Povežite se s nama

U fokusu

Uskoro bez gubljenja novaca i živaca, poduzetnici će sve rješavati u županijskim centrima

Objavljeno:

- dana

Ministar Horvat u Novom Marofu

Ministar poduzetništva i obrta, Darko Horvat,  novomarofskim je poduzetnicima predstavio aktualne natječaje i pozive, između kojih i sustav potpora E – impuls.  

Ministar Horvat je najavio preseljenje Hrvatske agencije za malo gospodarstvo iz Zagreba u županijske centre kako, kako je rekao, poduzetnici ne bi gubili vrijeme i živce.

– Budući da je za one najslabije veliki problem privlačiti novac iz strukturnih fondova osmišljen je E – impuls, koji se financira sredstvima EU – pojasnio je Horvat i rekao kako je ovaj mjesec do sada za tu namjenu raspisano 250 milijuna kuna dok će se poziv za dodatnih 50 milijuna kuna objaviti slijedeći tjedan.  Pozvati će biti vezan uz socijalno poduzetništvo i ciljane skupine, kao što su žene poduzetnice, invalidi rada, hrvatski branitelji i poduzetnici početnici. Ministarstvo očekuje 10 tisuća zahtjeva.

Na javnom predavanju u Novom Marofu – u organizaciji Ljubeške mladeži, Grada, Općine Ljubešćica i Poduzetničkog centra Ljubešćica – ministar Horvat je najavio preseljenje Hrvatske agencije za malo gospodarstvo iz Zagreba u županijske centre kako, kako je rekao, poduzetnici ne bi gubili vrijeme i živce.

Svježi kapital i ideje

Programi će se nastaviti iako je aktualno Vlada na odlasku , rekao je gradonačelnik Jenkač. 

– Ministarstvo želi u hrvatsko poduzetništvo unijeti svježi kapital i nove ideja te ga osloboditi nepotrebnih prepreka – rekao je ministar Horvat i najavio jedinstveni registar državnih potpora,  kako bi se mogli pratiti efekti državnih potpora na rast i razvoj gospodarstva.

Gradonačelnik Novog Marofa, Siniša Jenkač, uoči predavanja je istaknuo kako je Ministarstvo prepoznalo male i srednje poduzetnike kao one od kojih živi društvo.  

– Mali i srednji poduzetnici su agilni i puno su lakše prebrodili krizu, što pokazuju primjeri tvrtki s našeg područja. Drago mi je da ih je Ministarstvo prepoznalo i da im daje podršku. Programi će se nastaviti iako je aktualno Vlada na odlasku – kazao je gradonačelnik Jenkač koji ja naglasio i da lokalna samouprava također mora biti podrška gospodarstvu što se s brojnim aktivnostima u Novom Marofu i čini.

Ministar je u Novi Marof  stigao sa suradnicima, koji su se novomarofskim tvrtkama Lipa i Plastika Šantek upoznati s efektima koje su državne potpore imale na njihovo poslovanje.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Pacijent sa slomljenim rebrom u OB Varaždin čekao nalaz dva i pol sata, evo što kažu iz Bolnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stara kirurgija OB Varaždin, ravnateljstvo

U redakciju Regionalnog tjednika javila nam se čitateljica koja se požalila na dugo čekanje njezinog oca sa slomljenim rebrom na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (kirurgija) Opće bolnice Varaždin u vrijeme kada tamo nije bilo drugih pacijenata.

Naime, kako kaže, njezin otac je u četvrtak, 20. siječnja, u večernjim satima pao i slomio rebro te je primljen na Hitnu u Varaždinu, a nakon RTG-a je čekao gotovo dva i pol sata na daljnju obradu.

– Učinjen mu je RTG i oko 19 sati mu je rečeno da će liječnik/liječnica doći za 10 minuta za daljnju obradu, no on je u zgradi OHBP-a – kirurgije sjedio u čekaoni i liječnika/liječnicu čekao gotovo dva i pol sata, odnosno do 21:30, kada mu je izvađena krv i tada su pregledane slike. Jedva je disao – rekla je čitateljica te dodala da do tog vremena u bolničkim prostorijama nije bilo nikoga od medicinskog osoblja ni drugih pacijenata, a poslala nam je i video iz kojeg je to vidljivo.

Kako bismo doznali o čemu je riječ, odnosno koji je razlog dugom čekanju unatoč činjenici da tamo nije bilo drugih pacijenata, poslali smo upit varaždinskoj Bolnici.

Odgovor ravnatelja Damira Poljaka donosimo u cijelosti:

„Dana 20. siječnja 2022. godine u 19:11 sati pacijent je zaprimljen u OHBP-kirurgija Opće bolnice Varaždin. Pregledan je, procijenjena je razina hitnosti te je po pregledu upućen na radiološku obradu (snimke prsnog koša i rebara). Nalaz očitanih slika stigao je u 21:32 sati. Temeljem nalaza RTG snimki indicirana je dodatna radiološka obrada (UZV) abdomena kao i dodatna laboratorijska  dijagnostika. Po pristizanju nalaza pacijent je otpušten na kućno liječenje u 22:18 sati.

Svjesni smo da se to pacijentu ili obitelji doima kao dugo čekanje, no isto tako moramo biti svjesni da je u ta tri sata učinjen pregled liječnika,  RTG snimke, UZV trbuha kao i laboratorij. Važno je napomenuti da dežurni liječnici radiologije Opće bolnice Varaždin osim hitne kirurške ambulante rješavaju dijagnostičke upite sa svih drugih hitnih radilišta Opće bolnice Varaždin te se stoga može desiti čekanje na tražene nalaze. Laboratorijske pretrage kao takve zahtijevaju vrijeme za obradu nalaza koje je uvjetovano tehnološkim parametrima. Radimo na optimiziranju sustava te se trudimo ubrzati obradu pacijenata u hitnim službama, no kraća čekanja mogu se desiti kao što se dešavaju i u svim hitnim službama u svijetu. 

S poštovanjem,

ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, mag. soc. geront.“

Nastavite čitati

U fokusu

Iznenada preminuo generalni direktor čakovečkoga Ferro-Preisa Marijan Nöthig (49), rodom iz Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ferro-Preis

Iz čakovečkog Ferro-Preisa javili su da nas je u 50. godini života iznenada napustio generalni direktor te tvrtke.

– S neopisivom tugom i nevjericom javljamo da je prije dva dana iznenada preminuo naš generalni direktor Marijan Nöthig, u dobi od samo 49 godina.

Nedostajat će nam njegova predanost i strast prema poslu, energija i njegov optimizam.

Naše misli sada su uz njegovu tugujuću obitelj, za koju je živio svim svojim srcem.

Počivao u miru – stoji na službenoj Facebook stranici tvrtke.

Marijan Nöthig rođen je u Varaždinu 1972. godine. Diplomirao je na FER-u u Zagrebu. Obnašao je više rukovodećih funkcija u raznim tvrtkama. U Ferro-Preisu je bio od 2011. godine, a generalnim direktorom tvrtke postao 2019. godine. Tvrtka je jedna od najvećih ljevaonica na našim prostorima.

Posljednji ispraćaj održat će se na varaždinskom groblju u srijedu, 26. siječnja u 14 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje