Povežite se s nama

U fokusu

Bez ijednog glasa protiv prihvaćen Čehokov proračun – gotovo isti onome koji je presudio Habušu

Objavljeno:

- dana

Varaždin je dobio proračun

Varaždin je nakon šest mjeseci i tri neuspješna pokušaja dobio proračun za 2017. godinu. 

Na sjednici po hitnom postupku za proračun je glasalo  24 vijećnika dok je Davor Patafta bio suzdržan.

Gradski proračun za 2017. godinu je 227 milijuna kuna. 

Gradonačelnik Ivan Čehok je dokument nazvao sretnim kompromisom između zatečenog stanja  i onoga što se mora poštivati

– To je više obračun, nego proračun – rekao je. 

Proračun je u više od 90 posto jednak proračunu Gorana Habuša, koji nije izglasan, a zbog čega je Habuš otišao s vlasti prije redovnih izbora.

U dokumentu se nešto dodalo, nešto izbacilo, ali je sve u svemu ostao gotovo isto: vrtići će se energetski obnavljati, skidati će se salonitne ploče s krova, urediti će se V osnovna škola, izgraditi rotori….

 Što je novo ?

Planovi za VI osnovnu školu su promijenjeni. Grad nema predviđenih 30 milijuna kuna koliko se planiralo potrošiti. Smatraju da je pametnije i bolje dograditi dvoranu za osam  milijuna kuna nego graditi novu.  

Novost u proračunu je dograđivanje Tehnološkog parka I sa 17 milijuna kuna. Park bi se dogradio za 1000 kvadrata.  

Oporbeni vijećnici su prihvatili proračun, ali uz mnoge zamjerke.  Argumenti za prihvaćanje su elementarna politička pristojnost zbog uvjerljive većine s kojom je izabrana nova vlast, nedostatak vremena i računa koji se zatvara 30 lipnja.

 

Što se zamjera?

SDP-ov Neven Bosilj je proračun nazvao Habuševim plagijatom, Alen Kišić najviše zamjera što nije predviđeno smanjivanje cijena vrtića na 150 kuna, Neven Bosilj, Vlado Sevšek, Natalija Martinčević i Davor Patafta su zamjerili kratak rok u kojemu su vijećnici trebali proučiti dokumente. Samo 24 sata prije sjednici dobili su 543 stranice materijala.

 – Teško bi se pročitala i beletristika, a ne suhoparan materijal o proračunu – rekao je Bosilj.

Vlado Sevšek je rekao kako su jedva uspjeli prelistati dokument, a kamoli ga analizirati. On je podržao proračun, uz napomenu da nikad više nema namjeru o ničemu ovako nabrzinu odlučivati.

Davor Patafta jedini je, od 25 vijećnika,  bio suzdržan u izglasavanju proračuna.

Za govornicom je prije glasanja obrazložio svoj stav:

– Bit ću suzdržan jer s aspekta gospodarstva i financija ne mogu prihvatiti dokument donijet bez analize i provjere – rekao je u raspravi. I dodatno elaborirao:

– Jučer ste prisegnuli na profesionalnost, slušali smo himnu danas su spomenuti nedostaci i ipak ste odlučili glasati „za“. To je u gospodarstvu kontradiktorno i neprofesionalno, ali valjda je takva  politika – rekao je i zahvalio vijećnicima Zlatanu Avaru i Željku Buniću zbog na brzinu danih osnovnih informacija.

Davor Patafta je također spomenuo najavu župana Radimira Čačića o značajnom broju smanjenja zaposlenih u Županiji i rekao da bi mu isti potez bio logičan i u Gradu .

– Gradu treba novac pa zašto nije donijeta ista odluka ? – pitao je Patafta.

Gradonačelnik Čehok je saslušao sve kritike i ubuduće obećao  tri mjeseca pomnog planiranja donošenja proračuna.

A bale? 

Iako su sve liste na izborima zagovarale smanjivanje cijene vrtića, u proračunu nije predviđena manja cijena.

– Svi ste pričali o smanjivanju cijene vrtića, a sad imate moć to napraviti, ali a u proračunu te stavke nema – istaknuo je Davor Patafta.

Proračun je izglasan, grad će trošiti koliko i zaradi.

Bala nema u proračunu.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje