Povežite se s nama

Život i društvo

VANIMA: počele su prijave na 19. ljetne filmske radionice

Objavljeno:

- dana

Atraktivna i neobično zanimljiva zbivanja organizirat će u srpnju u Varaždinu Filmsko-kreativni studio VANIMA. 

Program je uglavnom vezan uz  već tradicionalne 19. Ljetne filmske radionice.  Radionice će ovog puta  biti posvećene filmskoj animaciji, videu, glazbi i likovnosti za sve generacije.

Vanima  u Centaru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 od 10. do 15. srpnja uz četiri radionice priprema i dvije posebnosti – izložbu i jazz/swing koncert.  Ljetne filmske radionice  podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i grad Varaždin.

U prvih osamnaest godina u ljetnim radionicama koje organizira VANIMA sudjelovalo je više od 300 polaznika svih dobnih skupina, a kroz 36 različitih radionica je nastalo tridesetak radova. Polaznici su tako izraditi svoje prve animirane filmove u različitim tehnikama poput crtanja, raznih vrsta stop animacije, igrali se pijeskom, oživljavali lutke, snimali igrane filmove, otkrivali filmske trikove, stvarali eksperimentalne filmove i promo videa za društvene mreže, dokumentarne filmove i TV reportaže. Učili su osnove fotografije, slikali i crtali te pripremali i izlagali svoje prve izložbe. Sudjelovali su i „mali“ i „veliki“ polaznici, od predškolaca do odgojno obrazovnih djelatnika, pa su zahvaljujući ovom projektu pokrenute nove aktivnosti u vrtićima, osnovnim i srednjim školama koje potiču filmsku i medijsku pismenost na području grada Varaždina i Varaždinske županije.

Ove godine  VANIMA nastavlja tradiciju i za sve zainteresirane priprema četiri različite radionice koje su za polaznike besplatne.

Prva radionica vezana je uz animirani film, a vodit će je voditelji i osnivači VANIMEDubravka Kalinić Lebinec i Srećko Lebinec. Cilj je radionice upoznati polaznike s osnovama izrade animiranog filma kako bi se lakše odlučili žele li rad u Filmsko-kreativnom studiju VANIMA odabrati kao redovitu izvanškolsku aktivnost tijekom nastavne godine. Polaznici će izraditi kratak animirani film, na zajednički odabranu temu, a radionica je namijenjena djeci od 8 do  12 godina.

Nešto stariji polaznici imat će priliku, kroz radionicu gitare, Jazz Manouche , upoznati osnove evropskog manouche swinga. Uz glazbenika, osnivača i člana Varaždincima već dobro poznatog, te vjerojatno najdugovječnijeg i najkvalitetnijeg hrvatskog sastava koji izvodi ovu vrstu glazbe, banda Gadjo Manouche, Krešu Tomića Bonza, polaznici radionice spremat će se za svirku na završnom koncertu 19. Ljetnih radionica Vanime.

Radionica je namijenjena djeci i mladima od  12 do 18 godina.

Radionicu izrade eksperimentalnog promo videa vodit će Monika Rusak, mag. medijske umjetnosti i prakse i mag. art. Bela Bračko – Milešević. Polaznici će učiti osnove eksperimentalnog filma kako bi se kasnije mogli aktivnije uključiti u izradu promo videa posvećenog keramici. Riječ je o programu Varaždinska tvornica eksperimentalnog filma koji će biti ostvaren u suradnji s HKU Kerameikon. Cilj je široj javnosti prezentirati pravo malo bogatstvo keramičkih umjetničkih djela autora iz cijelog svijeta koje čuvaju članovi HKU Kerameikon, a prikupljena su u zadnjih dvadesetak godina. Radionica je namijenjena  polaznicima od 16 do 35 godina.

Pripremljena je  još jedna zanimljiva radionica.  S vještinama kaligrafije, polaznike će upoznati Krunoslav Čolo  koji se profesionalno bavi kaligrafijom i heraldikom te grafičkim dizajnom. Radionica nema dobnih ograničenja i odličan je primjer međugeneracijske podrške..

Radionica animiranog filma, te radionica jazz manouche  trajat će  od 10. do 14. srpnja, svaki dan od 10 do 12 sati. Radionica izrade eksperimentalnog promo videa bit će održana od 10. do 12. srpnja od 17 do 19 sati, a radionica osnova kaligrafije održat će se 12. i 13. srpnja od 18 do 19.30 sati.

Prvi dan radionica spojen je s programom Podrum ponedjeljkom, a svoje radove publici će predstaviti jedan od voditelja – Krunoslav Čolo. Rijetka je prilika vidjeti njegove vješto iscrtane radove tehnikom kaligrafije, a izložba će ostati otvorena do 21. srpnja. Otvorenje će glazbenim nastupom uveličati drugi voditelj radionice, Krešimir Tomić Bonzo sa svojim jazz sastavom Gadjo Manouche.. Koncert spomenutog sastava uz koji će nastupiti i polaznici radionice gitare ujedno će biti završnica 19. Ljetnih radionica koja će se održati u dvorištu P4, 15. srpnja s početkom u 19:30 sati.

POVEZNICE NA PRIJAVE ZA POJEDINE RADIONICE:

Radionica animiranog filma – OVDJE

Radionica gitare – OVDJE

Radionica eksperimentalnog promo videa – OVDJE

Radionica kaligrafije – OVDJE

Život i društvo

Ovogodišnja 22. Olimpijada dječjih vrtića Varaždinske županije okupila preko 450 mališana, a pobjednici stigli iz Ivanca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na stadionu „Sloboda“ u Varaždinu održale su se prave male olimpijske igre s mimohodom, paljenjem olimpijske baklje, podizanjem zastave, te pravim sportskim nadmetanjem.

Naime, radi se o 22. Olimpijadi dječjih vrtića Varaždinske županije na kojoj se natjecalo više od 450 dječaka i djevojčica iz 11 vrtića, a svoje sportsko umijeće pokazali su u disciplinama kao što su trčanje, bacanje loptice, štafeta, skok u dalj te u nogometu.

Olimpijadu je otvorila zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec istaknuvši pritom kako je zanimljivo i lijepo nazočiti događaju u kojem glavnu ulogu imaju djeca koja odmjeravaju svoje snage u nekoliko sportskih disciplina promičući na taj način olimpijske ideale kao što su zajedništvo, poštivanje pravila igre, poštivanje drugih natjecatelja te korektno navijanje.

– Danas, u ovo digitalno vrijeme, kada smo sve više pred računalima i drugim tehnologijama kao što je mobitel, itekako je važno da se djeca bave sportom i da već u ovoj predškolskoj dobi na jedan ispravan način dožive svu ljepotu i vrijednosti bavljenja sportom. Koristim priliku da osim djeci koja se natječu čestitke i pohvale uputim i organizatorima kojima su ova ponosna i nasmijana lica djece potvrda da iz godine u godinu stvaraju jednu lijepu priču i upravo zbog njih, zbog te djece, hvala im što nikad nisu ni pomislili odustati od ovako velikog i važnog projekta. Posebno hvala odgojiteljicama i odgojiteljima koji djecu zajedno s roditeljima bodre i usmjeravaju na njihovom putu odrastanja te ih potiču da se bave sportom – poručila je zamjenica župana Silvija Zagorec prilikom otvorenja.

Predsjednik Sportske zajednice Varaždinske županije Krešimir Čop, organizator natjecanja, naglasio je važnost sporta u odgoju djece.

– Uvijek govorim kako je sport više od tjelesne aktivnosti, jer on pridonosi cjelovitom razvoju osobe. Posebno tu želim istaknuti važnost samokontrole, efikasnog suočavanja s preprekama i važnost timskog rada. Kroz ovu olimpijadu djeca se dodatno povezuju, igraju, stječu neke nove prijatelje, zabavljaju se, a istovremeno usvajaju vještine koje su važne za cijeli život. Lijepo ih je vidjeti ovako vesele i razigrane – rekao je Čop zahvalivši se Varaždinskoj županiji što je povećala financijska sredstva prema Sportskoj zajednici u odnosu na prošlu godinu i to za 25%, a čak se 50 % od cijelog iznosa izdvaja za rad i aktivnosti mlađih uzrasnih kategorija.

Ovogodišnji pobjednik 22. Olimpijade dječjih vrtića Varaždinske županije su mališani dječjeg vrtića Ivančice iz Ivanca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Tradicionalna manifestacija “Dani pere” u subotu proslavila jubilarnih 10 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove je subote na prostoru Etno parka Gradišće održana manifestacija “Dani pere” u organizaciji Etno udruge Greben iz Madžareva.

Radi se o tradicionalnoj manifestaciji koja ove godine obilježava jubilarnih deset godina, a odnosi se na peru, tradicionalni kolač koji se pripremao u svakodnevnom životu. Manifestacija je spoj gastronomije, povijesti i kulture, s posebnim naglaskom na tradiciju i očuvanje običaja novomarofskog kraja, a udruga na taj način nastoji očuvati njezinu pripremu i konzumaciju od zaborava.

Posjetitelji su tako mogli uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu, vidjeti kako se priprema pera, a održan je i izbor za najljepšu nošnju. Mnogi mještani na ocjenjivanje su donijeli svoju peru, a najboljim su podijeljene vrijedne nagrade.

Zadovoljstvo jubilarnim izdanjem manifestacije istaknuo je gradonačelnik Grada Novog Marofa, Siniša Jenkač.

– Dani pere je jedna od interesantnih manifestacija na području Novog Marofa. Specifična, možemo reći autohtona u Novom Marofu, uz Dane vrganja. Svakako jedan autohtoni starinski proizvod koji se lokalno proizvodio i koji se upravo ovakvim aktivnostima čuva od zaborava. Privlači mnoštvo posjetitelja i kuharica koje se žele okušati u proizvodnji, kako one starinske pere tako i modernijih pera. Hvala svima, pogotovo našoj Udruzi Greben što čuva tradiciju na jedno takvo jelo – rekao je gradonačelnik te ovim putem pozvao sve one koji još nisu probali pero, da se odazovu na buduće manifestacije ili da, uz najavu, dođu u Udrugu Greben i probaju pero.

Voditeljica ureda Turističke zajednica Grada Novog Marofa, Renata Horvatić rekla je kako je očuvanje tradicije nekog kraja neizmjerno bogatstvo za zajednicu.

– Ako manifestacija kojom se promovira uspije okupiti i druge sudionike koji svojim aktivnostima doprinose boljoj posjećenosti i vidljivosti, turistička zajednica je ponosna. Gastro turizam sve je češći motiv dolaska u neku destinaciju, stoga takve manifestacije i potičemo i podržavamo – poručila je Horvatić.

Dodajmo i da je udruga Mladi za Marof organizirala planinarski pohod iz Madžareva do Velikog Lubenjaka na Grebengradu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje