Povežite se s nama

Život i društvo

Uređuju se ulice i društveni domovi, traže rješenja za gradnju nove škole

Objavljeno:

- dana

Općina Sveti Ilija

U samom središtu Svetog Ilije ovog ljeta traju radovi.

U Školskoj ulici, koja vodi do OŠ “Vladimir Nazor”, župne crkve, liječničkih ordinacija i zgrade Općine, bit će izgrađeni nogostupi, a ujedno će biti smiren promet. Time ne samo da će se uljepšati izgled ovog mjesta nego će, što je najvažnije, biti povećana sigurnost svih sudionika u prometu, a posebno djece koja tuda idu u školu.

Bolji standard

– Školska ulica se uređuje zahvaljujući tome što smo projekt prijavili na natječaj Ministarstva unutarnjih poslova, a iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa odobreno nam je 340 tisuća kuna – rekao je načelnik Općine Sveti Ilija Marin Bosilj.

Počinju radovi na uređenju društvenih domova u Doljanu i Seketinu

Upravo je taj projekt istaknuo kao jedan od najznačajnijih na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Svetog Ilije, koja je održana u srijedu povodom Dana Općine i blagdana svetog Ilije, koji je nebeski zaštitnik Općine. Međutim, to je samo jedan od novih projekata čija je realizacija već počela.

– Dovršena je prva etapa uređenja Centra vinogradara i gospodarstvenika u Svetom Iliji. Isto tako, gotova je prva etapa izgradnje Društvenog doma u Doljanu, a već smo raspisali natječaj i zaključili ugovor za radove u drugoj etapi, čime će Dom u Doljanu biti stavljen u punu funkciju. Ulaganje u drugoj etapi vrijedno je 405.000 kuna – navodi Bosilj.

Ujedno su počeli radovi na adaptaciji i renovaciji Društvenog doma u Seketinu, pri čemu će u prvoj etapi biti uloženo 280.000 kuna. 
– Očekujemo da će do kraja listopada biti gotovi i radovi na uređenju okoliša i uređenju trga kod Društvenog doma u Beletincu budući da smo potpisali ugovor vrijedan 260.000 kuna s izvođačem radova izabranim na javnom natječaju – ističe načelnik Općine Sveti Ilija.

(Ne)razvijeni

Za sve te projekte uspjeli su osigurati novac iz državnog proračuna, jer su prošli na natječajima koje su raspisali Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Zahvaljujući tome će dodatno biti poboljšan komunalni standard Općine, ali i osigurani uvjeti za bogatiji društveni, kulturni i sportski život svih mještana.

“Radnik koji zaradi 1.000 kuna ne živi kao onaj koji zaradi 10.000 kuna. Što nama znači 99 posto zaposlenih ako ostvaruju male prihode?“

– Prioritet su nam upravo projekti za koje smo sredstva uspjeli osigurati, a na natječaje ćemo se javljati i dalje, čim budu raspisani. Druge mogućnosti ni nemamo, jer je izvorni proračun Općine Sveti Ilija svega četiri milijuna kuna. Veliki je problem to što je naša općina 2013. godine, za vrijeme ministra Branka Grčića, svrstana u treću skupinu razvijenosti, u koju spadaju i Korčula, Molve, Omiš, Pirovac, Privlaka, Vela Luka… Po toj indeksaciji naš izvorni prihod po glavi stanovnika je 879 kuna, a prihod drugih gradova i općina koje sam naveo iznosi od 6.000 do 8.000 kuna! Državni prosjek je pak 2.969 kuna, dakle tri puta veći od našeg. Ne može mi nitko reći da radnik koji zaradi 1.000 kuna živi kao i radnik koji zaradi 10.000 kuna. Što nama znači što imamo 99 posto zaposlenih ako ostvaruju male prihode? – pita se Bosilj.

Vjeruje da će se to ipak promijeniti i da Hrvatska više neće biti bolesno centralizirana država. – Danas samo Zagreb može sa 100 posto financirati smještaj djece u vrtićima, a svi mi ostali možemo roditeljima vrtić samo sufinancirati, neke općine sa svega deset posto – ističe.

Općina sama ne može krenuti ni u gradnju školske zgrade u Svetom Iliji, ulaganje na koje već godinama čekaju. – Župan Radimir Čačić je pokrenuo inicijativu da se izgradnja pokrene po modelu JPP-a. Nama je jedini cilj da izgradimo školu i krenemo s jednosmjenskom nastavom, a vjerujem da će naša općina, Općina Beretinec, čiji učenici također polaze tu školu, Varaždinska županija i država uspjeti pronaći model financiranja – rekao je Bosilj, koji 26. srpnja upravo zbog toga ide u Zagreb na sastanak s ministricom Blaženkom Divjak.

Izvor: RT
Foto:

Život i društvo

Rekreirajte se i družite 30. svibnja na 17. Kneginečkoj biciklijadi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, u organizaciji općinske Športske zajednice, u utorak, 30. svibnja s početkom u 9,30 sati održat će se 17. Kneginečka biciklijada.

Start i cilj bit će na ribnjacima ŠRD „Ostriž Kneginec“ u Gornjem Knegincu.

Ruta biciklijade je ukupne duljine 20 kilometara i rekreativnog je karaktera. Bit će organizirana i postaja za osvježenje te odmor u šumi Krč, a istu će pripremiti Udruga vinogradara i voćara Varaždinbreg. Na cilju će svi sudionici biti počašćeni hranom i pićem.

Cilj biciklijade je potaknuti širu društvenu zajednicu na korištenje bicikla kao alternativnog prijevoznog sredstva, te potaknuti svijest o važnosti kretanja i zdravog načina života.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Ni jedan narod u Europi to nije preživio, komunistički režim ubio je 600 svećenika i redovnika”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kod spomen-obilježja na Kipišću u Možđencu u subotu je održana komemorativna svečanost za sve žrtve komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata.

Nakon svete mise koju je predvodio pater Michael Pavić, delegacija Grada Novog Marofa predvođena gradonačelnikom Sinišom Jenkačem te predstavnici udruga branitelja i policije položili su vijence i zapalili svijeće u spomen na žrtve komunističkog režima.

Gradonačelnik Jenkač podsjetio je kako se Grad Novi Marof svake godine prisjeća žrtava ubijenih od ruke komunističkog režima.

-Ovo je važan dan koji Grad Novi Marof svake godine obilježava kako bi se prisjetio svih žrtava koje je iza sebe ostvario nedemokratski režim. Prisjećamo se svih onih koji su ubijeni na novomarofskom području, ali ne samo njih, već i između 250 i 500 tisuća ljudi koji su pobijeni prve tri godine nakon rata. Ovo nije politički skup nego svjedočenje i poziv na pomirbu, ali i upozorenje i čuvanje sjećanja te povijesti hrvatskog naroda, jer narod koji nema i ne pamti svoju povijest, nema ni budućnosti – rekao je Jenkač.

Naglasio je i kako ovaj dan nije značajan samo zbog sjećanja na žrtve, nego i zbog podsjećanja javnosti na to koliko je važna kontinuirana borba za demokraciju.

– Želimo osvijestiti sve nas i osuditi sve one “izme” – fašizme, nacizme, komunizme, kao i sve one koji su na temelju zločina i ubojstava zadržavali vlast. Iako demokracija ima svojih mana, najvažnije je to što ona, za razliku od totalitarnih režima, iza sebe ne ostavlja ljudske živote i žrtve onih koji drugačije misle. Danas, u jeku rata u Ukrajini, postalo je važnije no ikad upozoriti kako borba za demokraciju nikada ne prestaje budući da je vidljivo kako ova ideologija, nažalost, još uvijek živi – poručio je Jenkač.

Zdravko Maltar, predsjednik Udruge ratnih veterana “Hrvatski domobran” Novi Marof napomenuo je kako ovakva mjesta nisu mjesta na kojima bi trebalo nešto govoriti, no naglasio je i da ako neće oni govoriti, tko će onda.

– Jedino na istini možemo graditi budućnost, a istina je da postoji više od tisuću ovakvih mjesta gdje su naši sugrađani izgubili živote i to poslije završetka Drugog svjetskog rata. Nema nijednog naroda u Europi koji je preživio ovakvu tragediju, a kao dokaz tome govori podatak da je u hrvatskom narodu, koji ima četiri milijuna stanovnika, poubijano oko 600 katoličkih svećenika i redovnika. Takvog primjera sasvim sigurno nema nigdje u Europi i to govori dovoljno o tome kakvu smo tragediju proživjeli – poručio je Maltar.    

Inače, komunistički režim doveo je do smrti otprilike 500 do 600 tadašnjih civila i vojnika koji su ubijeni u jamama u okolici Novog Marofa, a Grad im prigodnom komemorativnom svečanošću svake godine odaje počast.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje