Povežite se s nama

U fokusu

Bez ijednog glasa protiv prihvaćen Čehokov proračun – gotovo isti onome koji je presudio Habušu

Objavljeno:

- dana

Varaždin je dobio proračun

Varaždin je nakon šest mjeseci i tri neuspješna pokušaja dobio proračun za 2017. godinu. 

Na sjednici po hitnom postupku za proračun je glasalo  24 vijećnika dok je Davor Patafta bio suzdržan.

Gradski proračun za 2017. godinu je 227 milijuna kuna. 

Gradonačelnik Ivan Čehok je dokument nazvao sretnim kompromisom između zatečenog stanja  i onoga što se mora poštivati

– To je više obračun, nego proračun – rekao je. 

Proračun je u više od 90 posto jednak proračunu Gorana Habuša, koji nije izglasan, a zbog čega je Habuš otišao s vlasti prije redovnih izbora.

U dokumentu se nešto dodalo, nešto izbacilo, ali je sve u svemu ostao gotovo isto: vrtići će se energetski obnavljati, skidati će se salonitne ploče s krova, urediti će se V osnovna škola, izgraditi rotori….

 Što je novo ?

Planovi za VI osnovnu školu su promijenjeni. Grad nema predviđenih 30 milijuna kuna koliko se planiralo potrošiti. Smatraju da je pametnije i bolje dograditi dvoranu za osam  milijuna kuna nego graditi novu.  

Novost u proračunu je dograđivanje Tehnološkog parka I sa 17 milijuna kuna. Park bi se dogradio za 1000 kvadrata.  

Oporbeni vijećnici su prihvatili proračun, ali uz mnoge zamjerke.  Argumenti za prihvaćanje su elementarna politička pristojnost zbog uvjerljive većine s kojom je izabrana nova vlast, nedostatak vremena i računa koji se zatvara 30 lipnja.

 

Što se zamjera?

SDP-ov Neven Bosilj je proračun nazvao Habuševim plagijatom, Alen Kišić najviše zamjera što nije predviđeno smanjivanje cijena vrtića na 150 kuna, Neven Bosilj, Vlado Sevšek, Natalija Martinčević i Davor Patafta su zamjerili kratak rok u kojemu su vijećnici trebali proučiti dokumente. Samo 24 sata prije sjednici dobili su 543 stranice materijala.

 – Teško bi se pročitala i beletristika, a ne suhoparan materijal o proračunu – rekao je Bosilj.

Vlado Sevšek je rekao kako su jedva uspjeli prelistati dokument, a kamoli ga analizirati. On je podržao proračun, uz napomenu da nikad više nema namjeru o ničemu ovako nabrzinu odlučivati.

Davor Patafta jedini je, od 25 vijećnika,  bio suzdržan u izglasavanju proračuna.

Za govornicom je prije glasanja obrazložio svoj stav:

– Bit ću suzdržan jer s aspekta gospodarstva i financija ne mogu prihvatiti dokument donijet bez analize i provjere – rekao je u raspravi. I dodatno elaborirao:

– Jučer ste prisegnuli na profesionalnost, slušali smo himnu danas su spomenuti nedostaci i ipak ste odlučili glasati „za“. To je u gospodarstvu kontradiktorno i neprofesionalno, ali valjda je takva  politika – rekao je i zahvalio vijećnicima Zlatanu Avaru i Željku Buniću zbog na brzinu danih osnovnih informacija.

Davor Patafta je također spomenuo najavu župana Radimira Čačića o značajnom broju smanjenja zaposlenih u Županiji i rekao da bi mu isti potez bio logičan i u Gradu .

– Gradu treba novac pa zašto nije donijeta ista odluka ? – pitao je Patafta.

Gradonačelnik Čehok je saslušao sve kritike i ubuduće obećao  tri mjeseca pomnog planiranja donošenja proračuna.

A bale? 

Iako su sve liste na izborima zagovarale smanjivanje cijene vrtića, u proračunu nije predviđena manja cijena.

– Svi ste pričali o smanjivanju cijene vrtića, a sad imate moć to napraviti, ali a u proračunu te stavke nema – istaknuo je Davor Patafta.

Proračun je izglasan, grad će trošiti koliko i zaradi.

Bala nema u proračunu.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

U fokusu

Poznat je datum kad kreće isplata povrata poreza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porezna uprava objavila je da isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja. Pravo na povrat ima čak 830.122 porezna obveznika, a rješenje Porezne uprave počet će stizati od današnjeg dana.

-Na nivou Republike Hrvatske, sa stanjem na dan 15.04.2024. godine,  u postupku utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu kod ukupno 830.122 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332.811.592,99 eura, dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 35.290.255,23 eura – stoji u priopćenju Porezne uprave.

Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu ukupno će 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528  osoba do 25 godina života u iznosu od  75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od  100.127.481,51 eura.

Ostatak priopćenja donosimo u nastavku:

Obavijest o privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja 2024. u svoje Korisničke pretince u sustav eGrađani (https://gov.hr/?lang=hr), a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta.

Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja.

Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe (do 30 g.).

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine.

Nastavite čitati

U fokusu

Gong: “Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gong smatra da se Ustavni sud svojim loše obrazloženim upozorenjem predsjedniku Milanoviću stavio iznad Ustava.  Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade.

Tako u jučerašnjoj objavi ove organizacije civilnog društva koja je usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture podsjećaju da većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav.

. No Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav. Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga, kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava. Svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Zoranu Milanoviću, i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar – ističu u Gongu.

I dodaju:

„U skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Zoran Milanović morao je dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentranim izborima. Predsjednik države to nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre. Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine?“

Tvrde i da je Ustavni sud po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su već upozoravali kroz slučaj Markovog trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku.

– I to odluku koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti predsjedniku da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava. Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora – zaključuju u Gongu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje