Povežite se s nama

Crna kronika

Ukrali mu ime pa prijavili klanje peradi “na crno”

Objavljeno:

- dana

Filip Perdedaj u šoku

Nakon što mu je na kućnu adresu stiglo pismo Sanitarne inspekcije, Filip Perdedaj bio je šokiran. U pismu je bila obavijest inspekcije da su zaprimili njegovu prijavu i da nisu nadležni za provođenje nadzora nad klanjem i čišćenjem peradi.

– Ja nikad nisam nikoga prijavio Sanitarnoj inspekciji i zapravo sam užasnut činjenicom da se netko poslužio mojim imenom i prezimenom i adresom, dakle mojim osobnim podacima da prijavi nekoga. Siguran sam da ta osoba nije imala dobre namjere kad se poslužila mojim imenom – kaže F. Perdedaj.

No nakon što je 21. srpnja primio obavijest Sanitarne inspekcije, on i njegova supruga Karmela odlučili su se ozbiljno pozabaviti tim problemom. Čak su nazvali i čovjeka koji je prijavljen za klanje pilića na crno, kojeg do tada nisu poznavali i ispričali mu cijelu priču.

Poslovna katastrofa

– Nismo to shvatili kao nešto što ćemo samo tako lako pustiti. Mi smo ozbiljni poslovni ljudi, imamo preko trideset zaposlenih i već 18 godina poslujemo bez i jedne crne mrlje. Da netko nešto radi u naše ime, a da mi to ne znamo, ravno je katastrofi – ispričala nam je K. Perdedaj koja je i zbog bolesti supruga otišla rješavati taj problem nakon što je za njega saznala.

Siguran sam da osoba koja se poslužila mojim imenom i prezimenom nije imala dobre namjere.” – Filip Perdedaj

Prva adresa bila je Sanitarna inspekcija u Varaždinu od koje je obavijest i došla.

– Rekla sam im da smo suprug i ja šokirani da je netko prijavio u naše ime i zamolila da uopće vidim o čemu se radi. Na kuverti se jasno vidi da je prijava poslana poštom u Sračincu 11. srpnja. Kada sam pitala inspektore da li oni provjeravaju tko je poslao prijavu, rekli su mi da ne te da postupaju i po anonimnim dojavama – kaže K. Perdedaj.

Kasnije je išla i u Veterinarsku inspekciju gdje su joj potvrdili da su primili istu prijavu, a kod njih je inzistirala da u zapisnik uđe da oni nisu ti koji su je podnijeli. Veli, čini joj se suludo da inspektori, čije se plaće isplaćuju iz proračuna bave neprovjerenim stvarima i da postupaju po svakakvim dojavama.

– Nakon ovog što nam se desilo smatramo da bi trebala postojati nekakva drugačija procedura predavanja prijava inspekciji – veli F. Perdedaj.

Nakon što su shvatili da im inspekcije ne mogu pomoći pronaći kradljivca identiteta, obratili su se i policiji. Doznali smo da na toj pošti gdje je predana pošiljka ima i videonadzor, ali ne može ga dobiti bilo tko – objašnjava F. Perdedaj.

I sami smo kontaktirali Sanitarnu inspekciju gdje su nam potvrdili sve što su nam Perdedaji ispričali. – Ovo je prvi puta da nam se podnositelj jedne predstavke obratio kako on nije osoba koja je autor iste – rekao je glasnogovornik Ministarstva zdravlja Josip Jagić.

Iz varaždinske policije potvrdili su nam da su slučaj istražili i da će ga proslijediti Općinskom državnom odvjetništvu. Kontaktirali smo i Agenciju za zaštitu osobnih podataka (AZOP) gdje su bili jasni da se u ovom slučaju radi o kaznenom djelu “Nedozvoljene uporabe osobnih podataka”.

– Gospodin Perdedaj može podnijeti zahtjev za utvrđivanje povrede prava Agenciji koja osim izricanja mjera ima ovlasti predložiti pokretanje kaznene ili prekršajne odgovornosti pred nadležnim tijelom. No, bez saznanja i dokaza o tome tko je počinio zlouporabu osobnih podataka Agencija ne može postupati. Istražne radnje može provoditi samo policija – poručuje zamjenica ravnatelja AZOP-a Dubravka Dolenc.

 

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Uzeo crnu boju i ljepljivu traku pa u Ludbregu preinačio brojeve i slova na registraciji auta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: MUP/Ilustracija

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 26. travnja 2024., podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskog državljanina starog 43 godine zbog počinjenog kaznenog djela krivotvorenja isprave iz Kaznenog zakona.

– Optužnicom se okrivljenog 43-godišnjaka tereti da je početkom 2023. godine u Ludbregu, koristeći crnu boju i ljepljivu traku, na originalnim automobilskim registarskim pločicama preinačio brojeve i slova te takve preinačene registarske pločice montirao na svoj osobni automobil kojim se koristio za vožnju – objavio je DORH.

Nastavite čitati

Crna kronika

U Varaždinu 84-godišnjak pao s bicikla i ozlijedio se

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 2. svibnja, oko 13.15 sati u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu, u prometnoj je nesreći ozlijeđen 84-godišnjak.

On je upravljao biciklom u smjeru Turčina te je u jednom trenutku izgubio ravnotežu i pao s bicikla na kolnik. Pritom je ozlijeđen te mu je medicinska pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin, javila je varaždinska policija.

Njegove će se ozlijede okvalificirati naknadno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje