Povežite se s nama

Život i društvo

Uređuju se ulice i društveni domovi, traže rješenja za gradnju nove škole

Objavljeno:

- dana

Općina Sveti Ilija

U samom središtu Svetog Ilije ovog ljeta traju radovi.

U Školskoj ulici, koja vodi do OŠ “Vladimir Nazor”, župne crkve, liječničkih ordinacija i zgrade Općine, bit će izgrađeni nogostupi, a ujedno će biti smiren promet. Time ne samo da će se uljepšati izgled ovog mjesta nego će, što je najvažnije, biti povećana sigurnost svih sudionika u prometu, a posebno djece koja tuda idu u školu.

Bolji standard

– Školska ulica se uređuje zahvaljujući tome što smo projekt prijavili na natječaj Ministarstva unutarnjih poslova, a iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa odobreno nam je 340 tisuća kuna – rekao je načelnik Općine Sveti Ilija Marin Bosilj.

Počinju radovi na uređenju društvenih domova u Doljanu i Seketinu

Upravo je taj projekt istaknuo kao jedan od najznačajnijih na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Svetog Ilije, koja je održana u srijedu povodom Dana Općine i blagdana svetog Ilije, koji je nebeski zaštitnik Općine. Međutim, to je samo jedan od novih projekata čija je realizacija već počela.

– Dovršena je prva etapa uređenja Centra vinogradara i gospodarstvenika u Svetom Iliji. Isto tako, gotova je prva etapa izgradnje Društvenog doma u Doljanu, a već smo raspisali natječaj i zaključili ugovor za radove u drugoj etapi, čime će Dom u Doljanu biti stavljen u punu funkciju. Ulaganje u drugoj etapi vrijedno je 405.000 kuna – navodi Bosilj.

Ujedno su počeli radovi na adaptaciji i renovaciji Društvenog doma u Seketinu, pri čemu će u prvoj etapi biti uloženo 280.000 kuna. 
– Očekujemo da će do kraja listopada biti gotovi i radovi na uređenju okoliša i uređenju trga kod Društvenog doma u Beletincu budući da smo potpisali ugovor vrijedan 260.000 kuna s izvođačem radova izabranim na javnom natječaju – ističe načelnik Općine Sveti Ilija.

(Ne)razvijeni

Za sve te projekte uspjeli su osigurati novac iz državnog proračuna, jer su prošli na natječajima koje su raspisali Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Zahvaljujući tome će dodatno biti poboljšan komunalni standard Općine, ali i osigurani uvjeti za bogatiji društveni, kulturni i sportski život svih mještana.

“Radnik koji zaradi 1.000 kuna ne živi kao onaj koji zaradi 10.000 kuna. Što nama znači 99 posto zaposlenih ako ostvaruju male prihode?“

– Prioritet su nam upravo projekti za koje smo sredstva uspjeli osigurati, a na natječaje ćemo se javljati i dalje, čim budu raspisani. Druge mogućnosti ni nemamo, jer je izvorni proračun Općine Sveti Ilija svega četiri milijuna kuna. Veliki je problem to što je naša općina 2013. godine, za vrijeme ministra Branka Grčića, svrstana u treću skupinu razvijenosti, u koju spadaju i Korčula, Molve, Omiš, Pirovac, Privlaka, Vela Luka… Po toj indeksaciji naš izvorni prihod po glavi stanovnika je 879 kuna, a prihod drugih gradova i općina koje sam naveo iznosi od 6.000 do 8.000 kuna! Državni prosjek je pak 2.969 kuna, dakle tri puta veći od našeg. Ne može mi nitko reći da radnik koji zaradi 1.000 kuna živi kao i radnik koji zaradi 10.000 kuna. Što nama znači što imamo 99 posto zaposlenih ako ostvaruju male prihode? – pita se Bosilj.

Vjeruje da će se to ipak promijeniti i da Hrvatska više neće biti bolesno centralizirana država. – Danas samo Zagreb može sa 100 posto financirati smještaj djece u vrtićima, a svi mi ostali možemo roditeljima vrtić samo sufinancirati, neke općine sa svega deset posto – ističe.

Općina sama ne može krenuti ni u gradnju školske zgrade u Svetom Iliji, ulaganje na koje već godinama čekaju. – Župan Radimir Čačić je pokrenuo inicijativu da se izgradnja pokrene po modelu JPP-a. Nama je jedini cilj da izgradimo školu i krenemo s jednosmjenskom nastavom, a vjerujem da će naša općina, Općina Beretinec, čiji učenici također polaze tu školu, Varaždinska županija i država uspjeti pronaći model financiranja – rekao je Bosilj, koji 26. srpnja upravo zbog toga ide u Zagreb na sastanak s ministricom Blaženkom Divjak.

Izvor: RT
Foto:

Život i društvo

U Hrvatskoj uz POS i subvencije svoj je dom u 2021. godini osiguralo 4658 mladih obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kroz Program društveno poticane stanogradnje POS i mjeru subvencioniranja stambenih kredita za mlade, svoj je dom u 2021. godini osiguralo 4658 mladih obitelji, objavilo je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Izgradnja stanova po programu POS-a već je davno prepoznat program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, koje za manju cijenu kvadrata od tržišne, dobivaju sigurnost i kvalitetu gradnje doma.

U 2021. godini izgrađeno je 30 POS-ovih stanova (6 u Općini Cestica i 24 u Gradu Belišću) ukupne investicijske vrijednosti 18,3 milijuna kuna. Istovremeno, započela je gradnja 403 stana na sedam lokacija: Šibenik (127), Zadar (100), Baška (13), Umag (84), Rovinj (24), Sveti Filip i Jakov (24) i Kutina (27). Osim navedenih lokacija, APN je tijekom prosinca 2021. godine sklopio Ugovore o građenju za građevinu u Solinu (17 stanova) i građevinu u Prelogu (20 stanova) te su ishođene lokacijske dozvole za višestambene zgrade na lokacijama u Osijeku (203 stana) i Gradu Zagrebu, lokacija Blato (152 stana).

Ukupna investicijska vrijednost stanova u izgradnji iznosi oko 203 milijuna kuna a za što je Republika Hrvatska putem poticajnih sredstava osigurala oko 51 milijuna kuna.

Do sada je kroz POS program izgrađeno preko 8200 stanova a kontinuirano se priprema izgradnja novih, ovisno o potrebama gradova i općina, s čijim smo predstavnicima u stalnoj komunikaciji.

Krediti

Subvencioniranje stambenih kredita je program stambenog zbrinjavanja u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo te APN, pomažu pri otplati dijela stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od najmanje pet godina. Program se uspješno provodi od 2017. godine a pozivi za građane raspisuju se jednom godišnje, iznimno 2020. godine kada su objavljena dva poziva. Izmjenama Zakona krajem 2020. godine omogućeno je provođenje ove mjere do 31. prosinca 2023. godine.

Na posljednji poziv koji je proveden u razdoblju od 29. ožujka 2021. do 14. svibnja 2021. godine zaprimljeno je najviše zahtjeva dosad, te je odobreno 4628 subvencija.

Od početka primjene ove mjere, odnosno od rujna 2017. godine do danas, odobreno je ukupno 22.022 subvencija, a država je za subvencije dosad uplatila više od 473 milijuna kuna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Hrvatska: 10.500 novih slučajeva zaraze koronavirusom i 59 umrlih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid, ilustracija

U posljednja 24 sata zabilježeno je 10.500 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 67.376, objavio je 27. siječnja nacionalni Stožer.

Ovo su podaci za PCR testiranje.

Među njima je 2006 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 185 pacijenata.

Preminulo je 59 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 909.674 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 13.625 preminulo, ukupno su se oporavile 828.673 osoba od toga 9092 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 44.766 osoba.

Do danas su ukupno testirane 4.175.854 osobe, od toga 20.798 u posljednja 24 sata.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje