Povežite se s nama

U fokusu

Valerija Paljak i Mihael Liber kandidati Reformista za načelnicu i donačelnika Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

U BORBU UČITELJICA I SPORTAŠ

– Kao mještanki Općine Sračinec teško mi je gledati i podnositi svakodnevnu demagogiju koju nam plasira aktualna vlast.

Najnoviji primjer od prije dva dana zorno prikazuje licemjernost aktualnog načelnika je njegovo slikanje uz župana kraj vrtića od panela u izgradnji, za koji se Općina zadužila kreditom 15 godina i to u trenutku kada izlaze podaci o gradovima i općinama u našoj županiji koji će istovremeno kvalitetnije i opremljenije vrtiće izgraditi europskim novcem. To je krajnje neukusno i sramotno  – rekla je Valerija Paljak na današnjoj konferenciji za novinare Narodne stranke – Reformisti.  

Paljak: Općinu Sračinec učinit ćemo modernom za život

Diplomirana učiteljica kandidatkinja je Reformista za načelnicu Općine Sračinec, a diplomirani kineziolog Mihael Liber kandidat za donačelnika.

– Ne dozvoljavamo da nam se “prodaje magla”, uspjeh nije brojanje metara kanalizacije i asfalta – istaknula je Paljak

– Riječ je o timu novih, politički nepoznatih ljudi, ali dokazanih u svojoj struci. Oni se ne bave politikom kako bi riješili svoje egzistencijalne probleme, već žele dati svoj doprinos boljitku mjesta u kojem žive – istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare Reformista. Svojim dolaskom podršku im je dao predsjednik stranke Radimir Čačić.

– Znamo kako podići gospodarstvo, privući investitore i potaknuti poduzetništvo. Znamo kako zadržati mlade, olakšati život umirovljenicima, nemoćnima i ljudima u potrebi. Ponudit ćemo nove mogućnosti poljoprivrednicima i malim proizvođačima. Povećat ćemo financijska izdvajanja za udruge te imamo kompletno razrađen program razvoja sporta uključujući izgradnju novih i osuvremenjivanje postojećih sportskih objekata. Izgradit će se stambeno-poslovni prostori, a jedan od prioriteta bit će i estetsko uređenje Sračinca i Svibovca. U 21. stoljeću ne zadovoljavamo se brojanjem metara kanalizacije i asfalta i ne dozvoljavamo da nam se “prodaje magla” i spinovi o svjetskim trendovima. Mi smo puno ambiciozniji i našu općinu ćemo mi učiniti modernom, prosperitetnom, ugodnijom i poticajnijom – poručila je Paljak.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

U fokusu

Zbog nestašice čipova dolaze nova poskupljenja! Očekuje se rast cijena mobitela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon poskupljenja prehrambenih namirnica, goriva, građevinskog materijala i sirovina, najavljuje se novi udar na kućne budžete. Uz sve navedeno mogao bi uslijediti i val poskupljenja mobitela, ali i drugih uređaja, a razlog je nestašica čipova.

Nestašica čipova utječe na telefone, automobile, proizvodnju, kućanske aparate i na doslovno gotovo svaki aspekt ljudskih života. Nestašica čipova je trenutno najveća te će zbog toga vjerojatno mnoge stvari poskupiti, piše portal Bajtbox.

Trenutno, industrija pametnih telefona je duboko pogođena nedostatkom čipova te je samo nekoliko većih igrača ogromnim narudžbama osiguralo sebi čipove. To će uništiti manju konkurenciju koja će reciklažu starih dijelova moći vršiti samo određeno vrijeme. Inače, industrija automobila je najviše pogođena te se očekuju gubici od 110 milijardi američkih dolara kroz cijelu granu industrije samo u ovoj godini.

Prema izvješću Susquehanna Financial Groupa, globalna nestašica čipova je sada dosegla svoj vrhunac. Čak i najveći igrači na nove čipove moraju čekati nevjerojatno dugo. Točnije, od narudžbe do isporuke se čeka 21 tjedan što je najgore do sada.

Analogno tome, sve će manje biti i zalihe proizvoda kod prodavača, a to znači da će cijene očekivano rasti jer potražnja za elektronikom ne opada. Već se na proizvodima Xiaomija i Samsunga osjeti kako su pojedini modeli bili na policama samo par mjeseci prije nego što ih je kompletno nestalo.

Nastavite čitati

U fokusu

Potreban je daljnji razvoj digitalnih vještina za postizanje veće rodne ravnopravnosti u IT industriji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta ‘Promocija poduzetništva’ održan je okrugli stol na temu položaja žene u digitalnoj ekonomiji i mogućnostima podizanja svijest o doprinosu žena u tom sektoru u Tehnološkom parku grada Varaždina.

Cilj okruglog stola bio je povećanje sudjelovanja, vidljivosti i angažiranosti žena u digitalnoj ekonomiji te osvještavanje važnosti razvoja digitalnih vještina koje mogu potaknuti ekonomski rast i širi društveni napredak. Okrugli stol je moderirala Sanja Ostroški, direktorica HUP- Regionalnog ureda u Varaždinu.

– Potrebno je već tokom studija odabrati kvalitetnu stručnu praksu i usmjeriti se sukladno vlastitim interesima i onom u čemu smo najbolji kako bismo si otvorili prilike i prije nego krenemo u radni odnos. Važno je da imamo uvijek priliku napredovati bez obzira na spol, ovisno o vlastitim kompetencijama, proaktivnosti i životnim planovima – istaknula je Dajana Jeđud iz tvrtke Engagement Lead – IBM iX, ecx.io croatia d.o.o

– U našoj tvrtki svi imaju mogućnost isprobavanja vlastitih kompetencija, bilo da je riječ o developmentu, analizi, sistemskoj podršci – dakle opis poslova u IT-u je zaista širok i svi možemo naći svoje mjesto te graditi rast i razvoj, a uspjeh ovisi o vlastitom zalaganju, ne o spolu. Za sve zaposlenike imamo mentorski program koji je u skladu s područjem rada u koje novi radnik dolazi. Imamo nekoliko primjera u kojima su se kolegice uključile u mentorski rad na volonterskoj bazi, to nam se pokazalo kao lijepa praksa i zahvalni smo im na tome – rekla je Jarmila Pezo, Predsjednica Uprave, IGEA d.o.o.

– Moj tim je iz hobija krenuo u realizaciju naše poduzetničke ideje i u poslu ne radimo razliku muško-žensko, imamo 60% žena i mislim da radimo velik pomak u tom smjeru. Kod nas je fokus rada digitalni marketing koji zahtijeva dosta organizacije i komunikacije, a tu nam je dosta pomogao i FOI koji je zajedno s nama razvijao organizacijske sposobnosti. Trudimo se poboljšati work life balance s time što imamo mogućnost rada od kuće i vjerujem da to uvelike olakšava našim zaposlenicama uskladiti sve obaveze koje imaju – kazala je Martina Stričak, co-founder, Point visible d.o.o.

HUP-ova pravna savjetnica Žana Plazibat osvrnula se na novi Zakon o radu.

– HUP sudjeluje u donošenju novog Zakona o radu i osnovana je interna radna skupina u kojoj naši članovi daju komentare na pojedine odredbe Zakona, uključujući i fleksibilnost radnih odnosa. Najveći izazov rada na daljinu je usklađenje privatnog i radnog vremena te pravo na isključenje radnika. Digitalni alati će nam pri tome biti ključni, kao i razvoj digitalnih vještina za sve zaposlenike – rekla je Žana Plazibat.

– FOI pokušava djelovati već od vrtićkog uzrasta, pozivamo djecu iz vrtića i OŠ da dođu na FOI, pokazujemo im labose i naše učionice, predstavljamo profesorice, IOT lab, dronove i opremu, to im najčešće bude vrlo zanimljivo i s time vide da je uobičajeno da su i žene uključene aktivno u ovom sektoru. Vjerujem da će takvi primjeri i prakse imati najveći učinak – istaknula je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike

– Ova tema nije aktualna samo u Hrvatskoj, već i u ostatku Europe, svi vodimo bitku za afirmaciju žena u digitalnom svijetu, a s time se očekuje i pozitivan utjecaj na BDP u iznosu većem od 16 milijardi eura. Vidimo pomake u tom smjeru, mi kao Središnji državni ured trudimo se uključiti u sve važne projekte na ovu temu, poput FER-ovog projekta za afirmaciju žena na području IT-a i otvoreni smo za sve takve buduće ideje – kazala je Kristina Posavec, Zamjenica državnog tajnika, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje