Povežite se s nama

Život i društvo

Utrka Tour od Slovenia sutra prolazi kroz Cesticu, dođite i dajte podršku biciklistima

Objavljeno:

- dana

Sutra će se održati biciklistička utrka Tour of Slovenia 2024., a koja će jednim dijelom u 1.etapi, proći kroz područje općine Cestica.

Biciklisti će preko Ormoškog mosta ući u područje općine, nadalje kroz Virje Križovljansko do Cestice i zatim glavnom cestom do Dubrave Križovljanske gdje će kod Caffe bara Zeko ući natrag u Sloveniju. Prolazak biciklističke utrke kroz općinu Cestica očekuje se između 15:00 i 15:20 sati.

– U srijedu, 12. lipnja, održava se 1. etapa Međunarodne biciklističke utrke „Tour of Slovenia“ i to na relaciji ŽC2028 Otok Virje-Virje Križovljansko LC25005- DC2 Cestica-Babinec-Brezje Dravsko-Veliki Lovrečan-LC25001 Dubrava Križovljanska. Neposredno prije i za vrijeme održavanja utrke od 14.00 do 15.00 sati planira se privremeno zatvaranje prometa prilikom prolaska sudionika manifestacije. Za vrijeme privremenog zatvaranja navedenih dionica, promet će se odvijati obilaznim pravcima – javila je varaždinska policija.

Pozivaju se svi mještani da u to vrijeme izađu na ulice i daju podršku biciklistima koji sudjeluju u utrci. Kao i prethodnih godina, utrku će uživo prenositi Eurosport, globalna sportska televizijska mreža, kao i RTV SLO 2. Cijelo vrijeme će utrku pratiti i helikopter iz kojeg će se emitirati utrka, a gledatelji će se također moći i diviti slikama krajolika kroz koji utrka prolazi. Iz tog razloga mole se svi koji posjeduju dronove za osobno korištenje da je u to vrijeme prolaska utrke strogo zabranjeno korištenje dronova.

Međunarodna biciklistička utrka Tour of Slovenia, koju organizira Biciklistički klub Adria Mobil , već je nekoliko godina najveći i najpopularniji biciklistički događaj u Sloveniji.

U šest godina suradnje Tour of Slovenia s emiterima Eurosport i RTV Slovenija utrku je na televiziji pratilo više od 56 milijuna, a samo prošle godine više od 10 milijuna.

Ugostivši brojne bicikliste i timove svjetske klase od svog pokretanja prije više od 30 godina, Tour of Slovenia se establirao kao događaj međunarodnog značaja.

U svojoj bogatoj povijesti utrka je postala jedinstveni sportski događaj koji raznolikim etapama povezuje mjesta diljem Slovenije, privlači veliki broj gledatelja, a povezuje i mjesta susjednih zemalja uključujući ove godine i područje općine Cestica. Pojedinačne etape vode pored atraktivnih sela, mjesta i gradova te prirodnih i kulturnih znamenitosti koje vrijedi obići nakon utrke.

Podsjetimo: ovogodišnja utrka će imati pet etapa, start će biti u srijedu, 12. lipnja u Murskoj Soboti, a cilj u nedjelju, 16. lipnja u Novom Mestu. U pet dana biciklisti će svladati ukupno 840 kilometara.

Start prve etape bit će na Slovenskoj cesti u Murskoj Soboti, a trasa će bicikliste voditi kroz tri susjedne zemlje, Austriju, Mađarsku i Hrvatsku, što ovu etapu čini jedinstvenom na europskom prostoru.

Život i društvo

Učenici trećih razreda OŠ Petrijanec završili školu plivanja koju je sufinancirala Općina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici trećih razreda OŠ Petrijanec završili su od 3. do 10. lipnja obuku plivanja koja se već tradicionalno organizira svake godine.

Veselu školu plivanja rado je pohađalo svih 67 učenika, iako su došli s različitim predznanjima.

U tome im se pridružila i Općina Petrijanec koja je njihovu školu plivanja sufinancirala u iznosu od 2245 eura.

Diplome učenicima podijelili su ravnateljica Osnovne škole Petrijanec Valerija Paljak i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

– Ovo je hvalevrijedan projekt jer znanje plivanja je od neprocjenjive važnosti za svakog pojedinca, a pogotovo djecu. Cilj je ovaj program škole plivanja provoditi i sljedećih godina za sve učenike koji će pohađati treći razred. Dani u školi plivanja djeci brzo prolaze. Djeca su zadovoljna i puna pitanja i drago mi je da sam i ove godine mogao podijeliti diplome zadovoljnim učenicima. Kad se jednom propliva stečeno znanje se dodatno usavršava. Program ljetne škole plivanja postao je tradicionalan i veoma cijenjen kod djece, ali i njihovih roditelja kojima smo maksimalno olakšali ovim sufinanciranjem – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Osim usvajanja plivačkih vještina mali polaznici su se i odlično zabavili, proveli ugodno vrijeme na bazenima jer se plivati uči kroz igru, a posljednji dan za sve je njih bio svečan s obzirom da su im podijeljene zaslužene diplome.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Ljubitelji starina došli na svoje. Pogledajte kako je bilo na Sajmu antikviteta u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas se u Varaždinu održava Drugi ovogodišnji Sajam antikviteta. Tako je Ulica Augusta Šenoe bila puna izlagača, a tamo se moglo naći svega, od starog namještaja, posuđa, raznih ukrasa i brojnih drugih zanimljivih predmeta.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj razgledao je sajam u pratnji direktorice tržnice Željke Vincek Strugar.

– Plac subotom je obavezno mjesto za svakog Varaždinca. Ja sam već jutros obavio kupovinu, a sada ću razgledati sajam antikviteta. To nije samo sajam s tridesetak izlagača iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, Slovenije , Austrije Mađarske .. . već je ovdje i par humanitarnih akcija. Na primjer, imamo plac-činke, koje se rade od autohtonih sastojaka s varaždinske tržnice – rekao je gradonačelnik pobrojavši i druge brojne manifestacije koje se u subotu odvijaju u Varaždinu i demantirao one koji govore da se u Varaždinu ništa ne događa.

Direktorica tržnice Željka Vincek Strugar navela je da je ovo drugi sajam antikviteta.

– Odaziv je zaista velik, imamo tridesetak izlagača. Kako sajam ne bi bio samo izložbeno-prodajnog karaktera upotpunili smo ga i gastronomskom ponudom. Organizirali smo iza djecu i radionicu oslikavanja škrinjica, posjetit će nas i dame u povijesnim haljinama. Svaka naša organizacija ima i humanitarni karakter. Danas se prodaju palačinke a sav prihod je namijenjen Društvu osoba s invaliditetom Varaždin – rekla je direktorica.

Cilj ovakvih manifestacija je održavanje kulturne baštine i tradicije naših varaždinskih krajeva, naveli su organizatori zadovoljni velikim interesom građana i posjetitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje