Povežite se s nama

Život i društvo

Uskoro Prvi Festival nordijskog hodanja i pješačenja uz Trakošćansko jezero

Objavljeno:

- dana

Povodom Svjetskog dana voda, Udruga nordijskog hodanja i pješačenja Drava Varaždin 23. ožujka u Trakošćanu organizira Prvi Festival nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije pod nazivom Trakošćan 2019.

Događaj se organizira u svrhu popularizacije nordijskog hodanja i promocije prirodnih ljepota, povijesnih zanimljivosti i tradicije bisera Hrvatskog zagorja.

U suradnji s Varaždinskom županijom, Turističkom zajednicom Varaždinske županije i Hrvatskim savezom nordijskog hodanja, za goste i brojne posjetitelje iz Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke, Primorsko-goranske, Međimurske i Varaždinske županije Udruga Drava priprema cjelodnevni program.

Festival će početi u devet sati okupljanjem, pićem dobrodošlice, okrepom i prigodnim programom.

Nakon početnog programa uslijedit će zajedničko vježbanje, formiranje grupa nordijskih hodača i hodača koji će po osobnom izboru odabrati jednu od četiri ponuđene rute.

Dvije rute ići će oko Trakošćanskog jezera – jedan ili dva kruga, ovisno o fizičkoj spremnosti hodača.

Treća ruta od dva i pol kilometra bit će za hodače manjih kondicijskih sposobnosti, a krenut će uz jezero i vraćat će se kroz park šumu.

Za šetače, roditelje s djecom i osobe s posebnim potrebama osmišljena je četvrta ruta prihvatljiva za gotovo svakog posjetitelja.

Na svim rutama organizator će osigurati vodiča i medicinsku pratnju, no ipak, svaki posjetitelj preuzima odgovornost za osobnu sigurnost.

U pratnji vodiča hodači će rute završiti kod ulaza u dvorac.

Sudionici koji su prethodno kupili ulaznicu, ići će u razgledavanje dvorca uz audio vođenje, a ostali će moći uživati u drugim sadržajima iz okruženja – druženje uz glazbu po izboru DJ-a, šetnje i slično.

Gosti i posjetitelji koji će to htjeti, moći će prilikom dolaska i prijave kupiti ulaznice za razgled dvorca uz popust od 50 % redovne cijene, što iznosi 20 kuna.

Po završetku hodanja, šetnje i razgledavanja, između 13:30 i 14:30 sati bit će pripremljen ručak s dva menija za osobe koje su do 18. ožujka izvršile prijavu i uplatu kotizacije u iznosu od 25 kuna.

Nakon ručka gosti i posjetitelji mogu uživati u glazbeno-zabavnom programu popularnog pjevača Nenada Kumrića Charlieja.

U 16 sati će uz prigodne zahvale biti zatvoren službeni dio Prvog Festivala nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske Županije – Trakošćan 2019., a sudionici i posjetitelji su pozvani da produže svoj boravak u biseru Hrvatskog zagorja i uživanje u njegovim sadržajima.

Udruga Drava je kao organizator osigurala besplatni prijevoz autobusom koji će iz Varaždina krenuti u osam sati.

Mole se svi zainteresirani da se za prijevoz i ručak obrate na e-mail: [email protected] ili na broj telefona: 091-523-6684 (Katica Kalajdžija).

Život i društvo

U dvorani Osnovne škole Cestica održano predavanje o stresu, a potom i vježbe razgibavanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Cestica

U sklopu projekta „Jer srce prepoznaje najbolje“ 31. siječnja 2023. u dvorani Osnovne škole Cestica održano je predavanje „Stres u svakodnevnom životu“.

Radionicu je održao liječnik opće prakse Zoran Kokot, a predavanju je prisustvovao i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj.

Nakon predavanja održane su vježbe razgibavanja pod vodstvom trenera Predraga Dobrotića. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Kroz obilan snijeg probija se cesta od Žganog vina do vrha Ivanščice za potrebe interventnih službi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Na inicijativu i u organizaciji Grada Ivanca, u petak, 3. veljače, počelo je čišćenje od obilnog snijega 9 kilometara ceste na potezu od Žganog vina do vrha Ivančice. Za taj posao Grad je angažirao tešku mehanizaciju Hidroinga d.d. iz Varaždina.

O količini snježnih padalina i surovim uvjetima koji vladaju u planini svjedoči podatak da je čišćenje počelo u petak poslijepodne, a nastavljeno je subotu, pri čemu se s radovima došlo 1,5 km do druge lugarske kućice. Čišćenje se ponovno nastavlja u ponedjeljak.

Prethodno je Ivkom d.d. svojim strojem raščistio cestu od Prigorca do Žganog vina.

Troškove pokrivaju Grad Ivanec i Odašiljači i veze

Kao što je poznato, cesta do vrha Ivančice je u nadležnosti ŽUC-a, no već godinama ta se cesta u zimskim uvjetima ne čisti i u zimskom periodu je zatvorena za promet.

Međutim, u zadnje vrijeme na Ivančici su učestale ozljede posjetitelja, što zbog nepažnje, nezgoda i nepoznavanja planine, a što zbog lakomislenosti pojedinih posjetitelja, avanturizma i konzumiranja alkohola.

Pri tome članovi Hrvatske gorske službe spašavanja svako malo jure na iznimno teške i mukotrpne intervencije u planini, pri čemu im je glavni problem upravo neočišćena cesta do vrha i otežan pristup do unesrećenih, navode iz Grada Ivanca.

Za HGSS, Odašiljače i veze i Planinarski dom

– Budući da su iz ŽUC-a poručili da u svom planu nemaju predviđeno čišćenje ove ceste, a potaknuti sigurnosnim razlozima, odlučili smo čišćenje ceste do vrha Ivančice isfinancirati gradskim sredstvima, kako bismo HGSS-u i hitnim službama u slučaju potrebe omogućili nesmetan pristup vozilima do samog vrha. Zahvaljujem i tvrtki Odašiljači i veze iz Zagreba koja će pokriti 30% troškova, budući da je i njoj u interesu očišćena cesta do vrha radi pristupa odašiljaču. Očišćena cesta omogućit će i nesmetanu opskrbu Planinarskog doma na Ivančici – izjavio je gradonačelnik Milorad Batinić koji je na terenu bio sa svojim zamjenikom Markom Friščićem i gorskim spašavateljem iz HGSS-a – Stanice Varaždin Ivanom Vitezom.

Upozorenje: Cesta do vrha i dalje zatvorena za posjetitelje

Po tom pitanju iz Grada Ivanca donose i važno upozorenje svim posjetiteljima Ivančice. Dakle, iako će cesta biti očišćena, ona i dalje ostaje zatvorena za promet osobnim vozilima i idućih će dana kod Žganog vina biti zatvorena zaprekama.

Apelira se stoga na sve kojima bi palo na pamet da do vrha ipak krenu svojim automobilom da to ne čine jer kretanje cestom u ovakvim uvjetima je vrlo opasno.

– Pristup vrhu imat će samo interventne službe, vozila tvrtke Odašiljači i veze te osoblje Planinarskog doma za potrebe opskrbe – poručuje Marko Friščić, načelnik Stožera civilne zaštite.

Također, zbog velike navale vikend posjetitelja nakon snježnih padalina, preopterećeno je postalo i parkiralište na Rapikovcu, što je proteklih dana dovelo do prometnog kolapsa u Prigorcu te otežalo pristup vozilima interventnih službi. I nedavna intervencija HGSS-a na Ivančici, kada je spašavana osoba s ozljedom koljena, pokazala je koliko je važno u neposrednoj blizini planine imati osiguran prolaz za interventna vozila.

Rapikovec: Ne parkirajte na obilježenim parkirnim mjestima!

– Obavještavamo sve posjetitelje Ivančice da će ubuduće dva parkirna mjesta na Rapikovcu biti obilježena i rezervirana za vozila HGSS-a. Ova dva mjesta zasad će biti označena natpisom (tablom), a čim to dopuste vremenske prilike, bit će i iscrtana. Apeliramo na sve izletnike da na ovim mjestima ne parkiraju svoja osobna vozila (a jednako tako i na mjestima rezerviranim za invalide) jer možda će pomoć na planini biti potrebna upravo vama. S obzirom na sigurnosni aspekt ove priče, parkiranje će kontrolirati prometni redar i policija – poručio je Friščić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje