Povežite se s nama

U fokusu

Bez ijednog glasa protiv prihvaćen Čehokov proračun – gotovo isti onome koji je presudio Habušu

Objavljeno:

- dana

Varaždin je dobio proračun

Varaždin je nakon šest mjeseci i tri neuspješna pokušaja dobio proračun za 2017. godinu. 

Na sjednici po hitnom postupku za proračun je glasalo  24 vijećnika dok je Davor Patafta bio suzdržan.

Gradski proračun za 2017. godinu je 227 milijuna kuna. 

Gradonačelnik Ivan Čehok je dokument nazvao sretnim kompromisom između zatečenog stanja  i onoga što se mora poštivati

– To je više obračun, nego proračun – rekao je. 

Proračun je u više od 90 posto jednak proračunu Gorana Habuša, koji nije izglasan, a zbog čega je Habuš otišao s vlasti prije redovnih izbora.

U dokumentu se nešto dodalo, nešto izbacilo, ali je sve u svemu ostao gotovo isto: vrtići će se energetski obnavljati, skidati će se salonitne ploče s krova, urediti će se V osnovna škola, izgraditi rotori….

 Što je novo ?

Planovi za VI osnovnu školu su promijenjeni. Grad nema predviđenih 30 milijuna kuna koliko se planiralo potrošiti. Smatraju da je pametnije i bolje dograditi dvoranu za osam  milijuna kuna nego graditi novu.  

Novost u proračunu je dograđivanje Tehnološkog parka I sa 17 milijuna kuna. Park bi se dogradio za 1000 kvadrata.  

Oporbeni vijećnici su prihvatili proračun, ali uz mnoge zamjerke.  Argumenti za prihvaćanje su elementarna politička pristojnost zbog uvjerljive većine s kojom je izabrana nova vlast, nedostatak vremena i računa koji se zatvara 30 lipnja.

 

Što se zamjera?

SDP-ov Neven Bosilj je proračun nazvao Habuševim plagijatom, Alen Kišić najviše zamjera što nije predviđeno smanjivanje cijena vrtića na 150 kuna, Neven Bosilj, Vlado Sevšek, Natalija Martinčević i Davor Patafta su zamjerili kratak rok u kojemu su vijećnici trebali proučiti dokumente. Samo 24 sata prije sjednici dobili su 543 stranice materijala.

 – Teško bi se pročitala i beletristika, a ne suhoparan materijal o proračunu – rekao je Bosilj.

Vlado Sevšek je rekao kako su jedva uspjeli prelistati dokument, a kamoli ga analizirati. On je podržao proračun, uz napomenu da nikad više nema namjeru o ničemu ovako nabrzinu odlučivati.

Davor Patafta jedini je, od 25 vijećnika,  bio suzdržan u izglasavanju proračuna.

Za govornicom je prije glasanja obrazložio svoj stav:

– Bit ću suzdržan jer s aspekta gospodarstva i financija ne mogu prihvatiti dokument donijet bez analize i provjere – rekao je u raspravi. I dodatno elaborirao:

– Jučer ste prisegnuli na profesionalnost, slušali smo himnu danas su spomenuti nedostaci i ipak ste odlučili glasati „za“. To je u gospodarstvu kontradiktorno i neprofesionalno, ali valjda je takva  politika – rekao je i zahvalio vijećnicima Zlatanu Avaru i Željku Buniću zbog na brzinu danih osnovnih informacija.

Davor Patafta je također spomenuo najavu župana Radimira Čačića o značajnom broju smanjenja zaposlenih u Županiji i rekao da bi mu isti potez bio logičan i u Gradu .

– Gradu treba novac pa zašto nije donijeta ista odluka ? – pitao je Patafta.

Gradonačelnik Čehok je saslušao sve kritike i ubuduće obećao  tri mjeseca pomnog planiranja donošenja proračuna.

A bale? 

Iako su sve liste na izborima zagovarale smanjivanje cijene vrtića, u proračunu nije predviđena manja cijena.

– Svi ste pričali o smanjivanju cijene vrtića, a sad imate moć to napraviti, ali a u proračunu te stavke nema – istaknuo je Davor Patafta.

Proračun je izglasan, grad će trošiti koliko i zaradi.

Bala nema u proračunu.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

U fokusu

Stričak odgovorio Bosilju: “Svi su iscrpljeni od sage o balama, pa gradonačelnik računa na to da više nikoga ne zanimaju detalji…“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak reagirao je na jučerašnje navode gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja oko baliranog otpada.

>>Dvije godine Bosilja na vlasti u Varaždinu: fokus na rješavanju bala, vrtićima, stanovima, cestogradnji…

Stavove gradonačelnika Nevena Bosilja vezane za rješavanje problematike baliranog otpada podržao je još prije dvije, tri godine. Naime, tada je SDP, tj. tandem Marković – Bosilj prosvjedovao protiv tadašnjeg rješenja koje je koštalo oko 100 milijuna kuna, a kao razlog navodili su da je navedeno rješenje preskupo, napominje župan.

Njegovo očitovanje u nastavku donosimo u cijelosti:

Tada sam jasno iznio stav da ako imaju rješenje jeftinije i za jednu kunu, da će Klub HDZ-a u Gradskom vijeću odmah odustati od postojećeg prijedloga i podržati njihov. To smo spremni i danas.

Kao što je već nebrojeno puta javno istaknuto, resorno ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izrazili su spremnost sufinancirati zbrinjavanje baliranog otpada u iznosu od 40 posto, i to kad budu ispunjeni svi zakonski uvjeti.

Vjerujem da smo svi već iscrpljeni od te sage o balama, pa se čini da gradonačelnik računa na to da više nikoga ne zanimaju “detalji” kao što su još uvijek prisutna pravna pitanja – prvotni ugovor o zbrinjavanju bala te koncesija, koju je za zbrinjavanje bala dodijelilo Gradsko vijeće.

Nadam se da je gradonačelnik Bosilj odgovoran i da neće zbog vlastite kratkotrajne promocije dopustiti da bale trunu u Brezju još jedno desetljeće.

Također, smatram bitnim naglasiti da je suradnja s gradonačelnikom Bosiljem barem dosad bila dobra. Naime, dosad se odazivao na svaki sastanak koji sam organizirao, a naročito ako su teme bile bitne i za daljnji razvoj grada.

Primjerice, tako je bilo i ovaj utorak kada sam u dogovoru s članom Uprave Hrvatskih cesta Alenom Leverićem, organizirao sastanak na koji su bili pozvani svi načelnici i gradonačelnici na čijem području HC izvodi ili priprema niz investicija. Za grad Varaždin pripremili smo set investicija i to: za istočnu obilaznicu rekonstrukciju postojećeg i projektiranje drugog kolnika, zatim početak izgradnje brze ceste od Varaždina do Cerja te izgradnju dva nova rotora u Hraščici i Gojancu. Naravno, i ovom sastanku je prisustvovao gradonačelnik Bosilj koji se složio sa svime, što može potvrditi 20-ak sudionika.

Nastavite čitati

U fokusu

Dvije godine Bosilja na vlasti u Varaždinu: fokus na rješavanju bala, vrtićima, stanovima, cestogradnji…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su govorili o ostvarenim projektima u prve dvije godine mandata te svemu što se planira narednih godina.

– Bez obzira na razne opstrukcije koje smo doživjeli u protekle dvije godine puno toga smo ostvarili. Prvo želim govoriti o balama. Sve što smo dosad napravili oko balo potpuno je koordinirano s Fondom za zaštitu okoliša i Ministarstvom gospodarstva te nismo napravili niti jedan korak mimo hodograma koji su nam oni propisali. Uspješno je proveden međunarodni natječaj za bale, odabran je izvođač, donesen je proračun, podnijeli smo zahtjev Fondu za financiranje. Uputili smo dopis Ministarstvu financija i Vladi sa zahtjevom sufinanciranja trajnog rješenja za bale. Očekujem da će navedene institucije tijekom lipnja donijeti sve potrebne odluke. Želim ponoviti da bale nisu politička tema, pa pozivam župana i saborske zastupnike da sa svoje strane javno podrže ovaj jedini, zakoniti postupak rješavanja bala koje već 18 godina stoje – na početku je pozvao Bosilj.

Među važnim projektima na koje je fokus stavio varaždinski gradonačelnik je podvožnjak Supilova  – Wissertova, odnosno rješenje za kućanske rampu, za koji postoji pravomoćna lokacijska dozvola te on očekuje raspisivanje javne nabave za glavni projekt kroz nekoliko dana. Dodao je da je sve usuglašeno s Hrvatskim željeznicama i Hrvatskim cestama. Bosilj je rekao da je proširenje istočne obilaznice potpuno usklađeno s navedenim podvožnjakom te bi to trebalo biti prometno rješenje za ovaj dio grada i novi ulaz u Varaždin gradnjom produžene Wissertove ulice. Očekuje da će glavni projekt za ovoj podvožnjak biti gotov do kraja tekuće godine te se nada financiranju Hrvatskih cesta.

U prometu treba još spomenuti gradnju rotora u Hrašćici i Gojancu, a Hrvatskim cestama dogovoren je spoj Poslovne zone Jakovec i izgradnja nove petlje čvora Beretinec – Gojanec.

Grad Varaždin je prije desetak dana dobio uporabne dozvole za reciklažno dvorište 2 i sortirnicu, napomenu je prvi čovjek Varaždina.

Fokus aktualne gradske vlasti bit će i uređenje centra Varaždina. Tamo je uređeno nekoliko ulica, Habdelićev trg te 21 pročelje. Nastavit će se uređivati HNK, pojasnio je Bosilj, a do Špancirfesta će biti maknute skele sa zgrade Gradske vijećnice te će ona za 500. rođendan zablistati u punom sjaju. Grad je prijavio na jedan europski natječaj uređenje Starog grada vrijedan milijun eura te se čelni ljudi nadaju tom novcu. Putem ITU mehanizma planiraju se projekti za Vilu Oršić, Varaždinsku kuću i sinagogu.

Gradonačelnik je dodao da se čuo s direktorom Hrvatskih voda te se pokreće gradnja nasipa od Gojanca, preko Jalkovca do Brezja, a Grad će na njemu izgraditi biciklističko-pješačku stazu, rasvjetu i solarne klupice.

Bosilj očekuje kroz koji dan i javni natječaj za gradnju vrtića u Hrašćici te bi on mogao biti gotov na proljeće 2024. godine.

Gradonačelnik je naglasak stavio na završene POS stanove u Koblenzovoj ulici te najavio gradnju novih, kao i stanova za najam za mlade. Zamjenik Marković je u kontekstu stanovanja napomenuo da grad ima zemljište u Istarskoj ulici od 12.000 metara četvornih koje planira po povoljnim uvjetima prodati građanima za gradnju obiteljskih kuća. Nakon gradnje nasipa na Plitvici razmišlja se o individualnoj gradnji u Sajmišnoj ulici.

– Radimo na svim frontovima i nadamo se da se to vidi! – završio je Neven Bosilj.

Društvene djelatnosti

Miroslav Marković nastavio je s nabrajanjem ostvarenog. Pojasnio je da su njihovom mandatu zaposlene učiteljice iz produženog boravka, izjednačene su cijene vrtića, smanjena je cijena parkiranja. Puno je uloženo je u gradske vrtiće, a najavio je da će vjerojatno biti zaposlena dva kineziologa baš u vrtićima zbog epidemije debljine kojom je pogođena i Hrvatska.

– Razmišljamo o većoj strategiji razvoja Varaždina, koji se mora širiti i privući nove ljude. To znači dobre vrtiće i škole. Zato razmišljamo o projektiranju još jednog novog vrtića upravo u kvartu iza kućanske rampe – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje