Povežite se s nama

Život i društvo

Ulaganjem u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica ostvarit će do 70 % bespovratnih sredstava

Objavljeno:

- dana

Završetkom dosad najvećeg infrastrukturnog EU projekta Razvoj infrastrukture Poduzetničke zone Ljubešćica, kojim je izgrađena komunalna i elektroenergetska infrastruktura stvoreni su preduvjeti za privlačenje investicija i investitora kako bi se izgradili novi proizvodni pogoni, stvorili novi proizvodi i usluge, otvorila nova radna mjesta što posljedično utječe na rast gospodarstva kako na lokalnom tako i na regionalnom nivou.
Poduzetnička zona Ljubešćica vrlo je dobro prometno povezana, ima direktan spoj na državnu cestu D24, ulaz/izlaz na autocestu A4 (Zagreb-Goričan) – čvor Novi Marof je udaljen svega 2 kilometara, željeznička postaja je udaljena svega 7 kilometara, međunarodna zračna luka Zagreb-Franjo Tuđman je udaljena 74 kilometra, također potpuno je infrastrukturno opremljena – ima izgrađenu vodovodnu mrežu, oborinsku i sanitarnu kanalizaciju, javnu rasvjetu, trafostanicu s transformatorom 1×1000 kVA, cestu s nogostupom i biciklističkom stazom, odnosno sve što je potrebno poduzetniku za početak obavljanja djelatnosti.
Dosad je prodano 9 čestica ukupne površine 37.138 m2, dok je za prodaju ostalo parceliranih 7 čestica ukupne površine 33.557 m2. Neki naši vrijedni poduzetnici već su izgradili svoje pogone i marljivo u njima rade, drugi ovih dana grade, a radi se o tvrtci CONTROLMATIK d.o.o. koja gradi tehnološko-proizvodni pogon za opremu za bazene s pripadajućim tehnologom i upravnim dijelom. Neki od naših poduzetnika ishodili su građevinske dozvole dok su neki poduzetnici pred izdavanjem istih te strpljivo čekaju raspisivanje javnih poziva na koje bi svoj projekt mogli aplicirati.
Važno je napomenuti da područje Općine Ljubešćica ima status brdsko-planinskog područja; poduzetnici s područja općine Ljubešćica kod prijave na javne pozive imaju mogućnost ostvarivanja većeg postotka dodjele bespovratnih sredstava naspram ostalih područja Republike Hrvatske.
Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održane 24. veljače 2022. godine doneseni su vrlo bitni akti za područje Općine Ljubešćica, to su: Odluka o donošenju Programa razvoja brdsko-planinskih područja za razdoblje 2022.-2025. godine i Odluka o donošenju Programa održivog društvenog i gospodarskog razvoja potpomognutih područja za razdoblje 2022.-2025. godine. U okviru drugonavedenog programa definira se sedam skupina poticajnih mjera: gospodarske, socijalne, fiskalne, demografske, mjere stambenog zbrinjavanja, mjere jačanja administrativnih kapaciteta za učinkovit i održiv razvoj PP-a, te mjere za provedbu programa integriranih teritorijalnih ulaganja.
Poduzetnici s područja Općine Ljubešćica imat će prilike u narednom razdoblju pripremljene projekte prijaviti na otvorene pozive u sklopu davedenih programa koji će biti namijenjeni isključivo za ulaganja na brdsko-planinskom području, što povećava mogućnost ostvarivanja bespovratnih potpora s obzirom da je prihvatljivih potencijalnih prijavitelja mnogo manje.
Izrađena je nova karta regionalnih potpora koja definira koliku će regionalnu potporu, odnosno intenzitet sufinanciranja ostvariti poduzetnici u pojedinim regijama države.
Cilj ove podjele je intenzivnije sufinanciranje projekata u manje razvijenim dijelovima države kako bi se postigao uravnotežen razvoj.
To znači da će poduzetnici s našeg područja moći ostvariti do 70% bespovratnih sredstava ukoliko imaju status malog poduzetnika, 60% ukoliko imaju status srednjeg poduzetnika, te 50% bespovratno ukoliko imaju status velikog poduzetnika. Status poduzetnika se utvrđuje ovisno o pokazateljima utvrđenima na zadnji dan poslovne godine koja prethodi poslovnoj godini za koju se sastavljaju financijski izvještaji.
Prilikom raspisivanja javnih pozivi po ovim programima Općina Ljubešćica će o tome informirati poduzetnike kako ne bi propustili mogućnost osiguravanja bespovratnih sredstva.

Život i društvo

Donosimo popis marljivih učenika iz Varaždinske i Međimurske županije koji su ove godine zaslužili Oskar znanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

oskar znanja

Svečana dodjela Oskar znanja pobjednicima državnih natjecanja u znanju, glazbi i plesu u školskoj godini 2022./2023., i učenicima koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima održat će se 13. lipnja u 12 sati u Kongresnoj dvorani Globus na Zagrebačkom velesajmu.

Najveće i najprestižnije priznanje učenicima u Hrvatskoj za postignute vrhunske rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima, ove se godine dodjeljuje 19. put. Dodjelu Oskar znanja organizira Agencija za odgoj i obrazovanje uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zajednice županija.

Skulptura Oskar znanja mijenjala se kroz ovih 19 godina. Kreirali su je akademski umjetnici, djeca iz Centra za odgoj i obrazovanje u Čakovcu, učenica škole Primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba i studentica Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Ove godine skulpturu Oskar znanja izrađuju učenici i učitelji Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Donosimo popisu dobitnika Oskara znanja za Varaždinsku i Međimursku županiju.

Pobjednici državnih natjecanja u znanju

Varaždinska županija

 • Matej Kovačević, informatika, Osnovna škola Tužno, mentorica Gordana Sokol
 • iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec za Sigurno u prometu Martin Galić, Ivano Bruža i Helena Evačić (mentorica Anđelka Barlek) te Sara Spevan iz OŠ Vinica (mentor Branimir Štimec)
 • Zara Manojlović, astronomija, VI. osnovna škola Varaždin, mentor Dario Maltarski
 • Pjevački zbor starije uzrasta OŠ “Uršuline Zvjezdice” Katoličke osnovne škole Svete Uršule, Varaždin, Glazbene svečanosti, mentor Višeslav Jaklin

Međimurska županija

 • Marta Premuš, hrvatski jezik, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, mentorica Vedrana Močnik
 • Matea Srnec, engleski jezik, Osnovna škola Strahoninec, mentorica Tamara Vidović
 • Marijela Drvoderić, njemački jezik, Srednja škola Čakovec, mentorica Iva David
 • Noa Jambrović, talijanski jezik, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, mentorica Petra Knok
 • Nikola Dolenec, informatika, I. osnovna škola Čakovec, mentorica Ivana Ružić
 • Saša Ovčarić, informatika, I. osnovna škola Čakovec, mentorica Ivana Ružić
 • Gabriel Horvat, kemija, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, mentor Krešimir Trojko
 • Ema Novak, kemija, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, mentor Krešimir Trojko
 • Vito Križaić, kemija, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, mentor Karlo Meglić

Osvajači medalja ili prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima

 • Lana Krog, 19. Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih (bronca), Prva gimnazija Varaždin, mentorica Tajana Begović
 • Mila Maretić, Prirodoslovna olimpijada Europske unije 2023. (bronca) i 26. Juniorska balkanska matematička olimpijada (JMBO) (bronca), Prva gimnazija Varaždin
 • Emanuel Tukač, 16. Srednjoeurpska matematička olimpijada (MEMO) (srebro), Prva gimnazija Varaždin
 • Marija Dora Marodi, 11. Europska matematička olimpijada za djevojke (EGMO) (srebro), Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec
 • Barbara Kelava, 11. Europska matematička olimpijada za djevojke (EGMO) (bronca), Prva gimnazija Varaždin
 • Juraj Kolarić iz ESS Varaždin i Franko Prikratki iz II. OŠ Varaždin za treće mjesto na RoboCup Junior Bangkok 2023, mentor obojici je Ivica Kolarić

Nastavite čitati

Život i društvo

Kneginečka biciklijada već je 17. put bila lijepo rekreativno druženje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kneginečka biciklijada održana je po 17. puta u utorak, 30. svibnja, povodom Dana državnosti.

Biciklijadu je organizirala Sportska zajednica Općine Gornji Kneginec uz pokroviteljstvo Općine Gornji Kneginec. Ruta biciklijade bila je rekreativnog karaktera ukupne duljine 20 kilometara.

Start biciklijade bio je u 9:30 sati na kneginečkim ribnjacima odakle su biciklisti krenuli nizinskim dijelom općine kroz ulice Turčina, Gornjeg i Donjeg Kneginca te Varaždin Brega. Postaju za osvježenje u šumi Krč organizirala je Udruga vinogradara i voćara „Varaždin Breg“, dok su cijelu trasu osiguravali vatrogasci DVD-a Donji Kneginec i DVD-a Gornji Kneginec te jedno vozilo prometne policije Varaždin.

Jedna od postaja bio je i Trg vlč. Zvonimira Rabuzina u Gornjem Knegincu gdje su sudionici biciklijade, zajedno s čelnicima Općine Gornji Kneginec, položili vijenac ispred spomen obilježja poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Okupljene je blagoslovio vlč. Ivica Puškadija.

Cilj kneginečke biciklijade ove godine bio je na kneginečkim ribnjacima gdje su svi sudionici počašćeni hranom i pićem.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje