Povežite se s nama

U fokusu

Uz zvonjavu s Frgofa na gradski blagdan zablistala Mihanovićka

Objavljeno:

- dana

MURSKO SREDIŠĆE

Da Mursko Središće definitivno izlazi iz sivila i prosječnosti potvrdilo se tijekom prošlotjedne proslave blagdana svete Barbare, zaštitnice rudara i Grada, kad je, između ostaloga, svečano otvorena potpuno rekonstruirana i obnovljena Ulica Antuna Mihanovića.

MUP uz Međimurje

Projekt rekonstrukcije Ulice Antuna Mihanovića financiran je sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta je milijun i 237 tisuća kuna, dok su iz programa odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 1.050.000 kuna. Stoga ne čudi da je čast da otvori Mihanovićevu pripala ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću, koji je za svoj prvi radni posjet Međimurskoj županiji odabrao upravo Mursko Središće.

Grad zaslužuje vrhunsku infrastrukturu jer stranci u njemu stječu percepciju o cijeloj RH

– Ovaj novouređeni infrastrukturni objekt ima veliki značaj za Mursko Središće jer je prometovanje ovom cestom koja prolazi u neposrednoj blizini groblja bilo izuzetno otežano tridesetak godina. Pokušavali smo problem otkloniti prethodnih godina, ali to nije bilo moguće zbog kompliciranih imovinsko-pravnih odnosa koji su onemogućavali parcelaciju. Kada se ukazala prilika da Ulicu Antuna Mihanovića uredimo kroz spomenuti program sigurnosti cestovnog prometa, iskoristili smo je i danas imamo potpuno obnovljen cestovni koridor duljine 800 metara – naglasio je gradonačelnik Dražen Srpak.

Inače, u sklopu rekonstrukcije kolnik je proširen za pet metara, a istočno od prometnice, neposredno uz kolnički zastor, izgrađena je i pješačko-biciklistička staza. Uređeno je parkiralište kod groblja s 50 mjesta te je postavljena javna rasvjeta duž cijele ulice.

– Izuzetno nas raduje činjenica da ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić prepoznaje značaj ulaganja u malim sredinama, na čemu mu zahvaljujem. Tijekom radnog sastanka u Gradskoj vijećnici upoznao sam ga i s drugim projektima koji trebaju poboljšati kvalitetu života svakog žitelja Međimurja. Posebno smo ga upozorili na problem tranzitnog prometa kroz centar grada, kojim dnevno prolazi od 500 do 600 šlepera, te na nužnost projekta izgradnje zaobilaznice Murskog Središća – rekao je Srpak zahvalivši pritom Ministarstvu unutarnjih poslova i njegovu čelniku na predivnom “božićnom poklonu“.
Ministar je u pratnji svojih domaćina prisustvovao blagoslovu donedavno nesigurne ulice koja je postala jednom od najuređenijih prometnica grada.

– Međimurje je najgušće naseljena hrvatska županija i prometno najpovezanija s Europom te je kroz 10 međimurskih graničnih prijelaza s dvije zemlje EU samo ove godine prošlo 8,5 milijuna putnika. Njihov broj neprekidno raste, poglavito u turističkoj sezoni, i upravo u ovom, najsjevernijem hrvatskom gradu putnici usvajaju prve dojmove o našoj zemlji. Zato Mursko Središće mora imati ovakvu infrastrukturu – istaknuo je Orepić pozvavši gradske čelnike da nastave ustrajno aplicirati na natječaje kako bi nove ceste u gradu na Muri doprinijele još boljoj percepciji cijele Republike Hrvatske.

Proslava blagdana nebeske zaštitnice Murskog Središća nastavljena je na uzvisini iznad šetnice uz rijeku Muru blagoslovom zvonika sv. Barbare. Riječ je zapravo o osebujnoj drvenoj kapelici koja je podignuta na mjestu prve središćanske crkve, stradale u velikoj poplavi daleke 1690. godine.

– Za mene je ovaj dan poseban i priželjkivao sam ga kad sam obnašao dužnost predsjednika Matice hrvatske. Vizija ukupnog razvoja našeg grada nakon 12 godina sve više se ostvaruje, posebno u mandatu aktualnog gradonačelnika. Mursko Središće napokon je okrenuto ljudima, običajima i tradiciji. Mi, naime, ne trgujemo s ponosom naroda i ne uklanjamo spomenike kulture, već ih obnavljamo u spomen na naše pretke – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak.
Kapelicu sa zvonom u Frgofu blagoslovio je domaći župnik vlč. Tomislav Antelković.

800 metara dug je potpuno obnovljeni cestovni koridor uz groblje na kojem je, osim javne rasvjete u cijeloj dužini prometnice, uređen i parkirni prostor za 50 vozila

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje