Povežite se s nama

U fokusu

Umjesto Begić, u Upravno vijeće imenovan Martin Hajdinjak iz HNS-a, unutarnji revizor u Županiji

Objavljeno:

- dana

ODLUKA JE PALA

Unutarnji revizor Varaždinske županije Martin Hajdinjak, član HNS-a,  novi je član Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin.

Hajdinjak je javnosti poznat po tome što ga je Vlada Zorana Milanovića u siječnju prošle godine imenovala za povjerenika u Općini Cestica, nakon što u toj općini nije donesen proračun. 

Sve je prema propisima, ali kojim?

U  Upravno vijeće Bolnice Hajdinjak je došao na mjesto Jasminke Begić iz SDP-a, koja je nakon sjednice Upravnog vijeća održanoj u utorak podnijela ostavku na članstvo u Upravnom vijeću, a potom je imenovana  zamjenicom v. d. ravnatelja Bolnice.

>>Očekivano: Jasminka Begić iz SDP-a imenovana zamjenicom v. d. ravnatelja Opće bolnice Varaždin

Ostali članovi Upravnog vijeća i dalje su isti: dr. Zouheir Bitar, blizak HNS-u, prim. dr. sc. Ranko Stare (predstavnik Stručnog vijeća),  predstavnica Radničkog vijeća Ljiljana Levanić i Zoran Šantek iz HNS-a, ujedno i predsjednik Upravnog vijeća.   

– Statut Bolnice nije usklađen s odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti – poručuju iz Varaždinske županije

U Varaždinskoj županiji tvrde  da je postupak imenovanja novog člana Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin u cijelosti proveden i temeljen na propisanoj proceduri predlaganja i imenovanja člana Upravnog vijeća ispred osnivača sukladno svim propisima koji su relevantni za provedbu istog, a isto tvrde i za postupak imenovanja dr. Zouhera Bitara.  

Naime, predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan upozorio je da dr. Bitar nije ni mogao biti imenovan jer nije priložio svu dokumentaciju propisanu Statutom Bolnice, te je on, temeljem toga, nezakonito u Upravnom vijeću. Stoga ni odluke koje je donijelo Upravno vijeće na zadnje tri sjednice nisu zakonite.

>>Habijan: Glas dr. Bitara presudio smjeni dr. Zember, a on nezakonito u Upravnom vijeću

Međutim, za Varaždinsku županiju Statut Bolnice očito ne vrijedi.

– Statut Opće bolnice Varaždin nije po obustavi sanacije dostavljen na uvid osnivaču, a ujedno nije ni usklađen s odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji određuje poslovanje Bolnice nakon što je sanacija obustavljena – objašnjavaju u Županiji.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Radnici nisu na poslu, ali novi član Uprave Dobiš optimističan: Vjerovnici izrazili pozitivnu namjeru da podrže Varteks

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

O cijeloj situaciji u Varteksu kontaktirali smo novog člana Uprave te tvrtke Dražena Dobiša.

Porezna uprava ˝u tišini˝ ovršila Varteks, hoće li vjerovnici postići dogovor s HBOR-om?

Potvrdio nam je da radnici prošlog tjedna nisu bili na poslu te im je godišnji produžen do ponedjeljka.

– Radnici su se vratili na posao u srijedu 17. kolovoza, no zbog situacije u Varteksu, blokada računa od strane Porezne uprave i Grada Varaždina, a iz straha za moguću neisplatu plaća za srpanj, odbili su početi s radom i zatražili produžetak godišnjeg odmora do ponedjeljka 22. kolovoza, što sam im i odobrio – kaže nam Dobiš. Navodi i kako je politika minimalnih plaća u Varteksu prisutna već dugi niz godina, više od jednog desetljeća.

Upitali smo ga i je li upoznat s informacijama da je prošlog četvrtka održan sastanak vjerovnika u HBOR-u.

– Na sastanku vjerovnika održanom u četvrtak 18.08. svi prisutni vjerovnici izrazili su pozitivnu namjeru da podrže Varteks, pregovori su i dalje u tijeku – kaže Dobiš.

Kaže i da uskoro planira sazvati sastanak s najvećim dioničarima.

– Osobno nisam u kontaktu sa najvećim dioničarima, no namjera mi je u najskorijoj budućnosti, ako okolnosti dopuste, zakazati sastanak s njima – najavljuje Dobiš. Što se tiče mogućeg štrajka, vjeruje da do njega neće doći.

– Držim da su svi radnici Varteksa duboko svjesni situacije u kojoj se nalazimo i da bi mogući štrajk vrlo vjerojatno označio i kraj – kaže nam član Uprave.

Nastavite čitati

U fokusu

Dukat po sedmi put podigao otkupnu cijenu mlijeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem očuvanja proizvodnje mlijeka na svom otkupnom području Dukat po sedmi put u ovoj godini podiže otkupnu cijenu mlijeka. Tako će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa, odnosno ukupno 95 lipa više od početka godine.

Otkupna cijena mlijeka ovim će povećanjem biti čak 40 posto veća u odnosu na lanjski listopad.

– Za povećanje otkupne cijene mlijeka od početka godine izdvojili smo ukupno 121 milijun kuna kako bismo našim kooperantima barem dijelom kompenzirali strelovit rast ulaznih troškova i cijene energenata. Međutim, prerađivačka industrija ne može u potpunosti prenijeti povećane troškove u proizvodnji mlijeka na gotov proizvod i tako dodatno opteretiti potrošače. Kao najveći otkupljivač i vodeći prerađivač mlijeka čvrsto stojimo uz naše kooperante i činimo sve kako bismo očuvali njihove farme, no industrija ne može samostalno riješiti probleme u primarnoj proizvodnji mlijeka koja je na koljenima – istaknuo je direktor Dukata Duško Glišić te dodao kako vjeruje da država može, po uzoru na druge zemlje Europske unije, farmerima barem dijelom nadoknaditi rast ulaznih troškova putem dodatnih plaćanja i tako održati proizvodnju mlijeka na hrvatskim farmama. 

Primarna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj u neprekidnom je padu. U posljednjih deset godina smanjena je za gotovo 30 posto, a posebno je alarmantan podatak da domaćom proizvodnjom mlijeka podmirujemo manje od 50 posto vlastitih potreba za mlijekom i da smo kao zemlja  prehrambeno ovisni o uvozu mlijeka i mliječnih proizvoda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje