Hvala Odjelu za sestrinstvo Sveučilišta Sjever, pročelnici Marijani Neuberg, pročelnici Rosani Ribić te profesorici Valentini Vincek koje su svojim primjerom velik motivator studentima! Divno subotnje jutro bilo je ispunjeno toplinom, zagrljajima i pozitivnom energijom. Dajući sebe za drugoga, sebi smo ispunili dan. Ponosni smo što nam se pridružilo pedesetak volontera te što smo zajedno gradili jednu lijepu priču – rekli su u Udruzi.

Život i društvo

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Donja Dubrava u završnoj fazi pokusnog rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Donjoj Dubravi je prilikom terenskog obilaska Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava predstavljen rad uređaja.

Uređaj je sastavni dio jednog od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u Međimurskoj županiji – projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava. Međimurske vode potpisale su Sporazum o izgradnji uređaja u siječnju 2021. godine, a u pokusni rad je pušten 23. listopada 2023. godine.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava  sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije i nacionalnih sredstava, a vrijedan je 33.054.461,80 EUR bez PDV-a. Bespovratna sredstva iznose oko 72 posto, dok se preostali dio pokriva iz Državnog proračuna, proračuna Hrvatskih voda i proračuna jedinica lokalne samouprave.

-Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda  Donja Dubrava kapaciteta je 13 000 ekvivalent stanovnika s uključenim III. stupnjem pročišćavanja i kompletnim postrojenjem za obradu mulja. Uređaj će pročišćavati sanitarne otpadne vode sa područja Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba) – izjavio je voditelj projekta u Međimurskim vodama, Marin Leskovar.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda se provodi s početkom u veljači 2020. godine kroz realizaciju 6 komponenti. Predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba).

Nastavite čitati

Život i društvo

U Visokom odigran 24. Memorijalni malonogometni turnir “Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju je u Visokom proslavljen blagdan Presvetog Trojstva, zaštitnika Župe i Općine Visoko, te je tim povodom tradicionalno održan i 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju.

Visočki branitelj Zvonko Simon, pripadnik 7. gardijske brigade Pume, poginuo je u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja s 26 godina. Kao i svake godine dosad, delegacija udruga branitelja, načelnik Dragutin Mateković i varaždinski župan Anđelko Stričak, zajedno s obitelji pokojnog hrvatskog branitelja, i ove su godine odali počast poginulom Zvonku Simonu polaganjem vijenca na mjesnom groblju u Visokom.

Nakon svete mise koju je predvodio Denis Barić, otvoren je 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” na kojem su sudjelovale ekipe iz Varaždinske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Prvo mjesto pritom je osvojila ekipa Magoi Drašković, drugo mjesto pripalo je ekipi MNK Visoko, a treće ekipi Junajted. Najboljim igračem proglašen je Jan Jež, a najboljim golmanom Miroslav Plantić.

Općinski načelnik Dragutin Mateković zahvalio je svima koji su se i ove godine uključili u organizaciju ovoga turnira.

– Drago mi je da na ovaj način i u ovolikom broju možemo odati počast našemu branitelju, našemu Zvonku Simonu, ali i svim drugim poginulim braniteljima. Njihov doprinos u Domovinskom ratu je neizreciv, stoga im velika hvala, zauvijek će biti u našim mislima i srcima – rekao je načelnik Mateković.

Nagrade pobjednicima dodijelio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, rekavši kako je lijepo vidjeti mladost i na sportskim terenima i kao pripomoć organizatoru UDVDR Klub Visoko, da poštuju one koji su ugradili sebe kod stvaranja domovine.

– 24. Memorijalni turnir „Zvonko Simon” je jedan od najstarijih takvih turnira u našoj domovini. Održava se u spomen na sve poginule branitelja, nazvan je po Zvonku koji je rođen i pokopan na Visokom, a poginuo je prvog dana VRO-a Oluja kao pripadnik 7. gbr Puma. O doprinosu Visočkih branitelja obrani i oslobađanju domovine najbolje govori podatak da je rijetka kuća iz koje nije bilo branitelja – poručio je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje