Povežite se s nama

Život i društvo

Utrka za hrabre i žedne: ne propustite 4. „Opaku“ utrku na Čevo iduće subote

Objavljeno:

- dana

Cross liga Čevo u subotu, 22. kolovoza, organizira 4. „Opaku“ utrku na Čevo s početkom u 15 sati.

Organizatori napominju da ovo nije klasična utrka, nego malo „opasnija i opaka“ te da mogu nastupiti samo punoljetne osobe, i to na vlastitu odgovornost.

Naime, trči se od ugostiteljskog objekta City u Završju pa do križa pri Ivičinoj kućici na vrhu Čeva. Staza će biti označena.

Onaj „opasni“ dio utrke je uvjet da svaki natjecatelj od starta do cilja mora popiti dvije litre gemišta, raspoređeno na četiri stanice za okrepu: prvo pola litre na startu kod ugostiteljskog objekta City, zatim pola litre nakon 1100 metara, pa pola litre nakon otprilike 2200 metara te isto toliko na cilju.

– Mjerenje vremena se zaustavlja tek kad se „zadnja kap“ popije na cilju. Okrepna stanica se napušta tek kad se popije ukupna količina od pola litre. Molimo za fer i korektnost jer bi u suprotnom moglo biti i diskvalifikacija od strane „rigoroznih“ sudaca – upozoravaju organizatori.

Kotizacija za ovu utrku i ove godine iznosi 140 kuna jer će svi natjecatelji u “startnom paketu” osim “litara gemišta” dobiti: zakusku na cilju, jedinstvenu dry fit majicu s logom utrke, personalizirani startni broj i jedinstvenu unikatnu medalju prigodnu za ovu utrku.

Nakon završetka utrke, uz proglašenje pobjednika, slijedi i „opako drugo poluvrijeme“.

S obzirom na općepoznatu situaciju s koronom, mole se sudionici da budu odgovorni i da se distanciraju koliko mogu.

Bit će i dezinficijensa, rukavica, a za svaki slučaj ponesite i maske, iako se neće trčati u maskama.

Prijave su ograničene i samo prvih 99 “sretnika” prijavljenih i uplaćenih do 10. kolovoza ima pravo nastupa.

– Požurite s prijavama jer ovo je zaista jedinstvena utrka, a nakon svega, kak veli naš domaćin Ivica: „Tko preživi, pričat će!“ – poručuju organizatori Ivica, Laci i prijatelji.

Više informacija o utrci i prijavama dostupno je na linku.

Život i društvo

Pacijenti u Hrvatskoj nekoliko će dana dobivati papirnate uputnice i recepte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Pacijentima će od petka biti nešto teže doći do uputnica i recepata.

HZZO je najavio radove na sustavu CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske) zbog migracije, od petka, 26.7.2024. godine od 12 sati do ponedjeljka, 29.7.2024. godine do 12 sati.

– Obavještavamo vas kako će CEZIH zbog radova na migraciji sustava biti nedostupan od petka, 26. srpnja, od 12 sati, do ponedjeljka, 29. srpnja, do 12 sati. Radovi će se maksimalno optimizirati kako bi što ranije završili, tako je moguće da završe u ponedjeljak i prije 12 sati. Korisnici sustava CEZIH za vrijeme navedenih radova prijeći će na način rada u izvanrednim okolnostima (odnosno rad u papirnatom obliku, odnosno izdavanje uputnica i recepata na papiru), kako bi se osiguralo nesmetano i kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite našim osiguranicima – objavio je HZZO.

Nastavite čitati

Život i društvo

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja dopustila preuzimanje Čakovečkih mlinova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Čakovečki mlinovi/Facebook

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je na prvoj razini namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem izravne kontrole na trajnoj osnovi poduzetnika Mlin i pekare d.o.o., Sisak, Plodinec d.o.o., Velika Gorica, ALLIANZ ZB d.o.o. Zagreb i PBZ CO d.d., Zagreb (u svoje ime, a za račun fondova) i Čakovečki mlinovi d.d., Čakovec.

Zahtjev za ocjenom koncentracije u Čakovečkim mlinovima podnijeli su sisačka tvrtka Mlin i pekare, tvrtka Plodinec te mirovinski fondovi AZ i PBZ-CO

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) dopustila je preuzimanje Čakovečkih mlinova, ocijenivši da tom transakcijom ne dolazi do nedopuštene koncentracije niti ugrožavanja tržišnog nadmetanja, izvijestili su iz te agencije u ponedjeljak, 22. srpnja.

Zahtjev za ocjenom koncentracije u Čakovečkim mlinovima podnijeli su sisačka tvrtka Mlin i pekare, tvrtka Plodinec te mirovinski fondovi AZ i PBZ-CO, koji zajedno u toj čakovečkoj tvrtki drže blizu 65 % vlasničkog udjela. Tvrtka Mlin i pekare postala je lani najveći dioničar preuzimanjem 24,78 % dionica od bračnog para Varga. AZ fondovi posjeduju oko 21 %, PBZ-Croatia osiguranje 16 %, a Plodinec oko 4 %.

– Detaljnom analizom svih dostupnih podataka, za sva utvrđena mjerodavna tržišta, može se zaključiti da na niti jednom utvrđenom mjerodavnom tržištu ne dolazi do znatnog jačanja položaja stjecatelja. Na tržištu proizvodnje brašna, ukoliko se i promatra uže definirano tržište, odnosno teritorij Republike Hrvatske, nakon provedbe koncentracije kao i na području cijele EU, položaj sudionika koncentracije nije značajan. Kada je riječ o tržištima iz pekarske djelatnosti, provedbom predmetne koncentracije, također ne može doći do narušavanja tržišnog natjecanja kako na tržištu proizvodnje, tako niti na trgovini na veliko i na malo pekarskim proizvodima. Postoji niz poduzetnika koji su prisutni na tim tržištima, koji i proizvode pekarske proizvode, ali i sudjeluju u trgovini na veliko i na malo, a osim toga, za krajnje kupce, osim velikih poduzetnika koji su navedeni u tom dijelu, postoji i veliki broj poduzetnika prisutnih na trgovini na malo, a koji nisu dijelovi velikih poduzetnika. Također, na tržištu trgovine na malo, kako na teritoriju Republike Hrvatske, tako i na području promatranih županija, razvidno je da na niti jednom području ne dolazi do znatnog jačanja položaja stjecatelja. Uz to prisutan je veliki broj poduzetnika, posebice velikih trgovačkih lanaca, a koji spadaju među vodeće i na nacionalnoj razini te niz poduzetnika koji nisu dijelovi trgovačkih lanaca. Slijedom svega navedenog, AZTN je ocijenio da proizlazi kako nije riječ o zabranjenoj koncentraciji koja može značajno narušiti tržišno natjecanje na mjerodavnom tržištu osobito jer se tom koncentracijom ne stvara novi niti jača postojeći vladajući položaj sudionika koncentracije, odnosno da nije riječ o koncentraciji koja ima značajan učinak na tržišno natjecanje – objavio je AZTN.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje